"Šanel" plaća kaznu zbog falsifikovanja

Poznata francuska modna kuća Šanel mora da plati odštetu od 200.000 evra zbog krađe uzoraka rada na jednom prsluku u kreaciji Vorld Trikoa.

Foto: wikipedia.org, Christopher Macsurak
Foto: wikipedia.org, Christopher Macsurak

Karmen Kol, šezdesetjednogodišnja krojacica koja vodi Vord Trikot (World Tricot), kampanju koja izrađuje komade visoke mode za neke od najboljih dizajnera modne industrije optužila je još 2005. modnu kuću Šanel za krađu uzorka.

Uzorak koji je Karmen Kol napravila 2004. pri izradi pletenog prsluka za žene iskorišćen bez poštovanja autorskih prava za izradu Šanelovog kardigana.

Ceo slučaj je završio na sudu 2009. podnešenjem tužbe zbog krađe uzoraka protiv Šanel koji je tražio od Pariškog suda da se odustane od podizanje postupka uz obrazloženje da je cela ta situacija smešna.

"Ako gospođa Kol dobije tužbu, to ce ici u korist svim krojačima i radnjama koje rade za velika imena, jer će onda oni dobiti više moći", smatrali su predstavnici Šanela.

Ali posle šest godina, sud je doneo odluku u korist Vord Trikoa koje će dobiti odštetu od 200.000 evra.

"Ovakva presuda je priznanje za sve kreativne ljude koji su u senci velikih kuća", izjavio je advokat Vord Trikoa Paskal Kreanž.