Šta je obeležilo modu u 2012?

Protekla godina obeležena je značajnim modnim događajima, revijama i izložbama širom sveta, na kojima su dominirali napoznatiji kreatori, a došlo je i do nekih smena na rukovodećim mestima u velikim modnim kućama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2012.

13:08

Default images

Kao posebno veliki modni događaj, francuski list „Le Mond“ izdvojio je izložbu „Skjapareli i Prada: Nemogući razgovori" (Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations). Neobičnu izložbu priredio je Metropoliten muzej u Njojorku, suočavajući dva velikana italijanskog stila koji su udaljeni 60 godina. Kako navodi „Le Mond“, preko njihovih sličnosti i razlika moglo se doći do same genetike mode.

List je posebno ukazao na modne događaje koji su označili stvaranje novih veza između mode i politike. Svakako najznačajniji primer tih veza je onaj kada je moćna direktorka američkog magazina „Vogue“ Ana Vintur, organizovala večeru u korist fondova za reizbor Baraka Obame. U istu kategoriju spada i prva revija Edija Slimana, novog kreativnog direktora kuće „Yves Saint-Laurent“, na kojoj se pojavila životna saputnica francuskog predsednika Valeri Trirveler. Ta revija oživela je uspomenu na kolekciju Riv Goš, koju je kreirao Iv Sen-Loran 1968. godine.

Kuća „Dior“ pronašla je novog kreatora, Belgijanca Rafa Simonsa koji je postavio osnove novog stila te kuće - pročišćene linije, suptilno krivudave, koje daju novi moderan izraz liniji koju je ustanovio osnivač.
Raf Simons (Beta/AP)
Posle velike krize kuće „Balenciaga“, koju je izazvao odlazak dizajnera Nikolasa Geskiera, posle 15 godina rada na identitetu brenda tzv. „intello chic” stila, za novog art direktora imenovan je mladi Amerikanac Aleksandar Vang. Njegov urbani, rok stil, doneo je toj kući sasvim novi pravac.

Legendarna ličnost iz sveta mode, Dajan Vrilend, novinar i modni urednik, nekada glavna urednica američkog lista „Vogue“, dobila je dokumentarni film o svom životu i radu, prvi put prikazan u oktobru.
Aleksandar Vang (Beta/AP)
Za nju se smatra da je bila jedna od glavnih kreatora modnog ukusa u 20. veku, ikona koja je promenila modni svet.

Izraelski modni kreator Alber Elbaz, rođen u Maroku, poznat po svojim romantičnim kreacijama, obeležio je modnom revijom 10 godina na čelu francuske modne kuće „Lanvin“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: