Utorak, 21.04.2015.

09:10

Evo šta se zaista desi kada umremo

Izvor: Dnevnik

Evo šta se zaista desi kada umremo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

128 Komentari

Sortiraj po:

protivotrov

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva...
(lale, 22. april 2015 12:23)
====
ali niko da mi odgovori na pitanja. problem je što (valjda deo naučnika), tvrde da je materije beskonačna po svim kategorijama.
otkud vakum sa energijom i fiz. poljima u beskonačno gustoj materiji? možda ja ne razumem bskonačnost materije jer mi se čini da bi ceo beskonačni prostor bio ispunjen beskonačnom materijom kao u crnoj rupi ili bi mogli da kažemo da je ceo beskonačni univerzum jedan beskonačni singularitet? a gde bi se onda desio Big Bang i da li bi (BB) bio uopšte moguć i ako je bio (BB) zar on ne bi bio večan (i po intezitetu i po vremenu trajanja)? i odakle bi "upumpavao" novonastalu materiju i gde bi se ta nova beskonačna materija smestila u već beskonačnu materiju?
ako je materija beskonačna zar ne bi onda i gravitacija bila beskonačna?
kako može bilo šta (pa i život) da se razvija u uslovima beskonačne gravitacije?
ako je naš univerzum beskonačan gde smestiti još jedan takav univerzum?
a gde smestiti x-univerzuma, a gde beskonačno mnogo univerzuma da bi se dobio multiverzum? koliko beskonačnosti (po istoj osnovi) može istovremeno da postoji? kako poništiti jednu beskonačnost da bi na njeno mesto došla druga beskonačnost? i šta ili ko ima sposobnost da uništi beskonačnost?
otkud tolika materija u tolikom prostoru? da li beskonačni prostor može da postoji bez beskonačne materije?
sad bih trebao da pitam u vezi apsolutnog ništavila, ali...

B.H.

pre 9 godina

Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

I_Love_Supreme

pre 9 godina

reason

Nije mi jasna vaša, verovatno polemika u odnosu na moj komentar. Ništa ili ništavilo ne tvari nešto, već je uvek i zauvek ništa, samim tim što ne postoji. To što jedan deo nauke širi obrazac po kome je ni iz čega nastalo nešto, predstavlja bespredmetni logički nonsens, jer kada bilo ko od njih pomene npr. elementarne čestice ili "...ipak neki oblik informacija koji dolazi iz ništavila i nastaje sam od sebe" i sl., tada nesvesno ili svesno govori o "nečemu" što već jeste, što već postoji i što je zapravo materijalne prirode. Tada je "to" stvoreno odnekud ili ga je "Neko" stvorio sa svrhom i dao mu smisao. To je pitanje svih pitanja.

lale

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva ali si pobrkao neke stvari oko energije, materije, prostora vremena... Pojam MATERIJA se odnosi na sve ono sto mozemo da opazimo na bilo koji nacin i izmerumo. Energija, fizicka polja i supstanca su OBLICI materije i ne mogu se razdvojiti jedni od drugih, mogu samo da prelaze jedno u drugo, kao sto voda prelazi iz tecno u cvrsto ili gasovito stanje to je i dalje voda! Ali u zadnje vreme postalo je potpuno jasno da postoje jos neki oblici materije nama nepoznati koje zovemo tamna energija. Pod vakumom se podrazumeva prostor u kojem nema supstance ali zato ima energiju i fizicka polja...

Joca 011

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osoba nije imala mesto za pokajanje.
@ (Igor, 22. april 2015 01:56)

Odlično zapažanje koje sam život potvrđuje. U 2 krajnja slučaja.
1. Čovek dugotrajno i teško boluje, telo mu se raspada, i tek kad se ispovedi umre. Bolest je imala upravo taj smisao, jer se u naredni život ulazi sa dušom kakva se zatekla na smrtnom času. Ako je čovek učinio neki težak greh a nije ga pokajao, na ovaj način se poziva da za svoj budući (večni) život učini pravu stvar.
2. Pravednici, pošteni i čestiti ljudi, Svetitelji... umiru lako, iznenada, a često se dešava i da im se čas odlaska najavi.
.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Radomir, 21. april 2015 23:58)

Pošto ova ista pitanja postavljaš već nekoliko puta,
verovatno nisi zadovoljan odgovorima koje si dobio.
Ako te odgovori iskreno, zaista i veoma zanimaju, predlažem ti
da pročitaš Dogmatiku Pravoslavne Crkve od Sv.Justina Popovića,
koja važi kao najbolja u celom Pravoslavnom svetu.
Naći ćeš ne samo odgovore na pitanja koja si Ti sada postavio,
već i na mnoga druga pitanja, koja su se i ovde među komentatorima pojavila.
Pozdrav
.

B.H.

pre 9 godina

Заиста, заиста вам кажем: ако зрно
пшенично паднувши на земљу не умре,
онда једно остаје; ако ли умре много
рода роди (Јов. 12, 24)

Зашто сејач баца пшеницу у земљу? Да ли за то да би пшеница умрла и иструлела? Не, него зато да би живела и род родила. Сејући семе сејач и не мисли о смрти и трулењу семена него о животу и роду његовом. Ваистину, с радошћу сеје сејач семе своје, не мислећи о смрти семена него о животу и роду. Сејач је Христос Господ, а људи су пшеница Његова. Он је благоизволео назвати нас пшеницом. Много је и другог семена на земљи, но ништа није драгоценије од пшенице. Зашто нас посеја Господ по земљи? Да ли зато да би умрли и иструлели? Не, него зато да би живели и род родили. Он узгредно помиње нашу смрт, помиње је само као услов живота и многог рода. Циљ сејања није смрт него живот. Но семе мора прво да умре и да иструли; и Он то само помиње, јер зна да ми то сви и сувише добро знамо. Само нас узгредно подсећа на то, док је Његово Јеванђеље у главноме повест о животу, о животу и роду. О томе нам Он много говори, јер зна да ми то не знамо, и да се гушимо од незнања и сумње. И не само да нам говори много о животу него нам и показује живот. Васкрсењем Својим показује нам јасније од сунца живот и род многи. И сва историја Цркве Његове јесте јасна мапа живота.
О Господару живота несавладљивог, спаси нас од смрти греховне. Избави нас од смрти душевне. Теби слава и хвала вавек. Амин.

neutralni felsh

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osaba nije imala mesto za pokajanje.
(Igor, 22. april 2015 01:56)


najgori komentar je komentar iznenada, tad ta osoba nije imala vreme da razmisli sta pise.

nenad rs

pre 9 godina

Нема нас једноставно,само је питање постоји ли уопште смрт као таква у бескрајном времену и уопште у свемиру који ми познајемо.

Slobo

pre 9 godina

'Spoznao sam istinu i ona me oslobodila'-šta je istina,put i život-Isus Hrist-božja reč-biblija.Tu nas Tvorac lepo obaveštava šta se dešava posle smrti-ništa,jer je to stanje sna,gde nema ni misli ni dela(propovednik).Duh je otišao Bogu koji nam ga je i dao ,koji će po vaskrsenju opet podići svakog čoveka za sud-pravednog na večni život-nepravednog na nepostojanje(smrt,ne mučenje)Komentarisu mnogi tzv.hriscani ili vernici koji se ne vode po bibliji vec po nekoj paganskoj tradiciji,filozofiji ljudskoj i sl.stvarima nebiblijskim i dr.religijama satanskim.Oni su štetniji od ateista jer i njih odbijaju i sablažnjuju.Što se tiče ovih iskustava ona niti su posle smrti,niti su iskustva svih ljudi u datim okolnostima.Mrtav je bio Isus,Lazar i neki dr.i to je stanje kad se telo raspada kada prodju dani,kada neko kao što su Sotona i demoni ne mogu da podignu i ožive nekoga kao što na pr, Sai Baba oživi neku demonizovanu osobu koju su zaposeli njegovi saradnici demoni.Nesto sl.se dogadja sa nekim ljudima kada u kliničkoj smrti 'lebde' i sl.kada im demoni to omogucavaju ali samo njima ,ne onima koji veruju ispravno jer na njih ne polažu pravo,dok za ove druge koji nemaju biblijski,jedini ispravni stav,oni mogu da ih zavaravaju,a preko njih o mnoge druge koji na osnovu toga formiraju neku svoju veru.Stvari su u suštini vrlo jednostavne ako ti je Otac na nebesima,dok će te knez ovog sveta-Sotona sigurno prevariti ako se osloniš na svoj razum,jer je on mnogo pametniji od ljudi!

Radomir

pre 9 godina

Samo par pitanja da razjasnimo:

Kako je duša tačno povezana sa telom, kao kompletna celina ili je razbijena po ćelijama?

Gde je smeštena, u srcu, mozgu ili krvi?

Kada duša ulazi u telo, tj. ćelije u trenutku rađanja ili u trenutku spajanja spermatozida i jajne ćelije?

Da li duša ima memoriju i koliko može da zapamti novih informacija, s obzirom da celog života učimo i sve se beleži negde u duši?

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02)
1) 'oćeš da kažeš da je energija večna i beskonačna? da energija postoji u minus beskonačno pa ide u plus beskonačno? da pošto, energija postoji kao beskonačna, da su onda i vreme i prostor beskonačni pošto izviru iz beskonačnosti. koja od tih beskonačnosti je "veća"?- jer prostim posmatranjem deluje da ima više prostora od materije(negde sam i pročitao podatak da su izračunali količinu materije u svemiru). da li to znači da je beskonačno-prostor veće od beskonačno-materija a zajedno su manji od beskonačno-energija (pošto ne mogu da budu u zbiru veći, samo manji). da bi me razumeo šta te pitam, slično je pitanje - kojih brojeva ima više i najviše: prirodnih, parnih ili neparnih? da li i energiji treba prostor kao i materiji? ako je materija beskonačna zašto onda noćnp nebo nije kao prekrčeno od beline beskrajno mnogo zvezdi?
2) da li bi u slučaju beskonačnog vremena toplotna smrt vasione imala dovoljno vremena da se ostvari?- pitam zato što ne razumem pa bih voleo da mi objasniš (nadam se da se razumemo)
3) voleo bih još nešto da mi objasniš:
pre nastanka teorije Velikog Praska meterijalistička filozofija i ateisti su TVRDILI da je univerzum beskonačan po svim ovde pomenutim kategorijama, da bi se kasnije odrekli takve tvrdnje. e sad me interesuje ovo- da li se ova beskonačnost za koju sada tvrdite da jeste, razlikuje od one stare u odbačenoj i modofikovanoj teroriji? šta se to promenilo u beskonačnosti da je sad drugačija?

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02
p.p.s. izvinjavam se svima, znam da sam dosadan, ali mi pade na pamet jedna misao na koju bih voleo odgovor- ako je materija beskonačna, da li bi mogli da kažemo da je univerzum jedna beskonačno VELIKA CRNA RUPA s obzirom na beskonačnu gustinu beskonačne materije u beskonačnom prostoru zatopljnu u beskonačnu energiju?
please reason, ne ostavljaj me neutešnog?

djuro

pre 9 godina

Nisu ovo 3 razlicita dozivlajaja. To je SVE JEDAN dozivljaj. Osobe se samo NE SECAJU redosleda! Prvi sto nisu nista videli ne znaju jos da su umrli I nisu da kazem svesni gde su! Da su suze ostali I oni bi izasli iz tela I otisli pred "zid svetlosti"! Ovi drugi sto su izasli iz tela nisu bili u stanju "crnila" nego su brzo izasli iz tela I ne znajuci gde da idu ostali jos na ovom svetu gledajuci sebe I doktore I sestre ispod. Oni koji su odma otisli do zida svetlosti, brzo su otisli iz tela I nasli se pred Bozijim Vratima. To je to ni manje ni vise! Iskustvo ovih sto su se vratili je da ZIVOT znaci MONOGO I da ga treba ziveti u skladu sa bozjom Voljom. Smrt je prelazak iz jednog oblika u drugi isto kao I rodjenje. Recima ovog sveta drugi svetovi se NE MOGU opisati jer su kvalitetno razliciti.

reason

pre 9 godina

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.
(I_Love_Supreme, 21. april 2015 12:07)

Zanimljivo razmisljanje, ali kao sto to obicno biva fali jedna sitnica koja situaciju postavlja naopacke. Svaki dobar filozof, a i mistik, a bogami u poslednje vreme i naucnik ce ti reci jednu istinu koju moze svako da potvrdi prostim razmisljanjem, na koju mi ljudi ne obracamo dovoljno paznju posto se pred nasim ocima "sve tece i sve menja", pa padamo u zabludu da nesto nastaje ni iz cega i nesto odlazi u nista. To nije tako. Nista (nistavilo) ne moze da postoji. Sve sto postoji je energija koja menja oblik. Za sve sto mi mislimo da je nista (vakum) je energija krcata zivotom koji do tada nismo poznavali. Iz ovog ugla je tesko dokazati da li postoji zivot posle smrti (iako postoje vrlo laki nacini za onog koji to dovoljno strpljivo istrazuje da bez ikakve sumnje, fakticki i empirijski i to utvrdi jos za zivota), ali hajde za pocetak da razmisljamo cisto materijalisticki i da logicki konstatujemo da nistavilo ne postoji. Takodje, raj i pakao kakvim ih crkva predstavlja su apsolutna logicka besmsislica.

Bardami

pre 9 godina

Znamo šta se dešava posle smrti. Duša četrdeset dana leti kroz vazdušna mitarstva gde se suočava sa gresima i onda ide ili u Raj ili u Pakao do Strašnog suda kada će svi mrtvi Vaskrsnuti. Sve je Hrišćanstvo lepo objasnilo. A naučnici mogu samo da nagađaju, ateisti itd.

Zoo

pre 9 godina

@ well read

Pa isto tako, ako se uhvatis fizickih zakona, sta mozes reci!? Materija se ne moze stvoriti ni iz cega niti unistiti, vec samo promeniti oblik. Prema tome, cinjenica je da se covek sastoji najprostije receno od materije sa kojom mora da se desi nesto kad covek umre.

glomazno

pre 9 godina

Ne znam sto se ovi religiozni osecaju pozvanim da sa toliko sigurnosti komentarisu ovakve i slicne teme. Zamislite samo kad bi se ljubitelji Hari Poter Harija skupljili na ovakve vesti i pisali odlomke iz knjige 3 ili 4 i to objavljivali skoro pa kao aksiome. Na pitanje sta se desava posle smrti niko i nikad nece moci da odgovori jer je nemoguce dati odgovor - vrlo prosto mrtva usta ne govore. A sad ako je nekom lakse da ide kroz zivot verujuci u nekakve bajke - ja sam za sve dok god ga ta bajka cini boljim covekom, ali s druge strane ne znam kako im nije glupo da druge ubedjuju u nesto sto je iskljucivo plod maste. Ko ima zasta da zivi plasice se smrti, ko nema za njega smrt dodje kao olaksanje.

Granota

pre 9 godina

Moj otac mi je pričao da je pre neku godinu pregledao nekog Italijana koji mu je ispričao da je nekoliko godina unazad doživeo kliničku smrt nakon pada s motora i bio na "onom" svetu poduže. Nije hteo/smeo da priča ništa o boravku tamo, ali mu je samo rekao da od momenta kada se probudio nema više apsolutno nikakav strah od smrti. Ah, da i rekao mu je: "doktore, ne brini se ništa, ovo ovde je pakao."

Minhen

pre 9 godina

I pre Isusa i Muhameda su postojali Boziji poslanici ili Proroci koji su ljude opominjali,Bog je svakom da svoju slobodu kretanja razmišljanja ustvari u svemu je čovek slobodan sve dok ne umre posle smrti svako za svoje grehe ispašta.posle smrti svakog čoveka duša lebdi iznad svoga tele sve dog se čovek ne zatrpa zemljom u grobu,posle ukopavanja umrlog dušu nose meleci na svoje određeno mesto i svaka duša čeka sudnji dan tada se duša spaja sa svojim telom i čeka se Božiji sud i oprost od ljudi koje smo poznavali na zemlji.mozak najzadnji umire a neke ćelije u čoveku žive oko 48 sati poslje smrti....

branko

pre 9 godina

Zeleo bih samo da ispravim neke logicke greske kod nekih komentara.Naime,mnogi komentatori su izjavili,videcemo kada umremo,ima li ili nema,necega posle smrti.To nije bas tako.Samo u slucaju da nesto postoji posle smrti,mi mozemo biti svesni toga.U protivnom,ako nista ne postoji,nema ko, da tako nesto ustanovi.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

@Bojana
"Dobri" bog? Religija je najvece zlo ovoga svete, verujte vi ljudi u sta hocete, vasa stvar ... Samo ono sto je meni posebno interesantno, vecina "vernika" generalno i ne zna u sta veruje ili veruje tj. priznaje sam pisanije koje se njemu svidja ... Taj dobri bog, jevrejski btw, (zasto bi mi Srbi verovali u Jevrejskog boga nikad mi nece biti jasno, but oh well), pise lepo u starom zavetu, kada je mojsiju zabranjeno da izvede jevreje iz Egipta, naredne noci su preminula sva egipatska prvorodjencad, kao odgovor na odluke faraona ... E ako je ovo dobro, onda super :D. A tek muslimani, u kuranu lepo pise, u nekoliko stihova, da nevernike treba pobiti ili u veru uvesti, a te stihove pravdaju time sto je Arabija tada(kada su pisani stihovi) bila u ratu ... Ali, nema nista bolje za kontrolu ljudi od onoga sto ne smes da preispitujes, kako ti kazu tako je, a ti ako se bunis -> lomaca.

Ljuba

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)

Znaci,kao i sto smo znali, pravo u nistavilo, jer NIKO, nije bezgesan na ovoj planeti

vasilije knezevic

pre 9 godina

Razgradjivanje pocinje;koordinacija pocinje da izdaje i sve se desava vrlo brzo.Mora da priznamo
da je tijelo organska masina koja se prestankom rada ne povraca,jedino u izuzetnim slucajevima
kada rad pojedinih vitalnih organa nije narusen, vecim dijelom u vrlo prvim momentima prekida i
pocetaka razgradjivanja.Religija je izabrala bas te momente da bi se ustalila i postala nezamjenljiva.
Prestanak zivota je neminovan u vecini slucajeva.On se moze produziti u trenutku prestanka rada
srca ako se srce moze povratiti u radni oblik koji je,ponekad,uslovljen neznacajnim dogadjajem
prekida.To su vrlo kratki rasponi prilikom kojih mozak ustvari radi funkcionalno.Taj vrlo kratki
period ponekad je pracen snovima slicnim obicnim ili uslovljen raznim pricama koje je osoba
slusala u zdravom periodu.To su, u vecini, vrlo kratki periodi ali su bajke o njima prevazisle
obime vaznosti.Ponovo,religija je sve to iskoriscavala da bi opravdala svoj opstanak.Mi smo
nebrojeno puta slusali price o raju,bogu i Svetom Petru pa nije ni cudo da se oni pojavljuju u
takvim trenutcima.Razgradnja u nasem tijelu pocinje sa prestankom rasta i traje sve do nase
smrti.U stvari stanje naseg organizma je prilicno istroseno u momentu kada smrt zakuca na
vrata.Vaznost produzetka zivota u takvom stanju skoro da nema znacaja jer su zivotni znaci
izblijedjeli.
vasilije knezevic 21 Aprila 2015

rodjendan

pre 9 godina

Ukratko ono sto sam do sad procitala a sve mi je apsolutno logicno, da ovde rezimiram: svaka dusa ima svoj plan koji je unapred dogovorila sa svojim srodnim dusama tamo negde gde duse obitavaju. Onda, recimo jedna dusa resi da se rodi u izabranoj porodici. U jos nerodjenom detetu ta dusa povremeno ''ulazi'' i ponovo napusta telo sve do trenutka radjanja deteta. Cinom radjanja, dusa je u izabranom telu sa povremenim izletima u toku spavanja kada napusta telo na kratko i naravno do smrti kada je ponov napusta i vraca se kuci, u svoje ''jato''. E sad, dalje stanje duse tokom zivota zavisi od nacin na koji vodimo zivot tj. da li smo u kontaktu sami sa sobom tj da li osluskujemo svoju dusu drzeci pod kontrolom um i ego ili dozvoljavamo da nama potpuno vlada um i ego zanemarujuci unutrasnji glas duse. E da, kazu i to da deo duse dolazi ponovo u nov zemaljski zivot a da drugi manji ili veci deo uvek ostaje tamo negde i sluzi oporavku onom delu duse koja je upravo po fizickoj smrti napustila telo. U zavisnosti sta i kako nam je zivot protekao, da li smo se u ovom zivotu potrudili u radu na sebi, dusa vracajuci se ''kuci'' posle fiz.smrti moze da se vrati u razilicitom stanju, boljem ili losijem. Neke, retke duse prestaju da se inkarniraju na zemlji, one su tokom mnogih zivota na sebi toliko uradile da posle izvesnog vremena odlaze na neke vise nivoe, gde drugim dusama pomazu u oporavku, vodjenju, ucenju itd.

deviant

pre 9 godina

najbolji komentar na ovu temu sam video na jednoj zicanoj ogradi u sred pustinje u Nevadi: "Is there life after death? Trespass and find out."

dragutin

pre 9 godina

Sva ova iskustva, ukoliko je sve to i tacno, ipak su ostavljana online, govore o iskustvu ljudi koji su osetili klinicku smrt, nisu skroz umrli. Sasvom je moguce da covek ulazi u trenucima umiranja u neku vrstu sna, da moze da vidi svoje telo, da mu se cini da napusta duh telo, da poprica sa nekim, da vidi sve belo oko sebe, uglove koje ne moze da vidi ovako i slicno. Sve to, ipak, ne pokazuje sta se desi kada zaista umremo, kada stane srce, mozak, kada stanu svi organi i kada nema povratka. Ljudi su najsvesnija bica na planeti, mozda jedina koja razmisljaju o smrti i kada nije vreme za to. Ako idemo teorijom da odlazimo u neki raj, ili pakao, gde onda idu zivotinje, insekti? Ako je reinkarnacija u pitanju, opet, sta se desava sa zivotinjama, i drugim oblicima zivota? Pre mi izgleda da covek zavrsi kao i svako drugo zivo bice, da samo nestane, ugasi se trajno, telo istruli, nego sto verujem u obnovljive energije i slicno, o cemu, opet, samo ljudi razmisljaju na planati.

Miki

pre 9 godina

Ne zna se ko je gori - verski fanatici ili ateisti. Ovaj na jednoj strani preti nekim sudom i apokalipsom, a ovaj na drugoj strani vredja ono u sta veruje ovaj prvi - cemu to? Svako ima pravo da veruje ili ne veruje u Boga i ne shvatam tu potrebu da se namece svoje misljenje kao ispravno jer ni jedni ni drugi nemaju dovoljno argumenata da opovrgnu suprotno verovanje tj. misljenje.

gruna

pre 9 godina

1. ne desava se nista
2. dusa ide u vjecni zivot(raj ili pakao)
3. dusa se zadrzava neko vrijeme u duhovnom svijetu (cistiliste,raj,pakao) i opet se radja na zemlji ili u drugim svjetovima ...

prvo vjerujem da postoji dusa, onda br 1. eliminisem ... istina je negdje izmedju 2 i 3 ...

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 9 godina

samo nek je po redu.da ne vidi otac i majka smrt svoga djeteta.da nas dragi Allah sacuva od toga. i vas Bog pravoslavni. Sellam i pozdrav svima

znalac

pre 9 godina

čitajući ove komentare ne mogu se načuditi količi new age pogleda na život poslje smrt...alo ljudi, odbacili ste Krista i uhvatili se istočnjačkih monističkih i raznoraznih baljezgarija o astralnim projekcijama i reinkarnacijama...puuu...oca vam ljubim. Bolji su i ateisti nego vi...

Bojana

pre 9 godina

Niko nije umro pa oživeo. Bio je klinički mrtav, a savremena medicina ga je vratila u život. Da se to desilo pre sto godina bio bi stvarno mrtav i ne bi mogao da priča o tom iskustvu. Prošla me jeza kad sam čitala neke komentare sa navodima iz Starog i Novog zaveta. Puni su pretnji. Neću da ulazim u to u šta neko veruje da se dešava posle smrti, ali me zaista interesuje kako vernici objašnjavaju da će dobri Bog kazniti večnim mukama nekog ko mu se molio na način suprotan od načina njegove religije. Ili, zbog čega ljudi koji su živeli pre 3 000 godina neće u raj kad još nije bilo ni Isusa ni Muhameda da im otkriju pravu veru o Jedinom Bogu? Ili je Bog odlučio da su svi koji su živeli do tog trenutka nevredni da mu se priključe u Raju i večnom životu?

Ljube

pre 9 godina

1.Mozete li teleskopom koji je izmisljen u 17-om veku dokazati coveku u 7-om veku da se zemlja okrece oko Sunca i da zemlja nije centar sveta a da Vas ne strpaju u ludnici?Je li bi neko pogledao u taj teleskop od ljudi u sedmom veku a vi dolazite iz 17-og veka sa pronalaskom-teleskopom?

2.Mozete li nekim pronalaskom u vidu kutije ili kacige na glavi iz 27-og veka coveku u 2015-oj godini dokazati da je dusa neunistiva a da Vas ne proglase ludakom i ne strpaju u ludnici?Da li bi neko pogledao u tu kutiju i stavio kacigu na glavu?

3.Sta je nasa svest?Kako se bazira nasa svest?Nasa svest se bazira na pronalascima.Nema pronalaska-nema dokaza.A ako dodje pronalazak koji dokazuje postojanje duse sta cemo onda?A da to ne postoji.Znaci opet sam ludak.

Dok se ne pojavi pronalazak.A to ce sigurno biti za par vekova.Najmanje.

4.Isuvise smo mali da bi shvatili nesto veliko.Jos uvek nas pokrece energija od fosila uginutih zivotinja od pre par miliona godina a takozvana radijalna energija koja se dobija okretanjem planete Zemlje oko svoje ose je 0% iskoriscena.Zasto?Zato sto se svest ljudi mora kontrolisati i ograniciti.Da bi celog zivota radili za kontrolore i kreatore svesti.

whoami

pre 9 godina

Kad je računarski hardver ugašen, softver ne radi. Ostanu neki podaci u radnoj memoriji možda nekoliko sekundi. E sad, hardver može da se pokvari - dotraje od starosti ili može da ga uništi neki opasan virus, a dešava se i da ga čovek izlomi sekirom.

Svasta

pre 9 godina

Prosto ne znam ko je negativniji, da li ovi koji brane religiju ili oni koji su pritv nje. Moj utisak je da ni jedni ni drugi ne bi uspeli da diskutuju na ovu temu sa ozbiljnim fizicarima i teolozima. Medjutim, jasno je da je danas popularno biti protiv religije.
Druga stvar koju je lako primetiti je da su "borci protiv religije" skloniji vredjanju...

Postujem argumente ucenih ljudi, pre svega fizicara koji imaju svoje razloge za i protiv religije (i sam sam fizicar) jer razumeju kako neki fenomeni u prirodi funkcionisu i kojim "alatom" zapravo raspolazu da bi nasli argumente za ili protiv. Svi ostali samo pricaju nesto u sta se ne razumeju.
Nauka trenutno nema mehanizam da potvrdi ili opovrgne religiju, svidelo se to nekome ili ne. Rezultati fizike (nauke) nam pruzaju neka racionalna objasnjenja koja nam dozvoljavaju da, pazi sad, verujemo, u to sto smo izracunali ili izmerili, pri cemu ne mozemo biti apolutno sigurni da li je to sto merimo zaista i istinito. Ako nista drugo, a ono makar znamo da sva merenja (eksperimenti) imaju greske. Na kraju, postoje i dobri i losi naucnici pa ne treba svakome ni verovati sta pise ili kaze.

Da li ce nauka biti sposobna da jednog dana da konacan odgovor za ili protiv religije, ne znam. Razlog za moju sumnju je to sto svakako ovaj problem nije jedan od primarnih zadataka nauke vec vise posledica i time ce se baviti neki dokoni ljudi.

Vazno je da smo dobri ljudi, a ne u sta verujemo, bila to religija ili nauka.

Nemanjahn

pre 9 godina

Smatram da je dusa vjecna.kad umremo mislim da se opet negdje rodimo,tako je ljudska dusa napredovala kroz vjekove,uceci na greskama i pronalascima iz proslih zivota,samo sto toga nismo svjesni..zato danas vozimo auta,koristimo el.energiju,avione..ljudska dusa je vjecna,postoji dosta dokaza o reinkarnaciji,da se neko negdje rodi,i sheca se nekih detalja iz proslog zivota,gdje je zivio,ko su mu bili roditelji,iako npr nikada nije bio u tom mjestu tacno zna opis mjesta i kuce u kojoj je nekada zivio..istrazite malo tu temu,nacicete dosta dokaza o ove sto pricam..

Red Star

pre 9 godina

Kada umres vise te nema i to je to. Kakva crna jevandjelja, vaskrsenja i ostalo!? Kaze neko svi koji su mrtvi vaskrsnuce kada se Isus vrati. Fantasticna prica. A kada ce se vratiti ne znamo ali cemo moci da prodajemo maglu ljudima i uzimamo pare za krstenja, opela i ostalo. Isus ce doci ali kada...? Pa kad on odluci, mozda za 2 miliona godina a mozda i malo sutra. Crkva je najstarija firma na svetu.

džim

pre 9 godina

ljudi se strahovito boje smrti, pa su izmislili boga i slučne gluposti da se utješe.

istina je jednostavna (i, meni osobno, nimalo strašna): kad umremo, istrunemo. svijest, koja je i tako iluzija, prestane postojati kada tijelo umre. i to je kraj. meni je to vrlo oslobađajuće, osobno - nitko me nije osudio na vječni život.

mister x

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i mi koji verujemo u Boga imamo pravo da verujemo da se smrcu zavrsava samo jedan ciklus, na ovom svetu i da posle toga dusa ide dalje u Vecni zivot, i vi koji ne verujete u Boga, koji smatrate da se smrcu sve zavrsava i da vise nema nicega. Ovde je jedan od komentatora izjavio da ga je strah sta ce biti posle smrti, i normalno je da se covek zbog toga plasi. Mislim da je nelogicno da smo stvoreni da sve sto smo postigli u zivotu, porodica, prijatelji, posao, kuca, lepi i ruzni dogadjaji, da se sve to zavrsi samo zakopavanjem u zemlju ili kremiranjem, da neko kaze to je to, posle sledi nistavilo. Verujem da i mnogi ljudi koji nisu vernici sigurno bi vise prihvatili ideju da ipak smrt nije kraj, vec da ima nesto posle toga, a sta je to, dozivecemo svi kad tad.

Aca

pre 9 godina

Nevezano za umiranje jedan katolik nam je objasnio kako oni tumače bibliju ...Naprimer zločinac koji je ceo život klao ,silovo , krao , otimao i td ako prihvati pravo učenje tj katoličko ide u raj a ja koji nikad nisam ništa od toga uradio,možda nekad psovo il poželeo tuđu ženu (al nisam ostvario) ja odo u pakao ?Pa ima li to ikakvog smisla sa ciljem nekog uzvišenog bića,ako ga ima?

igor

pre 9 godina

Ima toliko cudnih stvari vezanih za zivot i smrt. Nema coveka koji u najgorim i najtezim trenucima zivota nije pomislio da je bolje da umre nego sve to da prezivljava. Medjutim kada smrt zakuca na vrata, kada jednim korakom zakoracite na njen prag, shvatite koliko volite zivot i ljude oko sebe, i molite boga da vam podari bar jos neki dan na ovom lepom mestu zvanom zemlja.

Vase ime*

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)

Nestajes svaku noc kada spavas i sanjas bez sna. Smrt je upravo to, vecni san bez snova koga naravno nisi svestan. Istovremeno i jezivo i spokojno.

mrle

pre 9 godina

Nije poenta smrt ko smrt sve nas ceka i svi cemo saznati na kraju ovozemaljskog zivota ima li ili nema dalje. Poenta je zivot kako ga zivis, kako se ponasas, dali si dobar ili los covek. A najvece pitanje je kako je zivot nastao tj.covek price o evoluciji velikom prasku 1000000 slucajnosti koje su se tako pogodile da sam od sebe postane su smesnije od bilo koje bajke. A za jedno 10000 godina ako postane moguce putovanje u dubok svemir i to cemo saznati ili mozda upoznati naseg tvorca. Ili ce covecanstco da nestane u nekoj katastrofi ali to mi je malo glup scenario.

bob

pre 9 godina

ne svadjajte se ateisti i vernici.svi cemo saznati sta se dogadja, neko ranije neko kasnije,a sad zene i devojke pod ruku i iskoristite ovaj lep dan za setnju

JaRis

pre 9 godina

Mi nismo naše telo, mi smo svest a telo nam predstavlja instrument kako bi smo iskusili tro dimenzionalni svet! Nesto slicno kao kada zelite da iskusite podvodni svet, morate da obucete ronilacko odelo, to odeli niste vi to je samo orudje...

Salerno

pre 9 godina

pa ja mislim kada covek umre njegova dusa, ako je ima, napusta telo i nastanjuje se u novo telo, mislim na bebe, i onda ta dusa ili energija nastavlja da zivi u tom telu sve dok se telo ne potrosi i tako beskonacno, zato i nekad kad dozivimo ono vec vidjeno ili deza vi, to je secanje na neke momente iz proslih zivota, samo to mi ima neku logiku, il mozda gresim?.

Joga

pre 9 godina

Procitajte knjigu autobiografija jednog jogija. Ima jedan deo gde objasnjavaju dosta o ovome. Astralan zivot je zivot koji nam se desava kada sanjamo ustvari. To je svet posle smrti. Zbog toga smo umorni i ne naspavani kada sanjamo jer je to ustvari nas sledeci zivot. Za one kojima je inkarnacija naprednija postoji svet iznad astralnog. Dok ne dodjemo do te faze putujeml iz astralnog u fizicki svet. Tako da to sto se tice prica da su videli sebe bili su u astralnom telu i sigurno im se to dogodilo, ne lazu. Pokusajte dostici sto visi duhovni nivo u fizickom zivotu da bi bili svesniji sledeceg zivota, astralnog ili nekog drugog.

I_Love_Supreme

pre 9 godina

Bole
Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.

Majstor

pre 9 godina

jedno pitanje za one koji stalno traze neke dokaze za nesto: da li ste ikada voleli mrzeli zeleli i zbog toga bili spremni da zrtvujete nesto? da li ste zrtvovali nesto da li ste postigli nesto materijalno? jeste? znaci postigli ste nesto u materijalnom smislu vodeci se stvarima koje ne postoje kao sto je recimo ljubav prema necemu ili nekome? ili gresim - postoji li materijalni dokaz postojanja emocije? znaci ljudi daju zivot braneci svoje dete a zbog neceg sto materijalno ne postoji a to je ljubav prema detetu?

Jovanhoe

pre 9 godina

.........ostaje nam samo da verujemo u priče onih koji su umrli,
a onda se ponovno vratili u život?????

Jedno s drugim nema veze i može se nazvati ~ priča za malu djecu.
Oni koji su umrli ~ nikad se nisu vratili u život,
a oni koji su se vratili u život ~ nisu prije toga bili mrtvi!

V.N.

pre 9 godina

Али ће рећи ко како ће устати мртви?
и у каквом ће тијелу доћи? (I Кор. 15, 35)
Апостол Павле унапред зна приговоре, које ће неверни чинити васкрсењу из мртвих, па их унапред и одбија. Како ће устати мртви? питају се и данас неверни, који ни телесним очима не виде чудеса васкрсења у природи а камо ли духовним. Безумниче, продужује апостол, ти што сејеш, не ће оживљети ако не умре. Док семе у земљи не умре, не израста биљка, то јест нешто сасвим различито од семена. Но неверни гледа очима, и не види, него се и даље пита: како ће васкрснути мртав човек? Како? Онако како је Христос васкрсао. Он се спустио мртав у гроб, а дигао жив. Васкресење из смрти показује и природа; но јаче од природе показује васкрсли Господ. Да би нам олакшао веровати и надати се — веровати у васкрсење уопште, и надати се нашем сопственом васкрсењу, Он је сам васкрсао из гроба, васкрснувши пре тога Лазара Четвородневнога, и сина Наинске удовице и ћерку Јаирову.
Но у каквом ће телу устати мртви? питају се неверни. У онаквом у каквом Бог хоће. У Бога је безброј врста тела. Сва тела пак дели апостол у две групе: у земаљска и у небеска. У небеска тела, дакле, обући ће се они који су умрли у земаљским телима: нетрулежно замениће трулежно, бесмртно замениће смртно, красно замениће ругобно. Но и у небеском телу човек ће познати себе и друге око себе, као што човек познаје себе и кад је обучен у просјачке рите и кад је обучен и царску порфиру.

0o

pre 9 godina

sve je lakse uociti inverznu zavisnost bombasticnosti naslova sa kvalitetom texta...
a nema cak ni znak pitanja na kraju...
@Joca - ne vidim na koji nacin uspevas da stavis znak jednakosti izmedju dogme i istine. dogma je po definiciji set principa postavljen od strane autoriteta. to ne podrazumeva da je dogma automatski istina, a iz licnog iskustva mogu da tvrdim da dogma najcesce smeta u otkrivanju istine i to jednako tacno u nauci kao u religiji
doduse, religije i ne pokusavaju da dodju do istine vec tvrde da im je poznata
nauka tvrdi da joj je to cilj a naucna dogma poput npr mehanisticko-materijalisticke je jedna od vecih smetnji u tome...
i, jedna opservacija - vise religija i filozofskih pristupa ima u sebe inkorporirano tih famoznih 40 dana od smrti...zanimljivo...
i, btw, ideja ja sam ja moje telo, da je svest u mozgu a dusa u srcu mi je smesna...

slavko

pre 9 godina

Šta se zaista desi?
Pa prvo ti okrenu đepove, uzmu ti prsten i ostalo zlato ako ga imaš, onda ti uzmo i sve ostalo što si imao, skinu ti čarape i bace te u neku jamu koju onda dobro zatrpaju.
I to je to...

zdrav čovek ima hiljadu želja bolestan samo jednu

pre 9 godina

moje (vantelesno) iskustvo je sledeće : doživeo sam povredu kičme prilikom pada. gledao sam sebe i sve prisutne s nekih 2 metra visine,svi su vriskali i pitali se da li sam živ.neko je rekao da nisam.sećam se svih razgovora i komentara ljudi .gledao sam sebe i odlučio da uđem u telo.bela svetlost je poslednje što pamtim pre buđenja.nekako verujem da to što sam prišao telu je odigralo vitalnu ulogu.
od tad verujem u boga. živite svaki dan kao da sutra nećete(ne važi za sns botove jer prodane duše)

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Ovo je jedno vrlo, vrlo kompleksno pitanje. Ne može se rešiti jednim tekstom.
Ja sam proučavao tu tematiku i isčitao mnogo knjiga hipnotizera i regresologa. Ono šta sam zaključio je da: - Postoji duša, ali da ona nije u telu već je gejmplejer iz sasvim drugog univerzuma.
1) Duše u telu nema. Da je ima mikroskopi bi morali da je otkriju. Čovečanstvo danas ima i najbolje mikroskope i teleskope. Ipak duša u telu nije nađena. Čak i da je od nekih jako sitnih kvantnih čestica, čime bi duša sastavljena od toga mogla da vidi? Znamo koliko je oko komplesno? Čime bi duša čula? Uvo je isto kompleksno. Kojom energijom bi se napajala? PErpetuum mobile ne postoji.
2) Duša kao gejmplejer jesu moguće. U sistemu da je duša gejmplejer nema logičkih problema tipa ,,mikroskoi je nisu oktirili''. U tom slučaju mikroskopi i ne treba da otkriju dušu jer ni u junaku video igrice se ne nalazimo mi već se nalazimo kao gejmplejeri van interneta. Posle smrti dešava se to da se duša izloguje iz ovog tela i počinje da gleda čujima koje ima kao gejmplejer.
ZAKLJUČAK: Život posle smrti se ne zasniva na čudu već samo na tome da je čitava naša vasiona veštačka tvorevina - artefakt. Kao što je i internet. Pa pošto u internetu ništa nije autentično živo već sve ima ili svog postavljača ili gejmplejera van interneta, isto važi i za celu ovu vasionu. U njoj ništa nije autentično živo već sve ima pozadinu u drugom paralelnom svemiru. Nema čuda već smo samo civilizacija u civilizaciji.

oblivion

pre 9 godina

Au, čoveče. Komentari samo potvrđuju da po svesti nismo valjano ušli ni u šesnaesti vek, a kamo li u dvadesetprvi. Toliko malo prave mašte, duhovitosti koja bi pokazala svest o grandioznosti i nedokučivosti teme, nema čak ni maštovite fantazije, a toliko "znalaca" koji izlaze s citatima naštrebanih iz prepričanih Biblija. Toliko uplašenih ljudi, koji viču kako se ne boje! Da li stvarno verujete da je smrt mnogo briga šta o njoj mislite? Da li stvarno iko veruje da bilo ko može čak i da nasluti, a kamo li da zna, šta se stvarno dešava u trenucima kada se vidljivi pokazatelji života u čoveku gase? Da li iko stvarno veruje zanimljivim buncanjima očevidaca, koji, slažem se, veruju u svoj doživljaj. Ako smrt zaista predstavlja granicu dva sveta, više je nego dobro što se ta dva sveta ne mešaju i što se nikada neće mešati. Čovek treba svoj cirkus na zemlji da odluduje kako najbolje zna. Suvišno je da ga nosi dalje. Ono što nosi dalje, zapravo i ne može da ostavi sve i da hoće. To je njegova najdublja opšta crta, njegova suština, duh, istina. Treba samo malo hrabrosti da se razume kako je smrt zapravo jedna vrlo nezanimljiva tema, jer ono što sledi, videćemo svi kada treba, ne ranije, niko neće ostati pošteđen te istine. Lično verujem da su rad, tolerancija i dobrota u istinoljubivosti sveto trojstvo i najbolji način da se uspešno preživi život i razvije dobra suština koja ide dalje...i to je vrlo, vrlo teško. Dobro bi bilo da ne padnemo na tom ispitu, nema popravnog.

vernik grešnik otpadnik

pre 9 godina

Dobro, evo, kajem se. Cvilim na kolenima zbog greha svojih prema jedinome i onima koje tako on prosvetli da me uputiše u istinu pravu. Jes da bude. Pritom, priželjkujem još par bizarnih sado-mazo avantura.

vrati najku usta kalina

pre 9 godina

Cuo sam pricu kako postoje milioni pararelnih univerzuma, u jednom se radjamo, u drugom umiremo, trecem ucimo da hodamo, itd, itd.... tj. svaki tren drugi univerzum.

TREN

pre 9 godina

Jutros oko 8 sati odem da pustim kvocku sa malim pilicima iz kaveza,ugledam jedno mrtvo pile van kaveza,pronašlo rupu i izislo rano jutros.Usled hladnoce je po mom zakljucku crklo.Uzmem ga u ruku,potpuno je hladno i ukoceno,samo mu na kljun izidje malo vode.Stavim ga u sake i posle jedno 10 minuta osetim da daje znake života,pocelo je otvarati malo kljun.Unesem ga u kuću i stavim ga u krpe sa flašom tople vode,pre pola sata vidim da je ozivelo,da piuce ali je slabo na nogama.Odnesem ga kod kvocke,i suda za vodu,kad se napilo vode pocelo je da se tetura za ostalim pilicima po dvoristu.Ovaj primer sam dao kako kod svih zivih bića postoji tren izmedju zivota i smrti,ko taj trenutak pobedi vraca se ponovo u život.

Oberin Martel

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (programer, 21. april 2015 09:34)

Posle smrti primenjuje se metoda Dispose().

realista

pre 9 godina

Kada budem umro:
- Zena ce da slavi
- Deca ce da trose nasledstvo
- Kolege ce da traze da dobiju moj sto posto je na boljem mestu u birou

... u to sam siguran a za ostalo ... nemam pojma

noa

pre 9 godina

Ja sam odgojan kao katolik ali sam uvidjeo kad sam upoznao pravu živu crkvu reformatorsku ili protestansku crkvu da to nema veze s pravim hriscanstvom jer je sve hrpa dodanih učenja i idola,kipova i Marija.slicno je i u pravoslavaca.i oni ne proucavaju puno bibliju.sama biblija kaže da ce Rim bit osuđen zbog idolopoklonstva. Spašen si JEDINO ako si pozvao Isusa u svoj život i prihvatio kao spasitelja.tada u tebe uđe sveti Duh.to se čini za života jer kasnije je kasno.placa za grijeh je smrt i u pakao ne idu ratni zloćinci i ubice nego nespašeni ljudi.pustite religije buda,hrišna,islam. Bez Isusa nema vječnog života. On je rekao " ucinite SVE narode mojim učenicima". Jel to govore popovi?

nahnah

pre 9 godina

Evo ja cu da vam kazem. Ne desava se nista. Posle smrti vise nista ne postoji. Jednostavno umiremo kao i sva ostala ziva bica. Ne postoje ni raj ni pakao. Nigde necete otici. Vasa dusa nece lutati, jer vise ne postoji. Ono sto prozivite za zivota to vam je, zato gledajte da ga prozivite radeci ono sto volite. A vi koji verujete i ocekujete nesto posle smrti, sta da vam kazem :) sem ono Kesicevo "budale"

Veliki brat

pre 9 godina

Smrt nije teret, već oslobađanje od tereta.

Bez obzira da li posle smrti ima nešto, kad dođe taj trenutak, većini normalnih ljudi je olakšanje, frka je uglavnom samo pojedincima koji su bili gramzivi, kriminalcima (kada nije iznenadna, već dolazi polako) i sl.

Ako ste nekad imali nepodnošljive bolove (tipa međurebarni mišić i sl.), a nisu vam pri ruci bili lekovi protiv bolova, onda znate o čemu se radi, u takvim trenucima čoveku dođe da jednostavno napusti telo, samo da to mučenje prestane.


Tako je i kad se dođe u godine kad telo više ne sluša ili je u pitanju ozbiljna bolest, čovek jednostavno samo poželi da se "odmori" od svega, i ne razmišlja više o životu i budućnosti, jer je telo u takvom stanju da čovek samo želi da to mučenje prestane.

Da ne pominjem situacije kad neko umre u snu, nit' se mučio niti razmišljao o smrti.

asdf

pre 9 godina

Poenta teksta: Nemamo poima. Ovi ljudi nisu umrli za stalno vec na kratko. Srce im je mozda i stalo ali mozak mozda ima mogucnost da neko vreme posle prestanka rada srca prima signale dok ne potrosi svu energiju. Kao ona fora za zaostalim refleksima. Verovatno i mozak nastavlja da prima elektricne signale neko vreme i ti nadrazaji daju te osecaje. Mozda to traje bas kratko ali i to je dosta. I snovi obicno traju par sekundi a kad se probudimo imamo osecaj da smo sanjali 5 sati. Dovoljna je i ta sekunda nakon smrti da mozak obradi neki zaostali signal i da mi to dozivljavamo kao osecaj onog sveta.

protivotrov

pre 9 godina

(Magistar, 21. april 2015 10:35)
ne znam čega si magistar ali teologije nisi. ovo što si napisao je apsolutno netačno (misllim na delove o kažnjavanju do uništenja, suđenju po Zakonu i td.). rekao bih po terminologiji koju koristiš i načinu na koji je koristiš da si jehovin svedok. nemoj da ovo pređe u raspravu između nas dvojice, jer ovde nije mesto za tako nešto (ljude ne bi interesovala ta tematika)

bole

pre 9 godina

@Magistar - ne znam šta tu imaš proučavati. Svako jevandjelje je drugačije i drugačije opisuje Hrista. To mi je dovoljno da odbacim tu bajku (budalaštinu). Ako postoji život nakon smrti (u šta sumnjam) to sigurno nije nešto što je čovjek uspio dokučiti, i svakako nema veze sa slikovnicama koje su pisali "sveti" ljudi... Vi se uzasavate smrti jer ona predstavlja kraj postojanja, ništavilo, pa onda sebi izmisljate idole za koje bi ste živjeli i koji će vas spasiti nakon smrti... Po svoj prilici, svi vi živite u ogromnoj zabludi... Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

well read

pre 9 godina

"Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)"

To nije dokaz, a cak ni argument, pa cak ni *pokusaj* argumenta.



"Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.
(Joca 011, 21. april 2015 09:41)"

Da bi nesto bilo osnovno i nesporno mora se dokazati... Cetrdeset dana su imali nomadski narod zvani Skitijanci koji su ziveli na severnoj obali Crnog mora, o tome pise jos Herodot. Haha, 500 godina pre ijednog hriscanina. Ocigledna kradja...

Izvor: Herodot, "Istorija", knjiga IV.

Srbin

pre 9 godina

Slažem se sa penzionerom. Dok premijer sa armijom poltrona besomučno laže u medijima, dotle ga ovaj zatucani i prosti narod bezrezervno podržava. A situacija je sve gora. Svakim danom se sve lošije živi, ljudi umiru od stresa i nemaštine, a mediokriteti hoće da grade Beograd na vodi. Nema svetla na kraju tunela u ovom životu u Srbiji. Svetlost se izgleda može pojaviti samo u slučaju smrti ako se tada javlja.

Donglai Pei

pre 9 godina

Da su ovi ljudi umrli oni bi i dalje bili mrtvi. Njima je mozda samo prestalo srce da radi privremeno, a prava smrt nastupa kada se mozak bespovratno ugasi.

GRINGO

pre 9 godina

Kako ovi koji vjeruju u Boga ne mogu da prihvate niti jednu naucno dokazanu cinjenicu, dokaz matematickim putem je neoboriv, dok namecu drugima da prihvate ne jasne i ne dokazane teze iz religijskih knjiga.

Joca 011

pre 9 godina

@ (well read, 11:02)

Prvi i najugledniji naučni pristup problematici,
jeste pionirsko istraživanje Rejmonda Mudija ''Život posle života''.
Koga ova tema iskreno zanima neka Rejmonda ne zaobiđe. A dokaza kakve očekuješ...
uvek će nedostajati onome koga nikakav dokaz ne može razuveriti.
Zato se vera temelji na sopstvenom, lično doživljenom uvidu, iskustvu, doživljenom događaju.
* * *
- Sličnost dogmi raznih religija ne znači njihovo kopiranje ili krađu,
već, rekao bih, predstavlja njihovu potvrdu.
- Istorijska starost neke religije takođe nije nikakav garant njene ispravnosti,
slično kao što naše detinjasto razmišljanje prerastamo sticanjem znanja i iskustva.
- A pomenuto stanje sna i 1000 godišnje carstvo (suprotni navedenoj gl.16 jev. po Luki)...
termini su sektaša, čisto da znamo da ih se čuvamo.
.

Absolution007

pre 9 godina

Iskreno imam strah i to veliki strah!. Nebih da umrem ali jednom mora doci kraj!. Joj covece nemogu ni zamisliti da cu jednog dana biti mrtav!. Nznm sta sa vam kazem braco svi trebamo se voleti i biti ljudi to je najvaznije!. Strah me je nznm ono kad znas da jednog dana neces se nikada vise probuditi!. Da neces nikad vise videti svoju decu zlatnu!. STRAH ME JE!.

bole

pre 9 godina

@Joca -rijetko sam imao priliku pročitati više gluposti na jednom mjestu! Zato me vi vjernici fascinirate, kako samo sljepo vjerujete u nedokazane nebuloze smišljene da se pojedinci izdvoje od naroda i žive na njihovoj grbači (svestena lica)...

Magistar

pre 9 godina

@Malisa - Naravno da potpisujem, prihvati Isusa kao svog spasitelja pa ces odahnuti i ostavices strah od smrti iza sebe, odbaci greh i ziveces. @Bole @Malisa - Ovo se odnosi i na vas gospodo, ne biste tako reagovali da vas negde u dubini duse ne muci to pitanje. Bog je stvorio coveka tako da mu je usadio u dusu jednu veliku prazninu koju ne moze nista ispuniti do sam Bog. Proucavajte svete spise, budite malo sami sa sobom, trudite se da zivite zivotom vrlina a ne samozive destrukcije. Zelim vam srecu i da se sretnemo na kraju puta.

Alvaro

pre 9 godina

Ja mislim da kada covek umre automatski se radja opet ali u drugom telu. Samo sto ne moze da se seti svog prethodnog zivota. Zato neki ljudi imaju vizije iz prethodnog zivota. Pa i snovi su mozda prozor u drugi svet,mozda onaj svet u kojem smo vec ziveli a ne mozemo da ga se setimo.

aleks

pre 9 godina

Ne razumem napade na religiju/e. Koja god da je, molitve coveka dovode u odredjeno stanje svesti koje je blagotvorno za organizam i prevazilazenje stresa. Neka da coveku i veru, utehu i nadu pa sta je tu lose. Nebitno da li je to istina ili ne da li je Hrist ili Buda ili neko drugi. A svestenici vam nisu neophodni u celoj prici, ne morate da ih "placate". Mnogo ste i vi bukvalisti.

read well

pre 9 godina

"Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)"

Pa to je i Isus mislio pre 2000 godina (izvor: "Potraga za istorijskim Isusom", Albert Svajcer) i 20 vekova generacija posle njega, pa nikome nista... Jos smo tu... Koliko li je ljudi umrlo verujuci u istu laz?

Magistar

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.

malisa

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)
-------------------------------
Magistre, jel možeš da potpišeš da je to tako, pa da se opustimo?

nenad

pre 9 godina

Ko želi istinu da zna može saznati u svetom pismu.Čovek kad umre spava do drugog Hristovog dolaska.Kad Isus Hristos dodje u svojoj slavi sa svojim anđelima tada će se desiti prvo vaskrsenje pravednih koji će sa Isusom otici na nebo u život večni.Zemlja će tada ostati opustošena pripravljena luciferu i palim andjelima.Posle hiljadu godina dolazi drugo vaskrsenje nepravednih i oni odlaze u večnu smrt zajedno sa svojim gospodarem sotonom.I VIDEH NOVO NEBO I NOVU ZEMLJU I MORA VISE NEMA.Posle toga Bog sve novo stvara i živeće na novoj zemlji bez bolesti tuge smrti.Biće pobeđena smrt za sva vremena.SVE VAM PISE U SVETOM PISMU OTKRIVRNJE JOVANOVO.AMIN

penzioner

pre 9 godina

Ja imam sasvim drugačije "doživljaje"! Na javi osećam kako me ova VLADA polako, ali sigurno ubija! Prvo mi smanji ionako malu penziju, a nekim stvarima diže cenu, uz nebulozna objašnjenja; pa onda prave od sebe male ili veće bogove, uz obilatu pomoć nepismenog naroda, i izmišljene ljubitelje, koji na ovim stranicama ostavljaju naivne komentare podrške, sa svetlucavim potpisima. Kraj, ili početak tunela, svejedno je, jer svetla ni u naznakama.

Joca 011

pre 9 godina

Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.

penzioner

pre 9 godina

Ja imam sasvim drugačije "doživljaje"! Na javi osećam kako me ova VLADA polako, ali sigurno ubija! Prvo mi smanji ionako malu penziju, a nekim stvarima diže cenu, uz nebulozna objašnjenja; pa onda prave od sebe male ili veće bogove, uz obilatu pomoć nepismenog naroda, i izmišljene ljubitelje, koji na ovim stranicama ostavljaju naivne komentare podrške, sa svetlucavim potpisima. Kraj, ili početak tunela, svejedno je, jer svetla ni u naznakama.

asdf

pre 9 godina

Poenta teksta: Nemamo poima. Ovi ljudi nisu umrli za stalno vec na kratko. Srce im je mozda i stalo ali mozak mozda ima mogucnost da neko vreme posle prestanka rada srca prima signale dok ne potrosi svu energiju. Kao ona fora za zaostalim refleksima. Verovatno i mozak nastavlja da prima elektricne signale neko vreme i ti nadrazaji daju te osecaje. Mozda to traje bas kratko ali i to je dosta. I snovi obicno traju par sekundi a kad se probudimo imamo osecaj da smo sanjali 5 sati. Dovoljna je i ta sekunda nakon smrti da mozak obradi neki zaostali signal i da mi to dozivljavamo kao osecaj onog sveta.

TREN

pre 9 godina

Jutros oko 8 sati odem da pustim kvocku sa malim pilicima iz kaveza,ugledam jedno mrtvo pile van kaveza,pronašlo rupu i izislo rano jutros.Usled hladnoce je po mom zakljucku crklo.Uzmem ga u ruku,potpuno je hladno i ukoceno,samo mu na kljun izidje malo vode.Stavim ga u sake i posle jedno 10 minuta osetim da daje znake života,pocelo je otvarati malo kljun.Unesem ga u kuću i stavim ga u krpe sa flašom tople vode,pre pola sata vidim da je ozivelo,da piuce ali je slabo na nogama.Odnesem ga kod kvocke,i suda za vodu,kad se napilo vode pocelo je da se tetura za ostalim pilicima po dvoristu.Ovaj primer sam dao kako kod svih zivih bića postoji tren izmedju zivota i smrti,ko taj trenutak pobedi vraca se ponovo u život.

malisa

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)
-------------------------------
Magistre, jel možeš da potpišeš da je to tako, pa da se opustimo?

bob

pre 9 godina

ne svadjajte se ateisti i vernici.svi cemo saznati sta se dogadja, neko ranije neko kasnije,a sad zene i devojke pod ruku i iskoristite ovaj lep dan za setnju

Srbin

pre 9 godina

Slažem se sa penzionerom. Dok premijer sa armijom poltrona besomučno laže u medijima, dotle ga ovaj zatucani i prosti narod bezrezervno podržava. A situacija je sve gora. Svakim danom se sve lošije živi, ljudi umiru od stresa i nemaštine, a mediokriteti hoće da grade Beograd na vodi. Nema svetla na kraju tunela u ovom životu u Srbiji. Svetlost se izgleda može pojaviti samo u slučaju smrti ako se tada javlja.

Absolution007

pre 9 godina

Iskreno imam strah i to veliki strah!. Nebih da umrem ali jednom mora doci kraj!. Joj covece nemogu ni zamisliti da cu jednog dana biti mrtav!. Nznm sta sa vam kazem braco svi trebamo se voleti i biti ljudi to je najvaznije!. Strah me je nznm ono kad znas da jednog dana neces se nikada vise probuditi!. Da neces nikad vise videti svoju decu zlatnu!. STRAH ME JE!.

realista

pre 9 godina

Kada budem umro:
- Zena ce da slavi
- Deca ce da trose nasledstvo
- Kolege ce da traze da dobiju moj sto posto je na boljem mestu u birou

... u to sam siguran a za ostalo ... nemam pojma

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 9 godina

samo nek je po redu.da ne vidi otac i majka smrt svoga djeteta.da nas dragi Allah sacuva od toga. i vas Bog pravoslavni. Sellam i pozdrav svima

zdrav čovek ima hiljadu želja bolestan samo jednu

pre 9 godina

moje (vantelesno) iskustvo je sledeće : doživeo sam povredu kičme prilikom pada. gledao sam sebe i sve prisutne s nekih 2 metra visine,svi su vriskali i pitali se da li sam živ.neko je rekao da nisam.sećam se svih razgovora i komentara ljudi .gledao sam sebe i odlučio da uđem u telo.bela svetlost je poslednje što pamtim pre buđenja.nekako verujem da to što sam prišao telu je odigralo vitalnu ulogu.
od tad verujem u boga. živite svaki dan kao da sutra nećete(ne važi za sns botove jer prodane duše)

Magistar

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.

igor

pre 9 godina

Ima toliko cudnih stvari vezanih za zivot i smrt. Nema coveka koji u najgorim i najtezim trenucima zivota nije pomislio da je bolje da umre nego sve to da prezivljava. Medjutim kada smrt zakuca na vrata, kada jednim korakom zakoracite na njen prag, shvatite koliko volite zivot i ljude oko sebe, i molite boga da vam podari bar jos neki dan na ovom lepom mestu zvanom zemlja.

bole

pre 9 godina

@Joca -rijetko sam imao priliku pročitati više gluposti na jednom mjestu! Zato me vi vjernici fascinirate, kako samo sljepo vjerujete u nedokazane nebuloze smišljene da se pojedinci izdvoje od naroda i žive na njihovoj grbači (svestena lica)...

well read

pre 9 godina

"Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)"

To nije dokaz, a cak ni argument, pa cak ni *pokusaj* argumenta.



"Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.
(Joca 011, 21. april 2015 09:41)"

Da bi nesto bilo osnovno i nesporno mora se dokazati... Cetrdeset dana su imali nomadski narod zvani Skitijanci koji su ziveli na severnoj obali Crnog mora, o tome pise jos Herodot. Haha, 500 godina pre ijednog hriscanina. Ocigledna kradja...

Izvor: Herodot, "Istorija", knjiga IV.

Joca 011

pre 9 godina

Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.

read well

pre 9 godina

"Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)"

Pa to je i Isus mislio pre 2000 godina (izvor: "Potraga za istorijskim Isusom", Albert Svajcer) i 20 vekova generacija posle njega, pa nikome nista... Jos smo tu... Koliko li je ljudi umrlo verujuci u istu laz?

Veliki brat

pre 9 godina

Smrt nije teret, već oslobađanje od tereta.

Bez obzira da li posle smrti ima nešto, kad dođe taj trenutak, većini normalnih ljudi je olakšanje, frka je uglavnom samo pojedincima koji su bili gramzivi, kriminalcima (kada nije iznenadna, već dolazi polako) i sl.

Ako ste nekad imali nepodnošljive bolove (tipa međurebarni mišić i sl.), a nisu vam pri ruci bili lekovi protiv bolova, onda znate o čemu se radi, u takvim trenucima čoveku dođe da jednostavno napusti telo, samo da to mučenje prestane.


Tako je i kad se dođe u godine kad telo više ne sluša ili je u pitanju ozbiljna bolest, čovek jednostavno samo poželi da se "odmori" od svega, i ne razmišlja više o životu i budućnosti, jer je telo u takvom stanju da čovek samo želi da to mučenje prestane.

Da ne pominjem situacije kad neko umre u snu, nit' se mučio niti razmišljao o smrti.

Aca

pre 9 godina

Nevezano za umiranje jedan katolik nam je objasnio kako oni tumače bibliju ...Naprimer zločinac koji je ceo život klao ,silovo , krao , otimao i td ako prihvati pravo učenje tj katoličko ide u raj a ja koji nikad nisam ništa od toga uradio,možda nekad psovo il poželeo tuđu ženu (al nisam ostvario) ja odo u pakao ?Pa ima li to ikakvog smisla sa ciljem nekog uzvišenog bića,ako ga ima?

JaRis

pre 9 godina

Mi nismo naše telo, mi smo svest a telo nam predstavlja instrument kako bi smo iskusili tro dimenzionalni svet! Nesto slicno kao kada zelite da iskusite podvodni svet, morate da obucete ronilacko odelo, to odeli niste vi to je samo orudje...

bole

pre 9 godina

@Magistar - ne znam šta tu imaš proučavati. Svako jevandjelje je drugačije i drugačije opisuje Hrista. To mi je dovoljno da odbacim tu bajku (budalaštinu). Ako postoji život nakon smrti (u šta sumnjam) to sigurno nije nešto što je čovjek uspio dokučiti, i svakako nema veze sa slikovnicama koje su pisali "sveti" ljudi... Vi se uzasavate smrti jer ona predstavlja kraj postojanja, ništavilo, pa onda sebi izmisljate idole za koje bi ste živjeli i koji će vas spasiti nakon smrti... Po svoj prilici, svi vi živite u ogromnoj zabludi... Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

Vase ime*

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)

Nestajes svaku noc kada spavas i sanjas bez sna. Smrt je upravo to, vecni san bez snova koga naravno nisi svestan. Istovremeno i jezivo i spokojno.

mister x

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i mi koji verujemo u Boga imamo pravo da verujemo da se smrcu zavrsava samo jedan ciklus, na ovom svetu i da posle toga dusa ide dalje u Vecni zivot, i vi koji ne verujete u Boga, koji smatrate da se smrcu sve zavrsava i da vise nema nicega. Ovde je jedan od komentatora izjavio da ga je strah sta ce biti posle smrti, i normalno je da se covek zbog toga plasi. Mislim da je nelogicno da smo stvoreni da sve sto smo postigli u zivotu, porodica, prijatelji, posao, kuca, lepi i ruzni dogadjaji, da se sve to zavrsi samo zakopavanjem u zemlju ili kremiranjem, da neko kaze to je to, posle sledi nistavilo. Verujem da i mnogi ljudi koji nisu vernici sigurno bi vise prihvatili ideju da ipak smrt nije kraj, vec da ima nesto posle toga, a sta je to, dozivecemo svi kad tad.

Alvaro

pre 9 godina

Ja mislim da kada covek umre automatski se radja opet ali u drugom telu. Samo sto ne moze da se seti svog prethodnog zivota. Zato neki ljudi imaju vizije iz prethodnog zivota. Pa i snovi su mozda prozor u drugi svet,mozda onaj svet u kojem smo vec ziveli a ne mozemo da ga se setimo.

aleks

pre 9 godina

Ne razumem napade na religiju/e. Koja god da je, molitve coveka dovode u odredjeno stanje svesti koje je blagotvorno za organizam i prevazilazenje stresa. Neka da coveku i veru, utehu i nadu pa sta je tu lose. Nebitno da li je to istina ili ne da li je Hrist ili Buda ili neko drugi. A svestenici vam nisu neophodni u celoj prici, ne morate da ih "placate". Mnogo ste i vi bukvalisti.

I_Love_Supreme

pre 9 godina

Bole
Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.

nahnah

pre 9 godina

Evo ja cu da vam kazem. Ne desava se nista. Posle smrti vise nista ne postoji. Jednostavno umiremo kao i sva ostala ziva bica. Ne postoje ni raj ni pakao. Nigde necete otici. Vasa dusa nece lutati, jer vise ne postoji. Ono sto prozivite za zivota to vam je, zato gledajte da ga prozivite radeci ono sto volite. A vi koji verujete i ocekujete nesto posle smrti, sta da vam kazem :) sem ono Kesicevo "budale"

Red Star

pre 9 godina

Kada umres vise te nema i to je to. Kakva crna jevandjelja, vaskrsenja i ostalo!? Kaze neko svi koji su mrtvi vaskrsnuce kada se Isus vrati. Fantasticna prica. A kada ce se vratiti ne znamo ali cemo moci da prodajemo maglu ljudima i uzimamo pare za krstenja, opela i ostalo. Isus ce doci ali kada...? Pa kad on odluci, mozda za 2 miliona godina a mozda i malo sutra. Crkva je najstarija firma na svetu.

Donglai Pei

pre 9 godina

Da su ovi ljudi umrli oni bi i dalje bili mrtvi. Njima je mozda samo prestalo srce da radi privremeno, a prava smrt nastupa kada se mozak bespovratno ugasi.

nenad

pre 9 godina

Ko želi istinu da zna može saznati u svetom pismu.Čovek kad umre spava do drugog Hristovog dolaska.Kad Isus Hristos dodje u svojoj slavi sa svojim anđelima tada će se desiti prvo vaskrsenje pravednih koji će sa Isusom otici na nebo u život večni.Zemlja će tada ostati opustošena pripravljena luciferu i palim andjelima.Posle hiljadu godina dolazi drugo vaskrsenje nepravednih i oni odlaze u večnu smrt zajedno sa svojim gospodarem sotonom.I VIDEH NOVO NEBO I NOVU ZEMLJU I MORA VISE NEMA.Posle toga Bog sve novo stvara i živeće na novoj zemlji bez bolesti tuge smrti.Biće pobeđena smrt za sva vremena.SVE VAM PISE U SVETOM PISMU OTKRIVRNJE JOVANOVO.AMIN

džim

pre 9 godina

ljudi se strahovito boje smrti, pa su izmislili boga i slučne gluposti da se utješe.

istina je jednostavna (i, meni osobno, nimalo strašna): kad umremo, istrunemo. svijest, koja je i tako iluzija, prestane postojati kada tijelo umre. i to je kraj. meni je to vrlo oslobađajuće, osobno - nitko me nije osudio na vječni život.

oblivion

pre 9 godina

Au, čoveče. Komentari samo potvrđuju da po svesti nismo valjano ušli ni u šesnaesti vek, a kamo li u dvadesetprvi. Toliko malo prave mašte, duhovitosti koja bi pokazala svest o grandioznosti i nedokučivosti teme, nema čak ni maštovite fantazije, a toliko "znalaca" koji izlaze s citatima naštrebanih iz prepričanih Biblija. Toliko uplašenih ljudi, koji viču kako se ne boje! Da li stvarno verujete da je smrt mnogo briga šta o njoj mislite? Da li stvarno iko veruje da bilo ko može čak i da nasluti, a kamo li da zna, šta se stvarno dešava u trenucima kada se vidljivi pokazatelji života u čoveku gase? Da li iko stvarno veruje zanimljivim buncanjima očevidaca, koji, slažem se, veruju u svoj doživljaj. Ako smrt zaista predstavlja granicu dva sveta, više je nego dobro što se ta dva sveta ne mešaju i što se nikada neće mešati. Čovek treba svoj cirkus na zemlji da odluduje kako najbolje zna. Suvišno je da ga nosi dalje. Ono što nosi dalje, zapravo i ne može da ostavi sve i da hoće. To je njegova najdublja opšta crta, njegova suština, duh, istina. Treba samo malo hrabrosti da se razume kako je smrt zapravo jedna vrlo nezanimljiva tema, jer ono što sledi, videćemo svi kada treba, ne ranije, niko neće ostati pošteđen te istine. Lično verujem da su rad, tolerancija i dobrota u istinoljubivosti sveto trojstvo i najbolji način da se uspešno preživi život i razvije dobra suština koja ide dalje...i to je vrlo, vrlo teško. Dobro bi bilo da ne padnemo na tom ispitu, nema popravnog.

V.N.

pre 9 godina

Али ће рећи ко како ће устати мртви?
и у каквом ће тијелу доћи? (I Кор. 15, 35)
Апостол Павле унапред зна приговоре, које ће неверни чинити васкрсењу из мртвих, па их унапред и одбија. Како ће устати мртви? питају се и данас неверни, који ни телесним очима не виде чудеса васкрсења у природи а камо ли духовним. Безумниче, продужује апостол, ти што сејеш, не ће оживљети ако не умре. Док семе у земљи не умре, не израста биљка, то јест нешто сасвим различито од семена. Но неверни гледа очима, и не види, него се и даље пита: како ће васкрснути мртав човек? Како? Онако како је Христос васкрсао. Он се спустио мртав у гроб, а дигао жив. Васкресење из смрти показује и природа; но јаче од природе показује васкрсли Господ. Да би нам олакшао веровати и надати се — веровати у васкрсење уопште, и надати се нашем сопственом васкрсењу, Он је сам васкрсао из гроба, васкрснувши пре тога Лазара Четвородневнога, и сина Наинске удовице и ћерку Јаирову.
Но у каквом ће телу устати мртви? питају се неверни. У онаквом у каквом Бог хоће. У Бога је безброј врста тела. Сва тела пак дели апостол у две групе: у земаљска и у небеска. У небеска тела, дакле, обући ће се они који су умрли у земаљским телима: нетрулежно замениће трулежно, бесмртно замениће смртно, красно замениће ругобно. Но и у небеском телу човек ће познати себе и друге око себе, као што човек познаје себе и кад је обучен у просјачке рите и кад је обучен и царску порфиру.

whoami

pre 9 godina

Kad je računarski hardver ugašen, softver ne radi. Ostanu neki podaci u radnoj memoriji možda nekoliko sekundi. E sad, hardver može da se pokvari - dotraje od starosti ili može da ga uništi neki opasan virus, a dešava se i da ga čovek izlomi sekirom.

Jovanhoe

pre 9 godina

.........ostaje nam samo da verujemo u priče onih koji su umrli,
a onda se ponovno vratili u život?????

Jedno s drugim nema veze i može se nazvati ~ priča za malu djecu.
Oni koji su umrli ~ nikad se nisu vratili u život,
a oni koji su se vratili u život ~ nisu prije toga bili mrtvi!

Joga

pre 9 godina

Procitajte knjigu autobiografija jednog jogija. Ima jedan deo gde objasnjavaju dosta o ovome. Astralan zivot je zivot koji nam se desava kada sanjamo ustvari. To je svet posle smrti. Zbog toga smo umorni i ne naspavani kada sanjamo jer je to ustvari nas sledeci zivot. Za one kojima je inkarnacija naprednija postoji svet iznad astralnog. Dok ne dodjemo do te faze putujeml iz astralnog u fizicki svet. Tako da to sto se tice prica da su videli sebe bili su u astralnom telu i sigurno im se to dogodilo, ne lazu. Pokusajte dostici sto visi duhovni nivo u fizickom zivotu da bi bili svesniji sledeceg zivota, astralnog ili nekog drugog.

protivotrov

pre 9 godina

(Magistar, 21. april 2015 10:35)
ne znam čega si magistar ali teologije nisi. ovo što si napisao je apsolutno netačno (misllim na delove o kažnjavanju do uništenja, suđenju po Zakonu i td.). rekao bih po terminologiji koju koristiš i načinu na koji je koristiš da si jehovin svedok. nemoj da ovo pređe u raspravu između nas dvojice, jer ovde nije mesto za tako nešto (ljude ne bi interesovala ta tematika)

GRINGO

pre 9 godina

Kako ovi koji vjeruju u Boga ne mogu da prihvate niti jednu naucno dokazanu cinjenicu, dokaz matematickim putem je neoboriv, dok namecu drugima da prihvate ne jasne i ne dokazane teze iz religijskih knjiga.

vrati najku usta kalina

pre 9 godina

Cuo sam pricu kako postoje milioni pararelnih univerzuma, u jednom se radjamo, u drugom umiremo, trecem ucimo da hodamo, itd, itd.... tj. svaki tren drugi univerzum.

Miki

pre 9 godina

Ne zna se ko je gori - verski fanatici ili ateisti. Ovaj na jednoj strani preti nekim sudom i apokalipsom, a ovaj na drugoj strani vredja ono u sta veruje ovaj prvi - cemu to? Svako ima pravo da veruje ili ne veruje u Boga i ne shvatam tu potrebu da se namece svoje misljenje kao ispravno jer ni jedni ni drugi nemaju dovoljno argumenata da opovrgnu suprotno verovanje tj. misljenje.

mrle

pre 9 godina

Nije poenta smrt ko smrt sve nas ceka i svi cemo saznati na kraju ovozemaljskog zivota ima li ili nema dalje. Poenta je zivot kako ga zivis, kako se ponasas, dali si dobar ili los covek. A najvece pitanje je kako je zivot nastao tj.covek price o evoluciji velikom prasku 1000000 slucajnosti koje su se tako pogodile da sam od sebe postane su smesnije od bilo koje bajke. A za jedno 10000 godina ako postane moguce putovanje u dubok svemir i to cemo saznati ili mozda upoznati naseg tvorca. Ili ce covecanstco da nestane u nekoj katastrofi ali to mi je malo glup scenario.

Ljube

pre 9 godina

1.Mozete li teleskopom koji je izmisljen u 17-om veku dokazati coveku u 7-om veku da se zemlja okrece oko Sunca i da zemlja nije centar sveta a da Vas ne strpaju u ludnici?Je li bi neko pogledao u taj teleskop od ljudi u sedmom veku a vi dolazite iz 17-og veka sa pronalaskom-teleskopom?

2.Mozete li nekim pronalaskom u vidu kutije ili kacige na glavi iz 27-og veka coveku u 2015-oj godini dokazati da je dusa neunistiva a da Vas ne proglase ludakom i ne strpaju u ludnici?Da li bi neko pogledao u tu kutiju i stavio kacigu na glavu?

3.Sta je nasa svest?Kako se bazira nasa svest?Nasa svest se bazira na pronalascima.Nema pronalaska-nema dokaza.A ako dodje pronalazak koji dokazuje postojanje duse sta cemo onda?A da to ne postoji.Znaci opet sam ludak.

Dok se ne pojavi pronalazak.A to ce sigurno biti za par vekova.Najmanje.

4.Isuvise smo mali da bi shvatili nesto veliko.Jos uvek nas pokrece energija od fosila uginutih zivotinja od pre par miliona godina a takozvana radijalna energija koja se dobija okretanjem planete Zemlje oko svoje ose je 0% iskoriscena.Zasto?Zato sto se svest ljudi mora kontrolisati i ograniciti.Da bi celog zivota radili za kontrolore i kreatore svesti.

znalac

pre 9 godina

čitajući ove komentare ne mogu se načuditi količi new age pogleda na život poslje smrt...alo ljudi, odbacili ste Krista i uhvatili se istočnjačkih monističkih i raznoraznih baljezgarija o astralnim projekcijama i reinkarnacijama...puuu...oca vam ljubim. Bolji su i ateisti nego vi...

Majstor

pre 9 godina

jedno pitanje za one koji stalno traze neke dokaze za nesto: da li ste ikada voleli mrzeli zeleli i zbog toga bili spremni da zrtvujete nesto? da li ste zrtvovali nesto da li ste postigli nesto materijalno? jeste? znaci postigli ste nesto u materijalnom smislu vodeci se stvarima koje ne postoje kao sto je recimo ljubav prema necemu ili nekome? ili gresim - postoji li materijalni dokaz postojanja emocije? znaci ljudi daju zivot braneci svoje dete a zbog neceg sto materijalno ne postoji a to je ljubav prema detetu?

slavko

pre 9 godina

Šta se zaista desi?
Pa prvo ti okrenu đepove, uzmu ti prsten i ostalo zlato ako ga imaš, onda ti uzmo i sve ostalo što si imao, skinu ti čarape i bace te u neku jamu koju onda dobro zatrpaju.
I to je to...

Svasta

pre 9 godina

Prosto ne znam ko je negativniji, da li ovi koji brane religiju ili oni koji su pritv nje. Moj utisak je da ni jedni ni drugi ne bi uspeli da diskutuju na ovu temu sa ozbiljnim fizicarima i teolozima. Medjutim, jasno je da je danas popularno biti protiv religije.
Druga stvar koju je lako primetiti je da su "borci protiv religije" skloniji vredjanju...

Postujem argumente ucenih ljudi, pre svega fizicara koji imaju svoje razloge za i protiv religije (i sam sam fizicar) jer razumeju kako neki fenomeni u prirodi funkcionisu i kojim "alatom" zapravo raspolazu da bi nasli argumente za ili protiv. Svi ostali samo pricaju nesto u sta se ne razumeju.
Nauka trenutno nema mehanizam da potvrdi ili opovrgne religiju, svidelo se to nekome ili ne. Rezultati fizike (nauke) nam pruzaju neka racionalna objasnjenja koja nam dozvoljavaju da, pazi sad, verujemo, u to sto smo izracunali ili izmerili, pri cemu ne mozemo biti apolutno sigurni da li je to sto merimo zaista i istinito. Ako nista drugo, a ono makar znamo da sva merenja (eksperimenti) imaju greske. Na kraju, postoje i dobri i losi naucnici pa ne treba svakome ni verovati sta pise ili kaze.

Da li ce nauka biti sposobna da jednog dana da konacan odgovor za ili protiv religije, ne znam. Razlog za moju sumnju je to sto svakako ovaj problem nije jedan od primarnih zadataka nauke vec vise posledica i time ce se baviti neki dokoni ljudi.

Vazno je da smo dobri ljudi, a ne u sta verujemo, bila to religija ili nauka.

Joca 011

pre 9 godina

@ (well read, 11:02)

Prvi i najugledniji naučni pristup problematici,
jeste pionirsko istraživanje Rejmonda Mudija ''Život posle života''.
Koga ova tema iskreno zanima neka Rejmonda ne zaobiđe. A dokaza kakve očekuješ...
uvek će nedostajati onome koga nikakav dokaz ne može razuveriti.
Zato se vera temelji na sopstvenom, lično doživljenom uvidu, iskustvu, doživljenom događaju.
* * *
- Sličnost dogmi raznih religija ne znači njihovo kopiranje ili krađu,
već, rekao bih, predstavlja njihovu potvrdu.
- Istorijska starost neke religije takođe nije nikakav garant njene ispravnosti,
slično kao što naše detinjasto razmišljanje prerastamo sticanjem znanja i iskustva.
- A pomenuto stanje sna i 1000 godišnje carstvo (suprotni navedenoj gl.16 jev. po Luki)...
termini su sektaša, čisto da znamo da ih se čuvamo.
.

Salerno

pre 9 godina

pa ja mislim kada covek umre njegova dusa, ako je ima, napusta telo i nastanjuje se u novo telo, mislim na bebe, i onda ta dusa ili energija nastavlja da zivi u tom telu sve dok se telo ne potrosi i tako beskonacno, zato i nekad kad dozivimo ono vec vidjeno ili deza vi, to je secanje na neke momente iz proslih zivota, samo to mi ima neku logiku, il mozda gresim?.

Granota

pre 9 godina

Moj otac mi je pričao da je pre neku godinu pregledao nekog Italijana koji mu je ispričao da je nekoliko godina unazad doživeo kliničku smrt nakon pada s motora i bio na "onom" svetu poduže. Nije hteo/smeo da priča ništa o boravku tamo, ali mu je samo rekao da od momenta kada se probudio nema više apsolutno nikakav strah od smrti. Ah, da i rekao mu je: "doktore, ne brini se ništa, ovo ovde je pakao."

Magistar

pre 9 godina

@Malisa - Naravno da potpisujem, prihvati Isusa kao svog spasitelja pa ces odahnuti i ostavices strah od smrti iza sebe, odbaci greh i ziveces. @Bole @Malisa - Ovo se odnosi i na vas gospodo, ne biste tako reagovali da vas negde u dubini duse ne muci to pitanje. Bog je stvorio coveka tako da mu je usadio u dusu jednu veliku prazninu koju ne moze nista ispuniti do sam Bog. Proucavajte svete spise, budite malo sami sa sobom, trudite se da zivite zivotom vrlina a ne samozive destrukcije. Zelim vam srecu i da se sretnemo na kraju puta.

Bojana

pre 9 godina

Niko nije umro pa oživeo. Bio je klinički mrtav, a savremena medicina ga je vratila u život. Da se to desilo pre sto godina bio bi stvarno mrtav i ne bi mogao da priča o tom iskustvu. Prošla me jeza kad sam čitala neke komentare sa navodima iz Starog i Novog zaveta. Puni su pretnji. Neću da ulazim u to u šta neko veruje da se dešava posle smrti, ali me zaista interesuje kako vernici objašnjavaju da će dobri Bog kazniti večnim mukama nekog ko mu se molio na način suprotan od načina njegove religije. Ili, zbog čega ljudi koji su živeli pre 3 000 godina neće u raj kad još nije bilo ni Isusa ni Muhameda da im otkriju pravu veru o Jedinom Bogu? Ili je Bog odlučio da su svi koji su živeli do tog trenutka nevredni da mu se priključe u Raju i večnom životu?

dragutin

pre 9 godina

Sva ova iskustva, ukoliko je sve to i tacno, ipak su ostavljana online, govore o iskustvu ljudi koji su osetili klinicku smrt, nisu skroz umrli. Sasvom je moguce da covek ulazi u trenucima umiranja u neku vrstu sna, da moze da vidi svoje telo, da mu se cini da napusta duh telo, da poprica sa nekim, da vidi sve belo oko sebe, uglove koje ne moze da vidi ovako i slicno. Sve to, ipak, ne pokazuje sta se desi kada zaista umremo, kada stane srce, mozak, kada stanu svi organi i kada nema povratka. Ljudi su najsvesnija bica na planeti, mozda jedina koja razmisljaju o smrti i kada nije vreme za to. Ako idemo teorijom da odlazimo u neki raj, ili pakao, gde onda idu zivotinje, insekti? Ako je reinkarnacija u pitanju, opet, sta se desava sa zivotinjama, i drugim oblicima zivota? Pre mi izgleda da covek zavrsi kao i svako drugo zivo bice, da samo nestane, ugasi se trajno, telo istruli, nego sto verujem u obnovljive energije i slicno, o cemu, opet, samo ljudi razmisljaju na planati.

0o

pre 9 godina

sve je lakse uociti inverznu zavisnost bombasticnosti naslova sa kvalitetom texta...
a nema cak ni znak pitanja na kraju...
@Joca - ne vidim na koji nacin uspevas da stavis znak jednakosti izmedju dogme i istine. dogma je po definiciji set principa postavljen od strane autoriteta. to ne podrazumeva da je dogma automatski istina, a iz licnog iskustva mogu da tvrdim da dogma najcesce smeta u otkrivanju istine i to jednako tacno u nauci kao u religiji
doduse, religije i ne pokusavaju da dodju do istine vec tvrde da im je poznata
nauka tvrdi da joj je to cilj a naucna dogma poput npr mehanisticko-materijalisticke je jedna od vecih smetnji u tome...
i, jedna opservacija - vise religija i filozofskih pristupa ima u sebe inkorporirano tih famoznih 40 dana od smrti...zanimljivo...
i, btw, ideja ja sam ja moje telo, da je svest u mozgu a dusa u srcu mi je smesna...

rodjendan

pre 9 godina

Ukratko ono sto sam do sad procitala a sve mi je apsolutno logicno, da ovde rezimiram: svaka dusa ima svoj plan koji je unapred dogovorila sa svojim srodnim dusama tamo negde gde duse obitavaju. Onda, recimo jedna dusa resi da se rodi u izabranoj porodici. U jos nerodjenom detetu ta dusa povremeno ''ulazi'' i ponovo napusta telo sve do trenutka radjanja deteta. Cinom radjanja, dusa je u izabranom telu sa povremenim izletima u toku spavanja kada napusta telo na kratko i naravno do smrti kada je ponov napusta i vraca se kuci, u svoje ''jato''. E sad, dalje stanje duse tokom zivota zavisi od nacin na koji vodimo zivot tj. da li smo u kontaktu sami sa sobom tj da li osluskujemo svoju dusu drzeci pod kontrolom um i ego ili dozvoljavamo da nama potpuno vlada um i ego zanemarujuci unutrasnji glas duse. E da, kazu i to da deo duse dolazi ponovo u nov zemaljski zivot a da drugi manji ili veci deo uvek ostaje tamo negde i sluzi oporavku onom delu duse koja je upravo po fizickoj smrti napustila telo. U zavisnosti sta i kako nam je zivot protekao, da li smo se u ovom zivotu potrudili u radu na sebi, dusa vracajuci se ''kuci'' posle fiz.smrti moze da se vrati u razilicitom stanju, boljem ili losijem. Neke, retke duse prestaju da se inkarniraju na zemlji, one su tokom mnogih zivota na sebi toliko uradile da posle izvesnog vremena odlaze na neke vise nivoe, gde drugim dusama pomazu u oporavku, vodjenju, ucenju itd.

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Ovo je jedno vrlo, vrlo kompleksno pitanje. Ne može se rešiti jednim tekstom.
Ja sam proučavao tu tematiku i isčitao mnogo knjiga hipnotizera i regresologa. Ono šta sam zaključio je da: - Postoji duša, ali da ona nije u telu već je gejmplejer iz sasvim drugog univerzuma.
1) Duše u telu nema. Da je ima mikroskopi bi morali da je otkriju. Čovečanstvo danas ima i najbolje mikroskope i teleskope. Ipak duša u telu nije nađena. Čak i da je od nekih jako sitnih kvantnih čestica, čime bi duša sastavljena od toga mogla da vidi? Znamo koliko je oko komplesno? Čime bi duša čula? Uvo je isto kompleksno. Kojom energijom bi se napajala? PErpetuum mobile ne postoji.
2) Duša kao gejmplejer jesu moguće. U sistemu da je duša gejmplejer nema logičkih problema tipa ,,mikroskoi je nisu oktirili''. U tom slučaju mikroskopi i ne treba da otkriju dušu jer ni u junaku video igrice se ne nalazimo mi već se nalazimo kao gejmplejeri van interneta. Posle smrti dešava se to da se duša izloguje iz ovog tela i počinje da gleda čujima koje ima kao gejmplejer.
ZAKLJUČAK: Život posle smrti se ne zasniva na čudu već samo na tome da je čitava naša vasiona veštačka tvorevina - artefakt. Kao što je i internet. Pa pošto u internetu ništa nije autentično živo već sve ima ili svog postavljača ili gejmplejera van interneta, isto važi i za celu ovu vasionu. U njoj ništa nije autentično živo već sve ima pozadinu u drugom paralelnom svemiru. Nema čuda već smo samo civilizacija u civilizaciji.

noa

pre 9 godina

Ja sam odgojan kao katolik ali sam uvidjeo kad sam upoznao pravu živu crkvu reformatorsku ili protestansku crkvu da to nema veze s pravim hriscanstvom jer je sve hrpa dodanih učenja i idola,kipova i Marija.slicno je i u pravoslavaca.i oni ne proucavaju puno bibliju.sama biblija kaže da ce Rim bit osuđen zbog idolopoklonstva. Spašen si JEDINO ako si pozvao Isusa u svoj život i prihvatio kao spasitelja.tada u tebe uđe sveti Duh.to se čini za života jer kasnije je kasno.placa za grijeh je smrt i u pakao ne idu ratni zloćinci i ubice nego nespašeni ljudi.pustite religije buda,hrišna,islam. Bez Isusa nema vječnog života. On je rekao " ucinite SVE narode mojim učenicima". Jel to govore popovi?

Oberin Martel

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (programer, 21. april 2015 09:34)

Posle smrti primenjuje se metoda Dispose().

vernik grešnik otpadnik

pre 9 godina

Dobro, evo, kajem se. Cvilim na kolenima zbog greha svojih prema jedinome i onima koje tako on prosvetli da me uputiše u istinu pravu. Jes da bude. Pritom, priželjkujem još par bizarnih sado-mazo avantura.

deviant

pre 9 godina

najbolji komentar na ovu temu sam video na jednoj zicanoj ogradi u sred pustinje u Nevadi: "Is there life after death? Trespass and find out."

B.H.

pre 9 godina

Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

gruna

pre 9 godina

1. ne desava se nista
2. dusa ide u vjecni zivot(raj ili pakao)
3. dusa se zadrzava neko vrijeme u duhovnom svijetu (cistiliste,raj,pakao) i opet se radja na zemlji ili u drugim svjetovima ...

prvo vjerujem da postoji dusa, onda br 1. eliminisem ... istina je negdje izmedju 2 i 3 ...

branko

pre 9 godina

Zeleo bih samo da ispravim neke logicke greske kod nekih komentara.Naime,mnogi komentatori su izjavili,videcemo kada umremo,ima li ili nema,necega posle smrti.To nije bas tako.Samo u slucaju da nesto postoji posle smrti,mi mozemo biti svesni toga.U protivnom,ako nista ne postoji,nema ko, da tako nesto ustanovi.

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02
p.p.s. izvinjavam se svima, znam da sam dosadan, ali mi pade na pamet jedna misao na koju bih voleo odgovor- ako je materija beskonačna, da li bi mogli da kažemo da je univerzum jedna beskonačno VELIKA CRNA RUPA s obzirom na beskonačnu gustinu beskonačne materije u beskonačnom prostoru zatopljnu u beskonačnu energiju?
please reason, ne ostavljaj me neutešnog?

B.H.

pre 9 godina

Заиста, заиста вам кажем: ако зрно
пшенично паднувши на земљу не умре,
онда једно остаје; ако ли умре много
рода роди (Јов. 12, 24)

Зашто сејач баца пшеницу у земљу? Да ли за то да би пшеница умрла и иструлела? Не, него зато да би живела и род родила. Сејући семе сејач и не мисли о смрти и трулењу семена него о животу и роду његовом. Ваистину, с радошћу сеје сејач семе своје, не мислећи о смрти семена него о животу и роду. Сејач је Христос Господ, а људи су пшеница Његова. Он је благоизволео назвати нас пшеницом. Много је и другог семена на земљи, но ништа није драгоценије од пшенице. Зашто нас посеја Господ по земљи? Да ли зато да би умрли и иструлели? Не, него зато да би живели и род родили. Он узгредно помиње нашу смрт, помиње је само као услов живота и многог рода. Циљ сејања није смрт него живот. Но семе мора прво да умре и да иструли; и Он то само помиње, јер зна да ми то сви и сувише добро знамо. Само нас узгредно подсећа на то, док је Његово Јеванђеље у главноме повест о животу, о животу и роду. О томе нам Он много говори, јер зна да ми то не знамо, и да се гушимо од незнања и сумње. И не само да нам говори много о животу него нам и показује живот. Васкрсењем Својим показује нам јасније од сунца живот и род многи. И сва историја Цркве Његове јесте јасна мапа живота.
О Господару живота несавладљивог, спаси нас од смрти греховне. Избави нас од смрти душевне. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Nemanjahn

pre 9 godina

Smatram da je dusa vjecna.kad umremo mislim da se opet negdje rodimo,tako je ljudska dusa napredovala kroz vjekove,uceci na greskama i pronalascima iz proslih zivota,samo sto toga nismo svjesni..zato danas vozimo auta,koristimo el.energiju,avione..ljudska dusa je vjecna,postoji dosta dokaza o reinkarnaciji,da se neko negdje rodi,i sheca se nekih detalja iz proslog zivota,gdje je zivio,ko su mu bili roditelji,iako npr nikada nije bio u tom mjestu tacno zna opis mjesta i kuce u kojoj je nekada zivio..istrazite malo tu temu,nacicete dosta dokaza o ove sto pricam..

glomazno

pre 9 godina

Ne znam sto se ovi religiozni osecaju pozvanim da sa toliko sigurnosti komentarisu ovakve i slicne teme. Zamislite samo kad bi se ljubitelji Hari Poter Harija skupljili na ovakve vesti i pisali odlomke iz knjige 3 ili 4 i to objavljivali skoro pa kao aksiome. Na pitanje sta se desava posle smrti niko i nikad nece moci da odgovori jer je nemoguce dati odgovor - vrlo prosto mrtva usta ne govore. A sad ako je nekom lakse da ide kroz zivot verujuci u nekakve bajke - ja sam za sve dok god ga ta bajka cini boljim covekom, ali s druge strane ne znam kako im nije glupo da druge ubedjuju u nesto sto je iskljucivo plod maste. Ko ima zasta da zivi plasice se smrti, ko nema za njega smrt dodje kao olaksanje.

djuro

pre 9 godina

Nisu ovo 3 razlicita dozivlajaja. To je SVE JEDAN dozivljaj. Osobe se samo NE SECAJU redosleda! Prvi sto nisu nista videli ne znaju jos da su umrli I nisu da kazem svesni gde su! Da su suze ostali I oni bi izasli iz tela I otisli pred "zid svetlosti"! Ovi drugi sto su izasli iz tela nisu bili u stanju "crnila" nego su brzo izasli iz tela I ne znajuci gde da idu ostali jos na ovom svetu gledajuci sebe I doktore I sestre ispod. Oni koji su odma otisli do zida svetlosti, brzo su otisli iz tela I nasli se pred Bozijim Vratima. To je to ni manje ni vise! Iskustvo ovih sto su se vratili je da ZIVOT znaci MONOGO I da ga treba ziveti u skladu sa bozjom Voljom. Smrt je prelazak iz jednog oblika u drugi isto kao I rodjenje. Recima ovog sveta drugi svetovi se NE MOGU opisati jer su kvalitetno razliciti.

I_Love_Supreme

pre 9 godina

reason

Nije mi jasna vaša, verovatno polemika u odnosu na moj komentar. Ništa ili ništavilo ne tvari nešto, već je uvek i zauvek ništa, samim tim što ne postoji. To što jedan deo nauke širi obrazac po kome je ni iz čega nastalo nešto, predstavlja bespredmetni logički nonsens, jer kada bilo ko od njih pomene npr. elementarne čestice ili "...ipak neki oblik informacija koji dolazi iz ništavila i nastaje sam od sebe" i sl., tada nesvesno ili svesno govori o "nečemu" što već jeste, što već postoji i što je zapravo materijalne prirode. Tada je "to" stvoreno odnekud ili ga je "Neko" stvorio sa svrhom i dao mu smisao. To je pitanje svih pitanja.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

@Bojana
"Dobri" bog? Religija je najvece zlo ovoga svete, verujte vi ljudi u sta hocete, vasa stvar ... Samo ono sto je meni posebno interesantno, vecina "vernika" generalno i ne zna u sta veruje ili veruje tj. priznaje sam pisanije koje se njemu svidja ... Taj dobri bog, jevrejski btw, (zasto bi mi Srbi verovali u Jevrejskog boga nikad mi nece biti jasno, but oh well), pise lepo u starom zavetu, kada je mojsiju zabranjeno da izvede jevreje iz Egipta, naredne noci su preminula sva egipatska prvorodjencad, kao odgovor na odluke faraona ... E ako je ovo dobro, onda super :D. A tek muslimani, u kuranu lepo pise, u nekoliko stihova, da nevernike treba pobiti ili u veru uvesti, a te stihove pravdaju time sto je Arabija tada(kada su pisani stihovi) bila u ratu ... Ali, nema nista bolje za kontrolu ljudi od onoga sto ne smes da preispitujes, kako ti kazu tako je, a ti ako se bunis -> lomaca.

Joca 011

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osoba nije imala mesto za pokajanje.
@ (Igor, 22. april 2015 01:56)

Odlično zapažanje koje sam život potvrđuje. U 2 krajnja slučaja.
1. Čovek dugotrajno i teško boluje, telo mu se raspada, i tek kad se ispovedi umre. Bolest je imala upravo taj smisao, jer se u naredni život ulazi sa dušom kakva se zatekla na smrtnom času. Ako je čovek učinio neki težak greh a nije ga pokajao, na ovaj način se poziva da za svoj budući (večni) život učini pravu stvar.
2. Pravednici, pošteni i čestiti ljudi, Svetitelji... umiru lako, iznenada, a često se dešava i da im se čas odlaska najavi.
.

protivotrov

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva...
(lale, 22. april 2015 12:23)
====
ali niko da mi odgovori na pitanja. problem je što (valjda deo naučnika), tvrde da je materije beskonačna po svim kategorijama.
otkud vakum sa energijom i fiz. poljima u beskonačno gustoj materiji? možda ja ne razumem bskonačnost materije jer mi se čini da bi ceo beskonačni prostor bio ispunjen beskonačnom materijom kao u crnoj rupi ili bi mogli da kažemo da je ceo beskonačni univerzum jedan beskonačni singularitet? a gde bi se onda desio Big Bang i da li bi (BB) bio uopšte moguć i ako je bio (BB) zar on ne bi bio večan (i po intezitetu i po vremenu trajanja)? i odakle bi "upumpavao" novonastalu materiju i gde bi se ta nova beskonačna materija smestila u već beskonačnu materiju?
ako je materija beskonačna zar ne bi onda i gravitacija bila beskonačna?
kako može bilo šta (pa i život) da se razvija u uslovima beskonačne gravitacije?
ako je naš univerzum beskonačan gde smestiti još jedan takav univerzum?
a gde smestiti x-univerzuma, a gde beskonačno mnogo univerzuma da bi se dobio multiverzum? koliko beskonačnosti (po istoj osnovi) može istovremeno da postoji? kako poništiti jednu beskonačnost da bi na njeno mesto došla druga beskonačnost? i šta ili ko ima sposobnost da uništi beskonačnost?
otkud tolika materija u tolikom prostoru? da li beskonačni prostor može da postoji bez beskonačne materije?
sad bih trebao da pitam u vezi apsolutnog ništavila, ali...

Bardami

pre 9 godina

Znamo šta se dešava posle smrti. Duša četrdeset dana leti kroz vazdušna mitarstva gde se suočava sa gresima i onda ide ili u Raj ili u Pakao do Strašnog suda kada će svi mrtvi Vaskrsnuti. Sve je Hrišćanstvo lepo objasnilo. A naučnici mogu samo da nagađaju, ateisti itd.

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02)
1) 'oćeš da kažeš da je energija večna i beskonačna? da energija postoji u minus beskonačno pa ide u plus beskonačno? da pošto, energija postoji kao beskonačna, da su onda i vreme i prostor beskonačni pošto izviru iz beskonačnosti. koja od tih beskonačnosti je "veća"?- jer prostim posmatranjem deluje da ima više prostora od materije(negde sam i pročitao podatak da su izračunali količinu materije u svemiru). da li to znači da je beskonačno-prostor veće od beskonačno-materija a zajedno su manji od beskonačno-energija (pošto ne mogu da budu u zbiru veći, samo manji). da bi me razumeo šta te pitam, slično je pitanje - kojih brojeva ima više i najviše: prirodnih, parnih ili neparnih? da li i energiji treba prostor kao i materiji? ako je materija beskonačna zašto onda noćnp nebo nije kao prekrčeno od beline beskrajno mnogo zvezdi?
2) da li bi u slučaju beskonačnog vremena toplotna smrt vasione imala dovoljno vremena da se ostvari?- pitam zato što ne razumem pa bih voleo da mi objasniš (nadam se da se razumemo)
3) voleo bih još nešto da mi objasniš:
pre nastanka teorije Velikog Praska meterijalistička filozofija i ateisti su TVRDILI da je univerzum beskonačan po svim ovde pomenutim kategorijama, da bi se kasnije odrekli takve tvrdnje. e sad me interesuje ovo- da li se ova beskonačnost za koju sada tvrdite da jeste, razlikuje od one stare u odbačenoj i modofikovanoj teroriji? šta se to promenilo u beskonačnosti da je sad drugačija?

reason

pre 9 godina

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.
(I_Love_Supreme, 21. april 2015 12:07)

Zanimljivo razmisljanje, ali kao sto to obicno biva fali jedna sitnica koja situaciju postavlja naopacke. Svaki dobar filozof, a i mistik, a bogami u poslednje vreme i naucnik ce ti reci jednu istinu koju moze svako da potvrdi prostim razmisljanjem, na koju mi ljudi ne obracamo dovoljno paznju posto se pred nasim ocima "sve tece i sve menja", pa padamo u zabludu da nesto nastaje ni iz cega i nesto odlazi u nista. To nije tako. Nista (nistavilo) ne moze da postoji. Sve sto postoji je energija koja menja oblik. Za sve sto mi mislimo da je nista (vakum) je energija krcata zivotom koji do tada nismo poznavali. Iz ovog ugla je tesko dokazati da li postoji zivot posle smrti (iako postoje vrlo laki nacini za onog koji to dovoljno strpljivo istrazuje da bez ikakve sumnje, fakticki i empirijski i to utvrdi jos za zivota), ali hajde za pocetak da razmisljamo cisto materijalisticki i da logicki konstatujemo da nistavilo ne postoji. Takodje, raj i pakao kakvim ih crkva predstavlja su apsolutna logicka besmsislica.

neutralni felsh

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osaba nije imala mesto za pokajanje.
(Igor, 22. april 2015 01:56)


najgori komentar je komentar iznenada, tad ta osoba nije imala vreme da razmisli sta pise.

Ljuba

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)

Znaci,kao i sto smo znali, pravo u nistavilo, jer NIKO, nije bezgesan na ovoj planeti

Zoo

pre 9 godina

@ well read

Pa isto tako, ako se uhvatis fizickih zakona, sta mozes reci!? Materija se ne moze stvoriti ni iz cega niti unistiti, vec samo promeniti oblik. Prema tome, cinjenica je da se covek sastoji najprostije receno od materije sa kojom mora da se desi nesto kad covek umre.

Radomir

pre 9 godina

Samo par pitanja da razjasnimo:

Kako je duša tačno povezana sa telom, kao kompletna celina ili je razbijena po ćelijama?

Gde je smeštena, u srcu, mozgu ili krvi?

Kada duša ulazi u telo, tj. ćelije u trenutku rađanja ili u trenutku spajanja spermatozida i jajne ćelije?

Da li duša ima memoriju i koliko može da zapamti novih informacija, s obzirom da celog života učimo i sve se beleži negde u duši?

Slobo

pre 9 godina

'Spoznao sam istinu i ona me oslobodila'-šta je istina,put i život-Isus Hrist-božja reč-biblija.Tu nas Tvorac lepo obaveštava šta se dešava posle smrti-ništa,jer je to stanje sna,gde nema ni misli ni dela(propovednik).Duh je otišao Bogu koji nam ga je i dao ,koji će po vaskrsenju opet podići svakog čoveka za sud-pravednog na večni život-nepravednog na nepostojanje(smrt,ne mučenje)Komentarisu mnogi tzv.hriscani ili vernici koji se ne vode po bibliji vec po nekoj paganskoj tradiciji,filozofiji ljudskoj i sl.stvarima nebiblijskim i dr.religijama satanskim.Oni su štetniji od ateista jer i njih odbijaju i sablažnjuju.Što se tiče ovih iskustava ona niti su posle smrti,niti su iskustva svih ljudi u datim okolnostima.Mrtav je bio Isus,Lazar i neki dr.i to je stanje kad se telo raspada kada prodju dani,kada neko kao što su Sotona i demoni ne mogu da podignu i ožive nekoga kao što na pr, Sai Baba oživi neku demonizovanu osobu koju su zaposeli njegovi saradnici demoni.Nesto sl.se dogadja sa nekim ljudima kada u kliničkoj smrti 'lebde' i sl.kada im demoni to omogucavaju ali samo njima ,ne onima koji veruju ispravno jer na njih ne polažu pravo,dok za ove druge koji nemaju biblijski,jedini ispravni stav,oni mogu da ih zavaravaju,a preko njih o mnoge druge koji na osnovu toga formiraju neku svoju veru.Stvari su u suštini vrlo jednostavne ako ti je Otac na nebesima,dok će te knez ovog sveta-Sotona sigurno prevariti ako se osloniš na svoj razum,jer je on mnogo pametniji od ljudi!

nenad rs

pre 9 godina

Нема нас једноставно,само је питање постоји ли уопште смрт као таква у бескрајном времену и уопште у свемиру који ми познајемо.

lale

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva ali si pobrkao neke stvari oko energije, materije, prostora vremena... Pojam MATERIJA se odnosi na sve ono sto mozemo da opazimo na bilo koji nacin i izmerumo. Energija, fizicka polja i supstanca su OBLICI materije i ne mogu se razdvojiti jedni od drugih, mogu samo da prelaze jedno u drugo, kao sto voda prelazi iz tecno u cvrsto ili gasovito stanje to je i dalje voda! Ali u zadnje vreme postalo je potpuno jasno da postoje jos neki oblici materije nama nepoznati koje zovemo tamna energija. Pod vakumom se podrazumeva prostor u kojem nema supstance ali zato ima energiju i fizicka polja...

Joca 011

pre 9 godina

@ (Radomir, 21. april 2015 23:58)

Pošto ova ista pitanja postavljaš već nekoliko puta,
verovatno nisi zadovoljan odgovorima koje si dobio.
Ako te odgovori iskreno, zaista i veoma zanimaju, predlažem ti
da pročitaš Dogmatiku Pravoslavne Crkve od Sv.Justina Popovića,
koja važi kao najbolja u celom Pravoslavnom svetu.
Naći ćeš ne samo odgovore na pitanja koja si Ti sada postavio,
već i na mnoga druga pitanja, koja su se i ovde među komentatorima pojavila.
Pozdrav
.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Razgradjivanje pocinje;koordinacija pocinje da izdaje i sve se desava vrlo brzo.Mora da priznamo
da je tijelo organska masina koja se prestankom rada ne povraca,jedino u izuzetnim slucajevima
kada rad pojedinih vitalnih organa nije narusen, vecim dijelom u vrlo prvim momentima prekida i
pocetaka razgradjivanja.Religija je izabrala bas te momente da bi se ustalila i postala nezamjenljiva.
Prestanak zivota je neminovan u vecini slucajeva.On se moze produziti u trenutku prestanka rada
srca ako se srce moze povratiti u radni oblik koji je,ponekad,uslovljen neznacajnim dogadjajem
prekida.To su vrlo kratki rasponi prilikom kojih mozak ustvari radi funkcionalno.Taj vrlo kratki
period ponekad je pracen snovima slicnim obicnim ili uslovljen raznim pricama koje je osoba
slusala u zdravom periodu.To su, u vecini, vrlo kratki periodi ali su bajke o njima prevazisle
obime vaznosti.Ponovo,religija je sve to iskoriscavala da bi opravdala svoj opstanak.Mi smo
nebrojeno puta slusali price o raju,bogu i Svetom Petru pa nije ni cudo da se oni pojavljuju u
takvim trenutcima.Razgradnja u nasem tijelu pocinje sa prestankom rasta i traje sve do nase
smrti.U stvari stanje naseg organizma je prilicno istroseno u momentu kada smrt zakuca na
vrata.Vaznost produzetka zivota u takvom stanju skoro da nema znacaja jer su zivotni znaci
izblijedjeli.
vasilije knezevic 21 Aprila 2015

Minhen

pre 9 godina

I pre Isusa i Muhameda su postojali Boziji poslanici ili Proroci koji su ljude opominjali,Bog je svakom da svoju slobodu kretanja razmišljanja ustvari u svemu je čovek slobodan sve dok ne umre posle smrti svako za svoje grehe ispašta.posle smrti svakog čoveka duša lebdi iznad svoga tele sve dog se čovek ne zatrpa zemljom u grobu,posle ukopavanja umrlog dušu nose meleci na svoje određeno mesto i svaka duša čeka sudnji dan tada se duša spaja sa svojim telom i čeka se Božiji sud i oprost od ljudi koje smo poznavali na zemlji.mozak najzadnji umire a neke ćelije u čoveku žive oko 48 sati poslje smrti....

Magistar

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.

Joca 011

pre 9 godina

Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.

nenad

pre 9 godina

Ko želi istinu da zna može saznati u svetom pismu.Čovek kad umre spava do drugog Hristovog dolaska.Kad Isus Hristos dodje u svojoj slavi sa svojim anđelima tada će se desiti prvo vaskrsenje pravednih koji će sa Isusom otici na nebo u život večni.Zemlja će tada ostati opustošena pripravljena luciferu i palim andjelima.Posle hiljadu godina dolazi drugo vaskrsenje nepravednih i oni odlaze u večnu smrt zajedno sa svojim gospodarem sotonom.I VIDEH NOVO NEBO I NOVU ZEMLJU I MORA VISE NEMA.Posle toga Bog sve novo stvara i živeće na novoj zemlji bez bolesti tuge smrti.Biće pobeđena smrt za sva vremena.SVE VAM PISE U SVETOM PISMU OTKRIVRNJE JOVANOVO.AMIN

penzioner

pre 9 godina

Ja imam sasvim drugačije "doživljaje"! Na javi osećam kako me ova VLADA polako, ali sigurno ubija! Prvo mi smanji ionako malu penziju, a nekim stvarima diže cenu, uz nebulozna objašnjenja; pa onda prave od sebe male ili veće bogove, uz obilatu pomoć nepismenog naroda, i izmišljene ljubitelje, koji na ovim stranicama ostavljaju naivne komentare podrške, sa svetlucavim potpisima. Kraj, ili početak tunela, svejedno je, jer svetla ni u naznakama.

bole

pre 9 godina

@Joca -rijetko sam imao priliku pročitati više gluposti na jednom mjestu! Zato me vi vjernici fascinirate, kako samo sljepo vjerujete u nedokazane nebuloze smišljene da se pojedinci izdvoje od naroda i žive na njihovoj grbači (svestena lica)...

nahnah

pre 9 godina

Evo ja cu da vam kazem. Ne desava se nista. Posle smrti vise nista ne postoji. Jednostavno umiremo kao i sva ostala ziva bica. Ne postoje ni raj ni pakao. Nigde necete otici. Vasa dusa nece lutati, jer vise ne postoji. Ono sto prozivite za zivota to vam je, zato gledajte da ga prozivite radeci ono sto volite. A vi koji verujete i ocekujete nesto posle smrti, sta da vam kazem :) sem ono Kesicevo "budale"

read well

pre 9 godina

"Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)"

Pa to je i Isus mislio pre 2000 godina (izvor: "Potraga za istorijskim Isusom", Albert Svajcer) i 20 vekova generacija posle njega, pa nikome nista... Jos smo tu... Koliko li je ljudi umrlo verujuci u istu laz?

bole

pre 9 godina

@Magistar - ne znam šta tu imaš proučavati. Svako jevandjelje je drugačije i drugačije opisuje Hrista. To mi je dovoljno da odbacim tu bajku (budalaštinu). Ako postoji život nakon smrti (u šta sumnjam) to sigurno nije nešto što je čovjek uspio dokučiti, i svakako nema veze sa slikovnicama koje su pisali "sveti" ljudi... Vi se uzasavate smrti jer ona predstavlja kraj postojanja, ništavilo, pa onda sebi izmisljate idole za koje bi ste živjeli i koji će vas spasiti nakon smrti... Po svoj prilici, svi vi živite u ogromnoj zabludi... Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

džim

pre 9 godina

ljudi se strahovito boje smrti, pa su izmislili boga i slučne gluposti da se utješe.

istina je jednostavna (i, meni osobno, nimalo strašna): kad umremo, istrunemo. svijest, koja je i tako iluzija, prestane postojati kada tijelo umre. i to je kraj. meni je to vrlo oslobađajuće, osobno - nitko me nije osudio na vječni život.

znalac

pre 9 godina

čitajući ove komentare ne mogu se načuditi količi new age pogleda na život poslje smrt...alo ljudi, odbacili ste Krista i uhvatili se istočnjačkih monističkih i raznoraznih baljezgarija o astralnim projekcijama i reinkarnacijama...puuu...oca vam ljubim. Bolji su i ateisti nego vi...

malisa

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)
-------------------------------
Magistre, jel možeš da potpišeš da je to tako, pa da se opustimo?

vernik grešnik otpadnik

pre 9 godina

Dobro, evo, kajem se. Cvilim na kolenima zbog greha svojih prema jedinome i onima koje tako on prosvetli da me uputiše u istinu pravu. Jes da bude. Pritom, priželjkujem još par bizarnih sado-mazo avantura.

Salerno

pre 9 godina

pa ja mislim kada covek umre njegova dusa, ako je ima, napusta telo i nastanjuje se u novo telo, mislim na bebe, i onda ta dusa ili energija nastavlja da zivi u tom telu sve dok se telo ne potrosi i tako beskonacno, zato i nekad kad dozivimo ono vec vidjeno ili deza vi, to je secanje na neke momente iz proslih zivota, samo to mi ima neku logiku, il mozda gresim?.

noa

pre 9 godina

Ja sam odgojan kao katolik ali sam uvidjeo kad sam upoznao pravu živu crkvu reformatorsku ili protestansku crkvu da to nema veze s pravim hriscanstvom jer je sve hrpa dodanih učenja i idola,kipova i Marija.slicno je i u pravoslavaca.i oni ne proucavaju puno bibliju.sama biblija kaže da ce Rim bit osuđen zbog idolopoklonstva. Spašen si JEDINO ako si pozvao Isusa u svoj život i prihvatio kao spasitelja.tada u tebe uđe sveti Duh.to se čini za života jer kasnije je kasno.placa za grijeh je smrt i u pakao ne idu ratni zloćinci i ubice nego nespašeni ljudi.pustite religije buda,hrišna,islam. Bez Isusa nema vječnog života. On je rekao " ucinite SVE narode mojim učenicima". Jel to govore popovi?

Absolution007

pre 9 godina

Iskreno imam strah i to veliki strah!. Nebih da umrem ali jednom mora doci kraj!. Joj covece nemogu ni zamisliti da cu jednog dana biti mrtav!. Nznm sta sa vam kazem braco svi trebamo se voleti i biti ljudi to je najvaznije!. Strah me je nznm ono kad znas da jednog dana neces se nikada vise probuditi!. Da neces nikad vise videti svoju decu zlatnu!. STRAH ME JE!.

Red Star

pre 9 godina

Kada umres vise te nema i to je to. Kakva crna jevandjelja, vaskrsenja i ostalo!? Kaze neko svi koji su mrtvi vaskrsnuce kada se Isus vrati. Fantasticna prica. A kada ce se vratiti ne znamo ali cemo moci da prodajemo maglu ljudima i uzimamo pare za krstenja, opela i ostalo. Isus ce doci ali kada...? Pa kad on odluci, mozda za 2 miliona godina a mozda i malo sutra. Crkva je najstarija firma na svetu.

rodjendan

pre 9 godina

Ukratko ono sto sam do sad procitala a sve mi je apsolutno logicno, da ovde rezimiram: svaka dusa ima svoj plan koji je unapred dogovorila sa svojim srodnim dusama tamo negde gde duse obitavaju. Onda, recimo jedna dusa resi da se rodi u izabranoj porodici. U jos nerodjenom detetu ta dusa povremeno ''ulazi'' i ponovo napusta telo sve do trenutka radjanja deteta. Cinom radjanja, dusa je u izabranom telu sa povremenim izletima u toku spavanja kada napusta telo na kratko i naravno do smrti kada je ponov napusta i vraca se kuci, u svoje ''jato''. E sad, dalje stanje duse tokom zivota zavisi od nacin na koji vodimo zivot tj. da li smo u kontaktu sami sa sobom tj da li osluskujemo svoju dusu drzeci pod kontrolom um i ego ili dozvoljavamo da nama potpuno vlada um i ego zanemarujuci unutrasnji glas duse. E da, kazu i to da deo duse dolazi ponovo u nov zemaljski zivot a da drugi manji ili veci deo uvek ostaje tamo negde i sluzi oporavku onom delu duse koja je upravo po fizickoj smrti napustila telo. U zavisnosti sta i kako nam je zivot protekao, da li smo se u ovom zivotu potrudili u radu na sebi, dusa vracajuci se ''kuci'' posle fiz.smrti moze da se vrati u razilicitom stanju, boljem ili losijem. Neke, retke duse prestaju da se inkarniraju na zemlji, one su tokom mnogih zivota na sebi toliko uradile da posle izvesnog vremena odlaze na neke vise nivoe, gde drugim dusama pomazu u oporavku, vodjenju, ucenju itd.

V.N.

pre 9 godina

Али ће рећи ко како ће устати мртви?
и у каквом ће тијелу доћи? (I Кор. 15, 35)
Апостол Павле унапред зна приговоре, које ће неверни чинити васкрсењу из мртвих, па их унапред и одбија. Како ће устати мртви? питају се и данас неверни, који ни телесним очима не виде чудеса васкрсења у природи а камо ли духовним. Безумниче, продужује апостол, ти што сејеш, не ће оживљети ако не умре. Док семе у земљи не умре, не израста биљка, то јест нешто сасвим различито од семена. Но неверни гледа очима, и не види, него се и даље пита: како ће васкрснути мртав човек? Како? Онако како је Христос васкрсао. Он се спустио мртав у гроб, а дигао жив. Васкресење из смрти показује и природа; но јаче од природе показује васкрсли Господ. Да би нам олакшао веровати и надати се — веровати у васкрсење уопште, и надати се нашем сопственом васкрсењу, Он је сам васкрсао из гроба, васкрснувши пре тога Лазара Четвородневнога, и сина Наинске удовице и ћерку Јаирову.
Но у каквом ће телу устати мртви? питају се неверни. У онаквом у каквом Бог хоће. У Бога је безброј врста тела. Сва тела пак дели апостол у две групе: у земаљска и у небеска. У небеска тела, дакле, обући ће се они који су умрли у земаљским телима: нетрулежно замениће трулежно, бесмртно замениће смртно, красно замениће ругобно. Но и у небеском телу човек ће познати себе и друге око себе, као што човек познаје себе и кад је обучен у просјачке рите и кад је обучен и царску порфиру.

Bardami

pre 9 godina

Znamo šta se dešava posle smrti. Duša četrdeset dana leti kroz vazdušna mitarstva gde se suočava sa gresima i onda ide ili u Raj ili u Pakao do Strašnog suda kada će svi mrtvi Vaskrsnuti. Sve je Hrišćanstvo lepo objasnilo. A naučnici mogu samo da nagađaju, ateisti itd.

Magistar

pre 9 godina

@Malisa - Naravno da potpisujem, prihvati Isusa kao svog spasitelja pa ces odahnuti i ostavices strah od smrti iza sebe, odbaci greh i ziveces. @Bole @Malisa - Ovo se odnosi i na vas gospodo, ne biste tako reagovali da vas negde u dubini duse ne muci to pitanje. Bog je stvorio coveka tako da mu je usadio u dusu jednu veliku prazninu koju ne moze nista ispuniti do sam Bog. Proucavajte svete spise, budite malo sami sa sobom, trudite se da zivite zivotom vrlina a ne samozive destrukcije. Zelim vam srecu i da se sretnemo na kraju puta.

gruna

pre 9 godina

1. ne desava se nista
2. dusa ide u vjecni zivot(raj ili pakao)
3. dusa se zadrzava neko vrijeme u duhovnom svijetu (cistiliste,raj,pakao) i opet se radja na zemlji ili u drugim svjetovima ...

prvo vjerujem da postoji dusa, onda br 1. eliminisem ... istina je negdje izmedju 2 i 3 ...

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Ovo je jedno vrlo, vrlo kompleksno pitanje. Ne može se rešiti jednim tekstom.
Ja sam proučavao tu tematiku i isčitao mnogo knjiga hipnotizera i regresologa. Ono šta sam zaključio je da: - Postoji duša, ali da ona nije u telu već je gejmplejer iz sasvim drugog univerzuma.
1) Duše u telu nema. Da je ima mikroskopi bi morali da je otkriju. Čovečanstvo danas ima i najbolje mikroskope i teleskope. Ipak duša u telu nije nađena. Čak i da je od nekih jako sitnih kvantnih čestica, čime bi duša sastavljena od toga mogla da vidi? Znamo koliko je oko komplesno? Čime bi duša čula? Uvo je isto kompleksno. Kojom energijom bi se napajala? PErpetuum mobile ne postoji.
2) Duša kao gejmplejer jesu moguće. U sistemu da je duša gejmplejer nema logičkih problema tipa ,,mikroskoi je nisu oktirili''. U tom slučaju mikroskopi i ne treba da otkriju dušu jer ni u junaku video igrice se ne nalazimo mi već se nalazimo kao gejmplejeri van interneta. Posle smrti dešava se to da se duša izloguje iz ovog tela i počinje da gleda čujima koje ima kao gejmplejer.
ZAKLJUČAK: Život posle smrti se ne zasniva na čudu već samo na tome da je čitava naša vasiona veštačka tvorevina - artefakt. Kao što je i internet. Pa pošto u internetu ništa nije autentično živo već sve ima ili svog postavljača ili gejmplejera van interneta, isto važi i za celu ovu vasionu. U njoj ništa nije autentično živo već sve ima pozadinu u drugom paralelnom svemiru. Nema čuda već smo samo civilizacija u civilizaciji.

well read

pre 9 godina

"Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)"

To nije dokaz, a cak ni argument, pa cak ni *pokusaj* argumenta.



"Svedočenja ovde navedena, i još mnoga druga, saglasna su s Pravoslavljem da duša nastavlja da živi, i to je osnovno i nesporno. Samim tim se pobija vulgarni materijalistički stav da je čovek samo organizovana materija.
* * *
Neposredno posle smrti, naredna tri dana, duša je slobodna da se kreće i pojavljuje gde ona hoće. Od trećeg do sedmog dana nema tu slobodu a od sedmog do 40-tog se priprema za tzv. časni sud na kome se odlučuje gde i kako će duša da prebiva do sveopšteg vaskresenja, koje će se desiti posle drugog Hristovog dolaska na Zemlju. (Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja tela. Vaskrlo telo će biti preobraženo, supstancijalno različito od zemaljskog i netruležno.) Sve to vreme duša zadržava sva saznanja iz ovozemaljskog života ali stiče i nove uvide. O ovome je sasvim jasna Pravoslavna dogmatika (dogma = istina). U Sv.Pismu je naročito upečatljiva glava 16. iz Jevanđelja po Luki (''O bogatašu i Lazaru'').
.
(Joca 011, 21. april 2015 09:41)"

Da bi nesto bilo osnovno i nesporno mora se dokazati... Cetrdeset dana su imali nomadski narod zvani Skitijanci koji su ziveli na severnoj obali Crnog mora, o tome pise jos Herodot. Haha, 500 godina pre ijednog hriscanina. Ocigledna kradja...

Izvor: Herodot, "Istorija", knjiga IV.

GRINGO

pre 9 godina

Kako ovi koji vjeruju u Boga ne mogu da prihvate niti jednu naucno dokazanu cinjenicu, dokaz matematickim putem je neoboriv, dok namecu drugima da prihvate ne jasne i ne dokazane teze iz religijskih knjiga.

asdf

pre 9 godina

Poenta teksta: Nemamo poima. Ovi ljudi nisu umrli za stalno vec na kratko. Srce im je mozda i stalo ali mozak mozda ima mogucnost da neko vreme posle prestanka rada srca prima signale dok ne potrosi svu energiju. Kao ona fora za zaostalim refleksima. Verovatno i mozak nastavlja da prima elektricne signale neko vreme i ti nadrazaji daju te osecaje. Mozda to traje bas kratko ali i to je dosta. I snovi obicno traju par sekundi a kad se probudimo imamo osecaj da smo sanjali 5 sati. Dovoljna je i ta sekunda nakon smrti da mozak obradi neki zaostali signal i da mi to dozivljavamo kao osecaj onog sveta.

Srbin

pre 9 godina

Slažem se sa penzionerom. Dok premijer sa armijom poltrona besomučno laže u medijima, dotle ga ovaj zatucani i prosti narod bezrezervno podržava. A situacija je sve gora. Svakim danom se sve lošije živi, ljudi umiru od stresa i nemaštine, a mediokriteti hoće da grade Beograd na vodi. Nema svetla na kraju tunela u ovom životu u Srbiji. Svetlost se izgleda može pojaviti samo u slučaju smrti ako se tada javlja.

slavko

pre 9 godina

Šta se zaista desi?
Pa prvo ti okrenu đepove, uzmu ti prsten i ostalo zlato ako ga imaš, onda ti uzmo i sve ostalo što si imao, skinu ti čarape i bace te u neku jamu koju onda dobro zatrpaju.
I to je to...

Joga

pre 9 godina

Procitajte knjigu autobiografija jednog jogija. Ima jedan deo gde objasnjavaju dosta o ovome. Astralan zivot je zivot koji nam se desava kada sanjamo ustvari. To je svet posle smrti. Zbog toga smo umorni i ne naspavani kada sanjamo jer je to ustvari nas sledeci zivot. Za one kojima je inkarnacija naprednija postoji svet iznad astralnog. Dok ne dodjemo do te faze putujeml iz astralnog u fizicki svet. Tako da to sto se tice prica da su videli sebe bili su u astralnom telu i sigurno im se to dogodilo, ne lazu. Pokusajte dostici sto visi duhovni nivo u fizickom zivotu da bi bili svesniji sledeceg zivota, astralnog ili nekog drugog.

Nemanjahn

pre 9 godina

Smatram da je dusa vjecna.kad umremo mislim da se opet negdje rodimo,tako je ljudska dusa napredovala kroz vjekove,uceci na greskama i pronalascima iz proslih zivota,samo sto toga nismo svjesni..zato danas vozimo auta,koristimo el.energiju,avione..ljudska dusa je vjecna,postoji dosta dokaza o reinkarnaciji,da se neko negdje rodi,i sheca se nekih detalja iz proslog zivota,gdje je zivio,ko su mu bili roditelji,iako npr nikada nije bio u tom mjestu tacno zna opis mjesta i kuce u kojoj je nekada zivio..istrazite malo tu temu,nacicete dosta dokaza o ove sto pricam..

Aca

pre 9 godina

Nevezano za umiranje jedan katolik nam je objasnio kako oni tumače bibliju ...Naprimer zločinac koji je ceo život klao ,silovo , krao , otimao i td ako prihvati pravo učenje tj katoličko ide u raj a ja koji nikad nisam ništa od toga uradio,možda nekad psovo il poželeo tuđu ženu (al nisam ostvario) ja odo u pakao ?Pa ima li to ikakvog smisla sa ciljem nekog uzvišenog bića,ako ga ima?

Alvaro

pre 9 godina

Ja mislim da kada covek umre automatski se radja opet ali u drugom telu. Samo sto ne moze da se seti svog prethodnog zivota. Zato neki ljudi imaju vizije iz prethodnog zivota. Pa i snovi su mozda prozor u drugi svet,mozda onaj svet u kojem smo vec ziveli a ne mozemo da ga se setimo.

oblivion

pre 9 godina

Au, čoveče. Komentari samo potvrđuju da po svesti nismo valjano ušli ni u šesnaesti vek, a kamo li u dvadesetprvi. Toliko malo prave mašte, duhovitosti koja bi pokazala svest o grandioznosti i nedokučivosti teme, nema čak ni maštovite fantazije, a toliko "znalaca" koji izlaze s citatima naštrebanih iz prepričanih Biblija. Toliko uplašenih ljudi, koji viču kako se ne boje! Da li stvarno verujete da je smrt mnogo briga šta o njoj mislite? Da li stvarno iko veruje da bilo ko može čak i da nasluti, a kamo li da zna, šta se stvarno dešava u trenucima kada se vidljivi pokazatelji života u čoveku gase? Da li iko stvarno veruje zanimljivim buncanjima očevidaca, koji, slažem se, veruju u svoj doživljaj. Ako smrt zaista predstavlja granicu dva sveta, više je nego dobro što se ta dva sveta ne mešaju i što se nikada neće mešati. Čovek treba svoj cirkus na zemlji da odluduje kako najbolje zna. Suvišno je da ga nosi dalje. Ono što nosi dalje, zapravo i ne može da ostavi sve i da hoće. To je njegova najdublja opšta crta, njegova suština, duh, istina. Treba samo malo hrabrosti da se razume kako je smrt zapravo jedna vrlo nezanimljiva tema, jer ono što sledi, videćemo svi kada treba, ne ranije, niko neće ostati pošteđen te istine. Lično verujem da su rad, tolerancija i dobrota u istinoljubivosti sveto trojstvo i najbolji način da se uspešno preživi život i razvije dobra suština koja ide dalje...i to je vrlo, vrlo teško. Dobro bi bilo da ne padnemo na tom ispitu, nema popravnog.

JaRis

pre 9 godina

Mi nismo naše telo, mi smo svest a telo nam predstavlja instrument kako bi smo iskusili tro dimenzionalni svet! Nesto slicno kao kada zelite da iskusite podvodni svet, morate da obucete ronilacko odelo, to odeli niste vi to je samo orudje...

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 9 godina

samo nek je po redu.da ne vidi otac i majka smrt svoga djeteta.da nas dragi Allah sacuva od toga. i vas Bog pravoslavni. Sellam i pozdrav svima

0o

pre 9 godina

sve je lakse uociti inverznu zavisnost bombasticnosti naslova sa kvalitetom texta...
a nema cak ni znak pitanja na kraju...
@Joca - ne vidim na koji nacin uspevas da stavis znak jednakosti izmedju dogme i istine. dogma je po definiciji set principa postavljen od strane autoriteta. to ne podrazumeva da je dogma automatski istina, a iz licnog iskustva mogu da tvrdim da dogma najcesce smeta u otkrivanju istine i to jednako tacno u nauci kao u religiji
doduse, religije i ne pokusavaju da dodju do istine vec tvrde da im je poznata
nauka tvrdi da joj je to cilj a naucna dogma poput npr mehanisticko-materijalisticke je jedna od vecih smetnji u tome...
i, jedna opservacija - vise religija i filozofskih pristupa ima u sebe inkorporirano tih famoznih 40 dana od smrti...zanimljivo...
i, btw, ideja ja sam ja moje telo, da je svest u mozgu a dusa u srcu mi je smesna...

Ljube

pre 9 godina

1.Mozete li teleskopom koji je izmisljen u 17-om veku dokazati coveku u 7-om veku da se zemlja okrece oko Sunca i da zemlja nije centar sveta a da Vas ne strpaju u ludnici?Je li bi neko pogledao u taj teleskop od ljudi u sedmom veku a vi dolazite iz 17-og veka sa pronalaskom-teleskopom?

2.Mozete li nekim pronalaskom u vidu kutije ili kacige na glavi iz 27-og veka coveku u 2015-oj godini dokazati da je dusa neunistiva a da Vas ne proglase ludakom i ne strpaju u ludnici?Da li bi neko pogledao u tu kutiju i stavio kacigu na glavu?

3.Sta je nasa svest?Kako se bazira nasa svest?Nasa svest se bazira na pronalascima.Nema pronalaska-nema dokaza.A ako dodje pronalazak koji dokazuje postojanje duse sta cemo onda?A da to ne postoji.Znaci opet sam ludak.

Dok se ne pojavi pronalazak.A to ce sigurno biti za par vekova.Najmanje.

4.Isuvise smo mali da bi shvatili nesto veliko.Jos uvek nas pokrece energija od fosila uginutih zivotinja od pre par miliona godina a takozvana radijalna energija koja se dobija okretanjem planete Zemlje oko svoje ose je 0% iskoriscena.Zasto?Zato sto se svest ljudi mora kontrolisati i ograniciti.Da bi celog zivota radili za kontrolore i kreatore svesti.

zdrav čovek ima hiljadu želja bolestan samo jednu

pre 9 godina

moje (vantelesno) iskustvo je sledeće : doživeo sam povredu kičme prilikom pada. gledao sam sebe i sve prisutne s nekih 2 metra visine,svi su vriskali i pitali se da li sam živ.neko je rekao da nisam.sećam se svih razgovora i komentara ljudi .gledao sam sebe i odlučio da uđem u telo.bela svetlost je poslednje što pamtim pre buđenja.nekako verujem da to što sam prišao telu je odigralo vitalnu ulogu.
od tad verujem u boga. živite svaki dan kao da sutra nećete(ne važi za sns botove jer prodane duše)

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

@Bojana
"Dobri" bog? Religija je najvece zlo ovoga svete, verujte vi ljudi u sta hocete, vasa stvar ... Samo ono sto je meni posebno interesantno, vecina "vernika" generalno i ne zna u sta veruje ili veruje tj. priznaje sam pisanije koje se njemu svidja ... Taj dobri bog, jevrejski btw, (zasto bi mi Srbi verovali u Jevrejskog boga nikad mi nece biti jasno, but oh well), pise lepo u starom zavetu, kada je mojsiju zabranjeno da izvede jevreje iz Egipta, naredne noci su preminula sva egipatska prvorodjencad, kao odgovor na odluke faraona ... E ako je ovo dobro, onda super :D. A tek muslimani, u kuranu lepo pise, u nekoliko stihova, da nevernike treba pobiti ili u veru uvesti, a te stihove pravdaju time sto je Arabija tada(kada su pisani stihovi) bila u ratu ... Ali, nema nista bolje za kontrolu ljudi od onoga sto ne smes da preispitujes, kako ti kazu tako je, a ti ako se bunis -> lomaca.

Joca 011

pre 9 godina

@ (well read, 11:02)

Prvi i najugledniji naučni pristup problematici,
jeste pionirsko istraživanje Rejmonda Mudija ''Život posle života''.
Koga ova tema iskreno zanima neka Rejmonda ne zaobiđe. A dokaza kakve očekuješ...
uvek će nedostajati onome koga nikakav dokaz ne može razuveriti.
Zato se vera temelji na sopstvenom, lično doživljenom uvidu, iskustvu, doživljenom događaju.
* * *
- Sličnost dogmi raznih religija ne znači njihovo kopiranje ili krađu,
već, rekao bih, predstavlja njihovu potvrdu.
- Istorijska starost neke religije takođe nije nikakav garant njene ispravnosti,
slično kao što naše detinjasto razmišljanje prerastamo sticanjem znanja i iskustva.
- A pomenuto stanje sna i 1000 godišnje carstvo (suprotni navedenoj gl.16 jev. po Luki)...
termini su sektaša, čisto da znamo da ih se čuvamo.
.

Vase ime*

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
(programer, 21. april 2015 09:34)

Nestajes svaku noc kada spavas i sanjas bez sna. Smrt je upravo to, vecni san bez snova koga naravno nisi svestan. Istovremeno i jezivo i spokojno.

mister x

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i mi koji verujemo u Boga imamo pravo da verujemo da se smrcu zavrsava samo jedan ciklus, na ovom svetu i da posle toga dusa ide dalje u Vecni zivot, i vi koji ne verujete u Boga, koji smatrate da se smrcu sve zavrsava i da vise nema nicega. Ovde je jedan od komentatora izjavio da ga je strah sta ce biti posle smrti, i normalno je da se covek zbog toga plasi. Mislim da je nelogicno da smo stvoreni da sve sto smo postigli u zivotu, porodica, prijatelji, posao, kuca, lepi i ruzni dogadjaji, da se sve to zavrsi samo zakopavanjem u zemlju ili kremiranjem, da neko kaze to je to, posle sledi nistavilo. Verujem da i mnogi ljudi koji nisu vernici sigurno bi vise prihvatili ideju da ipak smrt nije kraj, vec da ima nesto posle toga, a sta je to, dozivecemo svi kad tad.

vrati najku usta kalina

pre 9 godina

Cuo sam pricu kako postoje milioni pararelnih univerzuma, u jednom se radjamo, u drugom umiremo, trecem ucimo da hodamo, itd, itd.... tj. svaki tren drugi univerzum.

Minhen

pre 9 godina

I pre Isusa i Muhameda su postojali Boziji poslanici ili Proroci koji su ljude opominjali,Bog je svakom da svoju slobodu kretanja razmišljanja ustvari u svemu je čovek slobodan sve dok ne umre posle smrti svako za svoje grehe ispašta.posle smrti svakog čoveka duša lebdi iznad svoga tele sve dog se čovek ne zatrpa zemljom u grobu,posle ukopavanja umrlog dušu nose meleci na svoje određeno mesto i svaka duša čeka sudnji dan tada se duša spaja sa svojim telom i čeka se Božiji sud i oprost od ljudi koje smo poznavali na zemlji.mozak najzadnji umire a neke ćelije u čoveku žive oko 48 sati poslje smrti....

Oberin Martel

pre 9 godina

Da li vi mozete zamisliti da nestanete? Ja ne mogu, i to mi je najveci dokaz.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (programer, 21. april 2015 09:34)

Posle smrti primenjuje se metoda Dispose().

realista

pre 9 godina

Kada budem umro:
- Zena ce da slavi
- Deca ce da trose nasledstvo
- Kolege ce da traze da dobiju moj sto posto je na boljem mestu u birou

... u to sam siguran a za ostalo ... nemam pojma

mrle

pre 9 godina

Nije poenta smrt ko smrt sve nas ceka i svi cemo saznati na kraju ovozemaljskog zivota ima li ili nema dalje. Poenta je zivot kako ga zivis, kako se ponasas, dali si dobar ili los covek. A najvece pitanje je kako je zivot nastao tj.covek price o evoluciji velikom prasku 1000000 slucajnosti koje su se tako pogodile da sam od sebe postane su smesnije od bilo koje bajke. A za jedno 10000 godina ako postane moguce putovanje u dubok svemir i to cemo saznati ili mozda upoznati naseg tvorca. Ili ce covecanstco da nestane u nekoj katastrofi ali to mi je malo glup scenario.

whoami

pre 9 godina

Kad je računarski hardver ugašen, softver ne radi. Ostanu neki podaci u radnoj memoriji možda nekoliko sekundi. E sad, hardver može da se pokvari - dotraje od starosti ili može da ga uništi neki opasan virus, a dešava se i da ga čovek izlomi sekirom.

Jovanhoe

pre 9 godina

.........ostaje nam samo da verujemo u priče onih koji su umrli,
a onda se ponovno vratili u život?????

Jedno s drugim nema veze i može se nazvati ~ priča za malu djecu.
Oni koji su umrli ~ nikad se nisu vratili u život,
a oni koji su se vratili u život ~ nisu prije toga bili mrtvi!

Svasta

pre 9 godina

Prosto ne znam ko je negativniji, da li ovi koji brane religiju ili oni koji su pritv nje. Moj utisak je da ni jedni ni drugi ne bi uspeli da diskutuju na ovu temu sa ozbiljnim fizicarima i teolozima. Medjutim, jasno je da je danas popularno biti protiv religije.
Druga stvar koju je lako primetiti je da su "borci protiv religije" skloniji vredjanju...

Postujem argumente ucenih ljudi, pre svega fizicara koji imaju svoje razloge za i protiv religije (i sam sam fizicar) jer razumeju kako neki fenomeni u prirodi funkcionisu i kojim "alatom" zapravo raspolazu da bi nasli argumente za ili protiv. Svi ostali samo pricaju nesto u sta se ne razumeju.
Nauka trenutno nema mehanizam da potvrdi ili opovrgne religiju, svidelo se to nekome ili ne. Rezultati fizike (nauke) nam pruzaju neka racionalna objasnjenja koja nam dozvoljavaju da, pazi sad, verujemo, u to sto smo izracunali ili izmerili, pri cemu ne mozemo biti apolutno sigurni da li je to sto merimo zaista i istinito. Ako nista drugo, a ono makar znamo da sva merenja (eksperimenti) imaju greske. Na kraju, postoje i dobri i losi naucnici pa ne treba svakome ni verovati sta pise ili kaze.

Da li ce nauka biti sposobna da jednog dana da konacan odgovor za ili protiv religije, ne znam. Razlog za moju sumnju je to sto svakako ovaj problem nije jedan od primarnih zadataka nauke vec vise posledica i time ce se baviti neki dokoni ljudi.

Vazno je da smo dobri ljudi, a ne u sta verujemo, bila to religija ili nauka.

glomazno

pre 9 godina

Ne znam sto se ovi religiozni osecaju pozvanim da sa toliko sigurnosti komentarisu ovakve i slicne teme. Zamislite samo kad bi se ljubitelji Hari Poter Harija skupljili na ovakve vesti i pisali odlomke iz knjige 3 ili 4 i to objavljivali skoro pa kao aksiome. Na pitanje sta se desava posle smrti niko i nikad nece moci da odgovori jer je nemoguce dati odgovor - vrlo prosto mrtva usta ne govore. A sad ako je nekom lakse da ide kroz zivot verujuci u nekakve bajke - ja sam za sve dok god ga ta bajka cini boljim covekom, ali s druge strane ne znam kako im nije glupo da druge ubedjuju u nesto sto je iskljucivo plod maste. Ko ima zasta da zivi plasice se smrti, ko nema za njega smrt dodje kao olaksanje.

Slobo

pre 9 godina

'Spoznao sam istinu i ona me oslobodila'-šta je istina,put i život-Isus Hrist-božja reč-biblija.Tu nas Tvorac lepo obaveštava šta se dešava posle smrti-ništa,jer je to stanje sna,gde nema ni misli ni dela(propovednik).Duh je otišao Bogu koji nam ga je i dao ,koji će po vaskrsenju opet podići svakog čoveka za sud-pravednog na večni život-nepravednog na nepostojanje(smrt,ne mučenje)Komentarisu mnogi tzv.hriscani ili vernici koji se ne vode po bibliji vec po nekoj paganskoj tradiciji,filozofiji ljudskoj i sl.stvarima nebiblijskim i dr.religijama satanskim.Oni su štetniji od ateista jer i njih odbijaju i sablažnjuju.Što se tiče ovih iskustava ona niti su posle smrti,niti su iskustva svih ljudi u datim okolnostima.Mrtav je bio Isus,Lazar i neki dr.i to je stanje kad se telo raspada kada prodju dani,kada neko kao što su Sotona i demoni ne mogu da podignu i ožive nekoga kao što na pr, Sai Baba oživi neku demonizovanu osobu koju su zaposeli njegovi saradnici demoni.Nesto sl.se dogadja sa nekim ljudima kada u kliničkoj smrti 'lebde' i sl.kada im demoni to omogucavaju ali samo njima ,ne onima koji veruju ispravno jer na njih ne polažu pravo,dok za ove druge koji nemaju biblijski,jedini ispravni stav,oni mogu da ih zavaravaju,a preko njih o mnoge druge koji na osnovu toga formiraju neku svoju veru.Stvari su u suštini vrlo jednostavne ako ti je Otac na nebesima,dok će te knez ovog sveta-Sotona sigurno prevariti ako se osloniš na svoj razum,jer je on mnogo pametniji od ljudi!

aleks

pre 9 godina

Ne razumem napade na religiju/e. Koja god da je, molitve coveka dovode u odredjeno stanje svesti koje je blagotvorno za organizam i prevazilazenje stresa. Neka da coveku i veru, utehu i nadu pa sta je tu lose. Nebitno da li je to istina ili ne da li je Hrist ili Buda ili neko drugi. A svestenici vam nisu neophodni u celoj prici, ne morate da ih "placate". Mnogo ste i vi bukvalisti.

Bojana

pre 9 godina

Niko nije umro pa oživeo. Bio je klinički mrtav, a savremena medicina ga je vratila u život. Da se to desilo pre sto godina bio bi stvarno mrtav i ne bi mogao da priča o tom iskustvu. Prošla me jeza kad sam čitala neke komentare sa navodima iz Starog i Novog zaveta. Puni su pretnji. Neću da ulazim u to u šta neko veruje da se dešava posle smrti, ali me zaista interesuje kako vernici objašnjavaju da će dobri Bog kazniti večnim mukama nekog ko mu se molio na način suprotan od načina njegove religije. Ili, zbog čega ljudi koji su živeli pre 3 000 godina neće u raj kad još nije bilo ni Isusa ni Muhameda da im otkriju pravu veru o Jedinom Bogu? Ili je Bog odlučio da su svi koji su živeli do tog trenutka nevredni da mu se priključe u Raju i večnom životu?

neutralni felsh

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osaba nije imala mesto za pokajanje.
(Igor, 22. april 2015 01:56)


najgori komentar je komentar iznenada, tad ta osoba nije imala vreme da razmisli sta pise.

Donglai Pei

pre 9 godina

Da su ovi ljudi umrli oni bi i dalje bili mrtvi. Njima je mozda samo prestalo srce da radi privremeno, a prava smrt nastupa kada se mozak bespovratno ugasi.

TREN

pre 9 godina

Jutros oko 8 sati odem da pustim kvocku sa malim pilicima iz kaveza,ugledam jedno mrtvo pile van kaveza,pronašlo rupu i izislo rano jutros.Usled hladnoce je po mom zakljucku crklo.Uzmem ga u ruku,potpuno je hladno i ukoceno,samo mu na kljun izidje malo vode.Stavim ga u sake i posle jedno 10 minuta osetim da daje znake života,pocelo je otvarati malo kljun.Unesem ga u kuću i stavim ga u krpe sa flašom tople vode,pre pola sata vidim da je ozivelo,da piuce ali je slabo na nogama.Odnesem ga kod kvocke,i suda za vodu,kad se napilo vode pocelo je da se tetura za ostalim pilicima po dvoristu.Ovaj primer sam dao kako kod svih zivih bića postoji tren izmedju zivota i smrti,ko taj trenutak pobedi vraca se ponovo u život.

Majstor

pre 9 godina

jedno pitanje za one koji stalno traze neke dokaze za nesto: da li ste ikada voleli mrzeli zeleli i zbog toga bili spremni da zrtvujete nesto? da li ste zrtvovali nesto da li ste postigli nesto materijalno? jeste? znaci postigli ste nesto u materijalnom smislu vodeci se stvarima koje ne postoje kao sto je recimo ljubav prema necemu ili nekome? ili gresim - postoji li materijalni dokaz postojanja emocije? znaci ljudi daju zivot braneci svoje dete a zbog neceg sto materijalno ne postoji a to je ljubav prema detetu?

dragutin

pre 9 godina

Sva ova iskustva, ukoliko je sve to i tacno, ipak su ostavljana online, govore o iskustvu ljudi koji su osetili klinicku smrt, nisu skroz umrli. Sasvom je moguce da covek ulazi u trenucima umiranja u neku vrstu sna, da moze da vidi svoje telo, da mu se cini da napusta duh telo, da poprica sa nekim, da vidi sve belo oko sebe, uglove koje ne moze da vidi ovako i slicno. Sve to, ipak, ne pokazuje sta se desi kada zaista umremo, kada stane srce, mozak, kada stanu svi organi i kada nema povratka. Ljudi su najsvesnija bica na planeti, mozda jedina koja razmisljaju o smrti i kada nije vreme za to. Ako idemo teorijom da odlazimo u neki raj, ili pakao, gde onda idu zivotinje, insekti? Ako je reinkarnacija u pitanju, opet, sta se desava sa zivotinjama, i drugim oblicima zivota? Pre mi izgleda da covek zavrsi kao i svako drugo zivo bice, da samo nestane, ugasi se trajno, telo istruli, nego sto verujem u obnovljive energije i slicno, o cemu, opet, samo ljudi razmisljaju na planati.

protivotrov

pre 9 godina

(Magistar, 21. april 2015 10:35)
ne znam čega si magistar ali teologije nisi. ovo što si napisao je apsolutno netačno (misllim na delove o kažnjavanju do uništenja, suđenju po Zakonu i td.). rekao bih po terminologiji koju koristiš i načinu na koji je koristiš da si jehovin svedok. nemoj da ovo pređe u raspravu između nas dvojice, jer ovde nije mesto za tako nešto (ljude ne bi interesovala ta tematika)

Miki

pre 9 godina

Ne zna se ko je gori - verski fanatici ili ateisti. Ovaj na jednoj strani preti nekim sudom i apokalipsom, a ovaj na drugoj strani vredja ono u sta veruje ovaj prvi - cemu to? Svako ima pravo da veruje ili ne veruje u Boga i ne shvatam tu potrebu da se namece svoje misljenje kao ispravno jer ni jedni ni drugi nemaju dovoljno argumenata da opovrgnu suprotno verovanje tj. misljenje.

reason

pre 9 godina

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.
(I_Love_Supreme, 21. april 2015 12:07)

Zanimljivo razmisljanje, ali kao sto to obicno biva fali jedna sitnica koja situaciju postavlja naopacke. Svaki dobar filozof, a i mistik, a bogami u poslednje vreme i naucnik ce ti reci jednu istinu koju moze svako da potvrdi prostim razmisljanjem, na koju mi ljudi ne obracamo dovoljno paznju posto se pred nasim ocima "sve tece i sve menja", pa padamo u zabludu da nesto nastaje ni iz cega i nesto odlazi u nista. To nije tako. Nista (nistavilo) ne moze da postoji. Sve sto postoji je energija koja menja oblik. Za sve sto mi mislimo da je nista (vakum) je energija krcata zivotom koji do tada nismo poznavali. Iz ovog ugla je tesko dokazati da li postoji zivot posle smrti (iako postoje vrlo laki nacini za onog koji to dovoljno strpljivo istrazuje da bez ikakve sumnje, fakticki i empirijski i to utvrdi jos za zivota), ali hajde za pocetak da razmisljamo cisto materijalisticki i da logicki konstatujemo da nistavilo ne postoji. Takodje, raj i pakao kakvim ih crkva predstavlja su apsolutna logicka besmsislica.

Radomir

pre 9 godina

Samo par pitanja da razjasnimo:

Kako je duša tačno povezana sa telom, kao kompletna celina ili je razbijena po ćelijama?

Gde je smeštena, u srcu, mozgu ili krvi?

Kada duša ulazi u telo, tj. ćelije u trenutku rađanja ili u trenutku spajanja spermatozida i jajne ćelije?

Da li duša ima memoriju i koliko može da zapamti novih informacija, s obzirom da celog života učimo i sve se beleži negde u duši?

I_Love_Supreme

pre 9 godina

Bole
Ako se sretnemo u ništavilu nabijacu ti vjeru na nos! :D

U ništavilu nećete sresti nikoga i nikada, jer sa filozofske i logičke tačke gledišta, ništavilo je samo terminološka odrednica za nepostojanje.
Ništavilo nema ni dimenziju, ni prostor, ni energiju, ni materiju, ni svest i predstavlja gotovo apsolut ili aksiom o nepostojanu ili netvari.
Samim tim iz ništavila ne nastaje nešto, nego je uvek i zauvek ništa, te se tamo sigurno nećete naći, sve i da ste vernik ili nevernik.

igor

pre 9 godina

Ima toliko cudnih stvari vezanih za zivot i smrt. Nema coveka koji u najgorim i najtezim trenucima zivota nije pomislio da je bolje da umre nego sve to da prezivljava. Medjutim kada smrt zakuca na vrata, kada jednim korakom zakoracite na njen prag, shvatite koliko volite zivot i ljude oko sebe, i molite boga da vam podari bar jos neki dan na ovom lepom mestu zvanom zemlja.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Razgradjivanje pocinje;koordinacija pocinje da izdaje i sve se desava vrlo brzo.Mora da priznamo
da je tijelo organska masina koja se prestankom rada ne povraca,jedino u izuzetnim slucajevima
kada rad pojedinih vitalnih organa nije narusen, vecim dijelom u vrlo prvim momentima prekida i
pocetaka razgradjivanja.Religija je izabrala bas te momente da bi se ustalila i postala nezamjenljiva.
Prestanak zivota je neminovan u vecini slucajeva.On se moze produziti u trenutku prestanka rada
srca ako se srce moze povratiti u radni oblik koji je,ponekad,uslovljen neznacajnim dogadjajem
prekida.To su vrlo kratki rasponi prilikom kojih mozak ustvari radi funkcionalno.Taj vrlo kratki
period ponekad je pracen snovima slicnim obicnim ili uslovljen raznim pricama koje je osoba
slusala u zdravom periodu.To su, u vecini, vrlo kratki periodi ali su bajke o njima prevazisle
obime vaznosti.Ponovo,religija je sve to iskoriscavala da bi opravdala svoj opstanak.Mi smo
nebrojeno puta slusali price o raju,bogu i Svetom Petru pa nije ni cudo da se oni pojavljuju u
takvim trenutcima.Razgradnja u nasem tijelu pocinje sa prestankom rasta i traje sve do nase
smrti.U stvari stanje naseg organizma je prilicno istroseno u momentu kada smrt zakuca na
vrata.Vaznost produzetka zivota u takvom stanju skoro da nema znacaja jer su zivotni znaci
izblijedjeli.
vasilije knezevic 21 Aprila 2015

Zoo

pre 9 godina

@ well read

Pa isto tako, ako se uhvatis fizickih zakona, sta mozes reci!? Materija se ne moze stvoriti ni iz cega niti unistiti, vec samo promeniti oblik. Prema tome, cinjenica je da se covek sastoji najprostije receno od materije sa kojom mora da se desi nesto kad covek umre.

djuro

pre 9 godina

Nisu ovo 3 razlicita dozivlajaja. To je SVE JEDAN dozivljaj. Osobe se samo NE SECAJU redosleda! Prvi sto nisu nista videli ne znaju jos da su umrli I nisu da kazem svesni gde su! Da su suze ostali I oni bi izasli iz tela I otisli pred "zid svetlosti"! Ovi drugi sto su izasli iz tela nisu bili u stanju "crnila" nego su brzo izasli iz tela I ne znajuci gde da idu ostali jos na ovom svetu gledajuci sebe I doktore I sestre ispod. Oni koji su odma otisli do zida svetlosti, brzo su otisli iz tela I nasli se pred Bozijim Vratima. To je to ni manje ni vise! Iskustvo ovih sto su se vratili je da ZIVOT znaci MONOGO I da ga treba ziveti u skladu sa bozjom Voljom. Smrt je prelazak iz jednog oblika u drugi isto kao I rodjenje. Recima ovog sveta drugi svetovi se NE MOGU opisati jer su kvalitetno razliciti.

Veliki brat

pre 9 godina

Smrt nije teret, već oslobađanje od tereta.

Bez obzira da li posle smrti ima nešto, kad dođe taj trenutak, većini normalnih ljudi je olakšanje, frka je uglavnom samo pojedincima koji su bili gramzivi, kriminalcima (kada nije iznenadna, već dolazi polako) i sl.

Ako ste nekad imali nepodnošljive bolove (tipa međurebarni mišić i sl.), a nisu vam pri ruci bili lekovi protiv bolova, onda znate o čemu se radi, u takvim trenucima čoveku dođe da jednostavno napusti telo, samo da to mučenje prestane.


Tako je i kad se dođe u godine kad telo više ne sluša ili je u pitanju ozbiljna bolest, čovek jednostavno samo poželi da se "odmori" od svega, i ne razmišlja više o životu i budućnosti, jer je telo u takvom stanju da čovek samo želi da to mučenje prestane.

Da ne pominjem situacije kad neko umre u snu, nit' se mučio niti razmišljao o smrti.

Ljuba

pre 9 godina

Kada covek umre tone u san koji je kao treptaj, i budi se na dan drugog Hristovog dolaska kada ce biti sudjeno i zivima i mrtvima na osnovu to ga da li su ili nisu ziveli po Bozijim zakonima koje je objavio u tzv. Starom zavetu. Oni koji su stali na stranu destruktivnih sila ce nestati, potpuno se pretvoriti u nistavilo kao sto je i napisano. Ono ljudi koji su izabrali ziveti po zakonima koji su nam dati ce svoju egzistenciju nastaviti u uslovima koji su postojali pre prvobitnog greha. I to je sva istina. Koga zanima ova strana price moze otici i nabaviti Stari i Novi zavet i istrazivati sam za sebe ako ga tematika zanima. Pokajte se jer se približava carstvo nebesko.
(Magistar, 21. april 2015 10:35)

Znaci,kao i sto smo znali, pravo u nistavilo, jer NIKO, nije bezgesan na ovoj planeti

branko

pre 9 godina

Zeleo bih samo da ispravim neke logicke greske kod nekih komentara.Naime,mnogi komentatori su izjavili,videcemo kada umremo,ima li ili nema,necega posle smrti.To nije bas tako.Samo u slucaju da nesto postoji posle smrti,mi mozemo biti svesni toga.U protivnom,ako nista ne postoji,nema ko, da tako nesto ustanovi.

B.H.

pre 9 godina

Заиста, заиста вам кажем: ако зрно
пшенично паднувши на земљу не умре,
онда једно остаје; ако ли умре много
рода роди (Јов. 12, 24)

Зашто сејач баца пшеницу у земљу? Да ли за то да би пшеница умрла и иструлела? Не, него зато да би живела и род родила. Сејући семе сејач и не мисли о смрти и трулењу семена него о животу и роду његовом. Ваистину, с радошћу сеје сејач семе своје, не мислећи о смрти семена него о животу и роду. Сејач је Христос Господ, а људи су пшеница Његова. Он је благоизволео назвати нас пшеницом. Много је и другог семена на земљи, но ништа није драгоценије од пшенице. Зашто нас посеја Господ по земљи? Да ли зато да би умрли и иструлели? Не, него зато да би живели и род родили. Он узгредно помиње нашу смрт, помиње је само као услов живота и многог рода. Циљ сејања није смрт него живот. Но семе мора прво да умре и да иструли; и Он то само помиње, јер зна да ми то сви и сувише добро знамо. Само нас узгредно подсећа на то, док је Његово Јеванђеље у главноме повест о животу, о животу и роду. О томе нам Он много говори, јер зна да ми то не знамо, и да се гушимо од незнања и сумње. И не само да нам говори много о животу него нам и показује живот. Васкрсењем Својим показује нам јасније од сунца живот и род многи. И сва историја Цркве Његове јесте јасна мапа живота.
О Господару живота несавладљивог, спаси нас од смрти греховне. Избави нас од смрти душевне. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Radomir, 21. april 2015 23:58)

Pošto ova ista pitanja postavljaš već nekoliko puta,
verovatno nisi zadovoljan odgovorima koje si dobio.
Ako te odgovori iskreno, zaista i veoma zanimaju, predlažem ti
da pročitaš Dogmatiku Pravoslavne Crkve od Sv.Justina Popovića,
koja važi kao najbolja u celom Pravoslavnom svetu.
Naći ćeš ne samo odgovore na pitanja koja si Ti sada postavio,
već i na mnoga druga pitanja, koja su se i ovde među komentatorima pojavila.
Pozdrav
.

B.H.

pre 9 godina

Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

bob

pre 9 godina

ne svadjajte se ateisti i vernici.svi cemo saznati sta se dogadja, neko ranije neko kasnije,a sad zene i devojke pod ruku i iskoristite ovaj lep dan za setnju

deviant

pre 9 godina

najbolji komentar na ovu temu sam video na jednoj zicanoj ogradi u sred pustinje u Nevadi: "Is there life after death? Trespass and find out."

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02
p.p.s. izvinjavam se svima, znam da sam dosadan, ali mi pade na pamet jedna misao na koju bih voleo odgovor- ako je materija beskonačna, da li bi mogli da kažemo da je univerzum jedna beskonačno VELIKA CRNA RUPA s obzirom na beskonačnu gustinu beskonačne materije u beskonačnom prostoru zatopljnu u beskonačnu energiju?
please reason, ne ostavljaj me neutešnog?

nenad rs

pre 9 godina

Нема нас једноставно,само је питање постоји ли уопште смрт као таква у бескрајном времену и уопште у свемиру који ми познајемо.

Joca 011

pre 9 godina

Najgora smrt je smrt iznenada, tad ta osoba nije imala mesto za pokajanje.
@ (Igor, 22. april 2015 01:56)

Odlično zapažanje koje sam život potvrđuje. U 2 krajnja slučaja.
1. Čovek dugotrajno i teško boluje, telo mu se raspada, i tek kad se ispovedi umre. Bolest je imala upravo taj smisao, jer se u naredni život ulazi sa dušom kakva se zatekla na smrtnom času. Ako je čovek učinio neki težak greh a nije ga pokajao, na ovaj način se poziva da za svoj budući (večni) život učini pravu stvar.
2. Pravednici, pošteni i čestiti ljudi, Svetitelji... umiru lako, iznenada, a često se dešava i da im se čas odlaska najavi.
.

lale

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva ali si pobrkao neke stvari oko energije, materije, prostora vremena... Pojam MATERIJA se odnosi na sve ono sto mozemo da opazimo na bilo koji nacin i izmerumo. Energija, fizicka polja i supstanca su OBLICI materije i ne mogu se razdvojiti jedni od drugih, mogu samo da prelaze jedno u drugo, kao sto voda prelazi iz tecno u cvrsto ili gasovito stanje to je i dalje voda! Ali u zadnje vreme postalo je potpuno jasno da postoje jos neki oblici materije nama nepoznati koje zovemo tamna energija. Pod vakumom se podrazumeva prostor u kojem nema supstance ali zato ima energiju i fizicka polja...

protivotrov

pre 9 godina

protivotrov@ Pitanja su ti vrlo zanimljiva...
(lale, 22. april 2015 12:23)
====
ali niko da mi odgovori na pitanja. problem je što (valjda deo naučnika), tvrde da je materije beskonačna po svim kategorijama.
otkud vakum sa energijom i fiz. poljima u beskonačno gustoj materiji? možda ja ne razumem bskonačnost materije jer mi se čini da bi ceo beskonačni prostor bio ispunjen beskonačnom materijom kao u crnoj rupi ili bi mogli da kažemo da je ceo beskonačni univerzum jedan beskonačni singularitet? a gde bi se onda desio Big Bang i da li bi (BB) bio uopšte moguć i ako je bio (BB) zar on ne bi bio večan (i po intezitetu i po vremenu trajanja)? i odakle bi "upumpavao" novonastalu materiju i gde bi se ta nova beskonačna materija smestila u već beskonačnu materiju?
ako je materija beskonačna zar ne bi onda i gravitacija bila beskonačna?
kako može bilo šta (pa i život) da se razvija u uslovima beskonačne gravitacije?
ako je naš univerzum beskonačan gde smestiti još jedan takav univerzum?
a gde smestiti x-univerzuma, a gde beskonačno mnogo univerzuma da bi se dobio multiverzum? koliko beskonačnosti (po istoj osnovi) može istovremeno da postoji? kako poništiti jednu beskonačnost da bi na njeno mesto došla druga beskonačnost? i šta ili ko ima sposobnost da uništi beskonačnost?
otkud tolika materija u tolikom prostoru? da li beskonačni prostor može da postoji bez beskonačne materije?
sad bih trebao da pitam u vezi apsolutnog ništavila, ali...

Granota

pre 9 godina

Moj otac mi je pričao da je pre neku godinu pregledao nekog Italijana koji mu je ispričao da je nekoliko godina unazad doživeo kliničku smrt nakon pada s motora i bio na "onom" svetu poduže. Nije hteo/smeo da priča ništa o boravku tamo, ali mu je samo rekao da od momenta kada se probudio nema više apsolutno nikakav strah od smrti. Ah, da i rekao mu je: "doktore, ne brini se ništa, ovo ovde je pakao."

protivotrov

pre 9 godina

(reason, 21. april 2015 19:02)
1) 'oćeš da kažeš da je energija večna i beskonačna? da energija postoji u minus beskonačno pa ide u plus beskonačno? da pošto, energija postoji kao beskonačna, da su onda i vreme i prostor beskonačni pošto izviru iz beskonačnosti. koja od tih beskonačnosti je "veća"?- jer prostim posmatranjem deluje da ima više prostora od materije(negde sam i pročitao podatak da su izračunali količinu materije u svemiru). da li to znači da je beskonačno-prostor veće od beskonačno-materija a zajedno su manji od beskonačno-energija (pošto ne mogu da budu u zbiru veći, samo manji). da bi me razumeo šta te pitam, slično je pitanje - kojih brojeva ima više i najviše: prirodnih, parnih ili neparnih? da li i energiji treba prostor kao i materiji? ako je materija beskonačna zašto onda noćnp nebo nije kao prekrčeno od beline beskrajno mnogo zvezdi?
2) da li bi u slučaju beskonačnog vremena toplotna smrt vasione imala dovoljno vremena da se ostvari?- pitam zato što ne razumem pa bih voleo da mi objasniš (nadam se da se razumemo)
3) voleo bih još nešto da mi objasniš:
pre nastanka teorije Velikog Praska meterijalistička filozofija i ateisti su TVRDILI da je univerzum beskonačan po svim ovde pomenutim kategorijama, da bi se kasnije odrekli takve tvrdnje. e sad me interesuje ovo- da li se ova beskonačnost za koju sada tvrdite da jeste, razlikuje od one stare u odbačenoj i modofikovanoj teroriji? šta se to promenilo u beskonačnosti da je sad drugačija?

I_Love_Supreme

pre 9 godina

reason

Nije mi jasna vaša, verovatno polemika u odnosu na moj komentar. Ništa ili ništavilo ne tvari nešto, već je uvek i zauvek ništa, samim tim što ne postoji. To što jedan deo nauke širi obrazac po kome je ni iz čega nastalo nešto, predstavlja bespredmetni logički nonsens, jer kada bilo ko od njih pomene npr. elementarne čestice ili "...ipak neki oblik informacija koji dolazi iz ništavila i nastaje sam od sebe" i sl., tada nesvesno ili svesno govori o "nečemu" što već jeste, što već postoji i što je zapravo materijalne prirode. Tada je "to" stvoreno odnekud ili ga je "Neko" stvorio sa svrhom i dao mu smisao. To je pitanje svih pitanja.