Srpski naučnici prave revoluciju u snimanju zvuka

Grupa naučnika sa Beogradskog univerziteta razvila je mikrofon na bazi grafena za koji se smatra da je znatno osetljivi od onih napravljenih od nikla.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

12:45

Default images

Foto: reynermedia / Flickr.com

Istraživači su stvorili vibrirajuću membranu – deo kondenzatora mikrofona koji pretvara zvuk u električni signal – od grafena, zahvaljujući kojoj je mikrofon bio osetljiviji za 12 decibela, u poređenju sa standardnim komercijalnim mikrofonima sa frekvencijom do 11 kiloherca.

“Želeli smo da pokažemo da grafen, uprkos tome što je nov materijal, ima potencijal za realnu primenu širom sveta“, izjavio je Marko Spasenović, autor studije.

“Zbog svoje laganosti, visoke mehaničke čvrstoće i fleksibilnosti, grafen je ’kao stvoren’ za to da bude korišćen kao materijal za akustičnu membranu“, dodao je.

Istraživači su takođe simulirali grafensku membranu debljine 300 slojeva, koja je pokazala potencijal za izvođenje u ultrazvučnom delu spektra.

Istraživanje je objavljeno u magazinu 2D Materials.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: