Ozi Ozborn: Ne znam kako sam i dalje živ

Pevač legendarne grupe Black Sabbath Ozi Ozborn, poznat pod nadimkom Princ tame (Prince of Darkness), u nedavnom intervjuu za Daily Mail priznao je da je bio "loš otac, grub muž i da mu nije jasno kako je i dalje živ s obzirom na to kakav je život vodio.

Život

Izvor: Index.hr

Petak, 13.06.2014.

17:50

Default images

65-godišnja metal ikona prošao je i radio sve i svašta - od alkohola, droge, saobraćanih nesreća, pokušaja samoubistva i ubistva, hapšenja, ugrožavanja životinja, a trenutno se sprema za nastup Black Sabbatha u Hyde Parku 4. jula nakon uspešnog povratničkog albuma "13" koji se nalazi prvom mestu muzičkih top lista širom sveta.

"To je suludo. Trebalo bi da sam mrtav. Ne znam zašto nisam. Većina ljudi koji su izvodili iste ludosti su mrtvi. Padao sam niz stepenice, kroz balkon... Jednom sam iskočio kroz hotelski prozor misleći da sam u prizemlju, a bio sam na drugom spratu. Završio sam u grmu ruža. Nisam zadobio ni jednu ogrebotinu. Nisam mislio da ću doživeti četrdesetu, a kamoli šezdesetu. Ne postoji razlog na zemlji zbog kog sam još uvek živ. Ipak, jesam. Mora da me neko čuva", rekao je Ozborn.

Ozi je 2010. bio na sekvenciranju genoma jer je, kako kaže, želeo da sazna zašto još nije mrtav i da li ima specijalni DNK.

"Izašli su s gomilom papira... Nisam razumeo pola onoga što su mi rekli, ali nigde nije pisalo 'mrtav'", kazao je Ozi za Daily Mail.

"Kokain i alkohol savršena kombinacija"

Beta / Jordan Strauss/Invision/AP
Ozi je prvo bio u braku s Telmom Ris s kojom ima Džesiku i Luisa, a sa sadašnjom Šeron ima Keli i Džeka.

"Žalim zbog toga kako sam tretirao obe žene. Bio sam loš otac, grub muž i imao sam ego veličine Indije. Proveo sam decenije svog života kao potpuni idiot. Žalim zbog toliko toga da se polovine toga i ne sećam. Ipak, žene i deca su ono zbog čega najviše žalim. Besmisleno je govoriti koliko mi je žao. Ne mogu to reći dovoljno puta. Sve što mogu je da ostanem trezan", rekao je.

Pre dve godine dok su Sabbati snimali album "13", Ozi je ponovno počeo da pije i to žešće nego ranije, iselio se iz porodične kuće i zamalo nepovratno uništio brak. Tada se verovalo da su njegov povratak alkoholu uzrokovale vesti da osnivač grupe Toni Ajomi ima rak.

"Nije istina. Nije postojao nikakav razlog osim onog da sam alkoholičar. Jednog dana pogledate kroz prozor, sunčano je, a ti znaš da ništa ne stoji između tebe i piva. Kreneš u tu divlju vožnju i na kraju puziš po podu sobe sa željom da više ne ugledaš ni jedno svitanje dana. Ako uzimaš kokain, možeš piti zauvek. Kokain i alkohol su jaja i slanina u svetu zavisnika - savršena kombinacija. Jednostavno ne možeš da prestaneš", priznao je Ozi.

Dodao je da se jednog dana pogledao u ogledalo i pomislio "nikada više" i da se od tada trudi svaki dan.

Priznao je i da bez Šeron ne bi mogao ništa učiniti. Ozi redovno ide na sastanke anonimnih alkoholičara za koje kaže da su jedini način da se održi na putu oporavka.

"Šeron mi uvek kaže da sam prokleta budala i viče na mene kad pijem, ali to me ne zaustavlja. Podržava me, svesna je toga da je to bolest i da je to deo onoga što jesam, a ja sam jedini koji se može boriti s time. Jedini razlog zbog kojeg se trudim da ne pijem je taj što ne želim da izgubim ono što imam sa Šeron i decom. Niko ne može izlečiti zavisnika osim njega samog", kazao je Ozi.

On i Šeron su se venčali 1982. u vreme kada mu je ona bila menadžerka. Sabbathov nastup u Hyde Parku neće biti samo trijumf Black Sabatha i Ozijevog opstanka na ovom svetu nego i 32. godišnjica njihovog braka.

"Još uvek smo zajedno jer uprkos poteškoćama nismo odustajali. Da ste nas čuli kako se svađamo, pomislili biste da treba da zovete policiju. Bacamo i lomimo stvari okolo, a posle se smejemo kao ludi".

Zašto je proteran iz San Antonija?

Ozi sa suprugom Šeron (Foto: Beta / Dan Steinberg/Invision/AP)
Muzika je ta koja je spasila njegov život pošto je u školi bio "beznadežan slučaj" za kojeg se verovalo da će završiti u lokalnoj fabrici.

Ali 1967. je osnovao prvi bend, a u roku od dve godine nastao je Black Sabbath - skandalozni, glasni, tamni bend i deo eksplozije britanskih heavy rock bendova, među kojima su bili i Led Zeppelin i Deep Purple.

Ozijeva neobična ličnost (odgrizao je šišmišu glavu na bini, ušmrkivao 'linije' mrava, otpušten je 1979. iz benda jer je bio drogiraniji i pijaniji od ostalih članova) dala je svetu heavy metala instant legendu.

Njegova solo karijera je takođe uspešna - Ozzfest (koji su osmislili njegova žena Šeron i sin Džek 1996.) još uvek je jedan od najvećih rok festivala na svetu.

"Nisam mislio da će Sabbathi potrajati. Mislio sam - jedan album i to je to, a onda nazad u fabriku. Ipak, nikad nije prestalo. I ja nikada nisam prestao. Nastavilo se, a ja sam još pio i provodio se kao da sutra ne postoji", kaže Ozi.

Pod uticajem opijata je 1982. uhvaćen kako urinira na kenotaf, spomenik Teksašanima palim u bici za Alamo, obučen u ženinu haljinu jer je Šeron uklonila svu njegovu odeću iz hotelske sobe kako bi ga sprečila da izađe.

Završio je u zatvoru i zabranjen mu je dolazak u San Antonio.

"Nisu bili strašni policajci ili šerif, nego lik koji je bio u ćeliji sa mnom. Bio sam zatvoren šest sati u maloj ćeliji s čovekom koji je ubio svoju ženu, a ja sam bio našminkan i na sebi nosio dugu zelenu haljinu. Tad sam pomislio: Ajde, barem sam dogurao do tridesete", prisetio se Ozi.

U intervjuu se osvrnuo i na borbu njegove dece s zavisnostima.

"U to vreme nisam ni o čemu mislio. Tokom snimanja MTV rijaliti emisije non-stop sam pio. Bio sam u svom ludom svetu, a Šeron je morala da bude i mama i tata i nosi se sa svim tim.

Sećam se kad sam Džeka upitao zašto to čini kada nikada nije morao da radi, brine i ničega nije bio željan jer je sve imao. Odgovorio mi je: 'Želeo sam tatu'. Zato znam da treba da ostanem trezan. Džek je već 11 godina trezan, Keli takođe napreduje. Imam dobru decu".

Prisetio se i toga kako je u rodnoj kući često sedeo na pragu kao mršavi 14-godišnjak pitajući se šta će se s njim dogoditi.

"Neko tamo gore me stvarno voli", zaključio je Ozi.
Ozi sa æerkom Keli (Foto: Beta / Paul A. Hebert/Invision/AP)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: