- Nauka -

Astronomske bronze za Srbiju

Na XVI Međunarodnoj astronomskoj olimpiujadi u Alma Ati u Kazahstanu srpski tim osvojio tri bronzane medalje. Olimpijada je održana od 22. do 30. septembra 2011. i na njoj je učestvovalo 19 zemalja.

Nikola Božić Izvor:
Podeli

Na ovoj olimpijadi, održanoj u najvećem gradu Kazahstana, učestvovalo je 19 zemalja. Olimpijada je održana od 22. do 30. septembra 2011. u Alma Ati, najvećem gradu i nekadašnjoj prestonici Kazahstana.

Takmičenje se sastojalo iz tri celine. Na teorijskom delu se rešavaju teorijski problemi iz astronomije i astrofizike. Na posmatračkom se proverava znanje korišćenja teleskopa, snalaženja na noćnom nebu i poznavanja nebeskih tela. Na praktičnom delu se rešavaju problemi sa obradom rezultata posmatranja i merenja. Sve ovo na kraju daje krajnji zbir bodova.

Dušan Šobot jedan od nosilaca medalje kaže da jezadovoljan postignutim rezultatima. „Mogao sam i bolje, ali su mnogi faktori uticali na krajnji rezultat“, kaže Šobot.

„Organizacija bila ok, sa nekim propustima, ali i nekim ljudima koji su se stvarno potrudili da sve bude lepo. Kazahstan je bio dobar domaćin“, kaže još jedan od dobitnika medalje Aleksandar Miladinović.

O samom takmičenju kažu da su se dobro spremili, ali je i konkurencija bila spremna. „Zadaci su bili zanimljivi. Posmatrački deo smo znali da uradimo, ali je bilo važno da to što znamo uradimo u 20 minuta i da se sami snađemo sa teleskopima koje ranije nismo koristili. Ipak uspeli smo da pokažemo šta sve znamo“, kaže Ivan Tanasijević, još jedan bronzani astronom iz Srbije.

Pored takmičenja učesnici su imali priliku da upoznaju Alma Ati, njegovu okolinu, ali i da posete Astrofizički institut i Univerzitet. Kazahstan ovih nedelja proslavlja i XX godina nezavisnosti, pa je ova olimpijada bila i deo svečanog obeležavanja ovog jubileja.

„Kazahstan je zanimljiva zemlja. Bilo je lepo da se upoznamo sa mladim astronomima iz svih ovih zemalja, koje su učestvovale. Pored astronomskog nadigravanja, imali smo priliku da saznamo dosta jedni o drugima“, kaže još jedan od članova naše reprezentacije Vladimir Sladojević.

O upoznavanju domaćina i drugih timova govori i Luka Bojović, mladi astronom, jedan od članova srpske reprezentacije na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi: „ Imali smo veče predstavljanja svojih zemalja, a i svo slobodno vreme smo iskoristili da se međusobno upoznamo. Naša ekipa je bila najbolja u neformalnim sportskim susretima“.

U Kazahstanu je dodeljeno ukupno 13 zlatnih medalja, 16 srebrnih i 30 bronzanih. Dodeljeno je i 7 specijalnih nagrada. Ukupno je bilo 103 takmičara iz 19 zemalja.

Tim su predvodili Ivan Milić sa Astronomske opservatorije Beograd i Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica. Svih pet učenika su iz Matematičke gimnazije, a na njihovim pripremama je radio tim Društva astronoma Srbije i Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta.

Put naše reprezentacije su omnogućili Ministarstvo rada i socijalne politike i PD RB „Kolubara“ iz Lazarevca.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Konačno dešifrovano pismo staro 1.800 godina

Knjižica u kojoj je napisana poruka za nekog trgovca pronađena je još 1881. u selu Bakšali u Pakistanu. Od 1902. imali su je u muzeju, da bi tokom decenija shvatili da one stotine i stotine tačaka u tekstu označavaju broj nula.

Nauka sreda 20.09. 08:15 Komentara: 3

Bogat program za Noć istraživača u Novom Sadu

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se zahvaljujući Novom Sadu priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača - Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica.

Nauka ponedeljak 18.09. 14:27 Komentara: 1

Neponovljivi Isak Njutn

Među brojnim matematičarima koji su ostavili značajan trag u istoriji nauke, kao jedan od najznačajnijih, svakako se izdvaja Isak Njutn.Tu laskavu titulu Isak Njutn svakako je zaslužio zahvaljujući velikom doprinosu na polju matematike, fizike, astronomije i optike.

Nauka subota 16.09. 11:50 Komentara: 38

Sutra se završava Nasina misija Kasini

Nakon dve decenije leta i istraživanja, u petak se završava jedna od najvažnijih i najproduktivnijih svermirskih misija u istoriji čovečanstva - međunarodni projekat Kasini, koji je detaljno istražio Saturn i njegove mesece.

Nauka četvrtak 14.09. 16:30 Komentara: 6
strana 1 od 144 idi na stranu