- Ljubav -

Gde se krije Ljubav?

Naučnici su već utvrdili da se ljubav krije u mozgu, a ne u srcu kako se najčešće misli. Međutim, sada su pošli korak dalje ne bi li utvrdili njenu tačnu adresu. Izgleda da ljubav živi u ozloglašenom komšiluku...

Izvor: B92
Podeli

Ako je verovati naučnicima sa Univerziteta Konkordija u Monterealu, ljubav „živi“ u delu mozga u kojem stanuju i „okidači“ za alkohol, kockanje i narkotike, prenosi „Men’s Journal“.

Naime, tim naučnika pomenutog univerziteta želeo je da locira deo mozga iz kojeg potiču „ljubavni impulsi“ koji izazivaju osećaj zaljubljenosti i pripadanja. Ispostavilo se da su oni smešteni u isti deo mozga gde su smeštene i ćelije koja reaguju na nabrojane poroke, izazivajući zavisnost.

Džim Faus, vođa istraživanja i profesor psihologije na Univerzitetu Konkordija, tvrdi da ovo otkriće nije nužno loše. „Mi smo od zavisnosti napravili lošu stvar jer je povezujemo pre svega sa drogom. Ali, to je zapravo prirodan proces koji aktivira želju i žudnju za nečim“, tvrdi Faus.

Njegov tim naučnika proučavao je rezultate dvadeset paralelnih istraživanja koja su pratila reakcije u mozgu dok su ispitanicima pokazivane slike njihovih partnera, pornografski materijal, ili dok su obavljali zadatke koji su bili povezani sa ljubavlju. Kao rezultat istraživanja napravili su mapu koja prikazuje delove mozga zadužene za ljubav, požudu i zavisnost.

Deo mozga o kojem Faus govori je leđni strijatum, zadužen za „prevođenje“ motivacije u akciju što se najviše očitava u našem ponašanju i navikama koje stičemo jer nam donose osećaj zadovoljstva.

„Kada smo zaljubljeni, držimo se za ruke ili gledamo dugo jedni u druge na specijalan način i takva ponašanja prelaze u naviku jer nam donose nagradu: ljubav“, objašnjava Faus, dodajući da je ista situacija i u slučaju zavisnosti.

„Posmatrajte ritual paljenja cigarete kod nekog pušača ili način na koji narkoman sprema crtu droge. Čak i samo posmatranje te radnje može aktivirati leđni strijatum i izazvati isti osećaj“, tvrdi on.

Zanimljivo je da je za požudu zadužen sasvim drugi deo mozga. Zato je moguće na primer uživati u striptizu a ne osećati ništa slično osećaju zaljubljenosti. Ako uspete da spojite ova dva osećaja, dobili ste džek pot, tvrdi Fausov tim.

Međutim, kreiranje navika može biti opasno ukoliko one pređu u svakodnevnu rutinu iz koje se ne može pobeći. Time Faus objašnjava činjenicu da većini venčanih parova seks u braku dosadi nakon izvesnog vremena. On preporučuje uvođenje novina, jer se svaka navika vremenom potroši. To je i jedan od razloga zašto je eskperimentisanje tako uzbudljivo.

Prati B92 na Viberu

Ljubav

Kako dalje posle kraha ljubavi?

Suze, bol, tuga, razočaranje, osećaj da je došao kraj sveta i da ništa više nema smisla - neke su od propratnih pojava raskida ozbiljne veze. Poslednja stvar koja nam tada pada na pamet je potraga za novim partnerom. Ali, vreme zaista leči sve, pa ćemo u nekom trenutku poželeti da okrenemo novu stranicu i počnemo da je ispisujemo sa novim partnerom.

Ljubav nedelja 21.05. 08:15 Komentara: 23

Da li je monogamija mrtva?

Monogamija koju smo ozakonili kao opštu vrednost savremene civilizacije zabranom bigamije i sklapanjem braka, urušila se ispred seksualnog nagona. Postalo je "oldtajmerski" biti veran, a reč budala dobila je još jedan sinonim. Samo u SAD 60 odsto muškaraca i 50 odsto žena ima aferu van braka. Fraze "dok nas smrt ne rastavi" sećamo se samo kroz maglu, a u filmovima je ima još u ljubićima iz dvadesetih.

Ljubav četvrtak 4.05. 08:26 Komentara: 44

Seks, nezaobilazna tema ženskih razgovora

Muške diskusije o ženskoj brbljivosti obično se završavaju zaključkom da ima onih koje pričaju mnogo i one koje uopšte ne prestaju da pričaju. Zamislite kako je onda kada se na jednom mestu nađe više žena. Tu sve "pršti" od reči. I da ne bude zabune, nije ovo samo muška predrasuda jer i pripadnice nežnijeg pola priznaju da su velike pričalice. Ne kriju da će, uprkos obavezama, uvek naći vremena za "seansu" sa najboljom prijateljicom. Jer, to im je čisto zadovoljstvo. Terapija bola. Trening smeha. Iako su muškarci ubeđeni da je svrha ženskih kružooka ogovaranje, dobra trač partija nije jedina tema.

Ljubav nedelja 30.04. 08:36 Komentara: 6
strana 1 od 81 idi na stranu