Naučnici ustanovili godinu početka antropocena

Prema dosadašnjem mišljenju naučnika, čovek je bespovratno počeo da nanosi štetnu Zemlji u periodu industrijske revolucije. Dvojica britanskih naučnika, međutim, ustanovila su da period antropocena počinje dolaskom Evropljana na tlo Amerike.

Život

Izvor: independent.co.uk

Četvrtak, 12.03.2015.

10:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

Termin “antropocen” označava epohu koju je obeležio uticaj čoveka na geološki razvoj planete, i počinje ljudskim aktivnostima koje su izvršile veliki globalni uticaj na ekosistem. Uveo ga je Paul Krucen, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, 2002. godine. Naučnik je u jednom članku istakao da je čovek u poslednjih dvesta do trista godina prouzrokovao velike klimatske promene, koje su, između ostalog, za posledicu imale efekat “staklene bašte”.

Sajmon Luis, ekolog Univerzitetskog koledža u Londonu i geolog Mark Maslin sa Univerziteta u Lidsu nakon brojnih istraživanja došli su do zaključka da period antropocena počinje 1610. godine, kada su stanovnici Evrope preneli u Ameriku različite vrste useva, prenevši ujedno sa njima i polen.

Posledica kolonizacije bila je smrt oko 50 miliona američkih starosedelaca, uglavnom od zaraznih bolesti poput ovčijih boginja, što je rezultovalo krahom lokalne agrikulture i ponovnim rastom šuma, a samim tim i privremenim padom koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi. U isto vreme, Evropljani su “novi” kontinent nastanili brojnim biljnim i životinjskim vrstama iz svoje domovine.

“Današnje globalne promene na Zemlji bez sumnje su posledica brojnih ljudskih aktivnosti. Period početka antropocena najverovatnije se podudara sa prelaskom Evropljana na tlo Severne Amerike. Ljudi sada imaju moć da na geološki razvoj zemlje utiču u podjednakoj meri kao i pad meteora”, kaže Luis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: