Mundijal u Brazilu, ali internet!

Danas u Sao Paulu u Brazilu počinje veliki globalni skup o budućnosti upravljanja Internetom, simbolično nazvan "Net mundijal". Očekuje se dolazak preko 800 učesnika, među kojima će biti visoki predstavnici 35 zemalja i međunarodnih institucija, ali i mnogih svetskih korporacija i Internet giganata, ne-vladinih organizacija i tehničke zajednice. Tokom dvodnevnog skupa vodiće se dijalog oko uspostavljanja globalnih principa kojima treba da se vode sve buduće političke odluke vezane za Internet, kao i o mogućim budućim modelima globalnog upravljanja Internetom.

Život

Izvor: Vladimir Radunoviæ

Sreda, 23.04.2014.

13:23

Default images

Dijalog će se voditi prema preliminarnom nacrtu završnog dokumenta konferencije koji je nastao sumiranjem preko 180 pristiglih predloga. Nacrt predlaže nekoliko fundamentalnih principa koji bi trebalo da važe na globalnom nivou: zaštitu ljudskih prava, uključujući i pravo na privatnost i slobodu izražavanja i pristupa informacijama, promociju kulturne i jezičke raznolikosti na Internetu, održavanje jedinstvenog i bezbednog Interneta, zalaganje za otvorenu infrastrukturu i standarde, i omogućavanje inovacija kroz pogodno regulatorno okruženje. Prema predlogu nacrta, budući globalni mehanizam upravljanja Internetom trebalo bi da podjednako uključi sve aktere iz svih regiona sveta - kako vlade tako i korporativni i ne-vladin sektor.

Net mundijal je iniciran od strane Brazila kao odgovor na prisluškivanje Interneta od strane američkih tajnih službi koje je obelodanio Edvard Snouden. Njime se ubrzava diplomatski proces o upravljanju Internetom koji je pokrenut tokom Svetskog samita o informacionom društvu Ujedinjenih nacija 2003. i 2005. godine, a nastavljen kroz godišnji globalni Forum o upravljanju Internetom koji će se ove godine održati u septembru u Istanbulu.

Brazil će pokušati da kroz Net mundijal na globalni nivo prenese ove principe koje je tokom marta usvojio njihov nacionalni parlament, ali i da utiče da globalni model upravljanja Internetom ostane multiakterski, uz umerenu ulogu vlada država. U tome će u većoj meri imati podršku zapadnih zemalja i privrede, ali i otpor partnera iz BRIK bloka - Rusije, Indije i Kine.
foto: diplomacy.edu
Program Net mundijala u velikoj meri oblikuje i Visoki multiakterski komitet, u kome je, pored podpresednice Evropske komisije Neli Kros i Generalnog sekretara Medjunarodne unije za telekomunikacije dr Hamadun Turea, i naš dr Jovan Kurbalija, direktor međunarodne Diplo fondacije.

Dr Kurbalija, autor jedne od najpopularnijih knjiga na temu upravljanja Internetom „Uvod u upravljanje Internetom“ koja je prevedena i na srpski, smatra da Net mundijal ima priliku da doprinese da se premosti jaz između duboko polarizovanih političkih pozicija „zapada“ i „istoka“ po pitanju budućeg modela globalnog upravljanja Internetom, i to upravo zahvaljujući Brazilu čiji se stav nalazi u „zoni mogućeg dogovora“: unapređenje postojećeg multiakterskog modela kroz uključenje šireg kruga zainteresovanih strana širom sveta, uz ovođenje sistema odgovornosti i nadzora i moguće pojačanu ali umerenu ulogu država.

Više o ovoj temi čitajte na B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: