Ružica Đinđić - Žena koja je zadivila Evropu

Ružica Đinđić odlikovana je najvišim priznanjem Republike Francuske – ordenom Legije časti u rangu viteza. U ekskluzivnom razgovoru sa Ivanom Semerad, urednicom magazina Elle, osim o tome šta ovo priznanje znači za nju, govori i o slobodi, toleranciji, optimizmu i porodici.

Razgovarala: Ivana Semerad
Izvor: magazin "ELLE"

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

12:04

Default images

Neposredna, nepretenciozna i veoma srdačna, Ružica Đunđić već na prvi pogled deluje kao odlučna žena koju kroz život vodi sopstveni osećaj dobra. Ona nema predrasuda, zrači optimizmom i sasvim prirodno se nosi sa ulogom koju joj je istorija dodelila. Na indirektan način, kroz humanitarni rad, nastavila je da promoviše i neguje vrednosti za koje se njen suprug borio i da pomaže mladim ljudima koji su prepoznali njegov put i slede ga. Sasvim zasluženo našla se u društvu žena kao što su Kenijka Miriam K. Were, Engleskinja Ellen MacArthur ili Kolumbijka Ingrid Betancourt.

Zvanično je saopšteno da se ovim činom „odaje priznanje predanom radu gospođe Ružice Đinđić na čelu fondacije koja nosi ime njenog pokojnog supruga, ali i počast senima dr Zorana Đinđića”.
Iskreno sam bila obradovana i dirnuta kada mi je gospodin Jean-François Terral, ambasador Francuske u Beogradu, saopštio da mi je predsednik Republike Francuske dodelio ovo odlikovanje. Legija časti nije običan orden, ona je etalon, mera demokratije, jer je dodeljuje zemlja koja je prva u novijoj evropskoj i svetskoj istoriji utemeljila demokratski politički sistem i principe jednakosti i ravnopravnosti građana, bez obzira na rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost. Shvatam to kao priznanje koje je dodeljeno meni, ali i mom suprugu koji je čitav svoj kreativni deo života posvetio razvoju demokratije u Srbiji.

Bavite se zaštitom i unapređenjem prava mladih. Najpre Udruženje građana „Prvo deca”, a od decembra 2003. i Fond „Dr Zoran Đinđić”. Svoju pažnju ste usmerili ka mladima?
Ništa novo ne kažem kada konstatujem da su mladi budućnost naše zemlje. Nažalost, ova fraza se često koristi samo kao parola, kao prigodna rečenica kojom želi da se postigne nekakav trenutni, najčešće politički cilj. Upravo zato smo odlučili da Fond svoje snage i energiju usmeri ka mladima, na jedan vrlo konkretan, praktičan i koristan način, odnosno da mlade, obrazovane stručnjake iz Srbije šalje u Nemačku i Austriju na specijalizaciju i obuku. Na taj način postižu se najmanje dva cilja: naši mladi stručnjaci se upoznaju s privredom, ekonomijom, tehnologijama, kulturom poslovanja i življenja ovih razvijenih evropskih zemalja i stiču preko potrebna znanja kao i kontakte koji im koriste u daljem radu, ali i domaćini u tim zemljama upoznaju jedno drugačije, mlado, iskreno, obrazovano lice Srbije. Tako, u meri naših mogućnosti, pokušavamo da promenimo onaj stereotip o Srbiji i njenim građanima, koji, nažalost, već skoro dve decenije često preovladava u svetu.

Kakvi su planovi Fonda za neku bližu budućnost?
Planovi Fonda su, naravno, povećanje broja stipendista, kao i njihove strukture. Bilo bi dobro da i mladi iz drugih oblasti, recimo umetnosti i kulture, odlaze u inostranstvo i obogaćuju svoja iskustva. Naravno, to ne zavisi samo od nas, ali sam uverena da ćemo u tome imati razumevanje naših nemačkih i austrijskih partnera koji nam i sada, u doba svetske ekonomske krize i uprkos njoj, nesebično pomažu iako i sami imaju poteškoće koje kriza sa sobom nosi.

Od 2003. ste član Glavnog odbora DS-a, od 2004. počasna predsednica Foruma žena DS-a. Od marta 2006. član Predsedništva stranke. Da li je to bio jedan od načina na nastavite put koji je vaš suprug započeo?
Nisam političar i nikada to neću biti. Ali prirodno je da budem deo stranke i deo političkog i filozofskog koncepta za koji je moj suprug dao život. Demokratska stranka i svi građani Srbije koji žele ovoj našoj zemlji bolju budućnost deo su mene i mog života i ja toga ne mogu da se odreknem.

Znači ostajete u senci...
Imam svoju ličnu slobodu da se uključim u društveni život u meri svojih moći i sposobnosti. Upravo zato što nisam političar niti nosilac bilo kakvih državnih funkcija ostavljam sebi to ostrvo slobode, ali i ne bežim od obaveza i odgovornosti koje mogu da doprinesu procesu korenitih reformi Srbije i njenom uključivanju u red razvijenih i prosperitetnih evropskih zemalja.

Nakon poslednjih parlamentarnih izbora rekli ste da je u našim okolnostima politika suština života, da je to, na neki način, odbrana svih vrednosti. Da li smo uspeli da uspostavimo nov sistem vrednosti?
Sistem vrednosti se ne uspostavlja preko noći. Uzroci krize kroz koje naše društvo prolazi sežu često i u daleku prošlost, a neke posledice će još dugo trajati. Mislim da volja i sposobnosti postoje. Naravno, nešto je moralo da bude brže i efikasnije urađeno, ali imam utisak da se stvari sada ubrzavaju, čak i ova globalna ekonomska kriza u izvesnoj meri ima svoje pozitivne aspekte. Moraćemo da budemo mobilniji, aktivniji, da krenemo u neke bolne ali neophodne rezove i da postignemo neku vrstu konsenzusa oko ključnih pitanja i globalnih, strateških pravaca razvoja Srbije.

Koje su to vrednosti koje želite da prenesete svojoj deci?
Tolerancija, shvatanje i prihvatanje drugog, drugačijeg, različitog, odgovornost za sopstvene postupke, sposobnost da se kroz dijalog, strpljivo i staloženo dođe do rešenja svih životnih problema, optimizam, bez obzira na teške trenutke, vera u onu bolju, pozitivniju stranu ljudske ličnosti, ali i kritički način analiziranja stvarnosti, ličnosti i sveta u kome živimo.

Ostatak intervjua možete pročitati u novembarskom izdanju magazina ELLE.

Foto: FoNet

MAGAZIN ELLE U OKTOBARSKOM BROJU DONOSI:

Ekskluzivno: Ružica Đinđić
Žena koja je zadivila Evropu

Prave vrednosti:
Ostanite verni sebi

Večni komadi:
Stvari koje nikada ne izlaze iz mode

Antiage revolucija – Otkrivena tajna gena kože

Moć trendova – Top predlozi za jesenji look i upadljivi modni detalji

Marc Jacobs: Besramni dečko na krovu sveta

Future of sex: Želje koje još uvek ne poznajete

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: