Otvoren sedmi Festival nauke

U bivšoj Robnoj kući "Kluz" 5. decembra je u društvu sedmoro mladih naučnika - "superheroja nauke", zainteresovanih posetilaca i velikog broja dece svečano otvoren sedmi Festival nauke.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2013.

11:27

Default images

Više od 550 naučnika iz 52 institucije, zajedno sa gostima iz Švedske, Estonije, Holandije, Francuske i Hrvatske, na četiri lokacije - bivša Robna kuća "Kluz", Galerija Narodne banke Srbije, SKC i prostor bivšeg "Eurosalona", prirediće u naredna četiri dana (do 8. decembra) zanimljive eksperimente, radionice, debate, šou programe i ohrabriti mlade da se bave naukom.

Ceo festival, koji je već stekao zavidnu publiku i izaziva veliko interesovanje mladih, ove godine je u znaku "superheroja", mladih naučnika koji uprkos teškim uslovima u Srbiji, sa mnogo entuzijazma, postižu rezultate i šire svoje znanje.

Oni su: dr Zorana Kurbalija Novičić i dr Vladimir Jovanović (Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"), Luka Mihajlović (Hemijski fakultet), dr Milovan Šuvakov (Institut za fiziku), Jelena Pajović (Fizički fakultet), dr Oliver Tošković (Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju) i Voin Petrović (Institut za nuklearne nauke "Vinča") i biće tu da odgovore na svako pitanje posetilaca.

U "Kluzu" posetioce očekuju 32 nove, interaktivne postavke: upravljaće mitraljezom pomoću džojstika i meriti temperaturu tela termalnom kamerom, praviće izohipse, peščane dine, jezera, izazvati kišu, otkriti šta se sve krije u jednoj kaplici vode, uz pomoć matematike saznati da li liče na Teslu, Mariju Kiri ili nekog glumca.
Foto: Beta: Miloš Miškov
Superheroji podzemlja povešće zainteresovane u istraživanje nepoznatog i pronalaženje zaboravljenog, uz pomoć virtuelnog studija posetioci će "skoknuti" i do Himalaja ili dna okeana, imaće priliku da rešavaju zagonetke kojima gravitacija zbunjuje ljudsku logiku i da dva metra dugačak DNK spakuju u jedro jedne ćelije.

Kako se pomoću mobilnog telefona upravlja različitim uređajima, kako da lečimo stanovnike planete koji laju, mjauču, grokću i zuje, kako biljke svetle u mraku, kada i kako dobijaju temperaturu, kako svariti ljubav, a ne razboleti se, kako da ruži skinete boju ili napravite najlon, samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti mladi naučnici.

Najmlađi učesnici "Ekspert tinejdžeri" pozivaju svoje vršnjake da im se pridruže u igri, eksperimentisanju i "mućkanju fenomenalnih saznanja".

U SKC-u biće naučni šou programi: "Dizanje u vazduh sa Milanom i Ivanom", "Šou sa velikim VAU" (Švedska), "Razotkrivanje superheroja" AHHAA teatra (Estonija), "Vodeno čarobnjaštvo" francuskog komunikatora nauke Fabiana, "Molekularno kuvanja" naučnika Hemijskog fakulteta u Beogradu i predstava učenika OŠ "Branislav Nušić" (Beograd) "Njutn je zakon".

Od tarantula i pitona, preko gasnih eksplozija i eksperimenata sa vatrom preko kulinarskih akrobacija i ukusa sutrašnjice, do čarobnog sveta vode ocekuje publiku u SKC-u.
Foto: Beta, Miloš Miškov
Italijanski institut za kulturu u saradnji sa Idealnim muzejom "Leonardo da Vinči" u Vinčiju reliazovaće u Galeriji Narodne banke izložbu poliedara, mašina i izuma izrađenih prema crtežima Da Vinčija, a posebna postavka - "Od betona do kanona" biće posvećena velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Program Festivala nauke obuhvatiće i debate o genetski modifikovanim organizmima, zdravoj ishrani, genetici, robotici, dok je "Eurosalon" namenjen najmlađima.

U okviru "pametnih igraonica" mališanima će biti pojašnjene osnove nauke kroz jednostane i bezopasne eksperimente. Replike dinosaurusa, život miševa i pacova, tajne Sunčevog sistema, detektivske igrarije okupiraće pažnju najmlađih.

Generalni spoznor manifestacije, kompanija NIS pripremila je sa Geološkom i hidrometeorološkom školom "Milutin Milanković" postavku o nafti i uglju, a prijatelj festivala kompanija "Telekom" omogući će zainteresovanima da se nađu u ulozi naučnika ili astronauta.

Jednodnevna festivalska karta za sve lokacije košta 400 dinara i omgućuje ulaz i u Naučni centar Muzeja nauke i tehnike. Oni koji su zainteresovani isključivo za programme u SKC-u i Eurosalonu mogu kupiti ulaznicu po ceni od 300 dinara, dok deca do pet godina ne plaćaju kartu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: