NASA: Do potpunog raspada ledenog grebena još nekoliko godina

NASA-ini stručnjaci istraživali su ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

10:55

Default images
ilustracija

Poslednji netaknuti deo jednog od antarktičkih ledenih grebena brzo slabi i u sledećih nekoliko godina potpuno će se raspasti, što će dodatno doprineti porastu nivoa mora, tvrdi se u NASA-inoj studiji objavljenoj u četvrtak.

Istraživanje se fokusiralo na ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B koji postoji već najmanje 10 hiljada godina, a koji se raspao 2002. godine. Ono što je ostalo pokriva oko 1600 kvadratnih kilometara.

Antarktik ima na desetine ledenih grebena, a najveći je veličine Francuske.

“Ova studija pruža uvid u to kako će glečeri reagovati na zagrevanje klime', objasnio je koautor istraživanja Erik Rignot, glaciolog u NASA-i.

Gotovo 200 zemalja pregovaraće o paktu Ujedinjenih naroda do kraja 2015. godine u sklopu borbe protiv globalnih klimatskih promena koje će prema verovanju većine naučnika doneti više poplava, suša, toplotnih talasa i viših nivoa mora.

Vodeći naučnik studije, Ala Kazendar, izjavio je da analiza podataka otkriva da će procep koji se širi na Larsenu B pući u potpunosti, verovatno oko 2020. godine. Kada se to dogodi, glečeri koje greben drži na okupu skliznuće u okean bržim tempom i doprineti podizanju nivoa mora.

Studija je pokazala i da su glečeri Lepard i Flask poslednjih godina postali tanji za 20 do 22 metara, a tempo smanjivanja ubrzao se nakon delimičnog raspadanja grebena 2002. godine.

Foto: Stuart Rankin/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: