Naučnici otkrili “galaksiju duhova”

Niko ne za kako se ta čudna i ogromna galaksija formirala.

Život

Izvor: Independent

Petak, 26.08.2016.

09:15

Naučnici otkrili “galaksiju duhova”
Foto: Thinkstock / ilustracija

Naučnici su okrili galaksiju duhova – mase približno kao i naša galaksija, ali je u potpunosti sačinjena od tamne materije.

Vilin konjic 44, kako su naučnici nazvali ovu galaksiju, sačinjena je od misteriozne tamne materije koja zauzima 27 odsto svemira, ali nikada zapravo nije viđena.

Iako je ta galaksija relativno blizu, barem na skali univerzuma, toliko je mračna da je naučnici decenijama unazad nisu ni primetili. Međutim, konačno je uočena prošle godine i procenjeno je da se nalazi na udaljenosti od oko 330 miliona svetlosnih godina od nas.

Kada su je naučnici detaljnije ispitali, primetili su da se ne radi o običnom skupu zvezda već o masi tamne materije poput duha.

Iako ima istu masu kao i naš Mlečni put, samo je jedan stoti deo procenta sačinjen od normalne materije poput zvezda, prašine i gasa koji nas okružuje.

Profesor Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl je rekao: “Pokreti zvezda nam mogu ukazati na količinu materije, a u galaksiji Vilin konjic 44 zvezde se kreću veoma brzo”.

Ovu galaksiju su otkrili naučnici iz oprservatorije Kek na Havajima i svoje otkriće objavili u Astrofizičkom žurnalu.

Profesor Roberto Abraham sa Univerziteta u Torontu je rekao da nemaju nikakvu ideju kako je galaksija Vilin konjic 44 mogla da se formira.

“Podaci ukazuju da se veliki broj zvezda nalazi u obliku kompaktnih grupa i to je veoma važan trag, ali u ovom trenutku su sve to samo nagađanja.”

Krajnji cilj naučnika je da otkriju šta je zapravo tamna materija i od čega se sastoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: