“Sprečiti odliv mozgova”

Kako da se poboljša položaj nauke u našem društvu i kako sprečiti odliv mozgova iz Srbije? O tome su u vestima TV B92 govorili Neven Cvetićanin i Branislav Cvetković.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

21:05

Default images

Gosti vesti u 8h na televiziji B92 bili su Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka i Branislav Cvetković iz Instituta za fiziku i profesor u Matematičkoj gimnaziji.

Na pitanje šta država treba da uradi da bi se poboljšao položaj nauke u našem društvu, Cvetićanin je rekao da država pre svega treba da pronađe način da poveća ulaganja u nauku, odnosno da u tu svrhu iskoristi proces pregovora sa EU. Pored finansija, Cvetićanin ističe problem nepostojanja životne veze između nauke i donosilaca odluka, što nije slučaj u uređenim državama. On je još dodao da smo mi sada u poziciji da stvaramo kadrove koji će za 20 godina voditi državu.

Kao veliki problem Cvetićanin je istakao veliki odliv mozgova koji se dešava zbog toga što ti ljudi nemaju mogućnosti da napreduju i što je na snazi negativna selekcija. Da bi se to sprečilo, Cvetićanin kaže da moramo da napravimo link između privrede, nauke i donosilaca odluka i da ih povežemo u jednu veliku celinu.

Neven Cvetković je istakao kako se broj naučnih radova u protekle dve godine drastično smanjio, pre svega zbog mera štednje. Kako je on rekao, sada se izdvaja oko 20 evra po istraživaču mesečno, što je dovelo da danas imamo za jednu četvrtinu manje istraživača.

On je takođe podvukao problem odliva mozgova. Kako kaže, sve više učenika odlazi u inostranstvo i to na osnovne studije, dakle odmah posle srednje škole. Šansa da se neko vrati kada ode tako mlad, minimalna je, kaže on. Po njemu, na to su uticale mnogobrojne afere u našem školstvu – od “afere indeks”, do “plagiranja doktorata”. Dodao je da te afere nisu realna slika našeg obrazovanja i da su loši promeri u manjini, ali da su nažalost po pravilu vidljiviji od dobrih.

foto: flickr.com/Teacher McKinley

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: