Četvrtak, 30.04.2015.

15:03

Da li će toalet-papir postati stvar prošlosti?

Izvor: nytimes.com

Da li æe toalet-papir postati stvar prošlosti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ MashAllah. Islam je ovo preporućio jos pre 1400 godina, a vama je toliko trebalo da skontate. Fala Allahu nikad nije kasno.(sandzo, 01. maj 2015 09:12)

Ti izgleda nisi ukapirao da se Stalone muslimanima i obraćao u filmu sa tri školjke. Mnogo ste smešni.

Biljana

pre 8 godina

Pre jedno 20-25 godina bila je radio emisija o jednom našem čoveku koji je prestao da koristi klasičnu šolju i prešao na zidani poljski wc. Čovek je pričao da je dugo radio u Austriji u pekarama i fabrici čokoladnih bombona i da je nabacio preko 200 kila ali pošto je visok preko 2m to mu nije mnogo smetalo osim kad ide u WC jer šolje popuštaju pod njegovom težinom. Rekao je da je skrckao desetak šolja i da je jednom završio u bolnici jer se kompletno uvalio u porcelansku srču pre nego što je obavio posao. Veliki problem mu je bio i što brzo napuni šolju do vrha pa ulipa guzu i potroši celu rolnu papira na jednu nuždu, a i ne sme da slobodno pušta gasove dok sedi. Zbog toga je prestao da koristi šolju i prešao na zidani wc od šamotnih cigala iznad septičke jame u dvorištu na koji slobodno može da sedne. Voditelj emisije se jedva uzdržavao, a ja sam se valjala od smeha dok je pričao.

Jok ja

pre 8 godina

Ipak cu se drzati toalet papira. Na ovo moze da nakaplje tudja necistoca a i imam osecaj da bi se sav uprskao vodom a ostao neopran tamo gde treba :)

Zoro II

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Pretpostavljam da sa lista loze prethodno mora da se ukloni sav hemijski material u vidu herbicida, pesticide i ostalih ne baš prijatnih otrova?

Maxim

pre 8 godina

@nidze Teško. Naime prvi "pravi" toalet u Versaju imali su samo kralj, kraljica i francuski dofen i to ne pre 1768. Ostalih par srećnika iz neposredne kraljeve svite imalo je tu čast da koristi tzv. toaletnu pokretnu komodu koja je ispod poklopca sadržala noćnu posudu. Ostala aristokratija, komoneri i sluge su urinirali i defecirali iza svakog ugla kako u Vrtovima tako i u samom zdanju Versaja zbog čega su se uvaženi posetioci žalili na nesnosan smrad. Luj XVI je zbog toga čak naredio da se hodnici pregledaju i čiste jednom nedeljno i da se limunova stabla iz njegovih vrtova postaveljaju u vodu ne bi li maskirala smrad. Posebni problemi u tom smislu iskrsavali su tokom velikih skupova i zabava po kojima je palata tada bila na daleko poznata. Tako da treba biti oprezan sa veličanjem tog bidea (kako kažeš francuskog izuma),...

IS u 7. veku imala Svaš 1000,šta li danas tek imaju!!!

pre 8 godina

(Samir, 30. april 2015 16:33)
(die Frage, 30. april 2015 17:00)
Iiiiiii ovo današnji pobednici u mudrolijama!

Njihova lucidnost i ogromna svestranost ukazalo je ljudima širom kosmosa da je Hrist pre 2000 i kusur godina sišao skoro za džaba.Nije uspeo da izmisli ništa bolje od Istine,Pokajanja,Ljubavi,Milosti,Praštanja,okretanja drugog obraza umesto oka za oko,revoluciju na svim poljima ljudskosti,uticaja na merenje vremena i epoha Zemaljske poznate istorije prema svome imenu i naravno na kraju najopakijeg izuma,čija je ideja stvorena kroz Sveto trojstvo - trojsloni WC papir!
No zato par vekova kasnije,silazi nam konačno neko vredan pomena!Muhamed!Sišao on,ali neće brdo Muhamedu.On bi mudar i smisli čudesno rešenje da on krene onda njemu.Na putu svugde pustara,nigde da se kupi troslojni WC papir njegovog burazera Hrista,nigde ni žbuna za intimu.I tako mučenik obskrvan teškim bremenom,Muhamed se ojede,popi*di i izmisli istog trena bide Svaš 1000.Hteo je da se reši ojeda,da može da sedi,i da mu guzu hladi mlaz čiste vode Alahove.I bi tako.Tad se mnogi okupiše oko proroka i svima tamo oko njega guze zasijaše ko Sunca i bi mir i ljubav,svima pamet osta ista ali prorok ih je i učio sedeći mudro na bideu model Svaš 1000:Važno je čista obraza biti,a ne kakvu pamet imaš!Nisu skapirali koji obraz od dva,a Muhameda više ne bi da pojasni,pa oni za svaki slučaj počnu prati posred srede a,nekad i utorkom!

Dobitnici idu u IS na odmor.Provod ne znaš gde ti glava ujutru!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Kopriva....

saraya

pre 8 godina

Kod muslimana se toalet papir natapa vodom, i koristi se dok ne ostane cist, bez dodira ruku sa, ovaj...
Buducnost toalet papira zavisi od vrste i nacina ishrane.

Car

pre 8 godina

glupost. Wc sa ugradjenimmtusom se vec decenijama koristi ali je dosta skup od 1000 evra pa na gore i ako was voda plakne sa papirom ce te se osusiti veoma zgodna stvar

Turcizmi još vladaju nama!

pre 8 godina

Perverzija! Već vidim razvaljene ovakve wc šolje po bolnicama, hotelima, kafićima, autobuskim stanicama... U stvari, autobuske stanice još uvek imaju "čučavce", dok su vlasnicima privatnih ugostiteljskih objekata odavno ispisane novčane kazne uz ostavljen rok za ugradnju wc šolja. btw...

Milica

pre 8 godina

Kupila sam proslog avgusta. Moj sin ima vec nekoliko godina. Najbolje potrosenih 700$. Taj osecaj cistoce 24/7 je neprevazidjen. Neko se pitao Kako "pistols cici" mogu da operu. Operu savrseno.

Turko

pre 8 godina

@(serbo, 30. april 2015 19:39)
"Toliko vekova pod Turcima a ne uzesmo od njih ono najvaznije, higijenu.."

Dragi moj serbo nije to slučajno...
Nismo usvojili higijenu da bi što više smrdeli, da nas Turci nebi ponovo napali.
Sledeći put kad krenu u Evropu moraće preko Karpata,ili preko Gibraltara jer će nas zaobilaziti u širokom luku.Koristićemo kreme za gubu samo da nas Turci opet ne uče civilizaciji.

furuna

pre 8 godina

imam bide. dobar je samo kad mi krenu suljevi od ljute hrane. ali sam pre jedno 5 god "patentirao" pranje pupice sundjerom. milina! cist ko suza! ko ne veruje nek proba

In the year... 2525

pre 8 godina

Da ne odete sa nerazrešenom misterijom "3 školjke" - dve se iskoriste za čišćenje kao kastanjete, a onda se trećom očisti ono što je preostalo.

Kakav li je mozak ovo smislio hahahahaha.

"The Three Seashells" u Google / Images.

ABC

pre 8 godina

Naravno da u Kuranu pise da se posle nužde treba prati vodom, jer u to vreme kad su ga pisali toalet papir još nije bio izmišljen.(a bio im je tu pred nosom)
A mirišljave maramice su došle mnogo vekova kasnije.

I jeste, treba se vratiti islamu, ali kojem islamu?
I njega ima više vrsta.

Dejan

pre 8 godina

Ekstremno korisno za obesno debele koji ne mogu sami da dohvate da se obrišu. Još da ih šolja odveze nazad na fotelju... Idealno za amerikance.

most

pre 8 godina

"Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji. (Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)
Samo da obavjestim "gospodina komsiju" o nekim doprinosima civilizaciji
BOLNICE kakve mi poznajemo danas,prva bolnica je nastala u Kairu 872 g.
osnivac te bolnice je bio Ahmad ibn Tulun
ALGEBRA dolazi od matematicara Al Khwarizmi koji je bio ucenik shitskih imama
UNIVERZITET-prvi univerzitet na svijetu osnovan je u gradu 859 g. ugradu Fez danasnji Maroko
HIRURGIJA- oko 1000 godine publicerade doktor Al Zahrawi bukvar hirurgije iz kojeg su ucili evropski hirurzi sljedecih 500 Godina,njegov izum je "carski rez"
Zato komsija "internet u ruke" pa se informisi.

Nije loše

pre 8 godina

Da nešto raščistimo...Nije poenta dali je guza 100% oprana.
Bitno je da tako piše u Kuranu,i da se posle nužde guza ispere vodom.
A vi zapeli pa kako ovo, kako ono, pa nemože to, pa maljava guza pa proliv, pa vam i mlaz vode slab....
Mnogo ste mi fini, vi papiraši. A koliko drveća treba da se poseče za vaše papiriće, o tome nerazmišljate?
Bitno je da se ispoštuje šta piše u starim knjigama, jer stari ljudi znaju bolje nego mi mladi.

Vila sa Dedinja

pre 8 godina

Za DJ i Beyond 2000 to je tacno. Ovo je staro otprilike 25godina. Nego, pre 3 godina u Japanu sam sedeo u hotelu na toj solji i sve zivo probao. Imala je opciju da se covek i osusi tako da ne mora papir da se koristi. Prijatan je osecaj kad sednes na toplo.
Meni se iskewni gadilo jer nije mi jasno kako bude cisto posle upotrebe? Mislim kad covek zavrsi ta se cevka uvuce negde. A sta ako nesto kakano zavrsi na njoj?

O muslimanslom tusicu ne mogu da komentarishem. Nisma probao. Ali sam u Dubajiu bio zgasjen opet istom stvari. Kakkobsanitizuju tushic? I jos landara pored solje.

Haaaaaaaaaaaans!

kako?

pre 8 godina

Kad želite da se očistite, sigurno se nećete istrljati suvim peškirom”, rekao je Džeri Boger, marketinški menadžer Kohlera. “Šta ako ste prekriveni blatom? Hoćete li se izbrisati papirom? Ne, sigurno ćete se istuširati. 

to su bre stare fore... dok ne izmisle proizvod koji moze da se izreklamira recenicom: "I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju... " nisam zainteresovan!

KiSSeli

pre 8 godina

Ovo je vaznija vest nego ova ispod gde Vucic kaze da ce povecati plate?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrac pradeda, 30. april 2015 19:59)
Naporotiv...Meni ove dve vesti pripadaju istoj kategoriji.

kako?

pre 8 godina

papir? sve ok. tusiranje posle papira? sve ok. ali kako se bre oprati sa ovim vodenim pistoljcicem?! meni ovo sve izgleda kako te samo malko pokvasi i to je to... sve ja to razumem ali kako bre sa flasom? pokvasim ruku pa ceprkam, sta? pa to mora da bude ozbiljan pritisak vode da bi nesto opralo... mislim da bih ja nosio bar 5 - 6 balona sa vodom, mozda i gaziranom... pa posle cesalj i fen da malo sredim malje dok ne stavim gel da zalizem...

Zoki kaze

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, ovaj princip se kod muslimana koristi ihahaj... A ovaj izum opet je neefikasan, jer posle upotrebe, voda mora sa pozadine nečim da se obrise.

Zoro

pre 8 godina

Kakve solje, kakvi bakraci. Najlepse je u prirodi, jos ako ima neko drvo, ahhhh. Jos ako je drvo sljiva, ekstaza. Obuhvatis sljivu a pogled ti se gubi u daljini. A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.

alek

pre 8 godina

voleo bih da imam malo vise ideja,itd...al uvek sam se pitao zasto covecanstvo ne moze da napravi neku zamenu za toalet papir,za pastu za zube i za dnevne obroke...toalet papir,manje-vise,ali...za pranje zuba i za jelo...to nam najvise vremena oduzima

igi

pre 8 godina

Svaki iole normalan čovek koji drži do zdravlja,posle velike nužde, i upotrebe toalet papira se opere. Naravno da to nije samo odlika Islamske veroispovesti.

Darko

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.
(Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=986710#k16161552

Nije to Islam izmislio, jer oni nista sem peska nisu ni imali. Jednostavno, jedno od pravila po Mojsijevom zakonu je pranje posle bilo koje nuzde. Ako je neko u prirodi, ide van iskopa rupu obavi sto ima, zatrpa rupu i opere se.
U rimokatolickom crkvama se na ulazu kvasi ruka, to je u pocetku bilo i u Pravoslavlju, medjutim, ta praksa na Istoku je prestala, na Zapadu se zadrzala. To je predstavljalo simbol telesnog ciscenja.
I Jevreji se peru posle (odn. trebalo bi, po Mojsijevom zakonu), ali i svaki civilizovani covek.
Bide je super stvar, ali ovaj mi nesto ne uliva poverenje. ;)

krajisnik

pre 8 godina

varijanta
1.
zuris iz grada, pritjeralo te,trk u wc ,kad ono nema papira!?
2.
zuris iz grada,pritjeralo te,skoro da razvaljujes vrata kuce,trk do wc-a,kad ono zauzeto!?
Zvuci poznato?

konfetama štedimo šume

pre 8 godina

Toalet papiri sa likovima isplaženih političara na svakom listiću odlično bi se prodavali. Plus specijalne serije kad nam neki likovi dođu u posetu iz inostranstva da ucenjuju i pritiskaju. Upotreba (i više puta dnevno) bi pričinjavala veliko zadovoljstvo.

Bednik

pre 8 godina

Kad sam letovao u Egiptu,vise sam vremena provodio u wc-u i ceskao i masirao rch bideom,nego sto sam bio na plazi...Fora je sto i kada mi se nije kakilo,ja sam isao da uzivam u carima bidea...Kad me je devojka pitala "gde ces",ja sam joj govorio da idem da izbidejisem rch.

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

meni je zakonom garantovan 5-minutni odlazak u klozet na radnom mestu. Ako budem menjao način na koji saniram zadnjicu to će da potraje." Sapiranjem" iste probijam tih 5 min. i praktično postajem kandidat za otkaz. Razlog jasan.

Aleksandar

pre 8 godina

Da se prebrojimo, koliko ljudi kod nas se tusira posle? Zar nije najlakse ujutro posle "toga" uskociti pod tus i lepo svez i cist poceti dan? Doduse ja sam od onih koji to rade jednom dnevno i nikada nisam morao na javnom mestu...

Branja, vaš komšija

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.

dacha

pre 8 godina

U Indiji nikad nije ni bio u upotrebi, koliko su oni samo uštedeli na papiru i spasili šuma. Lepo ljudi odredili ruku koja služi za to a ova druga za sve ostalo. :D

Goca

pre 8 godina

I ja sam ovo videla u japanu. Jedina zackoljica je bila sto su simboli za razlicite dugmice bila japanski kandji znakovi. U svakom slucaju bolje nego cucavac koji su takodje imali.

deda mraz

pre 8 godina

Ovo može da prođe, al za ona gospodska g....
Ma zamisli samo scenu,dan poslije slave.Ono sta unesemo u sebe,pa to ni tri rolne papira ne mogu da obrisu,pa roletne se tresu od muke,a ne ove kulturne prskalice.

Dejan

pre 8 godina

Pa ovo u Japanu ima u svakom toaletu. To je tamo standard vec 20 godina. Ko god je bio, vrlo brzo se navikao na ovaj komfor. Mnogo je dobro :)

posmatrac

pre 8 godina

Oni koji misle da je islam uveo pranje i da zna sve o higijeni, oni koji se peru nose flase cak i u javne ustanove, flase su uvek tu negde, cak i stoje u WC-ima pa je svi koriste, uglavnom bez sapuna. Zato o higijeni ne mogu da pricaju, dok se svaki covek danas svakoga dana tusira a pre toga koristi toalet papir.

Ante

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (razuman, 30. april 2015 17:09)

Sto se mene tice cijelu vjecnost i tako jos 16 puta.

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!
(?, 30. april 2015 15:43)

ARSH-KERHER!!!:-D

BCD

pre 8 godina

Kao prvo, ljudi su prali guzu posle nužde, i pre nastanka islama.
(Pa zar vi stvarno mislite da je sirotinja u onoj pustinji prala guzu vodom?)

Kao drugo, za mene će uvek važiti pravilo prvo papir pa onda voda.

Uvek će trebati papir, možda u budućnosti naprave nešto moderniji i jeftin, kao naprimer mirišljave maramice, sa raznim dezinfikujućim tečnostima.

razuman

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''

tutamuta

pre 8 godina

Kakvi komentari?! Nije islam pobedio no je stvar u praktičnosti. U pustinji na +50 samo se obrisati (pa čime god..) nije dovoljno vrlo brzo ćeš osetiti posledice dok ovde u Evropi zimi (na -20) ići u ustanovu koja je van kuće i zapirati se nije baš dobro za zdravlje. Sad možemo kako hoćemo svi imami tekuću vodu i klimatizovane stanove.

Mr. Punch

pre 8 godina

@(Vladimir, 30. april 2015 15:16)
Apsolutno se slazem sa vama, japanci su to uveliko koristili jos pre 30tak godina, a za (☺, 30. april 2015 15:43) sto se Japana tice (od pre 30tak godina, a u vezi ovoga): sami odredjujete i temperturu 'daske', a i mlaza. Tada je bilo jako nezgodno da udjete u wc i zateknete ovo (samo japanska slova i njizini simboli, a nemate 'vremena' da saslusate domacina, da vam objasni kako se to koristi(posto vi ,naravno, vec sve znate)),a vi vec obavili 'posao', e to je problem....

ffws

pre 8 godina

"WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.
(Z, 30. april 2015 17:04)"

Probavni trakt i debelo crevo nemaju praznine i dzepove da se tu nadje nesto . . . Tvoj argument je bioloski nemoguc...

No name

pre 8 godina

@ TX
@bg
Bilo bi lepo da nama koji ne znamo pojasnite "misteriju 3 školjke" - o čemu se, zapravo radi ?

P.S. Velika većina naših nužnika u stanovima je jako mala,nedopustivo mala, gde su na, u proseku 4m2 smešteni i kada (tuš kabina) i lavabo i wc šolja, i veš mašina, i ormarići za sanitarna sredstva... tako da nema mesta za bide (klasični) Ovaj "futuristički" biće za nas nedostižan, bar sledeća 2 veka.
Inače, mislim da je najispravnije upotrebiti tuš nakon svake nužde.

gzola

pre 8 godina

ja sam blizu da usavrsim ishranu kojom imam higijensku "cistu" stolicu gdje papir i ne treba. zasad 1 do 2 puta sedmicno. inace vlazne bejbi maramice rade posao

Z

pre 8 godina

WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.

nidze

pre 8 godina

ja od kako koristim bide u svom kupatilu, toalet papir vise ne kupujem. a svi vi koji mislite da je bide luksuz ili pomodarstvo ili islamsko, bide je izmisljen jos u 17. veku u Francuskoj, ali sirbistan je nesto drugo...

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

a sta cu ja kuku majko.proizvodim wc papir,pre deset godina sam prodavao sivi papir pa je dosla cuvena reklama sa 100% celuloze(duplo skuplja sirovina) prvi koji su se uplasili za svoje zdravlje su penzioneri pa posle svi ostali.kada bude neka reklama sada za super mlaku vodu ima svi da pohrle.

CBBC

pre 8 godina

Ja vec godinama u svom kupatilu ne koristim toalet papir, ali mi je tus baterija dovoljno dugacka da moze bez problema dosegnuti WC solju. Pravo da vam kazem mnogo je prijatnije, a gotovo da i ne moram da koristim ruke. U pocetku mi je bilo cudno, ali sad sam se navikao, a i vise je higijenski.

miomiris

pre 8 godina

Koristio sam je u Koreji i potpuno sam se odusevio. Mlaznica putuje napred-nazad, moze se podesavti pritisak, temperatura vode, temperatura daske na kojoj sedite i nacin na koji prska. Fen duva topli vazduh, a moze se dodati i koncentrat osvezivaca. Na Amazonu se mogu naci solidni modeli vec od 250$. Doduse ne znam koliko bi kostala carina i postarina. U svakom slucaju - fenomenalna stvar.

YU

pre 8 godina

Dovoljno sam mator da se secam kako su arnauti u JNA drzali prazne flasice koka kole u kaseti za ovu namenu. Zbog toga niko nikada nije hteo da se rukuje sa njima niti da im bilo sta uzme iz ruke.

pre 8 godina

A i vakum bi mogao biti od pomoći, dakle, kad puvučete vodu ostanete u prvobitnom položaju i vakum koji se stvara sa naglim odlivom vode povlači za sobom sve i sa vas i iz WC školjke, a to bi pomoglo prilkom zatvora!

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!

Vladimir

pre 8 godina

Sve je to lepo itd itd ali, poslednji put kada sam to gledao, cene su bile oko par hiljada eur-a pa na vise u zavisnosti od modela. Koliko se secam japanci su bili istaknuti kao ljubitelji ovih sprava.

YU

pre 8 godina

Dovoljno sam mator da se secam kako su arnauti u JNA drzali prazne flasice koka kole u kaseti za ovu namenu. Zbog toga niko nikada nije hteo da se rukuje sa njima niti da im bilo sta uzme iz ruke.

miomiris

pre 8 godina

Koristio sam je u Koreji i potpuno sam se odusevio. Mlaznica putuje napred-nazad, moze se podesavti pritisak, temperatura vode, temperatura daske na kojoj sedite i nacin na koji prska. Fen duva topli vazduh, a moze se dodati i koncentrat osvezivaca. Na Amazonu se mogu naci solidni modeli vec od 250$. Doduse ne znam koliko bi kostala carina i postarina. U svakom slucaju - fenomenalna stvar.

Vladimir

pre 8 godina

Sve je to lepo itd itd ali, poslednji put kada sam to gledao, cene su bile oko par hiljada eur-a pa na vise u zavisnosti od modela. Koliko se secam japanci su bili istaknuti kao ljubitelji ovih sprava.

nidze

pre 8 godina

ja od kako koristim bide u svom kupatilu, toalet papir vise ne kupujem. a svi vi koji mislite da je bide luksuz ili pomodarstvo ili islamsko, bide je izmisljen jos u 17. veku u Francuskoj, ali sirbistan je nesto drugo...

Z

pre 8 godina

WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.

tutamuta

pre 8 godina

Kakvi komentari?! Nije islam pobedio no je stvar u praktičnosti. U pustinji na +50 samo se obrisati (pa čime god..) nije dovoljno vrlo brzo ćeš osetiti posledice dok ovde u Evropi zimi (na -20) ići u ustanovu koja je van kuće i zapirati se nije baš dobro za zdravlje. Sad možemo kako hoćemo svi imami tekuću vodu i klimatizovane stanove.

KiSSeli

pre 8 godina

Ovo je vaznija vest nego ova ispod gde Vucic kaze da ce povecati plate?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrac pradeda, 30. april 2015 19:59)
Naporotiv...Meni ove dve vesti pripadaju istoj kategoriji.

igi

pre 8 godina

Svaki iole normalan čovek koji drži do zdravlja,posle velike nužde, i upotrebe toalet papira se opere. Naravno da to nije samo odlika Islamske veroispovesti.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

a sta cu ja kuku majko.proizvodim wc papir,pre deset godina sam prodavao sivi papir pa je dosla cuvena reklama sa 100% celuloze(duplo skuplja sirovina) prvi koji su se uplasili za svoje zdravlje su penzioneri pa posle svi ostali.kada bude neka reklama sada za super mlaku vodu ima svi da pohrle.

Branja, vaš komšija

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.

CBBC

pre 8 godina

Ja vec godinama u svom kupatilu ne koristim toalet papir, ali mi je tus baterija dovoljno dugacka da moze bez problema dosegnuti WC solju. Pravo da vam kazem mnogo je prijatnije, a gotovo da i ne moram da koristim ruke. U pocetku mi je bilo cudno, ali sad sam se navikao, a i vise je higijenski.

kako?

pre 8 godina

papir? sve ok. tusiranje posle papira? sve ok. ali kako se bre oprati sa ovim vodenim pistoljcicem?! meni ovo sve izgleda kako te samo malko pokvasi i to je to... sve ja to razumem ali kako bre sa flasom? pokvasim ruku pa ceprkam, sta? pa to mora da bude ozbiljan pritisak vode da bi nesto opralo... mislim da bih ja nosio bar 5 - 6 balona sa vodom, mozda i gaziranom... pa posle cesalj i fen da malo sredim malje dok ne stavim gel da zalizem...

dacha

pre 8 godina

U Indiji nikad nije ni bio u upotrebi, koliko su oni samo uštedeli na papiru i spasili šuma. Lepo ljudi odredili ruku koja služi za to a ova druga za sve ostalo. :D

Bednik

pre 8 godina

Kad sam letovao u Egiptu,vise sam vremena provodio u wc-u i ceskao i masirao rch bideom,nego sto sam bio na plazi...Fora je sto i kada mi se nije kakilo,ja sam isao da uzivam u carima bidea...Kad me je devojka pitala "gde ces",ja sam joj govorio da idem da izbidejisem rch.

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!

pre 8 godina

A i vakum bi mogao biti od pomoći, dakle, kad puvučete vodu ostanete u prvobitnom položaju i vakum koji se stvara sa naglim odlivom vode povlači za sobom sve i sa vas i iz WC školjke, a to bi pomoglo prilkom zatvora!

deda mraz

pre 8 godina

Ovo može da prođe, al za ona gospodska g....
Ma zamisli samo scenu,dan poslije slave.Ono sta unesemo u sebe,pa to ni tri rolne papira ne mogu da obrisu,pa roletne se tresu od muke,a ne ove kulturne prskalice.

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

meni je zakonom garantovan 5-minutni odlazak u klozet na radnom mestu. Ako budem menjao način na koji saniram zadnjicu to će da potraje." Sapiranjem" iste probijam tih 5 min. i praktično postajem kandidat za otkaz. Razlog jasan.

konfetama štedimo šume

pre 8 godina

Toalet papiri sa likovima isplaženih političara na svakom listiću odlično bi se prodavali. Plus specijalne serije kad nam neki likovi dođu u posetu iz inostranstva da ucenjuju i pritiskaju. Upotreba (i više puta dnevno) bi pričinjavala veliko zadovoljstvo.

Zoki kaze

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, ovaj princip se kod muslimana koristi ihahaj... A ovaj izum opet je neefikasan, jer posle upotrebe, voda mora sa pozadine nečim da se obrise.

posmatrac

pre 8 godina

Oni koji misle da je islam uveo pranje i da zna sve o higijeni, oni koji se peru nose flase cak i u javne ustanove, flase su uvek tu negde, cak i stoje u WC-ima pa je svi koriste, uglavnom bez sapuna. Zato o higijeni ne mogu da pricaju, dok se svaki covek danas svakoga dana tusira a pre toga koristi toalet papir.

Zoro

pre 8 godina

Kakve solje, kakvi bakraci. Najlepse je u prirodi, jos ako ima neko drvo, ahhhh. Jos ako je drvo sljiva, ekstaza. Obuhvatis sljivu a pogled ti se gubi u daljini. A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.

Aleksandar

pre 8 godina

Da se prebrojimo, koliko ljudi kod nas se tusira posle? Zar nije najlakse ujutro posle "toga" uskociti pod tus i lepo svez i cist poceti dan? Doduse ja sam od onih koji to rade jednom dnevno i nikada nisam morao na javnom mestu...

No name

pre 8 godina

@ TX
@bg
Bilo bi lepo da nama koji ne znamo pojasnite "misteriju 3 školjke" - o čemu se, zapravo radi ?

P.S. Velika većina naših nužnika u stanovima je jako mala,nedopustivo mala, gde su na, u proseku 4m2 smešteni i kada (tuš kabina) i lavabo i wc šolja, i veš mašina, i ormarići za sanitarna sredstva... tako da nema mesta za bide (klasični) Ovaj "futuristički" biće za nas nedostižan, bar sledeća 2 veka.
Inače, mislim da je najispravnije upotrebiti tuš nakon svake nužde.

Mr. Punch

pre 8 godina

@(Vladimir, 30. april 2015 15:16)
Apsolutno se slazem sa vama, japanci su to uveliko koristili jos pre 30tak godina, a za (☺, 30. april 2015 15:43) sto se Japana tice (od pre 30tak godina, a u vezi ovoga): sami odredjujete i temperturu 'daske', a i mlaza. Tada je bilo jako nezgodno da udjete u wc i zateknete ovo (samo japanska slova i njizini simboli, a nemate 'vremena' da saslusate domacina, da vam objasni kako se to koristi(posto vi ,naravno, vec sve znate)),a vi vec obavili 'posao', e to je problem....

Dejan

pre 8 godina

Pa ovo u Japanu ima u svakom toaletu. To je tamo standard vec 20 godina. Ko god je bio, vrlo brzo se navikao na ovaj komfor. Mnogo je dobro :)

Goca

pre 8 godina

I ja sam ovo videla u japanu. Jedina zackoljica je bila sto su simboli za razlicite dugmice bila japanski kandji znakovi. U svakom slucaju bolje nego cucavac koji su takodje imali.

BCD

pre 8 godina

Kao prvo, ljudi su prali guzu posle nužde, i pre nastanka islama.
(Pa zar vi stvarno mislite da je sirotinja u onoj pustinji prala guzu vodom?)

Kao drugo, za mene će uvek važiti pravilo prvo papir pa onda voda.

Uvek će trebati papir, možda u budućnosti naprave nešto moderniji i jeftin, kao naprimer mirišljave maramice, sa raznim dezinfikujućim tečnostima.

Darko

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.
(Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=986710#k16161552

Nije to Islam izmislio, jer oni nista sem peska nisu ni imali. Jednostavno, jedno od pravila po Mojsijevom zakonu je pranje posle bilo koje nuzde. Ako je neko u prirodi, ide van iskopa rupu obavi sto ima, zatrpa rupu i opere se.
U rimokatolickom crkvama se na ulazu kvasi ruka, to je u pocetku bilo i u Pravoslavlju, medjutim, ta praksa na Istoku je prestala, na Zapadu se zadrzala. To je predstavljalo simbol telesnog ciscenja.
I Jevreji se peru posle (odn. trebalo bi, po Mojsijevom zakonu), ali i svaki civilizovani covek.
Bide je super stvar, ali ovaj mi nesto ne uliva poverenje. ;)

krajisnik

pre 8 godina

varijanta
1.
zuris iz grada, pritjeralo te,trk u wc ,kad ono nema papira!?
2.
zuris iz grada,pritjeralo te,skoro da razvaljujes vrata kuce,trk do wc-a,kad ono zauzeto!?
Zvuci poznato?

razuman

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''

gzola

pre 8 godina

ja sam blizu da usavrsim ishranu kojom imam higijensku "cistu" stolicu gdje papir i ne treba. zasad 1 do 2 puta sedmicno. inace vlazne bejbi maramice rade posao

ffws

pre 8 godina

"WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.
(Z, 30. april 2015 17:04)"

Probavni trakt i debelo crevo nemaju praznine i dzepove da se tu nadje nesto . . . Tvoj argument je bioloski nemoguc...

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!
(?, 30. april 2015 15:43)

ARSH-KERHER!!!:-D

most

pre 8 godina

"Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji. (Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)
Samo da obavjestim "gospodina komsiju" o nekim doprinosima civilizaciji
BOLNICE kakve mi poznajemo danas,prva bolnica je nastala u Kairu 872 g.
osnivac te bolnice je bio Ahmad ibn Tulun
ALGEBRA dolazi od matematicara Al Khwarizmi koji je bio ucenik shitskih imama
UNIVERZITET-prvi univerzitet na svijetu osnovan je u gradu 859 g. ugradu Fez danasnji Maroko
HIRURGIJA- oko 1000 godine publicerade doktor Al Zahrawi bukvar hirurgije iz kojeg su ucili evropski hirurzi sljedecih 500 Godina,njegov izum je "carski rez"
Zato komsija "internet u ruke" pa se informisi.

Dejan

pre 8 godina

Ekstremno korisno za obesno debele koji ne mogu sami da dohvate da se obrišu. Još da ih šolja odveze nazad na fotelju... Idealno za amerikance.

IS u 7. veku imala Svaš 1000,šta li danas tek imaju!!!

pre 8 godina

(Samir, 30. april 2015 16:33)
(die Frage, 30. april 2015 17:00)
Iiiiiii ovo današnji pobednici u mudrolijama!

Njihova lucidnost i ogromna svestranost ukazalo je ljudima širom kosmosa da je Hrist pre 2000 i kusur godina sišao skoro za džaba.Nije uspeo da izmisli ništa bolje od Istine,Pokajanja,Ljubavi,Milosti,Praštanja,okretanja drugog obraza umesto oka za oko,revoluciju na svim poljima ljudskosti,uticaja na merenje vremena i epoha Zemaljske poznate istorije prema svome imenu i naravno na kraju najopakijeg izuma,čija je ideja stvorena kroz Sveto trojstvo - trojsloni WC papir!
No zato par vekova kasnije,silazi nam konačno neko vredan pomena!Muhamed!Sišao on,ali neće brdo Muhamedu.On bi mudar i smisli čudesno rešenje da on krene onda njemu.Na putu svugde pustara,nigde da se kupi troslojni WC papir njegovog burazera Hrista,nigde ni žbuna za intimu.I tako mučenik obskrvan teškim bremenom,Muhamed se ojede,popi*di i izmisli istog trena bide Svaš 1000.Hteo je da se reši ojeda,da može da sedi,i da mu guzu hladi mlaz čiste vode Alahove.I bi tako.Tad se mnogi okupiše oko proroka i svima tamo oko njega guze zasijaše ko Sunca i bi mir i ljubav,svima pamet osta ista ali prorok ih je i učio sedeći mudro na bideu model Svaš 1000:Važno je čista obraza biti,a ne kakvu pamet imaš!Nisu skapirali koji obraz od dva,a Muhameda više ne bi da pojasni,pa oni za svaki slučaj počnu prati posred srede a,nekad i utorkom!

Dobitnici idu u IS na odmor.Provod ne znaš gde ti glava ujutru!

Biljana

pre 8 godina

Pre jedno 20-25 godina bila je radio emisija o jednom našem čoveku koji je prestao da koristi klasičnu šolju i prešao na zidani poljski wc. Čovek je pričao da je dugo radio u Austriji u pekarama i fabrici čokoladnih bombona i da je nabacio preko 200 kila ali pošto je visok preko 2m to mu nije mnogo smetalo osim kad ide u WC jer šolje popuštaju pod njegovom težinom. Rekao je da je skrckao desetak šolja i da je jednom završio u bolnici jer se kompletno uvalio u porcelansku srču pre nego što je obavio posao. Veliki problem mu je bio i što brzo napuni šolju do vrha pa ulipa guzu i potroši celu rolnu papira na jednu nuždu, a i ne sme da slobodno pušta gasove dok sedi. Zbog toga je prestao da koristi šolju i prešao na zidani wc od šamotnih cigala iznad septičke jame u dvorištu na koji slobodno može da sedne. Voditelj emisije se jedva uzdržavao, a ja sam se valjala od smeha dok je pričao.

Turko

pre 8 godina

@(serbo, 30. april 2015 19:39)
"Toliko vekova pod Turcima a ne uzesmo od njih ono najvaznije, higijenu.."

Dragi moj serbo nije to slučajno...
Nismo usvojili higijenu da bi što više smrdeli, da nas Turci nebi ponovo napali.
Sledeći put kad krenu u Evropu moraće preko Karpata,ili preko Gibraltara jer će nas zaobilaziti u širokom luku.Koristićemo kreme za gubu samo da nas Turci opet ne uče civilizaciji.

Ante

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (razuman, 30. april 2015 17:09)

Sto se mene tice cijelu vjecnost i tako jos 16 puta.

alek

pre 8 godina

voleo bih da imam malo vise ideja,itd...al uvek sam se pitao zasto covecanstvo ne moze da napravi neku zamenu za toalet papir,za pastu za zube i za dnevne obroke...toalet papir,manje-vise,ali...za pranje zuba i za jelo...to nam najvise vremena oduzima

Nije loše

pre 8 godina

Da nešto raščistimo...Nije poenta dali je guza 100% oprana.
Bitno je da tako piše u Kuranu,i da se posle nužde guza ispere vodom.
A vi zapeli pa kako ovo, kako ono, pa nemože to, pa maljava guza pa proliv, pa vam i mlaz vode slab....
Mnogo ste mi fini, vi papiraši. A koliko drveća treba da se poseče za vaše papiriće, o tome nerazmišljate?
Bitno je da se ispoštuje šta piše u starim knjigama, jer stari ljudi znaju bolje nego mi mladi.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Kopriva....

Jok ja

pre 8 godina

Ipak cu se drzati toalet papira. Na ovo moze da nakaplje tudja necistoca a i imam osecaj da bi se sav uprskao vodom a ostao neopran tamo gde treba :)

ABC

pre 8 godina

Naravno da u Kuranu pise da se posle nužde treba prati vodom, jer u to vreme kad su ga pisali toalet papir još nije bio izmišljen.(a bio im je tu pred nosom)
A mirišljave maramice su došle mnogo vekova kasnije.

I jeste, treba se vratiti islamu, ali kojem islamu?
I njega ima više vrsta.

Turcizmi još vladaju nama!

pre 8 godina

Perverzija! Već vidim razvaljene ovakve wc šolje po bolnicama, hotelima, kafićima, autobuskim stanicama... U stvari, autobuske stanice još uvek imaju "čučavce", dok su vlasnicima privatnih ugostiteljskih objekata odavno ispisane novčane kazne uz ostavljen rok za ugradnju wc šolja. btw...

Maxim

pre 8 godina

@nidze Teško. Naime prvi "pravi" toalet u Versaju imali su samo kralj, kraljica i francuski dofen i to ne pre 1768. Ostalih par srećnika iz neposredne kraljeve svite imalo je tu čast da koristi tzv. toaletnu pokretnu komodu koja je ispod poklopca sadržala noćnu posudu. Ostala aristokratija, komoneri i sluge su urinirali i defecirali iza svakog ugla kako u Vrtovima tako i u samom zdanju Versaja zbog čega su se uvaženi posetioci žalili na nesnosan smrad. Luj XVI je zbog toga čak naredio da se hodnici pregledaju i čiste jednom nedeljno i da se limunova stabla iz njegovih vrtova postaveljaju u vodu ne bi li maskirala smrad. Posebni problemi u tom smislu iskrsavali su tokom velikih skupova i zabava po kojima je palata tada bila na daleko poznata. Tako da treba biti oprezan sa veličanjem tog bidea (kako kažeš francuskog izuma),...

In the year... 2525

pre 8 godina

Da ne odete sa nerazrešenom misterijom "3 školjke" - dve se iskoriste za čišćenje kao kastanjete, a onda se trećom očisti ono što je preostalo.

Kakav li je mozak ovo smislio hahahahaha.

"The Three Seashells" u Google / Images.

Milica

pre 8 godina

Kupila sam proslog avgusta. Moj sin ima vec nekoliko godina. Najbolje potrosenih 700$. Taj osecaj cistoce 24/7 je neprevazidjen. Neko se pitao Kako "pistols cici" mogu da operu. Operu savrseno.

Zoro II

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Pretpostavljam da sa lista loze prethodno mora da se ukloni sav hemijski material u vidu herbicida, pesticide i ostalih ne baš prijatnih otrova?

Vila sa Dedinja

pre 8 godina

Za DJ i Beyond 2000 to je tacno. Ovo je staro otprilike 25godina. Nego, pre 3 godina u Japanu sam sedeo u hotelu na toj solji i sve zivo probao. Imala je opciju da se covek i osusi tako da ne mora papir da se koristi. Prijatan je osecaj kad sednes na toplo.
Meni se iskewni gadilo jer nije mi jasno kako bude cisto posle upotrebe? Mislim kad covek zavrsi ta se cevka uvuce negde. A sta ako nesto kakano zavrsi na njoj?

O muslimanslom tusicu ne mogu da komentarishem. Nisma probao. Ali sam u Dubajiu bio zgasjen opet istom stvari. Kakkobsanitizuju tushic? I jos landara pored solje.

Haaaaaaaaaaaans!

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ MashAllah. Islam je ovo preporućio jos pre 1400 godina, a vama je toliko trebalo da skontate. Fala Allahu nikad nije kasno.(sandzo, 01. maj 2015 09:12)

Ti izgleda nisi ukapirao da se Stalone muslimanima i obraćao u filmu sa tri školjke. Mnogo ste smešni.

Car

pre 8 godina

glupost. Wc sa ugradjenimmtusom se vec decenijama koristi ali je dosta skup od 1000 evra pa na gore i ako was voda plakne sa papirom ce te se osusiti veoma zgodna stvar

furuna

pre 8 godina

imam bide. dobar je samo kad mi krenu suljevi od ljute hrane. ali sam pre jedno 5 god "patentirao" pranje pupice sundjerom. milina! cist ko suza! ko ne veruje nek proba

kako?

pre 8 godina

Kad želite da se očistite, sigurno se nećete istrljati suvim peškirom”, rekao je Džeri Boger, marketinški menadžer Kohlera. “Šta ako ste prekriveni blatom? Hoćete li se izbrisati papirom? Ne, sigurno ćete se istuširati. 

to su bre stare fore... dok ne izmisle proizvod koji moze da se izreklamira recenicom: "I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju... " nisam zainteresovan!

saraya

pre 8 godina

Kod muslimana se toalet papir natapa vodom, i koristi se dok ne ostane cist, bez dodira ruku sa, ovaj...
Buducnost toalet papira zavisi od vrste i nacina ishrane.

razuman

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''

nidze

pre 8 godina

ja od kako koristim bide u svom kupatilu, toalet papir vise ne kupujem. a svi vi koji mislite da je bide luksuz ili pomodarstvo ili islamsko, bide je izmisljen jos u 17. veku u Francuskoj, ali sirbistan je nesto drugo...

Branja, vaš komšija

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.

YU

pre 8 godina

Dovoljno sam mator da se secam kako su arnauti u JNA drzali prazne flasice koka kole u kaseti za ovu namenu. Zbog toga niko nikada nije hteo da se rukuje sa njima niti da im bilo sta uzme iz ruke.

Ante

pre 8 godina

Polako se svet vraca na ono islamsko .
Zato se i mi polako treba okretati islamu i vise trebalo citati o islamu .
Bog u kuranu kaze "... i na kraju cete se svi Nama vratiti ...''
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (razuman, 30. april 2015 17:09)

Sto se mene tice cijelu vjecnost i tako jos 16 puta.

Z

pre 8 godina

WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.

gzola

pre 8 godina

ja sam blizu da usavrsim ishranu kojom imam higijensku "cistu" stolicu gdje papir i ne treba. zasad 1 do 2 puta sedmicno. inace vlazne bejbi maramice rade posao

CBBC

pre 8 godina

Ja vec godinama u svom kupatilu ne koristim toalet papir, ali mi je tus baterija dovoljno dugacka da moze bez problema dosegnuti WC solju. Pravo da vam kazem mnogo je prijatnije, a gotovo da i ne moram da koristim ruke. U pocetku mi je bilo cudno, ali sad sam se navikao, a i vise je higijenski.

kako?

pre 8 godina

papir? sve ok. tusiranje posle papira? sve ok. ali kako se bre oprati sa ovim vodenim pistoljcicem?! meni ovo sve izgleda kako te samo malko pokvasi i to je to... sve ja to razumem ali kako bre sa flasom? pokvasim ruku pa ceprkam, sta? pa to mora da bude ozbiljan pritisak vode da bi nesto opralo... mislim da bih ja nosio bar 5 - 6 balona sa vodom, mozda i gaziranom... pa posle cesalj i fen da malo sredim malje dok ne stavim gel da zalizem...

ffws

pre 8 godina

"WC solje su dokazano slepo crevo civilizacije, zbog cinjenice da se probavni trakt ne prazni do kraja. Time nastaju brojne dugorocne psledice. Prema tome, treba nam cucavac (zbog prirodnog polozaja) sa bideom.
(Z, 30. april 2015 17:04)"

Probavni trakt i debelo crevo nemaju praznine i dzepove da se tu nadje nesto . . . Tvoj argument je bioloski nemoguc...

alek

pre 8 godina

voleo bih da imam malo vise ideja,itd...al uvek sam se pitao zasto covecanstvo ne moze da napravi neku zamenu za toalet papir,za pastu za zube i za dnevne obroke...toalet papir,manje-vise,ali...za pranje zuba i za jelo...to nam najvise vremena oduzima

Zoki kaze

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, ovaj princip se kod muslimana koristi ihahaj... A ovaj izum opet je neefikasan, jer posle upotrebe, voda mora sa pozadine nečim da se obrise.

Darko

pre 8 godina

U islamu je obaveza pranje posle velike i male nuzde. To je islam definisao pre 6,5 vekova.
(Samir, 30. april 2015 16:33)

Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji.

Inače, postoje ljudi koje wc papir iritira, te pranje nije stvar izbora nego moranja. U svakom slučaju, ako peremo ruke posle nužde logično je oprati i stražnjicu.
(Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=986710#k16161552

Nije to Islam izmislio, jer oni nista sem peska nisu ni imali. Jednostavno, jedno od pravila po Mojsijevom zakonu je pranje posle bilo koje nuzde. Ako je neko u prirodi, ide van iskopa rupu obavi sto ima, zatrpa rupu i opere se.
U rimokatolickom crkvama se na ulazu kvasi ruka, to je u pocetku bilo i u Pravoslavlju, medjutim, ta praksa na Istoku je prestala, na Zapadu se zadrzala. To je predstavljalo simbol telesnog ciscenja.
I Jevreji se peru posle (odn. trebalo bi, po Mojsijevom zakonu), ali i svaki civilizovani covek.
Bide je super stvar, ali ovaj mi nesto ne uliva poverenje. ;)

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!

miomiris

pre 8 godina

Koristio sam je u Koreji i potpuno sam se odusevio. Mlaznica putuje napred-nazad, moze se podesavti pritisak, temperatura vode, temperatura daske na kojoj sedite i nacin na koji prska. Fen duva topli vazduh, a moze se dodati i koncentrat osvezivaca. Na Amazonu se mogu naci solidni modeli vec od 250$. Doduse ne znam koliko bi kostala carina i postarina. U svakom slucaju - fenomenalna stvar.

Aleksandar

pre 8 godina

Da se prebrojimo, koliko ljudi kod nas se tusira posle? Zar nije najlakse ujutro posle "toga" uskociti pod tus i lepo svez i cist poceti dan? Doduse ja sam od onih koji to rade jednom dnevno i nikada nisam morao na javnom mestu...

posmatrac

pre 8 godina

Oni koji misle da je islam uveo pranje i da zna sve o higijeni, oni koji se peru nose flase cak i u javne ustanove, flase su uvek tu negde, cak i stoje u WC-ima pa je svi koriste, uglavnom bez sapuna. Zato o higijeni ne mogu da pricaju, dok se svaki covek danas svakoga dana tusira a pre toga koristi toalet papir.

pre 8 godina

A i vakum bi mogao biti od pomoći, dakle, kad puvučete vodu ostanete u prvobitnom položaju i vakum koji se stvara sa naglim odlivom vode povlači za sobom sve i sa vas i iz WC školjke, a to bi pomoglo prilkom zatvora!

BCD

pre 8 godina

Kao prvo, ljudi su prali guzu posle nužde, i pre nastanka islama.
(Pa zar vi stvarno mislite da je sirotinja u onoj pustinji prala guzu vodom?)

Kao drugo, za mene će uvek važiti pravilo prvo papir pa onda voda.

Uvek će trebati papir, možda u budućnosti naprave nešto moderniji i jeftin, kao naprimer mirišljave maramice, sa raznim dezinfikujućim tečnostima.

deda mraz

pre 8 godina

Ovo može da prođe, al za ona gospodska g....
Ma zamisli samo scenu,dan poslije slave.Ono sta unesemo u sebe,pa to ni tri rolne papira ne mogu da obrisu,pa roletne se tresu od muke,a ne ove kulturne prskalice.

dacha

pre 8 godina

U Indiji nikad nije ni bio u upotrebi, koliko su oni samo uštedeli na papiru i spasili šuma. Lepo ljudi odredili ruku koja služi za to a ova druga za sve ostalo. :D

krajisnik

pre 8 godina

varijanta
1.
zuris iz grada, pritjeralo te,trk u wc ,kad ono nema papira!?
2.
zuris iz grada,pritjeralo te,skoro da razvaljujes vrata kuce,trk do wc-a,kad ono zauzeto!?
Zvuci poznato?

Zoro

pre 8 godina

Kakve solje, kakvi bakraci. Najlepse je u prirodi, jos ako ima neko drvo, ahhhh. Jos ako je drvo sljiva, ekstaza. Obuhvatis sljivu a pogled ti se gubi u daljini. A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.

tutamuta

pre 8 godina

Kakvi komentari?! Nije islam pobedio no je stvar u praktičnosti. U pustinji na +50 samo se obrisati (pa čime god..) nije dovoljno vrlo brzo ćeš osetiti posledice dok ovde u Evropi zimi (na -20) ići u ustanovu koja je van kuće i zapirati se nije baš dobro za zdravlje. Sad možemo kako hoćemo svi imami tekuću vodu i klimatizovane stanove.

Bednik

pre 8 godina

Kad sam letovao u Egiptu,vise sam vremena provodio u wc-u i ceskao i masirao rch bideom,nego sto sam bio na plazi...Fora je sto i kada mi se nije kakilo,ja sam isao da uzivam u carima bidea...Kad me je devojka pitala "gde ces",ja sam joj govorio da idem da izbidejisem rch.

igi

pre 8 godina

Svaki iole normalan čovek koji drži do zdravlja,posle velike nužde, i upotrebe toalet papira se opere. Naravno da to nije samo odlika Islamske veroispovesti.

Nije loše

pre 8 godina

Da nešto raščistimo...Nije poenta dali je guza 100% oprana.
Bitno je da tako piše u Kuranu,i da se posle nužde guza ispere vodom.
A vi zapeli pa kako ovo, kako ono, pa nemože to, pa maljava guza pa proliv, pa vam i mlaz vode slab....
Mnogo ste mi fini, vi papiraši. A koliko drveća treba da se poseče za vaše papiriće, o tome nerazmišljate?
Bitno je da se ispoštuje šta piše u starim knjigama, jer stari ljudi znaju bolje nego mi mladi.

slucajno pride-nohh,ups!

pre 8 godina

meni je zakonom garantovan 5-minutni odlazak u klozet na radnom mestu. Ako budem menjao način na koji saniram zadnjicu to će da potraje." Sapiranjem" iste probijam tih 5 min. i praktično postajem kandidat za otkaz. Razlog jasan.

Vladimir

pre 8 godina

Sve je to lepo itd itd ali, poslednji put kada sam to gledao, cene su bile oko par hiljada eur-a pa na vise u zavisnosti od modela. Koliko se secam japanci su bili istaknuti kao ljubitelji ovih sprava.

saraya

pre 8 godina

Kod muslimana se toalet papir natapa vodom, i koristi se dok ne ostane cist, bez dodira ruku sa, ovaj...
Buducnost toalet papira zavisi od vrste i nacina ishrane.

Jok ja

pre 8 godina

Ipak cu se drzati toalet papira. Na ovo moze da nakaplje tudja necistoca a i imam osecaj da bi se sav uprskao vodom a ostao neopran tamo gde treba :)

most

pre 8 godina

"Dragi Samire, tu se ujedno i završava svaki doprinos islama civilizaciji. (Branja, vaš komšija, 30. april 2015 18:33)
Samo da obavjestim "gospodina komsiju" o nekim doprinosima civilizaciji
BOLNICE kakve mi poznajemo danas,prva bolnica je nastala u Kairu 872 g.
osnivac te bolnice je bio Ahmad ibn Tulun
ALGEBRA dolazi od matematicara Al Khwarizmi koji je bio ucenik shitskih imama
UNIVERZITET-prvi univerzitet na svijetu osnovan je u gradu 859 g. ugradu Fez danasnji Maroko
HIRURGIJA- oko 1000 godine publicerade doktor Al Zahrawi bukvar hirurgije iz kojeg su ucili evropski hirurzi sljedecih 500 Godina,njegov izum je "carski rez"
Zato komsija "internet u ruke" pa se informisi.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

a sta cu ja kuku majko.proizvodim wc papir,pre deset godina sam prodavao sivi papir pa je dosla cuvena reklama sa 100% celuloze(duplo skuplja sirovina) prvi koji su se uplasili za svoje zdravlje su penzioneri pa posle svi ostali.kada bude neka reklama sada za super mlaku vodu ima svi da pohrle.

Dejan

pre 8 godina

Pa ovo u Japanu ima u svakom toaletu. To je tamo standard vec 20 godina. Ko god je bio, vrlo brzo se navikao na ovaj komfor. Mnogo je dobro :)

Dejan

pre 8 godina

Ekstremno korisno za obesno debele koji ne mogu sami da dohvate da se obrišu. Još da ih šolja odveze nazad na fotelju... Idealno za amerikance.

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 8 godina

Možda ako je prskalica pod parom sa visokom temperaturom i ako budu koristilii nešto slično četki za struganje WC školjke nakon velike nužde, i naravno sušilicu sličnu fenu!
(?, 30. april 2015 15:43)

ARSH-KERHER!!!:-D

Goca

pre 8 godina

I ja sam ovo videla u japanu. Jedina zackoljica je bila sto su simboli za razlicite dugmice bila japanski kandji znakovi. U svakom slucaju bolje nego cucavac koji su takodje imali.

konfetama štedimo šume

pre 8 godina

Toalet papiri sa likovima isplaženih političara na svakom listiću odlično bi se prodavali. Plus specijalne serije kad nam neki likovi dođu u posetu iz inostranstva da ucenjuju i pritiskaju. Upotreba (i više puta dnevno) bi pričinjavala veliko zadovoljstvo.

ABC

pre 8 godina

Naravno da u Kuranu pise da se posle nužde treba prati vodom, jer u to vreme kad su ga pisali toalet papir još nije bio izmišljen.(a bio im je tu pred nosom)
A mirišljave maramice su došle mnogo vekova kasnije.

I jeste, treba se vratiti islamu, ali kojem islamu?
I njega ima više vrsta.

Mr. Punch

pre 8 godina

@(Vladimir, 30. april 2015 15:16)
Apsolutno se slazem sa vama, japanci su to uveliko koristili jos pre 30tak godina, a za (☺, 30. april 2015 15:43) sto se Japana tice (od pre 30tak godina, a u vezi ovoga): sami odredjujete i temperturu 'daske', a i mlaza. Tada je bilo jako nezgodno da udjete u wc i zateknete ovo (samo japanska slova i njizini simboli, a nemate 'vremena' da saslusate domacina, da vam objasni kako se to koristi(posto vi ,naravno, vec sve znate)),a vi vec obavili 'posao', e to je problem....

kako?

pre 8 godina

Kad želite da se očistite, sigurno se nećete istrljati suvim peškirom”, rekao je Džeri Boger, marketinški menadžer Kohlera. “Šta ako ste prekriveni blatom? Hoćete li se izbrisati papirom? Ne, sigurno ćete se istuširati. 

to su bre stare fore... dok ne izmisle proizvod koji moze da se izreklamira recenicom: "I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju... " nisam zainteresovan!

IS u 7. veku imala Svaš 1000,šta li danas tek imaju!!!

pre 8 godina

(Samir, 30. april 2015 16:33)
(die Frage, 30. april 2015 17:00)
Iiiiiii ovo današnji pobednici u mudrolijama!

Njihova lucidnost i ogromna svestranost ukazalo je ljudima širom kosmosa da je Hrist pre 2000 i kusur godina sišao skoro za džaba.Nije uspeo da izmisli ništa bolje od Istine,Pokajanja,Ljubavi,Milosti,Praštanja,okretanja drugog obraza umesto oka za oko,revoluciju na svim poljima ljudskosti,uticaja na merenje vremena i epoha Zemaljske poznate istorije prema svome imenu i naravno na kraju najopakijeg izuma,čija je ideja stvorena kroz Sveto trojstvo - trojsloni WC papir!
No zato par vekova kasnije,silazi nam konačno neko vredan pomena!Muhamed!Sišao on,ali neće brdo Muhamedu.On bi mudar i smisli čudesno rešenje da on krene onda njemu.Na putu svugde pustara,nigde da se kupi troslojni WC papir njegovog burazera Hrista,nigde ni žbuna za intimu.I tako mučenik obskrvan teškim bremenom,Muhamed se ojede,popi*di i izmisli istog trena bide Svaš 1000.Hteo je da se reši ojeda,da može da sedi,i da mu guzu hladi mlaz čiste vode Alahove.I bi tako.Tad se mnogi okupiše oko proroka i svima tamo oko njega guze zasijaše ko Sunca i bi mir i ljubav,svima pamet osta ista ali prorok ih je i učio sedeći mudro na bideu model Svaš 1000:Važno je čista obraza biti,a ne kakvu pamet imaš!Nisu skapirali koji obraz od dva,a Muhameda više ne bi da pojasni,pa oni za svaki slučaj počnu prati posred srede a,nekad i utorkom!

Dobitnici idu u IS na odmor.Provod ne znaš gde ti glava ujutru!

No name

pre 8 godina

@ TX
@bg
Bilo bi lepo da nama koji ne znamo pojasnite "misteriju 3 školjke" - o čemu se, zapravo radi ?

P.S. Velika većina naših nužnika u stanovima je jako mala,nedopustivo mala, gde su na, u proseku 4m2 smešteni i kada (tuš kabina) i lavabo i wc šolja, i veš mašina, i ormarići za sanitarna sredstva... tako da nema mesta za bide (klasični) Ovaj "futuristički" biće za nas nedostižan, bar sledeća 2 veka.
Inače, mislim da je najispravnije upotrebiti tuš nakon svake nužde.

Turko

pre 8 godina

@(serbo, 30. april 2015 19:39)
"Toliko vekova pod Turcima a ne uzesmo od njih ono najvaznije, higijenu.."

Dragi moj serbo nije to slučajno...
Nismo usvojili higijenu da bi što više smrdeli, da nas Turci nebi ponovo napali.
Sledeći put kad krenu u Evropu moraće preko Karpata,ili preko Gibraltara jer će nas zaobilaziti u širokom luku.Koristićemo kreme za gubu samo da nas Turci opet ne uče civilizaciji.

Milica

pre 8 godina

Kupila sam proslog avgusta. Moj sin ima vec nekoliko godina. Najbolje potrosenih 700$. Taj osecaj cistoce 24/7 je neprevazidjen. Neko se pitao Kako "pistols cici" mogu da operu. Operu savrseno.

In the year... 2525

pre 8 godina

Da ne odete sa nerazrešenom misterijom "3 školjke" - dve se iskoriste za čišćenje kao kastanjete, a onda se trećom očisti ono što je preostalo.

Kakav li je mozak ovo smislio hahahahaha.

"The Three Seashells" u Google / Images.

furuna

pre 8 godina

imam bide. dobar je samo kad mi krenu suljevi od ljute hrane. ali sam pre jedno 5 god "patentirao" pranje pupice sundjerom. milina! cist ko suza! ko ne veruje nek proba

Maxim

pre 8 godina

@nidze Teško. Naime prvi "pravi" toalet u Versaju imali su samo kralj, kraljica i francuski dofen i to ne pre 1768. Ostalih par srećnika iz neposredne kraljeve svite imalo je tu čast da koristi tzv. toaletnu pokretnu komodu koja je ispod poklopca sadržala noćnu posudu. Ostala aristokratija, komoneri i sluge su urinirali i defecirali iza svakog ugla kako u Vrtovima tako i u samom zdanju Versaja zbog čega su se uvaženi posetioci žalili na nesnosan smrad. Luj XVI je zbog toga čak naredio da se hodnici pregledaju i čiste jednom nedeljno i da se limunova stabla iz njegovih vrtova postaveljaju u vodu ne bi li maskirala smrad. Posebni problemi u tom smislu iskrsavali su tokom velikih skupova i zabava po kojima je palata tada bila na daleko poznata. Tako da treba biti oprezan sa veličanjem tog bidea (kako kažeš francuskog izuma),...

Vila sa Dedinja

pre 8 godina

Za DJ i Beyond 2000 to je tacno. Ovo je staro otprilike 25godina. Nego, pre 3 godina u Japanu sam sedeo u hotelu na toj solji i sve zivo probao. Imala je opciju da se covek i osusi tako da ne mora papir da se koristi. Prijatan je osecaj kad sednes na toplo.
Meni se iskewni gadilo jer nije mi jasno kako bude cisto posle upotrebe? Mislim kad covek zavrsi ta se cevka uvuce negde. A sta ako nesto kakano zavrsi na njoj?

O muslimanslom tusicu ne mogu da komentarishem. Nisma probao. Ali sam u Dubajiu bio zgasjen opet istom stvari. Kakkobsanitizuju tushic? I jos landara pored solje.

Haaaaaaaaaaaans!

Turcizmi još vladaju nama!

pre 8 godina

Perverzija! Već vidim razvaljene ovakve wc šolje po bolnicama, hotelima, kafićima, autobuskim stanicama... U stvari, autobuske stanice još uvek imaju "čučavce", dok su vlasnicima privatnih ugostiteljskih objekata odavno ispisane novčane kazne uz ostavljen rok za ugradnju wc šolja. btw...

Car

pre 8 godina

glupost. Wc sa ugradjenimmtusom se vec decenijama koristi ali je dosta skup od 1000 evra pa na gore i ako was voda plakne sa papirom ce te se osusiti veoma zgodna stvar

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Kopriva....

Zoro II

pre 8 godina

A za brisanje mozes da biras, sve sami prirodni, organski materijali. List duleka, krastavca, loze, za finije radove kukuruzna svila itd.
(Zoro, 30. april 2015 22:06)

Pretpostavljam da sa lista loze prethodno mora da se ukloni sav hemijski material u vidu herbicida, pesticide i ostalih ne baš prijatnih otrova?

KiSSeli

pre 8 godina

Ovo je vaznija vest nego ova ispod gde Vucic kaze da ce povecati plate?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrac pradeda, 30. april 2015 19:59)
Naporotiv...Meni ove dve vesti pripadaju istoj kategoriji.

Biljana

pre 8 godina

Pre jedno 20-25 godina bila je radio emisija o jednom našem čoveku koji je prestao da koristi klasičnu šolju i prešao na zidani poljski wc. Čovek je pričao da je dugo radio u Austriji u pekarama i fabrici čokoladnih bombona i da je nabacio preko 200 kila ali pošto je visok preko 2m to mu nije mnogo smetalo osim kad ide u WC jer šolje popuštaju pod njegovom težinom. Rekao je da je skrckao desetak šolja i da je jednom završio u bolnici jer se kompletno uvalio u porcelansku srču pre nego što je obavio posao. Veliki problem mu je bio i što brzo napuni šolju do vrha pa ulipa guzu i potroši celu rolnu papira na jednu nuždu, a i ne sme da slobodno pušta gasove dok sedi. Zbog toga je prestao da koristi šolju i prešao na zidani wc od šamotnih cigala iznad septičke jame u dvorištu na koji slobodno može da sedne. Voditelj emisije se jedva uzdržavao, a ja sam se valjala od smeha dok je pričao.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ MashAllah. Islam je ovo preporućio jos pre 1400 godina, a vama je toliko trebalo da skontate. Fala Allahu nikad nije kasno.(sandzo, 01. maj 2015 09:12)

Ti izgleda nisi ukapirao da se Stalone muslimanima i obraćao u filmu sa tri školjke. Mnogo ste smešni.