Naučnici napravili providno jaje

Naučnici su u Kini izumeli sistem koji omogućava da se kroz providnu ljusku jajeta prati razvoj embriona pileta.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 08.02.2015.

12:07

Default images

Dva naučnika sa Univerziteta Cingua u Pekingu su predstavila svoj napredak u razvoju embriona putem veštački stvorene providne ljuske jajeta, prenosi rt.com.

To je postalo moguće uz pomoć polidimetilsiloksana- metoda koji omogućava proizvodnju providne ljuske, koja predstavlja repliku pravog ptičijeg jajeta.

Takozvana LOC šema se sastoji od 3D mikrofluidnih ćelija koje stimulišu razvoj velikog broj organa kao što su srce, bubrezi i koža, ali je teško napraviti repliku celog ebriona.

Profesor Liu Jing i njegov student Lai Ju su rešili da konvencionalnu hemijsku osnovu LOC šeme zamene biološkom bazom.

Na taj način se koristi više tehnika uz koje je lakše uticati na razvoj embriona i pratiti njegov napredak.

Niz eksperimenata koji su naučnici izvršili u periodu od dve godine, bili su uspešni i replike embriona koje su “uzgajali” uspeli su da u providnoj ljusci opstanu 17.5 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: