Revolucija u nauci: Genetski modifikovani ljudski embrioni

Ljudski embrioni su po prvi put genetski modifikovani što bi moglo da dovede do stvaranja "dizajniranih beba".

Život

Izvor: dailymail.co.uk

Subota, 14.03.2015.

20:19

Default images
Foto: Thinkstock

Vodeći američki naučnici su tajno sproveli obiman rad menjanja DNK ljudskih embriona.

Ova tehnika bi revolucionarizovala zdravstvo, dozvoljavajući naučnicima da spreče genetski nasledne bolesti i znatno smanje šanse njihovog prenošenja.

Međutim, tretman je izazvao kontroverzu, a kritičari su rekli da je petljanje sa ljudskim kodom opasno i neprihvatljivo.

Veruje se da je istraživanje sprovedeno na jajnim ćelijama uzetim od žene koja boluje od nasledne bolesti- raka jajnika kako bi naučnici istražili mogućnost eventualne promene gena i na taj način stvorili embrion koji neće imati ovu naslednu bolest.

Rad je prošle godine objavio Luan Jang, naučnik koji radi u laboratoriji čuvenog genetičara Džordža Čurča.

Profesor Čurč je insistirao na tome da je sve u eksperimentalnoj fazi i dodao je da eksperimenti nisu sprovođeni na ljudima.

Veruje se da je nekoliko laboratorija radilo na izmenjivanju DNK ljudskih embriona, što znači da naučnici mogu da pokušaju da promene ličnost ljudi poput poboljšavanja fizičkih predispozicija i intelektualne sposobnosti.

Iako je ova naučna tehnika zabranjena u većem delu sveta, njeno sprovođenje bi moglo da bude dozvoljeno u Rusiji i nekim delovima Južne Amerike.

Profesor Džon Parington sa Oksford Univerziteta je rekao da je ovo otkriće očekivao ali ne ovako rano i da je to veoma efikasan i koristan tretman.

Međutim, ima i onih koji upozoravaju na opasnost koju nosi menjanje genoma ljudskih embriona.

Ono može imati nepredvidive posledice po buduće generacije i to ga čini opasnim i etički neprihvatljivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: