Pokrenuta najveća potraga za vanzemaljcima

Ruski internet preduzetnik Jurij Milner odlučio je da u narednoj deceniji uloži 100 miliona dolara u novi, dosad najveći program potrage za vanzemaljskim životom, piše "Njujork tajms".

Život

Izvor: B92, NYT

Ponedeljak, 20.07.2015.

15:26

Default images
Foto: Matt Dunham / AP

Milner, fizičar i uspešni biznismen, već izdvaja tri miliona dolara godišnje na jednu nagradu iz oblasti fizike, a sada je spreman da postane čovek koji će najviše uložiti u (dosad bezuspešne) napore da se kontaktira život koji nije sa ove planete.

"Imamo odgovornost i moramo da bez prestanka tragamo. To je nešto što stalno mora da se odvija u pozadini. To je najveće pitanje. Moramo da slušamo", rekao je Milner.

Novac će biti uložen u novi program "Breaktthrough Listen", koji bi trebalo da nasledi program SETI, a podržali su ga čuveni naučnici Stiven Hoking i Frenk Drejk.

Novi program će na raspolaganju imati mnogo više resursa, ljudi, opreme i vremena na najvećim teleskopima na svetu nego bilo koji sličan program pre njega. Naučnici kažu da će pokriti "deset puta više neba", da će skenirati pet puta više radio talasa i do sto puta brže.

Hoking, koji ima savetodavnu ulogu u ovom projektu, rekao je da će osim novih podataka, za ovaj program značajno biti i nove mogućnosti za njihovu obradu.

Ipak, Hoking je rekao da, ukoliko čovečanstvo otkrije vanzemaljski život, ne bi trebalo da pokuša da ih kontaktira, jer bi to moglo da bude opasno.

"Možda negde u kosmosu inteligentan život gleda ova naša svetla i svestan je šta to znači... Nema većeg pitanja. Vreme je da se posvetimo otkrivanju odgovora - potrazi za životom van Zemlje. Mi smo živi. Mi smo inteligentni. Moramo da znamo", rekao je Hoking.
Foto: Matt Dunham / AP
Dugogodišnji istraživač na programu SETI i profesor sa Univerziteta u Kaliforniji Den Vertimer je rekao da je Milnerov potez potpuno neočekivan.

"O ovome nikada nismo ni sanjali", rekao je Vertimer.

Milner je najavio da će organizovati takmičenje sa nagradnim fondom od milion dolara, preko koga će pokušati da prikupi poruke, koje bi čovečanstvo poslalo u svemir u slučaju kontakta.

Kako je rekao Vertimer, trećina Milnerovog novca će biti upotrebljena na iznajmljivanje termina, trećina će biti upotrebljena za razvoj i izradu nove opreme, a trećina za angažovanje studenata i astronoma.

"Nama nikada nije dovoljno vremena na teleskopima. Jurij to može da reši jednim potezom olovke", kaže ugledni profesor Frenk Drejk.
Foto: Matt Dunham / AP
Za sada će biti zakupljeno vreme u Robert C. Bird Grin Benk teleskopu u SAD i CSIRO Parks opservatoriji u Australiji, koji imaju problema sa budžetom. Milner će preuzeti na sebe 20 odsto obaveza, a zauzvrat traži 20 odsto vremena u opservatoriji.

Program SETI, koji je svojevrsna prethodnica Milnerovom programu, godišnje dobija manje od dva miliona dolara, a poslednju značajnu novčanu injekciju dobio je devedesetih godina prošlog veka.

"U jednom danu će naš projekat moći da prikupi više podataka nego što drugi programi urade za godinu dana", rekao je Milner.

Svi podaci će biti javno dostupni, a sav softver koji bude razvijen biće otvorenog koda i besplatan za korišćenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: