Naučnici: Ostavite Teslu na miru!

Grupa naučnika i poštovalaca Nikole Tesle (za sada njih 11.000) usprotivila se jučerašnjoj najavi premeštanja urne sa posmrtnim ostacima našeg poznatog naučnika u Hram Svetog Save. Oni su kreirali i Fejsbuk stranicu pod nazivom „Ostavite Teslu na miru“, a na Tviteru je pokrenut hešteg #odbranimoTeslu.

Život

Izvor: Boško Nikoliæ

Subota, 01.03.2014.

21:31

Default images

Predstavnici Vlade Srbije u tehničkom mandatu, privremenih organa Grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve su juče obelodanili ideju o premeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle koja se nalazi od osnivanja u Muzeju Nikole Tesle.

Na društvenim mrežama je otvorena i diskusija o verskoj pripadnosti samog Nikole Tesle, koji je iako poreklom iz pravoslavne porodice za list Liberty 1937. godine izjavio: „Ja nisam vernik u izvornom (orthodox) smislu“. Ipak domaći naučnici tvrde da se ne treba baviti preispitivanjem duhovnosti i nacionalnosti Nikole Tesle, jer su to njegovi lična ubeđenja, već načinom na koji se donose odluke u našoj zemlji. Takođe ne treba zaboraviti da je poslednja želja njegove porodice bila da urna počiva u Muzeju Nikole Tesle, zbog čega je pored čuvanja njegove zaostavštine Muzej i izgrađen.

Ovim povodom razgovaramo i sa dr Milovanom Šuvakovim, višim naučnim saradnikom Instituta za fiziku u Beogradu. On za B92 kaže: "Mene iznenađuje činjenica da neko koristi premeštanje posmrtnih ostataka Nikole Tesle u političke svrhe. Dodatno zbunjuje to da se radi o čoveku koji simbolizuje nauku i istraživanja, koji su u našoj zemlji dovedeni do granice opstanka nebrigom i nestručnošću svih dosadašnjih vladajućih garnitura."
Fejsbuk stranica &quotOstavite teslu na miru"
Grupa poštovalaca našeg najvećeg naučnika između ostalog na svojoj Fejsabuk stranici kaže: „Želimo da ova stranica bude početak građanske inicijative za odbranu zdravog razuma i da iskoristimo sva zakonska sredstva kako bismo sprečili da urna jednog od najvećih svetskih naučnika završi kao ukras u jednom verskom objektu. Zbog toga ćemo tražiti da se preispitaju i svi pravni aspekti ovog plana tehničke Vlade i privremenog gradskog veća.“

"Apelujem na sve političke aktere u kampanji, da se manu Teslinih posmrtnih ostataka i da nam umesto toga predstave svoj plan za spas nauke koja je na izdisaju, kako bismo lakše na osnovu toga odlučili za koga da glasamo!" – na kraju dodaje dr Šuvakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: