Priznanje astronomskom časopisu

Časopis Serbian Astronomical Journal koji zajednički izdaju Astronomska opservatorija i Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je još jedan srpski časopis koji je dobio međunarodno priznanje tako što se našao na listi najboljih svetskih časopisa koju svake godine objavljuje renomirani američki institut Thomson Reuters.

Život

Izvor: N. Božiæ

Nedelja, 03.08.2014.

12:41

Default images

Ovaj institut u junu svake godine objavljuje listu vodećih međunarodnih časopisa (Journal Citation Report) razvrstanih po naučnim oblastima i rangiranih najčešće po faktoru uticajnosti (tzv. impact factor) koji predstavlja broj citata u određenoj godini na radove objavljene u časopisu u prethodne dve godine podeljen sa ukupnim brojem objavljenih radova u prethodne dve godine. Faktor uticajnosti je tako jedno od merila kvaliteta časopisa koje pokazuje koliko brzo radovi u njemu bivaju citirani, odnosno koliko je sama oblast aktivna.

Ove godine objavljivanje podataka za 2013. je, prema najavi, nešto kasnilo tako da smo, iako je Thomson Reuters još krajem prošle godine obavestio uredništvo o uključivanju časopisa u svoje baze, tek 29. jula saznali da se Serbian Astronomical Journal nalazi na 41. mestu od 59 časopisa u oblasti astronomije i astrofizike sa faktorom uticajnosti 1.1.
Serbian Astronomical Journal je časopis sa dugom tradicijom. Nastavak je časopisa Bulletin Astronomique de Belgrade (1992–1998) koji je nastao spajanjem časopisa Bulletin de l'Observatoire Astronomique de Belgrade (1936–1992) i Publications of Department of Astronomy (1969–1992). Pod sadašnjim imenom izlazi od 1998. godine.

Časopis izlazi na engleskom jeziku, dva puta godišnje – u junu i decembru, i objavljuje naučne i stručne radovi iz astronomije, astrofizike, astrobiologije i drugih srodnih oblasti. Ima štampano i elektronsko izdanje dostupno na internet adresi http://saj.matf.bg.ac.rs/, kao i putem servisa DOISerbia Narodne biblioteke Srbije.

SAJ se već dugo ubraja u vodeće domaće časopise, uključen je u nekoliko svetskih bibliografskih baza podataka od kojih su najznačajnije NASA Astrophysics Data System koja se održava na Harvardu i baza Scopus poznatog izdavača Elsevier, ali pojavljivanje na listi najboljih međunarodnih časopisa instituta Thomson Reuters predstavlja dosad najveće priznanje u oblasti izdavaštva i veliki uspeh, po broju istraživača i sredstvima koja se za ovu nauku izdvajaju, male srpske astronomske zajednice koji će sigurno doprineti njenoj globalnoj vidljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: