Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema

Novo istraživanje je možda rešilo “duboko ukorenjenu misteriju” našeg solarnog sistema i obezbedilo validnost teoriji da iza Plutona zaista postoji planeta "Devet".

Život

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

11:15

Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema
Foto: Thinkstock / ilustracija

Istraživači sa Kalteka uključujući i Konstantina Batigina i Majka Brauna (koji je prvi izneo teoriju “planete Devet”) kažu da su nam dokazi o velikoj masi bili ispred nosa sve vreme – ili barem iznad glave.

Ova planeta naime možda može da uzrokuje nagib Sunca, a evo i kako.

Orbite svih ostalih planeta u Sunčevom sistemu su uglavnom ravne, međutim, zona u kojoj orbituju oko Sunca je nagnuta oko šest stepeni od ekvatora Sunca, dok masivna skrivena planeta ima orbitu nagnutu 30 stepeni u odnosu na orbite drugih planeta.

"Takva planeta bi primorala solarni sistem da se polako okreće", izjavila je autorka studije Elizabet Bejli.

Odvojeno istraživanje Univerziteta u Arizoni otkrilo je da bi masivna planeta mogla da objasni čudne orbite u Kuiper pojasu, regionu iza orbite Neptuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: