Oblaci danas putuju drugačije nego pre 30 godina

Po prvi put detaljno je dokumentovana jedna od najdubljih planetarnih promena koju uzrokuje globalno zagrevanje, a to je raspodela oblaka širom planete.

Život

Izvor: B92

Subota, 16.07.2016.

16:05

Oblaci danas putuju drugačije nego pre 30 godina
Foto: Thinkstock

Oblaci se danas ponašaju drugačije nego pre 30 godina, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Do "premeštanja oblaka" došlo je širenjem suptropskih zona koje se nalaze između 20 i 30 stepeni geografske širine na obe hemisfere. One se pomeraju sve više prema polovima, a oblaci ujedno idu i sve više u visinu kako se globalno zagrevanje pojačava.

"S porastom CO2 dolazi do hlađenja stratosfere, a troposfera se s druge strane zagreva, što znači da oblaci idu u visinu više nego ranije", pojasnio je Džoel Noris, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu koji je glavni autor ove studije.

Promene u "ponašanju oblaka" potvrdile su i uporedni satelitski snimci između 1983. i 2009. godine. Količina oblaka povećala se na severozapadu Indijskog okeana, severozapadu i jugozapadu Pacifika i severno od Ekvatora, iznad Tihog i Atlantskog ockeana. S druge strane, oblaka je manje na srednjim geografskim širinama obe hemisfere, naročito na severu Atlantika, iznad jugoistoka Indijskog okeana i duž centralnog, tropskog dela Južnog Pacifika.
Promene u oblacima značajne su u kontekstu prodiranja sunčevog zračenja do Zemlje.

Pomeranje putanje oblaka prema polovima pojačava globalno zagrevanje zbog veće širine i manje sunčeve svetlosti koja dolazi do Zemlje - oblaci reflektuju manje svetla nego što bi to bilo u slučaju da su bliže tropskim krajevima i Ekvatoru, pojašnjava Noris. Isto tako, s obzirom da se veći broj oblaka nalazi zgusnut, na visinama, to znači da hvataju više infracrvenog zračenja i toplote.

"Sada imamo deblji pokrivač koji takođe ima dejstvo zagrevanja", kaže Noris.

I ova studija samo potvrđuje koliko je globalno zagrevanje opasno. Ipak, sada se među naučnicima razvija rasprava mogu li promene koje se događaju s oblacima još više da pogoršaju globalno zagrevanje iznad dosadašnjih očekivanja, piše Washington Post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: