CERN: Ugrožen rad naučnika iz Srbije

Srbija je u januaru 2012. godine postala pridruženi član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), ali do danas nije platila članarinu koja za godinu dana iznosi milion švajcarskih franaka. Uprkos tome, resorni ministar Žarko Obradović smatra da neće biti dovedeno u pitanje učešće Srbije u CERN-u.

Život

Izvor: Izvor: Novosti/I. MIÆEVIÆ/TANJUG

Četvrtak, 28.02.2013.

10:51

Default images

Iako iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, veliki problem je i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u, od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata. Prema rečima prof. dr Petra Adžića, profesora Fizičkog fakulteta i vođe jednog od srpskih timova u ovoj uglednoj instituciji, zemlje članice dužne su da snose troškove svojih istraživača. Dok nismo zvanično pristupili CERN-u, naučnici su bar iz stranih fondova, raspoloživih u naučnom centru, dobijali osnovna sredstva. Sada se snalaze kako ko ume, a mnogi put do Ženeve plaćaju sami! - prenose Novosti.

- Od 2005. godine Srbija plaća određena sredstva za budžet dva eksperimenta ATLAS i CMS u CERN-u i ovo je prvi put da ni ta dugovanja nisu izmirena. To je dovelo u pitanje i naš dalji rad, ali i ugled zemlje koji su fizičari decenijama gradili. Ako odluče da nas zbog nečijeg nemara isključe, bila bi to velika međunarodna bruka - kaže za ”Novosti” prof. Adžić. - Najveći problem je što je država potpuno zanemarila nas koji radimo tamo. Putovanja u CERN sveli smo na minimum. A kada je pre nešto više od godinu dana potpisan zvaničan ugovor o članstvu, koji je kasnije ratifikovao i srpski parlament, rečeno je da bi srpska privreda trebalo to dobro da iskoristi. Do današnjeg dana, nismo se angažovali da vratimo bar deo novca od te članarine.

- Potrebno je da Ministarstvo imenuje predstavnika naše industrije, koji će da prati tendere i pomaže srpskim firmama da u njima učestvuju. Iako to nije obaveza nas fizičara, kao državna komisija za saradnju sa CERN-om, predlagali smo to u više navrata, ali do danas ništa nije učinjeno - naglašava dr Adžić.

- Srbija u CERN-u može da učestvuje na svim tenderima, ali i građani kao pojedinci imaju pravo da konkurišu za sve vrste poslova koji su na raspolaganju u CERN-u. Nismo iskoristili ni priliku da šaljemo naše nastavnike fizike, kao ni inženjere na čuvene CERN-ove obrazovne škole.

Prema rečima dr Ivanke Božović Jelisavčić iz Instituta ”Vinča”, čiji osmočlani tim radi na dva projekta u CERN-u, država je pristupila članstvu ovoj instituciji pre nego što je dobro promislila koje su nam obaveze i kakvu korist možemo da imamo.

- Daleko od toga da sam protiv članstva, ali o tome kako ćemo da plaćamo obaveze trebalo je da razmišljamo kada smo pristupali - smatra dr Ivanka Božović Jelisavčić. - Biće nam još teže kada, posle pet godina pridruženog članstva, budemo morali da plaćamo punopravno članstvo od 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje.

Obradović: Nije dovedeno u pitanje učesće Srbije u CERN-u

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je danas neće biti dovedeno u pitanje učesće Srbije u CERN-u (Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja) iako nismo platili članarinu za prošlu godinu.

"Tačno je da nemamo dovoljno novca , jer nažalost u strukturi budžeta nismo imali sav novac, ali ćemo obezbediti, tako da se neće dovesti u pitanje naše učešće u CERN", rekao je Obradović Tanjugu.

Pojedini mediji prenose da Srbija, iako je u januaru 2012. godine, postala pridruženi član CERN-a, do danas nije platila članarinu koja za godinu dana iznosi milion švajcarskih franaka. Iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, a mediji pišu da je veliki problem i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: