Studentkinje nagrađene Svetosavskom nagradom

Četiri studentkinje Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan osmislile su inovativni kompjuterski program čija je svrha poboljšanje fizičkih sposobnosti dece uzrasta do 14 godina i za to ostvarile međunarodni uspeh, a na domaćem terenu nagrađene Svetosavskom nagradom...

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

17:30

Default images

Program, spoj informacionih tehnologija i fizičke kulture, omogućava pregled video uputstava za sportske igre, saopštio je Univerzitet Metropolitan.

Nastavnici mogu podeliti učenike u više grupa gde će se svaka grupa takmičiti u sportskim igrama, a kompjuterski program omogućava da se rezultat svake igre može upisati i pratiti pomoću interaktivne mape.

Aplikacija je kreativno osmišljena tako da podstiče takmičarski duh kod dece, navodi se u saopštenju i ističe da su autorke studentkinje Ana Rodić, Maša Pejčić, Jelena-Marina Bradarić i Jovana Kovač.

Za svoj rad, prošle godine su osvojile prvo mesto na svetskom takmičenju u kreiranju mobilnih aplikacija koje organizuje Microsoft, što je bilo dovoljno i za domaće priznanje - Svetosavsku nagradu.

Osvojile su Majkrosoftovu nagradu na svetskom takmičenju Imagine Cup za izradu aplikacije Windows Phone 8 pod nazivom Playground. Uprava Univerziteta Metropolitan u saopštenju ukazuje da je ponosana na dobitnice nagrade i na dekana Fakulteta informacionih tehnologija prof. dr Miroslavu Raspopović, koja radi sa studentkinjama na razvoju njihovih veština.

Studentkinjama je juče, na Savindan, u vladi Srbije uručena Svetosavska nagrada za 2013. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: