Robot na kometi se probudio

Posle 7 meseci u hibernaciji zato što je sleteo u senku na kometu Čurjumov-Gerasimenko robot File sa Misije Rozeta se probudio i psolao svoje prve signale.

Život

Izvor: Nikola Božiæ

Nedelja, 14.06.2015.

14:27

Default images
foto: ESA

„File je vrlo dobro. Radna temperatura mu je oko - 35 stepeni Celzijusa i ima 24 vata snage. Lender je spreman za rad.“ – objašnjava rukovodilac projekta dr Stefan Ulamec.

Prvi signali su dobijeni kasno sinoć u ESA Centar za upravljanje operacijama. Tokom 85 sekundi File je „razgovarao“ sa timom na Zemlji, preko letelice Rozeta.

Naučnici sada očekuju naredni kontakt sa komete. U Fileovoj kompjuterskoj memoriji se nalazi više od 8000 paketa podataka koje treba preneti na Zemlju, a koji će objasniti šta se desilo prilikom prvobitnog sletanja Filea na kometu Čurjumov-Gerasimenko.

File je uspavan 15. novembra 2014. godine nakon što je bio aktivan oko 60 sati. Od 12. marta 2015. godine jedinica za komunikaciju na letelici Rozeta je uključena u očekivanju signala sa Filea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: