Ovo stvorenje je bilo prvo koje je hodalo na četiri noge?

Naučnici veruju da je reptil koji je živeo pre 260 miliona godina prvo stvorenje koje je moglo da stoji uspravno na sve četiri noge.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2015.

21:15

Default images
Foto: wikipedia

Za druge životinje iz tog vremena se veruje da su “puzale” poput današnjih guštera.

Doktorka Linda Cuji iz Kraljevskog muzeja u Kanadi, koja je pomogla da se otkrije fosil ovog stvorenja opisala ga je kao reptila koji jede biljke, po veličini se može uporediti sa kravom, na glavi ima kvrge, a niz leđa mu se pruža koštani oklop.

Kosti nekoliko životinja pronađene su u Nigeru, oblasti koja je pre 260 miliona godina bila veoma sušna, a hodanje na sve četiri noge između obroka je bilo energetski efikasnije od puženja.

Evolucija uspravljanja na sve četiri noge se nezavisno odvijala kod gmizavaca i sisara, a naučnici svakoga dana dolaze do novih saznanja.

Anatomija konkretno ovog reptila koji spada u rod Bunostegos je iznenađujuća i poručuje nam da još dosta toga treba da otkrijemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: