Veze i odnosi

Može li razvod biti bezbolan?

Brak najčešće počinje kao komad sa igranjem i pevanjem. U slavlju i veselju. Međutim, sam kraj može biti veoma različit.

Četvrtak, 05.02.2015.

08:30

Autor: Katarina Ðorðeviæ

Default images

Podeli:

Foto: suez92 /Flickr.com

Žanrovski posmatrano, najčešće melodramatičan, ali ponekad i veoma tragičan. I baš kao što je svaki brak priča za sebe, tako je i svaki razvod poseban i jedinstven. Ali, ono što je zajedničko svakom bračnom paru koji epilog svoje priče zatraži na sudu jeste stres – zbog toga se raskid braka našao na drugom mestu najstresnijih životnih događaja, priča Milena Stojković, sociolog i master porodične medijacije koja je u Rimu otvorila prvu agenciju za razvode u Evropi.

U Srbiji je nedavno objavljena njena knjiga „Ćao amore”, koja predstavlja „vodič za razvod bez previše bola”, a u razgovoru za „Politiku” Milena poredi brakorazvodnu statistiku Srbije i Italije i razloge koji kumuju stavljanju tačke na zajednički život.

– Statistika govori da se razvede gotovo svaki četvrti brak i da su sve češći razvodi u prvim godinama braka. Broj razvoda u Italiji povećao se za 75 odsto u poslednjih 15 godina. Podaci govore da se svaki treći brak završi razvodom i to najčešće posle 10-12 godina zajedničkog života. Ako tome dodamo činjenicu da se svaki peti brak završi posle samo tri godine zajedničkog života, brojevi postaju alarmantni. Brakovi sklopljeni posle kratkog vremena zabavljanja kraće traju, a to važi i za brakove veoma mladih osoba. U 90 odsto slučajeva odluku o razvodu donosi žena, a najčešći razlog je preljuba i prevara jednog od partnera. Brak kao institucija više nije neophodan da bi porodica opstala, a sve manje osoba žrtvuje sopstvenu sreću ili karijeru zbog braka. U Srbiji je jedan od glavnih razloga za razvod braka život u zajednici – sa njenim ili njegovim roditeljima – smatra Milena Stojković.

Mnogi sociolozi kažu da Srbija i Italija pripadaju takozvanom mediteranskom krugu zemalja u kojima se neguju snažne porodične veze i ističu da bliske veze između porodice porekla i sekundarne porodice predstavljaju smetnju mladim bračnim parovima. Koliko ima istine u široko rasprostranjenom mitu o italijanskim „maminim sinovima” i da li su italijanske svekrve „noćna mora” italijanskih nevesti?

To je u mnogim slučajevima tačno. Svekrve mogu biti noćna mora ako im se to dopusti, a njihov uticaj mnogo zavisi od načina na koji mladoženja postavi granice između porodice porekla i nove zajednice. Ipak, moram priznati da su italijanske „mamine” prilično uporne u davanju „saveta” i „pomoći”, ističe sagovornica "Politike".

I dok se u Srbiji svi bračni parovi sa decom razvode uz asistenciju Centra za socijalni rad, Milena Stojković kaže da se u Italiji centar angažuje samo kada postoje teški ekonomski i psihološki problemi u porodici i kada je život dece ugrožen nasilnim ponašanjem roditelja. Normalna razvodna procedura podrazumeva pomoć advokata ili porodičnog medijatora.

– Našoj agenciji za razvode mesečno se obrati 5-6 bračnih parova, od 27 do 65 godina. Broj klijenata raste svake godine pošto se Italijani polako navikavaju na rad sa medijatorima i porodičnim psihoterapeutima. To ranije nije bio običaj već su se bračne nesuglasice, pa i razvodi rešavali unutar doma, a pomoć su pružali roditelji i bliža rodbina – kaže Stojković i dodaje: Tim ove agencije čine psiholozi, psihoterapeuti, porodični medijatori i advokati. Svi mi zajedno pomažemo osobama koje su u bračnoj krizi ili se razvode da što mirnije prebrode taj trenutak, ali na konstruktivan način. Ako se brak može spasiti, radimo na tome uz pomoć psihologa ili porodičnih psihoterapeuta. Ako su osobe odlučile da se razvedu, prelazimo na medijatore i advokate. U svemu tome naša prva briga su deca.

Najteži deo razvoda je odvajanje uloge supružnika od roditeljske uloge. To nije nimalo lak proces i može trajati mesecima pa i godinama. Narušeni emotivni odnos najčešće negativno utiče na roditeljske odnose između supružnika, a najvišu cenu plaćaju deca.

Razvod je vrlo kritičan trenutak i ne treba ga potcenjivati. Ljudi ga doživljavaju kao veliki lični neuspeh i to utiče na njihovo samopouzdanje. Zato je naš prvi zadatak da uspostavimo funkcionalnu komunikaciju između supružnika, jer je nedostatak komunikacije najveći uzrok mnogih razvoda. Radimo mnogo i na samopouzdanju – vrlo je važno da osobe i posle razvoda veruju da je moguće ostvariti bolje i kvalitetnije veze sa novim partnerom – kaže Milena Stojković.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.