Prva izraelska svemirska letelica spremna za let na Mesec / VIDEO

Prva izraelska svemirska letelica koja bi trebalo da sleti na Mesec biće lansirana u decembru, najavila je Inicijativa SpejsIL.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 10.07.2018.

16:21

Prva izraelska svemirska letelica spremna za let na Mesec / VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Izraelski mediji prenose da je planirano da letelica sleti na Mesec 13. februara, nakon dvomesečnog putovanja.

Inicijativa SpejsIL (Space IL) učestvuje u Gugl takmičenju da se prizemlji prva privatno finansirana svemirska letelica bez posade na Mesec.

Izgradnja letelice počela je 2013. godine u saradnji sa izraelskom Aeronautičkom industrijom. Biće lansirana na raketi "Falkon 9" koju je izgradila kompanija Spejs X (SpaceX) Ilona Maska.

Odvojiće se od lansirne rakete na visini od 60.000 kilometara iznad Zemlje i ući u orbitu koja će se postepeno širiti dok letelicu na zahvati Mesečeva teža.

Biće to, kako je rekao direktor SpejsIL-a Ido Antebi, najmanja letelica koje je ikada sletela na Mesec.

Prečnik joj je dva metra, a metar i po je visoka. Težiće 585 kilograma pri lansiranju, a pri sletanju 180 kilograma pošto će potrošiti veći deo goriva. SpeijsiL se nada da će Izrael biti četvrta zemlja na svetu posle SAD, Rusije i Kine koja će poslati svemirski brod na Mesec.

Inicijativa osim tehnološkog dostignuća ima za cilj da podstakne interes za svemir i nauku među Izraelcima, posebno mlađim genearcijama i orahbri ih da studiraju tehničke nauke i matematiku.

SpejsIL osnovala su 2010. tri mlada inženjera da učestvuju u takmičenju pod sponzorstvom Gugla, koje je prvobitno predviđalo nagradu od 20 miliona dolara za prvu grupu takmičara koji bi prizemljili letelicu na Mesec.

Letelica će imati i naučnu misiju da otkrije tajnu magnetizma stena na Mesecu. To se radi u saradnji Naučnom institutom Vajcman u Rehovotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: