Najlepše žene sveta nekad i sad

Neke od najčuvenijih lepotica otvoreno su govorile o lepoti i starenju u novom dokumentarcu „About Face: The Supermodels Then and Now” .

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

14:39

Default images

Tema filma je tretman starijih žena u modnoj industriji opsednutoj mladošću koja povremeno dozvoli pristup i damama u srednjim godinama. Teško je zamisliti da neko ne bi poželeo Izabelu Roselini na svojoj žurci. Ali 60-godišnja glumica kaže da je zbog godina njeno ime nestalo sa spiska glamuroznih gostiju.

„Mene više niko ne zove na žurke i prijeme. Zovu moju kćer”, kaže Roselinijeva.
Izabela Roselini
Pošto su psiholozi u SAD počeli da identifikuju kod starijih klijentkinja „anksioznost izazvanu izgledom” autor dokumentarca Timoti Grinfild-Sanders pozabavio se ovim fenomenom. On je intervjuisao modele „u određenim godinama” poput Beverli Džonson, Džeri Hol, Marise Berenson, Ćine Maćado, Izabele Roselini, Kristi Tarlington i Poline Poriškove.
Beverli Džonson
One su otvoreno pričale o starenju u današnjem društvu i industriji koja je čuvena po zaljubljenosti u mladost. „Lako sam mogao napraviti površan film”, kazao je reditelj.

„Ali u ovim ženama ima dubine”.
Æina Maæado
Iako su podeljenih mišljenja o plastičnoj hirurgiji, težini i modernom modelingu, sve žene se slažu da opsednutost mladošću nije njihova stvar.

„Nije da žene žele da ostanu mlade, već društvo to od njih traži, to nema veze sa nama”, kaže Ćina Maćado, muza fotografa Ričarda Avedona.
Polina Poriškova
Žene su pričale i o svojim nesigurnostima. Polina Poriškova je priznala da je konačno pomislila da je lepa tek kad je završila karijeru mankenke. „Modeling nema veze sa samopouzdanjem. To što se bavite poslom fokusiranim isključivo na izgled je sve samo ne podizač samopouzdanja”.
Kerol Alt
Čak i danas potrebno je da budete veoma mudri i vešti da bi vam karijera modela potrajala i kad pređete 25-27 godina.

Zvanično obaveštenje kojim se modna biblija, Vogue, obavezala da neće angažovati manekenke mlađe od 16 godina govori samo koliko se donja granica pomerila.
Džeri Hol
Međutim, mnoge čuvene maneknke iz 90-ih, zbog kojih je skovan termin supermodel, i dalje se pojavljuju s vremena na vreme na modnim pistama i u kampanjama - Naomi, Sindi, Linda, Helena i Kristi i dalje zarađuju za hleb svojim izgledom.

Ostale „preživele” iz te generacije su i Kejt Mos (38) i Klaudija Šifer (41), koja ponovo reklamira Guess, marku koja ju je proslavila 1989.
Kristi Brinkli
Mnoge manekenke danas nastavljaju da rade i nakon udaje i porođaja, što je pre 15 godina bilo nezamislivo.

Međutim, pokušaji jedne Rskinje da otvori agenciju za modele preko 55 godina nisu urodili plodom.
Kerol Buke
„Teško je. Sva vrata na koja sam pokucala ostala su zatvorena. Ljudi su zainteresovani za koncept starijih manekenki, ali to nije dovoljno da se uspe u biznisu”, kaže Galina Gutkovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: