Veze i odnosi

Seks, nezaobilazna tema ženskih razgovora

Muške diskusije o ženskoj brbljivosti obično se završavaju zaključkom da ima onih koje pričaju mnogo i one koje uopšte ne prestaju da pričaju. Zamislite kako je onda kada se na jednom mestu nađe više žena. Tu sve "pršti" od reči. I da ne bude zabune, nije ovo samo muška predrasuda jer i pripadnice nežnijeg pola priznaju da su velike pričalice. Ne kriju da će, uprkos obavezama, uvek naći vremena za "seansu" sa najboljom prijateljicom. Jer, to im je čisto zadovoljstvo. Terapija bola. Trening smeha. Iako su muškarci ubeđeni da je svrha ženskih kružooka ogovaranje, dobra trač partija nije jedina tema.

Nedelja, 30.04.2017.

08:36

Izvor: B92

Seks, nezaobilazna tema ženskih razgovora
Thinkstock

Podeli:

Istraživanje naučnika iz Norveške je pokazalo da devojke do 30. godine najviše pričaju o ljubavi. Čak 64 posto je priznalo da sa drugaricama vole da ćaskaju o partnerima, bivšim ili potencijalnim, mada usput "okrznu" i suparnice ili veze drugih ljudi.

Druga goruća tema su ispiti i posao, zatim slobodno vreme i moda, a na kraju zdravstvene brige. Posle 30. godine se stvari menjaju, pa prepričavanje situacija na poslu ili "dešavanja" iz lekarskog kartona postaju top predmet razgovora. Ali i tada - priča o ljubavi ostaje. Naučnici su zaključili da iako se sada manje razgovara o "leptirićima" u stomaku, žene su podjednako motivisane da ćaskaju o dečku, suprugu, ljubavniku, a kada postanu majke, deca definitivno dobijaju primat.

Koje god da su godine u pitanju, čini se da ne postoji tema koja se zaobiđe na jednom ženskom događaju. Briga za porodicu, sniženja, nova linija torbi, horoskop, putovanja, koncerti, pozorište, politika, komšije, šefovi, cveće, ishrana bez transmasti, muke sa parkingom, pa čak i detaljna analiza fudbalera - sve se to lepo, uz kafu i kolače, "servira" drugarici. A ogovaranje onda dođe kao šlag.

Jedna devojka je na domaćem forumu napisala da sa svojim drugaricama "ogovara, tračara, iznosi činjenice, prepričava".

- Ali, da ne ispadne kako moje prijateljice i ja samo tračarimo, naši razgovori se razvijaju i u drugim smerovima i sferama. Volimo da popričamo o kvalitetnim knjigama i tako jedna drugoj preporučimo nešto za opuštanje i uživanje. Kada je reč o filmu, uvek se krene od glavnog glumca. Prepričavamo kako je taj "gospodin" grlio "dotičnu damu", sa koliko nežnosti i topline. Zatim komentarišemo intimne scene - napisala je devojka.

Iako bi se pripadnicima jačeg pola olako mogla pripisati otvorenost u prepričavanju filmskih i svojih intimnih scena, paradoks je da je način na koji to rade žene često daleko eksplicitniji.

Studija portala Buzzfeed samo je jedna u nizu koja je razbila mit da samo muškarci međusobno razgovaraju o seksu. Ispostavilo se da postoje škakljive teme koje će dame obavezno podeliti sa svojim bliskim prijateljicama. Anketa je pokazala da je novi partner omiljena tema ćaskanja, pa se obavezno krene od analize njegovog fizičkog izgleda, a odmah potom sledi odgovor na pitanje - da li je bilo seksa ili nije. Kada se sledeći put sretnu, drugarice će obavezno da podele "kako stvar napreduje", odnosno da li su se "uhodale" sa novim dečkom u krevetu.

Zanimljivo je da je studija otkrila da se muškarci ređe žale koliko dugo nisu imali seks, dok će drugarice to svaki put spomenuti, pa će se ponekad i našaliti na svoj račun. Isto tako, dok se momci retko poveravaju drugovima da im sa devojkom nije više tako dobro, one će jedna drugoj to otvoreno i do tančina objasniti. Ispitanice nisu krile i da vole da se pohvale prijateljicama da je ovaj partner najbolji u krevetu ili da se u nečemu baš izdvaja, pa će precizno i direktno objasniti u čemu to. A, ako im negde zaškripi, bez dileme će potražiti drugaričin savet. Uvijanje pitanja u celofan je suvišno.

Devojke na isti način razgovaraju i o želji za bebom, savetuju jedna drugu kako da im se ona ostvari ili, s druge strane, odmah pozovu da kažu da su imale nezaštićen odnos i da strahuju da im se ne desi neželjena trudnoća.

Muškarci su daleko zatvoreniji u razgovorima o braku i emotivnoj vezi, dok se žene ne ustručavaju da najboljim drugaricama pošteno izogovaraju partnera i osvrnu se na sve njegove mane. To im je efikasan kanal pražnjenja, jer se posle toga osećaju bolje.

Studija naučnika sa Harvarda je pokazala da poverenje u prijatelje žemu čini jačom i vitalnijom. Otvoren i iskren razgovor tokom kojeg mogu da se isplaču i ismeju dokazano smanjuje stres, a pritom damama pruža mogućnost introspekcije, šansu da bolje razumeju sebe i druge, lakše donesu važne odluke.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare