Kreativno eksperimentisanje je počelo!

U saradnji sa Hemijskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, BASF je u Srbiji pokrenuo međunarodni projekat besplatnih hemijskih laboratorija za decu „Kids’ Lab“, čime je Srbija postala 36. zemlja u svetu u kojoj se ovaj edukativni program organizuje.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

11:25

Default images

Projekat će trajati tokom čitave školske godine i u Srbiji će se realizovati pod sloganom „Molekul je kul“. Namenjen je deci uzrasta od 8 do 12 godina, a zasniva se na interaktivnom radu u laboratoriji gde tokom jednoiposatnog programa deca u saradnji sa moderatorima izvode niz zanimljivih eksperimenata.

U pitanju su praktični i u potpunosti sigurni eksperimenti posebno osmišljeni za decu navedenog uzrasta sa ciljem da pored upoznavanja osnovaca sa osnovama hemije podstaknu njihovu kreativnost i unaprede proces učenja između dece i odraslih.

„Unapređenje interesovanja dece za prirodne nauke ključni je cilj BASF-ovog globalnog programa edukacije mladih. Upravo je to razlog zbog kog se Kids’ Lab program organizuje u 36 zemalja širom sveta. Naša želja je da omogućimo deci da dožive hemiju i nauku iz prve ruke, a praktično izvođenje eksperimenata je najbolji način da se to postigne“, pojašnjava Mihael Nam, direktor BASF Srbija.
U školskoj 2015/2016. godini „Kids’ Lab - Molekul je kul“ projekat biće usmeren na edukaciju dece o globalno važnom društvenom problemu - kako da sprečimo gubitke hrane tako da na svetu bude dovoljno namirnica za ishranu celokupnog stanovništva.

„Jedan od najvećih uzroka kvarenja namirnica tokom transporta ili skladištenja je i dalje loše rashlađivanje, te kvarenje hrane usled zagrevanja, što nas je navelo da razvijemo program koji će naterati decu da razmišljaju o ovom problemu, ali i da nauče na koji način se on može rešiti. Zbog toga smo osmislili poseban program u okviru Kids’ Lab-a pod zanimljivim nazivom „Keep cool“ gde će deca kroz praktično eksperimentisanje učiti o ovom problemu“, ističe Mihael Nam.

Edukativne radionice „Kids’ Lab - Molekul je kul“ biće organizovane svake druge subote na Hemijskom fakultetu u Beogradu, a program će voditi upravo doktoranti i studenti fakulteta.

„Koliko je ova vrsta promocije prirodnih nauka i edukacije mladih u Srbiji bitna, najbolje znamo mi hemičari. Mnoge škole u Srbiji uopšte nemaju uslove da izvode praktičnu nastavu iz Hemije i ona se mahom izvodi samo teorijski, pa imamo decu, i to u višim razredima, koja nikada nisu bila u prilici da demonstriraju eksperimente. Upravo zbog toga, Kids’ Lab - Molekul je kul i projekti poput njega su preko potrebni u Srbiji“, objašnjava Aleksandar Đorđević, doktorant i koordinator projekta u Srbiji. Inače, projekat „Kids’ Lab“ BASF sprovodi još od 1997. godine i do sada je kroz njega prošlo oko pola miliona dece širom sveta.
O kompaniji BASF

U kompaniji BASF mi stvaramo hemiju (We Create Chemistry) – i to činimo već 150 godina. Nudimo širok asortiman proizvoda od hemikalija, plastičnih masa, proizvoda za poboljšanje performansi, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura do nafte i gasa. Kao vodeća svetska hemijska kompanija, ujedinjujemo ekonomski uspeh sa zaštitom okoline i društvenom odgovornošću. Kroz nauku i inovacije, omogućuili smo našim klijentima iz gotovo svih industrija da ispune sadašnje i buduće potrebe društva. Naši proizvodi i sistemska rešenja doprinose očuvanju resursa, obezbeđuju zdrave namirnice i poboljšavaju kvalitet života. Naš korporativni cilj sažeto prikazuje naš doprinos: Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kompanija BASF je 2014. godine ostvarila prodaju u vrednosti od preko 74 milijarde evra, a krajem godine kompanija je imala oko 113.000 zaposlenih. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Dodatne informacije o kompanija BASF možete pronaći na internet stranici: www.basf.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: