Muškarci pod stresom više vole punije žene

Kada su u stresnim situacijama, muškarcima su privlačnije krupnije žene, pokazalo je novo istraživanje.

Britanski istraživači su otkrili da muškarci izloženi situacijama koje ih stavljaju pod veliki pritisak više vole žene sa više kilograma. Oni su zaključili da stres može da promeni kriterijume vezane za potencijalne partnerke.

„Dosta literature navodi da su naše preference vezane za indeks telesne mase ‘zapisani u kamenu’, što verovatno nije istina”, kazao je dr Martin Tovi, koautor studije koju je sproveo tim naučnika iz Londona i Njukasla, a koja je objavljena u žurnalu PlosOne.

„Mediji, životni stil, sve to može da promeni vašu sliku o idealnoj ženi”.

Dr Tovi je u ranijem istraživanju pokazao da okruženje takođe utiče na definiciju privlačnog. Na primer, u zemljama gde je oskudica hrane, muškarcima je primamljivija oblija žena nego tamo gde vladaju izobilje i opuštenija atmosfera.

„Razlike u idealnoj ženskoj težini kod muškaraca u stresnim stanjima su neuporedivo manje od razlika kod muškaraca koji žive u ekonomski teškoj situaciji”, ali sve govori u prilog tome da nijedan ideal nije „za ceo život”.

„Stalno se priča o jednom te istom idealu, ali definicija omiljene ženske figure je veoma fleksibilna. Ako promenite medije koje pratite ili životni stil promeniće vam se i ideja o savršenoj ženi”, zaključak je dr Tovija.

Foto: FreeDigitalPhotos.net