Šta se dešava sa Suncem?

Dešavanja na Suncu - pege koje blede i smanjena magnetska aktivnost u blizini polova, mogu biti znak da se naše Sunce priprema za period manje aktivnosti narednih godina

Život

Izvor: Nikola Božiæ

Utorak, 14.06.2011.

20:02

Default images

Rezultati tri odvojena istraživanja pokazuju da iako trenutni ciklus sunčevih pega treba da ide ka maksimumu, Sunce možda ulazi u period svog 11 godišnjeg ciklusa u kojem će mu aktivnost značajno biti smanjena ili potpuno obustavljena.

Ovi rezultati su predstavljeni danas na godišnjem okupljanju solarnih fizičara Američkog astronomskog društva, koje se održava tokom ove nedelje u Novom Meksiku.

Da li smo možda danas na početku novog Maunderovog minimuma? Ova tri istraživačka tima su nezavisno došla do istog zaključka: sunčev regularni ciklus aktivnosti se smanjuje ili čak ide i u hibernaciju. Veliki pad aktivnosti Sunca se predviđa za njegov naredni ciklus (25. po redu), a sadašnji ciklus može biti poslednji tipičan ciklus.
Ovo veoma podseća na period od 1645. do 1715. godine, koji se naziva Maunderov minimum, u kojem skoro da nije bilo pega na Suncu. Ovaj minimum Sunčeve aktivnosti je koincidirao sa pojavom Malog ledenog doba na Zemlji, tokom kojeg su zime u Evropi i na Severu Amerike bile veoma hladne. Međutim nema dokaza da postoji direktna veza između ova dva fenomena.

Iako se poslednjih godina mislilo da je Sunce u poslednje vreme bilo aktivno, kako se približava svom očekivanom maksimumu 2013. godine, tri nezavisne grupe dokaza ukazuju da sunčev ciklus možda ide u pauzu. Ti dokazi su: nedostatak mlaznih struja plazme sa površine, smanjena aktivnost blizu polova, kao i slabljene magnetnog polja i smanjenje broja pega. Jedan od istraživača kaže da „materija na Suncu eruptira, ali da nema dovoljno energije da formira pege“.

Sunčeve pege se stvaraju usled jake magnetske aktivnosti Sunca, a ponekad se pretvaraju u erupcije - jake solarne energetske oluje. One su veoma važne za astronome jer predstavljaju indikatore Sunčeve aktivnosti koja osciluje u 11-godišnjem ciklusu.
Normalno je potrebno oko 5.5 godina da Sunce predje od solarnog minimuma u kome postoji nekoliko pega, do maksimuma kada je sunčeva aktivnost znatno pojačana. Trenutno se nalazi u Ciklusu broj 24 i kreće se ka svom solarnom maksimumu. Međutim, dokazi ukazuju na to da će aktivnost u Ciklusu broj 25 biti značajno umanjena.

Za kraj naučnici koji su predstavili rezultate kažu: „Ako se to odvija na način na koji pretpostavljamo da se dešava, ovo će biti poslednji solarni maksimum koji ćemo videti u narednih nekoliko decenija, a to će poremetiti mnoge stvari. Od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: