Beograd: Robot Asimo zvezda dana (VIDEO)

"Sjajno je biti ovde. Ovo je prvi put da sam došao u posetu Srbiji i veoma sam srećan jer sam stekao mnogo prijatelja" reči su humanoidnog robota Asimoa kojim se obratio beogradskoj publici večeras na svečanosti otvaranja manifestacije "Dani budućnosti" u organizaciji Centra za promociju nauke i Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda.

Život

Izvor: N. Božiæ

Ponedeljak, 24.09.2012.

22:47

Default images

Najnapredniji od svih robota, Asimo, osim u japanskoj kompaniji Honda koja ga je konstruisala, može se videti samo na velikim svetskim sajmovima i manifestacijama gde se povremeno pojavljuje i fascinira publiku - od dece do naučnika.Tako je bilo i večeras.

Na Narodnom univerzitetu Kolarčeve zadužbine biće domaćin do srede.

Asimo je humanoid koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Napravljen je kao pomoćnik starim i bolesnim ljudima. Međutim, za sada on nije u prodaji, a njegov razvoj iz godine u godinu jedan je od najvažnijih pokazatelja u kojim pravcima i kojom brzinom se kreće robotika. Što se Asima tiče, on ne samo da hoda, već može i da trči brzinom od šest kilometara na sat, što otprilike odgovara brzom hodu čoveka. Penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini, kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat.

Asimo govori (čak i jezik znakova), a poslednji napravljeni primerci čak mogu da ostvare međusobnu interakciju. Prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad im se ovaj približi – pruža ruku ili mahne – u zavisnosti od ponašanja čoveka.

Asimo može da imitira pokrete i položaje tela, reaguje na glasovne komande, prepoznaje prepreke, odaziva se na ime, okreće se ka osobi koja mu se obraća, kao i kada čuje iznenadni neobični zvuk. Takođe može da prepozna desetak osoba i obraća im se po imenu.

Asimo je napravljen 2000. godine, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po, od 1986. Te godine konstruisan je prvi eksperimentalni humanoid E0 koji je umeo da hoda. Za svaki korak trebalo mu je oko pet sekundi i hodao je isključivo pravo.

Asimo je i na svojoj generalnoj probi bio fantastiča, što možete videti i na videu ispod. Asimo je uspešno trčao, igrao, posluživao, peo se uz stepenice i igrao fudbal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: