- Nauka -

NASA objavila originalne fotografije astronauta na Mesecu

Mnogi sanjaju o putovanju na Mesec. I dok ga gledamo sa Zemlje, čini se gotovo nemoguće da se to zaista i dogodilo. Ipak, NASA je objavila originalne fotografije kako bi odagnala sve sumnje.

Izvor: Index
Podeli

Na službenoj Flickr stranici projekta Apollo objavljeno je preko 12 hiljada fotografija kojima se dokazuje da je čovek zaista bio na Mesecu, a spektakularne fotografije sada su dostupne svima. Fotografije su inače snimljene Haselblad kamerama koje su bile montirane na grudi astronauta. Zahvaljujući tome, sada i svi ostali mogu uživati u jedinstvenim vizurama iz svemira.

"Svemirski centar Džonson počeo je s procesom skeniranja originalnih spremnika Haseelblad kamera iz projekta Apollo. Fotografije smo potom obradili, popravili smo boje i osvetljenje i smanjili veličinu slika", objasnio Kip Teg sa Univerziteta Linčburg u SAD-u koji je vodio ceo projekat preko 10 godina.

Damaged Apollo 13 Service Module animated from new gallery photos, by Alex Parker ( https://twitter.com/Alex_Parker )

Posted by Project Apollo Archive on Tuesday, October 6, 2015

I zaista, "Mali korak za čoveka, veliki za čovečanstvo", baš kao što je rekao Nil Armstrong kada je prvi put prošetao mesečevom površinom. Bilo je to 1969. godine. A kako je bilo hodati po Mesecu, pogledajte u galeriji.

Apollo 17 Commander Eugene A. Cernan drives the Lunar Roving Vehicle (LRV) in a brief checkout prior to loading it with...

Posted by Project Apollo Archive on Monday, September 28, 2015

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu