- Nauka -

NASA objavila originalne fotografije astronauta na Mesecu

Mnogi sanjaju o putovanju na Mesec. I dok ga gledamo sa Zemlje, čini se gotovo nemoguće da se to zaista i dogodilo. Ipak, NASA je objavila originalne fotografije kako bi odagnala sve sumnje.

Izvor: Index
Podeli

Na službenoj Flickr stranici projekta Apollo objavljeno je preko 12 hiljada fotografija kojima se dokazuje da je čovek zaista bio na Mesecu, a spektakularne fotografije sada su dostupne svima. Fotografije su inače snimljene Haselblad kamerama koje su bile montirane na grudi astronauta. Zahvaljujući tome, sada i svi ostali mogu uživati u jedinstvenim vizurama iz svemira.

"Svemirski centar Džonson počeo je s procesom skeniranja originalnih spremnika Haseelblad kamera iz projekta Apollo. Fotografije smo potom obradili, popravili smo boje i osvetljenje i smanjili veličinu slika", objasnio Kip Teg sa Univerziteta Linčburg u SAD-u koji je vodio ceo projekat preko 10 godina.

Damaged Apollo 13 Service Module animated from new gallery photos, by Alex Parker ( https://twitter.com/Alex_Parker )

Posted by Project Apollo Archive on Tuesday, October 6, 2015

I zaista, "Mali korak za čoveka, veliki za čovečanstvo", baš kao što je rekao Nil Armstrong kada je prvi put prošetao mesečevom površinom. Bilo je to 1969. godine. A kako je bilo hodati po Mesecu, pogledajte u galeriji.

Apollo 17 Commander Eugene A. Cernan drives the Lunar Roving Vehicle (LRV) in a brief checkout prior to loading it with...

Posted by Project Apollo Archive on Monday, September 28, 2015

Prati B92 na Viberu

Nauka

Planeta šećera

Da bi industrija zadovoljila potrebu za slatkišima, godišnja proizvodnja šećera je širom planete dostigla 170 milijardi kilograma. Da li sav taj šećer sada zagorčava evropsku i svetsku ekonomiju? I koliko utiče na javno zdravlje?

Nauka utorak 30.05. 11:59 Komentara: 1

Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente

Istraživačka stanica Petnica ovog vikenda je ugostila dvadeset predstavnika organizacija koje se bave naučnim obrazovanjem, talentima u nauci i izuzetnošću mladih na godišnjoj konferenciji. Predstavnici su razgovarali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih, navodi se u saopštenju.

Nauka nedelja 28.05. 15:51 Komentara: 0
strana 1 od 135 idi na stranu