Otvoren jubilarni 60. Međunarodni sajam tehnike

Jubilarni 60. Međunarodni sajam tehnike, na kom će biti predstavljeno više od stotinu tehničko-tehnoloških inovacija, otvoren je na Beogradskom sajmu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2016.

21:31

Otvoren jubilarni 60. Međunarodni sajam tehnike

Najbolji balkanski matematičari na mestu gde se oni osećaju kao kod kuće - otvorili su jubilarni sajam tehnike. Da nauka i tehnika nisu bauk, dokaz su i ovi mladi posetioci.

Direktor naučnotehnološkog parka Ivica Savić, direktor DCA laboratorije u Leskovcu, kreativnim primerom koji su napravili upravo budući naučnici ukazao je na to da su mladi željni znanja, ali da država često nema sluha za njihov talenat.

„Razlika je u tome što od ove grudve snega 90% ostaje u zemlji, a od ovog impozantnog automobila samo 10%. Da država počne da brine o toj grudvi snega, odnosno tim mladima ljudima koji su u stanju to da naprave, svima bi bilo bolje - mladi bi ostajali ovde, a mi stariji ćemo imati to zadovoljstvo da vidimo da nismo protraćili svoje živote“, kaže Savić.

I baš tako, veliki broj mladih ljudi širom Srbije nije u mogućnosti da svoje naučne ideje pretoči u delo. Ipak, iz Centra za promociju nauke donose dobre vesti.

„Ove godine imamo plan da radimo decentralizaciju popularizacije nauke i otvaramo naučne klubove u 12 gradova širom Srbije. Jedan će biti u Beogradu. Ovde imamo nekoliko sektora, deo ’Čil’ za opuštanje gde bilo ko koga zanima nauka može da dođe da pročita neku knjigu, da radi neke mozgalice, da se dogovara oko nekih naučnih ideja. Zatim iza mene imamo radni sto i dve table gde mogu da se održavaju radionice i predavanja“, objašnjava Tijana Marković iz centra za promociju nauke.

Ovogodišnji sajam vratiće vas u Teslino vreme, ali i povesti na put u budućnost i upoznati sa alatima, robotima, naprednim softverima, savremenom opremom za fabrike budućnosti. Sajam će trajati do 20. maja, a snage će odmeriti izlagači sa čak četiri kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: