Asteroid veličine kuće danas prolazi pored Zemlje

Pogledajte u nebo večeras oko 21 jer će asteroid veličine kuće proći pored Zemlje, i čak će biti bliže nama, nego Mesecu, saopštili su naučnici NASA-e.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 07.09.2014.

13:32

Default images

Asteroid, poznat kao 2014 RC ili Pitbull, ne predstavlja opasnost po Zemlju i verovatno će ga biti previše teško uočiti golim okom, ali u NASA-i kažu da će ga amaterski astronomi sa malim teleskopima spaziti kada bude prolazio pored zemlje

Čak i u slučaju da se sudari sa Planetom, masa asteroida manja je u odnosu na onu koja je eksplodirala iznad Čeljabinska početkom 2013, tako da Brus Vilis neće morati da spasava svet.

Najbliža udaljenost na kojoj će asteroid proći od Zemlje je oko 40.000 kilometara, što je približno jedna desetina udaljenosti do Meseca.

Naučnici u NASA nadaju se da će im to predstavljati priliku za istraživanje kakva se veoma retko pruža.

"Njegov bliski prolazak pored Zemlje predstavlja jedinstvenu priliku za istraživače da promatraju i nauče više o asteroidima", rekli su naučnici.

Pitbull će biti najbliže Zemlji u nedelju navečer u 21.00 sat po centralnoevropskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: