Planeta Makemake nema atmosferu

Astronomi su prvi put analizirali Makemake, jednu od pet patuljastih planeta u Sunčevom sistemu, i otkrili da je reč o zamrznutoj lopti bez atmosfere.

Život

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

12:05

Default images

Makemake je otkivena pre sedam godina u Kajperovom pojasu.

U aprilu 2011, planeta je prošla između Zemlje i udaljene zvezde, što je astronomima omogućilo da je detaljno prouče uz pomoć sedam različitih teleskopa razmeštenih širom Brazila i Čilea.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), oni su posmatrali patuljastu planetu tokom jednog minuta, dok se nalazila ispred zvezde Nomad 1181-0235723, blokirajući joj svetlost, u fenomenu sličnom pomračenju Sunca.

Makemake, nazvana po bogu iz mitologije Uskršnjeg ostrva, ledena je lopta promera dve trećine Plutona i nalazi se na oko 7,8 milijardi kilometara od Sunca.

Naučnici su očekivali da će imati tanku atmosferu kao i Pluton, ali je nagla promena svetlosti zvezde dok je Makemake prolazila ispred nje bila znak da ovo svemirsko telo nema atmosferu.

Pored Makemake i Plutona, u Sunčevom sistemu postoje još tri patuljaste planete. To su Ceres, Haumea i Eris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: