Elementi života pronađeni na 1.400 svetlosnih godina od Zemlje

Tim naučnika uočio je gradivne molekule života u maglini udaljenoj oko 1.400 svetlosnih godina od planete Zemlje, piše Mašabl.

Život

Izvor: klix.ba

Sreda, 24.08.2016.

14:15

Elementi života pronađeni na 1.400 svetlosnih godina od Zemlje
Foto: Thinkstock / ilustracija

Reč je o maglini Iris, a naučnici su koristili sofisticirane alate kako bi shvatili na koji način su "molekuli života" - policiklični aromatski ugljovodonici (PAH), raspoređeni u tom predelu svemira. Studija je objavljena u listu Astronomija i astrofizika (Astronomy&Astrophysics).

Policiklični aromatski ugljovodonici, pljosnati molekuli atoma ugljenika poređani u šestougaonom šablonu okruženi vodonikom, rapidno rastu pod uticajem ultraljubičastog svetla koje potiče iz zvezde u središtu maglina.

Naime, umesto da ih uništi kao manje verzije PAH-a, srednje verzije molekula bivaju uznemirene, nakon čega se spajaju u veće organske molekule, objašnjava NASA.

Ova i slična istraživanja podupiru želju naučnika da shvate na koji način nastaje život, a ključnu ulogu igraju policiklični aromatski ugljiovodonici kao jedna od najvažnijih gradivnih komponenti živih sistema.

Naučnici veruju kako je razvoj PAH-a jedna od ključnih stepenica koje vode ka konačnom nastanku života.

Policiklični aromatski ugljovodonici na Zemlji mogu biti oslobođeni kuvanjem mesa ili paljenjem nekog drugog organskog materijala.

Da bi uočili molekule PAH-a, naučnici ne moraju direktno videti njih, već vide isključivo svetlost koja se od njih odbija i koja potom dospeva na Zemlju. Uprošteno, različite dužine talasa svetlosti odgovaraju određenim elementima. Na sličan način naučnici određuju sastav površina udaljenih zvezda i planeta, a proces se zove spektrometrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: