Misteriozna "mrlja": "Nismo sigurni da li je životinja ili pečurka"

Zoološki vrt u Parizu predstavio je misteriozni novi organizam, nazvan "mrlja", žućkasto jednoćelijsko živo biće koje izgleda kao pečurka, ali se ponaša kao životinja.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

09:12

Misteriozna
Foto: IamTK/Depositphotos

Novi primerak Pariskog zoološkog parka, koji će javnosti biti predstavljen u subotu, nema ni usta, ni stomak, ni oči, ali ipak može da detektuje hranu i da je svari.

"Mrlja" ima skoro 720 polova, može da se kreće bez nogu ili krila i regeneriše se za dva minuta ako je presečena napola.

"Mrlja je živo biće koje predstavlja jednu od misterija prirode", kaže Bruno David, direktor Muzeja istorije prirode u Parizu, čiji je deo i Zoološki park. "Mrlja nas iznenađuje jer nema mozak, ali može da uči. Uz to, ako spojite dve mrlje, ona koja je stekla znanje preneće ga na drugu", istakao je David, prenosi Rojters.

Nazvana je po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine u kojem je glavnu ulogu igrao mladi Stiv Mekvin, a u kojem vanzemaljski organizam "mrlja" uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.

"Znamo da sigurno nije u pitanju biljka, ali nismo potpuno sigurni da li je životinja ili pečurka", rekao je David.

On je dodao da se "mrlja" ponaša potpuno iznenađujuće za nešto što izgleda kao pečurka jer se ponaša kao životinja i ima sposobnost da uči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: