Veze i odnosi

Srebrenica - prvi mešoviti brak

Kada Almir Salihović i Dušica Rendulić u maju kažu "subonosno da", njihov brak ući će u anale kao prvi mešoviti brak u Srebrenici od 1995. godine.

Utorak, 04.09.2012.

14:28

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Srebrenica - prvi mesoviti brak Pre rata, u tom delu BiH bilo je cak 33 odsto mesovitih brakova. Kada je musliman Salihovic pre dve godine saopstio prijateljima da je zaljubljen u hriscanku, dete iz srpsko-hrvatskog braka, njegovi prijatelji su bili neprijatno iznenadjeni i rekli mu da je to "ludost" i "ravno samoubistvu". Almir se nije obazirao na njihova "upozorenja" i sa Dusicom je planirao da se venca u maju 2013, prenose banjalucke "Nezavisne" pisanje kanadskog lista "Toronto star". Salihovic je svoju buducu suprugu upoznao u maju 2010. godine u Tuzli, gde je ona tada zivela. Salihovic je i sam jedno vreme ziveo u izbeglickom centru u Tuzli, da bi se pre nekoliko godina preselili na periferiju Srebrenice. Renduliceva, inace iz hrvatskog Gospica, bila je te 2010. godine u poseti svojoj baki u jednom selu u blizini Tuzle. Salihovica je upoznala na lokalnoj pijaci, a zavela ga je, kaze, tako sto je tik ispred njega namerno ispustila flasu mleka ne bi li je primetio. Dan kasnije, imali su prvi sastanak, a sedam dana kasnije i "zvanicno" su postali par. Novembra 2010, preselili su se u Srebrenicu na plac Almirove majke na kome im je nemacka humanitarna agencija "Habitat for Humaniti" izgradila kucu. Pre sedam meseci postali su ponosni roditelji malog Jusufa i kazu da, za sada, ne planiraju drugo dete, ali samo zbog ekonomske krize. Amir i Dusica zive potpuno skromno, on je kosac trave za firme i lokalne penzionere i zaradi oko 75 dolara mesecno. Od humanitarne organizacije dobijaju osnovne zivotne namirnice, kao sto su brasno, secer, ulje, a nedavno su dobili 10 ovaca i 14 kokosaka. Dusica priznaje: "Jesmo siromasni, ali smo srecni, a imamo i podrsku nasih porodica." Njen jedini san je da se venca u beloj vencanici. Njihovo zajednistvo i srecu, medjutim, ne odobravaju svi u Srebrencani, a jedna od njih je i Sefika Halilovic (47) koja kaze da bi ona, ukoliko bi njen sin doveo Srpkinju, rekla: "U redu, zivi s njom, ali ne pod mojim krovom." Ona, doduse, priznaje da bi sinu to rekla i u slucaju da se ozeni Kanadjankom, a kao opravdanje navodi da je tokom rata izgubila muza i jos 14 clanova sire porodice. Dusica, pak, ne haje za misljenje Srebrencana i u udaji za muslimana vidi prednost. "Kao hriscanka, uvek sam volela Bozic, zbog kolaca i poklona, ali i muslimanski praznici znaju biti predivni", kaze ona dodajuci da najvise uziva u bajramskoj baklavi. U Srebrenici danas zivi skoro 12.000 stanovnika, od kojih je polovina Bosnjaka. Srebrenica je jos od rata podeljen grad, u koji se danas polako vraca predratno stanovnistvo, navodi kanadski list. apdk / Flickr.com Tanjug Kada Almir Salihovic i Dusica Rendulic u maju kazu "subonosno da", njihov brak uci ce u anale kao prvi mesoviti brak u Srebrenici od 1995. godine. Kada Almir Salihovic i Dusica Rendulic u maju kazu "subonosno da", njihov brak uci ce u anale kao prvi mesoviti brak u Srebrenici od 1995. godine.

Pre rata, u tom delu BiH bilo je čak 33 odsto mešovitih brakova.

Kada je musliman Salihović pre dve godine saopštio prijateljima da je zaljubljen u hrišćanku, dete iz srpsko-hrvatskog braka, njegovi prijatelji su bili neprijatno iznenađeni i rekli mu da je to "ludost" i "ravno samoubistvu".

Almir se nije obazirao na njihova "upozorenja" i sa Dušicom je planirao da se venča u maju 2013, prenose banjalučke "Nezavisne" pisanje kanadskog lista "Toronto star".

Salihović je svoju buduću suprugu upoznao u maju 2010. godine u Tuzli, gde je ona tada živela. Salihović je i sam jedno vreme živeo u izbegličkom centru u Tuzli, da bi se pre nekoliko godina preselili na periferiju Srebrenice.

Rendulićeva, inače iz hrvatskog Gospića, bila je te 2010. godine u poseti svojoj baki u jednom selu u blizini Tuzle. Salihovića je upoznala na lokalnoj pijaci, a zavela ga je, kaže, tako što je tik ispred njega namerno ispustila flašu mleka ne bi li je primetio.

Dan kasnije, imali su prvi sastanak, a sedam dana kasnije i "zvanično" su postali par.

Novembra 2010, preselili su se u Srebrenicu na plac Almirove majke na kome im je nemačka humanitarna agencija "Habitat for Humaniti" izgradila kuću.

Pre sedam meseci postali su ponosni roditelji malog Jusufa i kažu da, za sada, ne planiraju drugo dete, ali samo zbog ekonomske krize.

Amir i Dušica žive potpuno skromno, on je kosač trave za firme i lokalne penzionere i zaradi oko 75 dolara mesečno. Od humanitarne organizacije dobijaju osnovne životne namirnice, kao što su brašno, šećer, ulje, a nedavno su dobili 10 ovaca i 14 kokošaka.

Dušica priznaje: "Jesmo siromašni, ali smo srećni, a imamo i podršku naših porodica."

Njen jedini san je da se venča u beloj venčanici.

Njihovo zajedništvo i sreću, međutim, ne odobravaju svi u Srebrenčani, a jedna od njih je i Šefika Halilović (47) koja kaže da bi ona, ukoliko bi njen sin doveo Srpkinju, rekla: "U redu, živi s njom, ali ne pod mojim krovom."

Ona, doduše, priznaje da bi sinu to rekla i u slučaju da se oženi Kanađankom, a kao opravdanje navodi da je tokom rata izgubila muža i još 14 članova šire porodice.

Dušica, pak, ne haje za mišljenje Srebrenčana i u udaji za muslimana vidi prednost.

"Kao hrišćanka, uvek sam volela Božić, zbog kolača i poklona, ali i muslimanski praznici znaju biti predivni", kaže ona dodajući da najviše uživa u bajramskoj baklavi.

U Srebrenici danas živi skoro 12.000 stanovnika, od kojih je polovina Bošnjaka.

Srebrenica je još od rata podeljen grad, u koji se danas polako vraća predratno stanovništvo, navodi kanadski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.