"Das ist - Bata Živojinović!"

"Za selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije treba izabrati Batu Živojinovića. Jedino on ima pozitivan bilans sa Nemcima i Italijanima", napisao je Enko Mehmedbašić u sarajevskom "Svijetu" sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a ove sam se šale prisećao svaki put kad bih gledao ratne filmove u kojima je igrao ovaj stameni, a lepršavi Šumadinac, napisao je satiričar Aleksandar Čotrić povodom smrti legendarnog glumca.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

14:33

Foto: Tanjug arhiva / Zoran Žestiæ

Čotrić je Živojinovića upoznao u proleće 1994. godine u Skupštini Srbije, u kojoj su bili poslanici.

"On je bio član Socijalističke partije Srbije, a ja Srpskog pokreta obnove. Naše stranke bile su na potpuno suprotnim stranama i žestoko suprotstavljene. Poslanici SPS-a klonili su se bilo kakvog kontakta s nama iz opozicionog SPO. Izbegavali su s nama i kratke razgovore u skupštinskom hodniku, dok o zajedničkom sedenju u skupštinskom restoranu nije bilo ni primisli. Čak su socijalisti sedeli u drugom delu restorana, u odnosu na nas iz opozicije", seća se Čotrić i dodaje da je jedini socijalista koji se toga nije pridržavao bio Bata Živojinović.

On je, naglašava Čotrić, pre svega, bio častan čovek, uspešan i slavan umetnik, koji se sa svima srdačno pozdravljao i rukovao. "Bio je rečit, neposredan, otvoren, prijatan, blagonaklon, spreman da pomogne. Bata me je mnogo putao pozvao da sedimo zajedno, za istim stolom. Uvek je bio dobro raspoložen, šalio se, pričao je anegdote o Titu, sa snimanja filmova, o drugim glumcima i rediteljima o popularnosti u Kini zbog filma "Valter brani Sarajevo".

"Visoko je cenio Vuka Draškovića, pre svega, kao čoveka i književnika", istakao je Čotrić. On se seća da Bati, kao velikoj jugoslovenskoj i svetskoj filmskoj zvezdi, ne da nije bilo teško prići, nego je bilo teško rastati se s njim.

"Imali ste utisak da ga poznajete dvadeset godina, ne sa filma i televizije, nego da se lično znate", ističe Čotrić i dodaje da za sedam godina, koliko su zajedno proveli u Skupštini Srbije, nikada nije dozvolio da neko drugi plati zajednički račun. "Bata je bio veliki čovek, jer je bio običan, mali čovek! Bio je izuzetan glumac i umetnik, jer je glumio tako da se to nije razlikovalo od ponašanja u životu. Bio je veliki, sada je postao najveći", naglasio je Čotrić. Ponosan je, kako je naveo, što je Udruženje književnika Srbije, u čijem je žiriju bio, pre nekoliko godina dodelilo Živojinoviću priznanje "Radoje Domanović", za popularizaciju humora i satire na filmu.

"Samo takav čovek mogao je da vodi skupštinski odbor za predstavke i žalbe i da pomogne, ili pokuša da pomogne hiljadama ljudi koji su se obraćali Skupštini Srbije. Oni su više verovali Bati, nego Skupštini", kaže Čotrić.

"Bata nije otišao nigde, jer će se njegove uloge u filmovima i serijama sada još više gledati! Hvala mu što nam je tim ulogama, svima nama, bar jedan deo života učinio lepšim! Das ist - Bata Živojinović!", zaključuje Čotrić, aludirajući na čuvenu rečenicu iz filma "Valter brani Sarajevo" (Das ist Valter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: