New Horizons poslao najdetaljniju fotografiju Plutona do sada

Naučnici su objavili novu fotografiju površine Plutona koristeći podatke koji su došli sa letelice New Horizons.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2015.

09:00

Default images
Screenshot

NASA-ina svemirska letelica oporavila se od tehničkih problema koji su se desili tokom vikenda, a koji su uzrokovali prekid komunikacije i svojevrsni pad letelice u "safe mode". Naučnici se nadaju da će New Horizons ostati operativan jer je do susreta sa patuljastom planetom ostalo samo šest dana.

Fotografija otkriva vidljive delove Plutonove sfere projektovane na ravnu površinu, kao što se to čini sa mapom Zemlje. Detalji površine Plutona sve su jasniji, a jedan tamni deo je dobio nadimak "Kit" (dole levo) zbog svog specifičnog izgleda.

New Horizons će proći pored Plutona i njegovih meseca Charon, Nix, Kerberos i Hydra na udaljenosti od oko 13.000 kilometara fotografišući tela i sakupljajući veliki broj preko potrebnih podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: