Otkrivena do sada najmlađa planeta

Astronomi su objavili da je pronađena najmlađa planeta do sada, koja kruži u orbiti zvezde udaljene oko 500 svetlosnih godina od našeg solarnog sistema.

Život

Izvor: radiosarajevo

Četvrtak, 23.06.2016.

10:10

Otkrivena do sada najmlađa planeta
Foto: YouTube Screenshot

Planeta K2-33b, kako su je nazvali, stara je između 5 i 10 miliona godina i nalazi se blizu svoje zvezde oko koje napravi krug svakih pet zemaljskih dana.

Kako pise EarthSky, astronomi su merenjima pomoću teleskopa Spitzer uvideli da je oko zvezde tanak disk planetarnih čestica što pokazuje da je ovde pri kraju faza formiranja planeta.

Međutim, naučnike najviše zabrinjava izuzetno mala udaljenost planeta i zvezde. Planeta je skoro 10 puta bliže zvezdi nego što je Merkur udaljen od Sunca.

Za nauku, formiranje planeta je nepoznat i kompleksan proces oko kojeg postoje i dalje mnoge nepoznanice. U dosadašnjem toku istraživanja svemira otkriveno je oko 3.000 planeta i skoro sve su oko zvezda koje su stare najmanje milijardu godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: