Zbog otopljavanja gmizavci su sve veći

Džonatan Bloh, paleontolog iz muzeja istorije prirode na Floridi, proučavao je vezu veličine tela i globalnih temperatura, naročito tokom toplog perioda poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum.

Život

Izvor: Izvor: www.slobodnaevropa.org

Nedelja, 17.11.2013.

09:00

Default images

Proučavao je nalazište fosila u rudniku Serehon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 miliona godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.

Bloh je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promera oko metar.

Životi reptila zavise o temperaturi okoline, a stručnjaci procenjuju da je tokom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosečna globalna temperatura porasla od pet do osam stepeni zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitovanja gasova.

Konji su bili veliki poput današnjih mačaka

Prema istraživanjima paleontologa, u periodu paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma pre 55 miliona godina sisari su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili veličine domaće mačke.

Tela sisara smanjila su se, tvrde naučnici, zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste.

Naučnik Bloh ističe da se nivoi atmosferskog ugljen-dioksida sada približavaju onima za vreme paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: