Četvrtak, 26.03.2015.

11:05

Zašto deca tako brzo rešavaju ovu zagonetku?

Izvor: Independent

Zašto deca tako brzo rešavaju ovu zagonetku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 9 godina

Lako je detetu, njemu nisu napunili glavu aritmetickim i geometrijskim progresijama, eksponencijalnim fukcijama, raznim semama tipa sledeci polovina zbira dva prethodna,...:)

Igor

pre 9 godina

Pokazao sam kolegi sliku i dao mu zadatak da resi ovo. Covek se mucio sat vremena, ispisao ceo A4 papir s nekim formulama i sablonima i na kraju se mu je isteklo vreme. Dobio sam vanilice.

vukadin

pre 9 godina

pod hitno da idem na neko mensino testiranje..ja ovo nisam ni snimio kao problem,sekund i po je bio mnogo za 87icu..vise sam se po mucio sa naslovom teksta,nisam skapirao bas najbolje

rex

pre 9 godina

kome se zanima sa malo ozbiljnijim stvarcicama nek kuca einstains riddle. treba odrediti ko ima ribicu. pola sata bi trebalo nekome normalnom da resi

Sttefan

pre 9 godina

Dragi moji, zašto bi parking mesta bila obeležena zbunjujućim nizovima, komplikovanim (ne)jednačinama i algebrom i sl.? E to je ono što detetu daje prednost u ovom slučaju, ono nije opterećeno složenom matematikom jer to i ne zna, te vrlo brzo uviđa da se radi o nizu brojeva (kog god fonta) posmatranih odozgo. Ko vam je rekao da posmatrate matematički, odkud matematika na parkingu? Mi odrasli imamo tendenciju da komplikujemo jednostavne stvari, hranimo svoj ego i sl. S tim u vezi- manje od 15 sec ;)

kosta

pre 9 godina

to me podseca na onaj klasican problem kojim HR menadzeri po kompanijama udaraju cvrge radnicima koji po nima ne zele da razmisljaju van ukorrnjene rutine i sablona: nacrtajte 9 tacaka na papiru u 3 vrste i 3 kolone, nesto poput

x x x
x x x
x x x

zadatak je da se te tacke povezu koristeci najvise 4 prave linije ali tako da ne podizete olovku s papira. Jedino resenje je da izlomljena linija koju vucete na hartiji delom izviri iz polja 3x3, sto objasnjava izraz 'out of the box'.

Deca nemaju znanje i zivotno iskustvo i koriste igru da dodju do resenja. Odrasli se uvek prvo oslanjaju na svoje iskustvo i pokusavaju da nadju resenje na osnovu poznatih obrazaca koje imaju u glavi. Bas kao sto to rade mnogi studenti,narocito na nasim fakultetima - provezbaju ndkoliko tipskih zadataka, izadju na ispit i mole bogsa da im upadne barem 2 poznata tipa problrema gde mogu da primene sablon i dobiju sesticu. Svi smo prosli kroz to, ne shvatajuci koliku medvedjh uslugu sebi pravimo ... Onda naleti zivotna situacija gde vise ne mozes da se oslanjas na nabubane sablone i pocnu glavobolje. Srecan je onaj koga to ne snadje ...

P.S. Rece jedan moj rodjak: za ispit provezbas, al u teretani mora da vezbas!

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Da vam pomognem oko resavanja... Ne morate okretati ekran za 180 stepeni, dovoljno je da, kao ja, to ucinite za π(Pi) radijana !

Nada

pre 9 godina

Ne razumem, sta ste se svi zapalili za zadatak?! Pa ovo je najobicniji niz brojeva, samo nisam bas sigurna da dete od nekih 6 godina zna da glatko broji do 100, i uoci resenje.

Zoran

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Tako se pise 1 u Americi. Ja sam u Americi i imam problem da im citam rukopis cifara. Takve cifre je pisao moj deda, vrlo slicno. Nije problem ni 1 i 7, sto nemaju crte, nego sto je dvojka, sestica, cetvorka, budi bog sa nama. I jedva sam se nekako privikao.

Pazi, ako pogledas arapske cifre oni pisu mnogo blize arapskim ciframa nego evropljani.

matori

pre 9 godina

Nisam resio problem! Pokusavao sam na sve nacine da ukapiram numericku pravilnost, ali nista! Mi stariji smo ne glupi, vec ZAGLUPLJENI! Deca se radjjau pametna, radoznala i vredna. A onda ih zaglupljuju. To pocinje najpre u porodici, gde se radoznalost deteta smatra manom, a ne vrlinom! Radoznalo deriste - to su govorili za mene! Svuda zabada svoj nos! A Ameri imaju za to cak i onu pretecu izreku - radoznalost je macki dosla glave (curiosity killed the cat), kojom prete nevaljaloj deci. Roditeljima je tako najlakse, jer kad si pod stresom logicno je da ti na nerve idu pitanja: "Tata, a zasto ... tata, a zasto ...?". U skoli decu teraju da bubaju napamet gluposti, narocito u nasim skolama. Slicno je i na fakultetima! A finalni stadijum zaglupljivanja je na poslu. Ove godine punim 25 godina staza. Posao mi je bio rutinski, iskustvom ga usavrsavas, ali u isto vreme rutina ubija kreativnost i onesposobljava coveka da razmislja izvan kalupa (out-of-the-box). Ako se tu uzme u obzir i to da na poslu cesto mnoge stvari ne smes da kazes ovako ili onako, jer danas se posao gubi lako ... Onda nije ni cudo sto mator covek ne moze da resi nesto sto dete resi dok trepnes.

Nedavno je moj drugar u Ikei kupio neki orman. Dobio ga je spakovanog u kutiju, sa uputstvom za sklapanje. Proslog vikenda skupismo se mi kod njega da to sklopimo. Mucili smo se 2 sata dok nisu naisli njegovi klinci, koji su preuzeli komandu! Oni su bili mozak, mi misici. Jedino tako smo uspeli!

ovo nije matematicki zadatak

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Ali, eto - napisana je upravo tako. A cak si je i ti procitao.

zahir

pre 9 godina

Znam da ste svi pali na keca, ali tako se kec pise i u americi i u japanu.. I zato je ovaj test jednostavniji njihovoj deci nego nasim matorcima :) U mom slucaju je interesantno da sam u startu zakljucio da se svi brojevi citaju i obrnuto ali sam se momentalno bacio na matematiku :)

Belić

pre 9 godina

Poput zadatka - Koji je sledeći broj u nizu:
2,9,10,12,19,20

Objašnjenje je napisano unazad da ne upadne u oči:

D ovols an unjičop ivejorb ivs rej nadej i tesedavd ej enješer

audi 5cyl

pre 9 godina

Ok, trebalo mi je koji minut da provalim. Matematički nisam došao do rešenja pa sam potražio druge opcije. Perspektiva je ono što odrasle najviše sputava kada je ovaj problem u pitanju. Ovo je lako deci koja znaju da broje do 100, a nisu nikada naučila niti mislila o perspektivi kao nečemu na šta treba obraćati pažnju pri crtanju. Da nema perspektive garant bi ga svako obrnuo za sekund i našao rešenje.

Bubreg

pre 9 godina

Logicno? Ne bih se slozio. Ako se slika NE okrece onda je i 108 'logicno' resenje. Imamo 16 pa 06 (sto je 10 manje), zatim 68 pa 88 (sto je 20 vise) pa X i 98 - iz ovoga se moze zakljuciti da je NIZ minus 10 pa plus 20 pa bi na mestu X-a (tj. auta) mogao stajati i broj 108 (ako se ne okrece slika).

Nenad

pre 9 godina

Sa koje strane se ulazi na parking? Sa gornje! Kako vam nije palo na pamet da vozaci treba da vide brojeve a ne vi?!

Inace, u tom uzrastu se zavrsava formiranje neuroloskog sistema zaduzenog za rotaciju slike pre obrade u mozgu, pa je klincima verovatno zato lakse da sliku vide zarotiranu.

Opusteni

pre 9 godina

Ja sam lupio 78 za nekih 15tak sekundi, procitao resenje, rekao sebi xaaxxaaxax kakva navlakusa... I tek onda skontao da je 78 okrenuto 87... Sad sam uplasen i sta nije uredu samnom... Ako ima neko objasnjenje pls :( ali stvarno...

S1pac

pre 9 godina

Ауууу,па по коментарима се види да сте многи остали на нивоу деце,али оне што успевају да реше овај тест.

jiki

pre 9 godina

@ DaLanik
- realno, ovo je prevara .... -
Ti sve ne razumes odmah nazoves prevarom ? OVO JE test inteligencije
Sta bi ti , verovatno prebio ovog prevaranta koji je napravio ovaj test ?

Dare

pre 9 godina

Ja sam odmah otkrio odgovor, jos na naslovnoj strani, na thumb slici :)

Inace na Nacionalnoj geografiji je bila odlicna emisija koja govori o intelligenciji, ili bolje reci masti, koja je neverovatna kod djece a koja nestaje odrastanjem. Jer svi mi slicno razmisljamo, tako smo nauceni, i kad resavamo problem svi razmisljamo po istom sablonu. A velika otkrica nastaju kada neko pokusa nesto neverovatno, kada mu se javi neka luda ideja. I Ajnstajn je rekao da je masta vaznija od znanja. Ja se cesto igram sa kcerkom izmisljanja novih imena lutkama i ja ne mogu da smislim nijedno a ona smisli po 20 - Janic, Cupil, Skosh, Chun i Chon (to su blizanci :), Skliz, Titi, Puci... :) I imam osjecaj da ih moze beskonacno izmisliti.

Zato podsticite svoju djecu da rade besmislene stvari i ne pokusavajte da ih programirate i ukljucite u standardne tokove.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. (DaLanik, 26. mart 2015 13:58)

A ko ti je rekao da SAD nije NAOPAKO!? Ili da TI ne stojis NAOPAKO! Od tebe se ocekuje, ne da otkrijes broj, nego da OKRENES PAPIR, da vise ne stoji naopako. Tacno si potvrdio sve sto ti je covek rekao. I vise od toga.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78 (p410va, 26. mart 2015 13:07)

Pao, naravno. Tacan odgovor je 87. Jer, zadati brojevi nisu 16, 06... 68, nego 86... 90, 91. Ono sto se od testiranog trazi, to je da shvati da je *on* taj ko treba da promeni poziciju. Brojevi su oni koji su, a na papiru nije naznaceno sta je "gore", a sta "dole", nema zaglavlja i dna stranice i nista ti nije dalo za pravo da podrazumevas da je list okrenut bas onako kako treba. Preko nizova, ako ne okrenes list (ili se ne okrenes oko njega) nigde neces stici, a najmanje do 78.

X=iks

pre 9 godina

Mislim da su deca manje opterecena da po svaku cenu rese, pa samim tim i manje zadrta na pocetnom nacinu razmisljanja i spremnija da obrnu pogled. Evo, ja cak nisam ni obrnuo pogled! Odnosno, to sam ucinio svesno, tek kad mi je palo u oci (nakon ko zna koliko) da su sve cifre vertikalno simetricne.

Daniel N.

pre 9 godina

Ovo nije nikakav test za upis u osnovnu školu u Hong Kongu. Lako se tražeći na internetu nađe da se kineski znakovi kao na slici na koriste u Hong Kongu, i da osim toga u Hong Kongu nema testova za upis u školu. Ovo je iz neke knjige s "matematičkim zagonetkama" i to je sve...

Deca su radoznala

pre 9 godina

Test se daje odstampan na papiru. PItanje je samo, koliko bi se odraslih setilo da obrne papir naopako. Ekran ne okrecemo.

darkside

pre 9 godina

Ordinarna glupost. Prvo, mi u Evropi ne pišemo tako brojeve da se ne razlikuju. Kod nas se jasno razaznaje broj 1 od slova L. Drugo, ovaj test se deci daje na papiru koga je lako okretati, savijati itd. - samim tim i lakše doći do rešenja. Evo ja ga recimo nisam rešio. Izvinjavam se na mojoj gluposti. Imam IQ od 35.

Dejan

pre 9 godina

Nije vazno kako bi izgledalo naopako kad se resi. Nije dzabe auti bas na tom broju. :) Prvo sam se dobro zamislio, kao da resavam test Mense. A onda sam shvatio da je ovo decji test, te da mora biti nesto jednostavnije. Tako sam trenutno dosao do resenja. Da nije ove cinjenice, mozda bi mi trebalo i pola sata, ko zna koliko... Bas volim ovakve testove, lep je osecaj kad se dodje do resenja. Malo je sramota da smo sporiji od male dece, ali dobro. Mi odmah krecemo na algebru, a ona ne gube vreme na taj nacin. A nisu jos ni zaglupljena vestima o starletama i sl.

p410va

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78, sto kada se obrni dodje na ocekivano. Samo nzm sta su zamislili, sta ce sa 7, nakon vracanja slike u pocetni polozaj ?
sve u svemu, lepa ideja i kreativna.

DaLanik

pre 9 godina

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje:

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. Hvala za komplimente, samo imas tamo jedno J viska, ja sam patriota i nacionalista ne patriJota... to si mozda po sebi zakljucio jer ja nikoga nisam vredjao, za razliku od tebe, a to je prava osobina nepismenih koji su sisli sa brda i oterali nas civilizovane u inostranstvo. Molim moderatore da objave, ako me vec proziva... red je da mogu da odgovorim :)

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....
(DaLanik, 26. mart 2015 11:59)

Srbenda si 100% i to pravi patiJota. Sve "znas" bolje nego bilo ko.

A zasto ne okrenes ekran tako da kraj koji je trenutno donji samo dignes? Sta ce se desiti?

neutralni felsh

pre 9 godina

ako je ovo bio test inteligencije, onda sam na njemu katastrofalno pao. sve sam zive algebre i logicke nizove isprobao i mucak.
genijalno su ga smislili, svaka cast :)

DaLanik

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....

neutralni felsh

pre 9 godina

ako je ovo bio test inteligencije, onda sam na njemu katastrofalno pao. sve sam zive algebre i logicke nizove isprobao i mucak.
genijalno su ga smislili, svaka cast :)

Dejan

pre 9 godina

Nije vazno kako bi izgledalo naopako kad se resi. Nije dzabe auti bas na tom broju. :) Prvo sam se dobro zamislio, kao da resavam test Mense. A onda sam shvatio da je ovo decji test, te da mora biti nesto jednostavnije. Tako sam trenutno dosao do resenja. Da nije ove cinjenice, mozda bi mi trebalo i pola sata, ko zna koliko... Bas volim ovakve testove, lep je osecaj kad se dodje do resenja. Malo je sramota da smo sporiji od male dece, ali dobro. Mi odmah krecemo na algebru, a ona ne gube vreme na taj nacin. A nisu jos ni zaglupljena vestima o starletama i sl.

DaLanik

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....

Dare

pre 9 godina

Ja sam odmah otkrio odgovor, jos na naslovnoj strani, na thumb slici :)

Inace na Nacionalnoj geografiji je bila odlicna emisija koja govori o intelligenciji, ili bolje reci masti, koja je neverovatna kod djece a koja nestaje odrastanjem. Jer svi mi slicno razmisljamo, tako smo nauceni, i kad resavamo problem svi razmisljamo po istom sablonu. A velika otkrica nastaju kada neko pokusa nesto neverovatno, kada mu se javi neka luda ideja. I Ajnstajn je rekao da je masta vaznija od znanja. Ja se cesto igram sa kcerkom izmisljanja novih imena lutkama i ja ne mogu da smislim nijedno a ona smisli po 20 - Janic, Cupil, Skosh, Chun i Chon (to su blizanci :), Skliz, Titi, Puci... :) I imam osjecaj da ih moze beskonacno izmisliti.

Zato podsticite svoju djecu da rade besmislene stvari i ne pokusavajte da ih programirate i ukljucite u standardne tokove.

matori

pre 9 godina

Nisam resio problem! Pokusavao sam na sve nacine da ukapiram numericku pravilnost, ali nista! Mi stariji smo ne glupi, vec ZAGLUPLJENI! Deca se radjjau pametna, radoznala i vredna. A onda ih zaglupljuju. To pocinje najpre u porodici, gde se radoznalost deteta smatra manom, a ne vrlinom! Radoznalo deriste - to su govorili za mene! Svuda zabada svoj nos! A Ameri imaju za to cak i onu pretecu izreku - radoznalost je macki dosla glave (curiosity killed the cat), kojom prete nevaljaloj deci. Roditeljima je tako najlakse, jer kad si pod stresom logicno je da ti na nerve idu pitanja: "Tata, a zasto ... tata, a zasto ...?". U skoli decu teraju da bubaju napamet gluposti, narocito u nasim skolama. Slicno je i na fakultetima! A finalni stadijum zaglupljivanja je na poslu. Ove godine punim 25 godina staza. Posao mi je bio rutinski, iskustvom ga usavrsavas, ali u isto vreme rutina ubija kreativnost i onesposobljava coveka da razmislja izvan kalupa (out-of-the-box). Ako se tu uzme u obzir i to da na poslu cesto mnoge stvari ne smes da kazes ovako ili onako, jer danas se posao gubi lako ... Onda nije ni cudo sto mator covek ne moze da resi nesto sto dete resi dok trepnes.

Nedavno je moj drugar u Ikei kupio neki orman. Dobio ga je spakovanog u kutiju, sa uputstvom za sklapanje. Proslog vikenda skupismo se mi kod njega da to sklopimo. Mucili smo se 2 sata dok nisu naisli njegovi klinci, koji su preuzeli komandu! Oni su bili mozak, mi misici. Jedino tako smo uspeli!

Deca su radoznala

pre 9 godina

Test se daje odstampan na papiru. PItanje je samo, koliko bi se odraslih setilo da obrne papir naopako. Ekran ne okrecemo.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78 (p410va, 26. mart 2015 13:07)

Pao, naravno. Tacan odgovor je 87. Jer, zadati brojevi nisu 16, 06... 68, nego 86... 90, 91. Ono sto se od testiranog trazi, to je da shvati da je *on* taj ko treba da promeni poziciju. Brojevi su oni koji su, a na papiru nije naznaceno sta je "gore", a sta "dole", nema zaglavlja i dna stranice i nista ti nije dalo za pravo da podrazumevas da je list okrenut bas onako kako treba. Preko nizova, ako ne okrenes list (ili se ne okrenes oko njega) nigde neces stici, a najmanje do 78.

Daniel N.

pre 9 godina

Ovo nije nikakav test za upis u osnovnu školu u Hong Kongu. Lako se tražeći na internetu nađe da se kineski znakovi kao na slici na koriste u Hong Kongu, i da osim toga u Hong Kongu nema testova za upis u školu. Ovo je iz neke knjige s "matematičkim zagonetkama" i to je sve...

ovo nije matematicki zadatak

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Ali, eto - napisana je upravo tako. A cak si je i ti procitao.

darkside

pre 9 godina

Ordinarna glupost. Prvo, mi u Evropi ne pišemo tako brojeve da se ne razlikuju. Kod nas se jasno razaznaje broj 1 od slova L. Drugo, ovaj test se deci daje na papiru koga je lako okretati, savijati itd. - samim tim i lakše doći do rešenja. Evo ja ga recimo nisam rešio. Izvinjavam se na mojoj gluposti. Imam IQ od 35.

Sttefan

pre 9 godina

Dragi moji, zašto bi parking mesta bila obeležena zbunjujućim nizovima, komplikovanim (ne)jednačinama i algebrom i sl.? E to je ono što detetu daje prednost u ovom slučaju, ono nije opterećeno složenom matematikom jer to i ne zna, te vrlo brzo uviđa da se radi o nizu brojeva (kog god fonta) posmatranih odozgo. Ko vam je rekao da posmatrate matematički, odkud matematika na parkingu? Mi odrasli imamo tendenciju da komplikujemo jednostavne stvari, hranimo svoj ego i sl. S tim u vezi- manje od 15 sec ;)

Nada

pre 9 godina

Ne razumem, sta ste se svi zapalili za zadatak?! Pa ovo je najobicniji niz brojeva, samo nisam bas sigurna da dete od nekih 6 godina zna da glatko broji do 100, i uoci resenje.

Zoran

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Tako se pise 1 u Americi. Ja sam u Americi i imam problem da im citam rukopis cifara. Takve cifre je pisao moj deda, vrlo slicno. Nije problem ni 1 i 7, sto nemaju crte, nego sto je dvojka, sestica, cetvorka, budi bog sa nama. I jedva sam se nekako privikao.

Pazi, ako pogledas arapske cifre oni pisu mnogo blize arapskim ciframa nego evropljani.

kosta

pre 9 godina

to me podseca na onaj klasican problem kojim HR menadzeri po kompanijama udaraju cvrge radnicima koji po nima ne zele da razmisljaju van ukorrnjene rutine i sablona: nacrtajte 9 tacaka na papiru u 3 vrste i 3 kolone, nesto poput

x x x
x x x
x x x

zadatak je da se te tacke povezu koristeci najvise 4 prave linije ali tako da ne podizete olovku s papira. Jedino resenje je da izlomljena linija koju vucete na hartiji delom izviri iz polja 3x3, sto objasnjava izraz 'out of the box'.

Deca nemaju znanje i zivotno iskustvo i koriste igru da dodju do resenja. Odrasli se uvek prvo oslanjaju na svoje iskustvo i pokusavaju da nadju resenje na osnovu poznatih obrazaca koje imaju u glavi. Bas kao sto to rade mnogi studenti,narocito na nasim fakultetima - provezbaju ndkoliko tipskih zadataka, izadju na ispit i mole bogsa da im upadne barem 2 poznata tipa problrema gde mogu da primene sablon i dobiju sesticu. Svi smo prosli kroz to, ne shvatajuci koliku medvedjh uslugu sebi pravimo ... Onda naleti zivotna situacija gde vise ne mozes da se oslanjas na nabubane sablone i pocnu glavobolje. Srecan je onaj koga to ne snadje ...

P.S. Rece jedan moj rodjak: za ispit provezbas, al u teretani mora da vezbas!

Nenad

pre 9 godina

Sa koje strane se ulazi na parking? Sa gornje! Kako vam nije palo na pamet da vozaci treba da vide brojeve a ne vi?!

Inace, u tom uzrastu se zavrsava formiranje neuroloskog sistema zaduzenog za rotaciju slike pre obrade u mozgu, pa je klincima verovatno zato lakse da sliku vide zarotiranu.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. (DaLanik, 26. mart 2015 13:58)

A ko ti je rekao da SAD nije NAOPAKO!? Ili da TI ne stojis NAOPAKO! Od tebe se ocekuje, ne da otkrijes broj, nego da OKRENES PAPIR, da vise ne stoji naopako. Tacno si potvrdio sve sto ti je covek rekao. I vise od toga.

X=iks

pre 9 godina

Mislim da su deca manje opterecena da po svaku cenu rese, pa samim tim i manje zadrta na pocetnom nacinu razmisljanja i spremnija da obrnu pogled. Evo, ja cak nisam ni obrnuo pogled! Odnosno, to sam ucinio svesno, tek kad mi je palo u oci (nakon ko zna koliko) da su sve cifre vertikalno simetricne.

Igor

pre 9 godina

Pokazao sam kolegi sliku i dao mu zadatak da resi ovo. Covek se mucio sat vremena, ispisao ceo A4 papir s nekim formulama i sablonima i na kraju se mu je isteklo vreme. Dobio sam vanilice.

DaLanik

pre 9 godina

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje:

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. Hvala za komplimente, samo imas tamo jedno J viska, ja sam patriota i nacionalista ne patriJota... to si mozda po sebi zakljucio jer ja nikoga nisam vredjao, za razliku od tebe, a to je prava osobina nepismenih koji su sisli sa brda i oterali nas civilizovane u inostranstvo. Molim moderatore da objave, ako me vec proziva... red je da mogu da odgovorim :)

Bubreg

pre 9 godina

Logicno? Ne bih se slozio. Ako se slika NE okrece onda je i 108 'logicno' resenje. Imamo 16 pa 06 (sto je 10 manje), zatim 68 pa 88 (sto je 20 vise) pa X i 98 - iz ovoga se moze zakljuciti da je NIZ minus 10 pa plus 20 pa bi na mestu X-a (tj. auta) mogao stajati i broj 108 (ako se ne okrece slika).

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....
(DaLanik, 26. mart 2015 11:59)

Srbenda si 100% i to pravi patiJota. Sve "znas" bolje nego bilo ko.

A zasto ne okrenes ekran tako da kraj koji je trenutno donji samo dignes? Sta ce se desiti?

jiki

pre 9 godina

@ DaLanik
- realno, ovo je prevara .... -
Ti sve ne razumes odmah nazoves prevarom ? OVO JE test inteligencije
Sta bi ti , verovatno prebio ovog prevaranta koji je napravio ovaj test ?

S1pac

pre 9 godina

Ауууу,па по коментарима се види да сте многи остали на нивоу деце,али оне што успевају да реше овај тест.

Belić

pre 9 godina

Poput zadatka - Koji je sledeći broj u nizu:
2,9,10,12,19,20

Objašnjenje je napisano unazad da ne upadne u oči:

D ovols an unjičop ivejorb ivs rej nadej i tesedavd ej enješer

Zoran

pre 9 godina

Lako je detetu, njemu nisu napunili glavu aritmetickim i geometrijskim progresijama, eksponencijalnim fukcijama, raznim semama tipa sledeci polovina zbira dva prethodna,...:)

zahir

pre 9 godina

Znam da ste svi pali na keca, ali tako se kec pise i u americi i u japanu.. I zato je ovaj test jednostavniji njihovoj deci nego nasim matorcima :) U mom slucaju je interesantno da sam u startu zakljucio da se svi brojevi citaju i obrnuto ali sam se momentalno bacio na matematiku :)

vukadin

pre 9 godina

pod hitno da idem na neko mensino testiranje..ja ovo nisam ni snimio kao problem,sekund i po je bio mnogo za 87icu..vise sam se po mucio sa naslovom teksta,nisam skapirao bas najbolje

Opusteni

pre 9 godina

Ja sam lupio 78 za nekih 15tak sekundi, procitao resenje, rekao sebi xaaxxaaxax kakva navlakusa... I tek onda skontao da je 78 okrenuto 87... Sad sam uplasen i sta nije uredu samnom... Ako ima neko objasnjenje pls :( ali stvarno...

p410va

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78, sto kada se obrni dodje na ocekivano. Samo nzm sta su zamislili, sta ce sa 7, nakon vracanja slike u pocetni polozaj ?
sve u svemu, lepa ideja i kreativna.

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Da vam pomognem oko resavanja... Ne morate okretati ekran za 180 stepeni, dovoljno je da, kao ja, to ucinite za π(Pi) radijana !

audi 5cyl

pre 9 godina

Ok, trebalo mi je koji minut da provalim. Matematički nisam došao do rešenja pa sam potražio druge opcije. Perspektiva je ono što odrasle najviše sputava kada je ovaj problem u pitanju. Ovo je lako deci koja znaju da broje do 100, a nisu nikada naučila niti mislila o perspektivi kao nečemu na šta treba obraćati pažnju pri crtanju. Da nema perspektive garant bi ga svako obrnuo za sekund i našao rešenje.

rex

pre 9 godina

kome se zanima sa malo ozbiljnijim stvarcicama nek kuca einstains riddle. treba odrediti ko ima ribicu. pola sata bi trebalo nekome normalnom da resi

DaLanik

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....

p410va

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78, sto kada se obrni dodje na ocekivano. Samo nzm sta su zamislili, sta ce sa 7, nakon vracanja slike u pocetni polozaj ?
sve u svemu, lepa ideja i kreativna.

darkside

pre 9 godina

Ordinarna glupost. Prvo, mi u Evropi ne pišemo tako brojeve da se ne razlikuju. Kod nas se jasno razaznaje broj 1 od slova L. Drugo, ovaj test se deci daje na papiru koga je lako okretati, savijati itd. - samim tim i lakše doći do rešenja. Evo ja ga recimo nisam rešio. Izvinjavam se na mojoj gluposti. Imam IQ od 35.

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje

pre 9 godina

realno, ovo je prevara, jer kad napisete sedmicu i obrnete je naopako, ona ne izgleda kao BROJ. 8 6 i 9 se mogu okretati i dalje su brojevi....
(DaLanik, 26. mart 2015 11:59)

Srbenda si 100% i to pravi patiJota. Sve "znas" bolje nego bilo ko.

A zasto ne okrenes ekran tako da kraj koji je trenutno donji samo dignes? Sta ce se desiti?

Belić

pre 9 godina

Poput zadatka - Koji je sledeći broj u nizu:
2,9,10,12,19,20

Objašnjenje je napisano unazad da ne upadne u oči:

D ovols an unjičop ivejorb ivs rej nadej i tesedavd ej enješer

DaLanik

pre 9 godina

Glupost je kô rakija: nikad ne miruje:

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. Hvala za komplimente, samo imas tamo jedno J viska, ja sam patriota i nacionalista ne patriJota... to si mozda po sebi zakljucio jer ja nikoga nisam vredjao, za razliku od tebe, a to je prava osobina nepismenih koji su sisli sa brda i oterali nas civilizovane u inostranstvo. Molim moderatore da objave, ako me vec proziva... red je da mogu da odgovorim :)

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Da vam pomognem oko resavanja... Ne morate okretati ekran za 180 stepeni, dovoljno je da, kao ja, to ucinite za π(Pi) radijana !

Bubreg

pre 9 godina

Logicno? Ne bih se slozio. Ako se slika NE okrece onda je i 108 'logicno' resenje. Imamo 16 pa 06 (sto je 10 manje), zatim 68 pa 88 (sto je 20 vise) pa X i 98 - iz ovoga se moze zakljuciti da je NIZ minus 10 pa plus 20 pa bi na mestu X-a (tj. auta) mogao stajati i broj 108 (ako se ne okrece slika).

neutralni felsh

pre 9 godina

ako je ovo bio test inteligencije, onda sam na njemu katastrofalno pao. sve sam zive algebre i logicke nizove isprobao i mucak.
genijalno su ga smislili, svaka cast :)

vukadin

pre 9 godina

pod hitno da idem na neko mensino testiranje..ja ovo nisam ni snimio kao problem,sekund i po je bio mnogo za 87icu..vise sam se po mucio sa naslovom teksta,nisam skapirao bas najbolje

Opusteni

pre 9 godina

Ja sam lupio 78 za nekih 15tak sekundi, procitao resenje, rekao sebi xaaxxaaxax kakva navlakusa... I tek onda skontao da je 78 okrenuto 87... Sad sam uplasen i sta nije uredu samnom... Ako ima neko objasnjenje pls :( ali stvarno...

matori

pre 9 godina

Nisam resio problem! Pokusavao sam na sve nacine da ukapiram numericku pravilnost, ali nista! Mi stariji smo ne glupi, vec ZAGLUPLJENI! Deca se radjjau pametna, radoznala i vredna. A onda ih zaglupljuju. To pocinje najpre u porodici, gde se radoznalost deteta smatra manom, a ne vrlinom! Radoznalo deriste - to su govorili za mene! Svuda zabada svoj nos! A Ameri imaju za to cak i onu pretecu izreku - radoznalost je macki dosla glave (curiosity killed the cat), kojom prete nevaljaloj deci. Roditeljima je tako najlakse, jer kad si pod stresom logicno je da ti na nerve idu pitanja: "Tata, a zasto ... tata, a zasto ...?". U skoli decu teraju da bubaju napamet gluposti, narocito u nasim skolama. Slicno je i na fakultetima! A finalni stadijum zaglupljivanja je na poslu. Ove godine punim 25 godina staza. Posao mi je bio rutinski, iskustvom ga usavrsavas, ali u isto vreme rutina ubija kreativnost i onesposobljava coveka da razmislja izvan kalupa (out-of-the-box). Ako se tu uzme u obzir i to da na poslu cesto mnoge stvari ne smes da kazes ovako ili onako, jer danas se posao gubi lako ... Onda nije ni cudo sto mator covek ne moze da resi nesto sto dete resi dok trepnes.

Nedavno je moj drugar u Ikei kupio neki orman. Dobio ga je spakovanog u kutiju, sa uputstvom za sklapanje. Proslog vikenda skupismo se mi kod njega da to sklopimo. Mucili smo se 2 sata dok nisu naisli njegovi klinci, koji su preuzeli komandu! Oni su bili mozak, mi misici. Jedino tako smo uspeli!

Dejan

pre 9 godina

Nije vazno kako bi izgledalo naopako kad se resi. Nije dzabe auti bas na tom broju. :) Prvo sam se dobro zamislio, kao da resavam test Mense. A onda sam shvatio da je ovo decji test, te da mora biti nesto jednostavnije. Tako sam trenutno dosao do resenja. Da nije ove cinjenice, mozda bi mi trebalo i pola sata, ko zna koliko... Bas volim ovakve testove, lep je osecaj kad se dodje do resenja. Malo je sramota da smo sporiji od male dece, ali dobro. Mi odmah krecemo na algebru, a ona ne gube vreme na taj nacin. A nisu jos ni zaglupljena vestima o starletama i sl.

Deca su radoznala

pre 9 godina

Test se daje odstampan na papiru. PItanje je samo, koliko bi se odraslih setilo da obrne papir naopako. Ekran ne okrecemo.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Preko niza sam za manje od 5 sec. zakljucio da je 78 (p410va, 26. mart 2015 13:07)

Pao, naravno. Tacan odgovor je 87. Jer, zadati brojevi nisu 16, 06... 68, nego 86... 90, 91. Ono sto se od testiranog trazi, to je da shvati da je *on* taj ko treba da promeni poziciju. Brojevi su oni koji su, a na papiru nije naznaceno sta je "gore", a sta "dole", nema zaglavlja i dna stranice i nista ti nije dalo za pravo da podrazumevas da je list okrenut bas onako kako treba. Preko nizova, ako ne okrenes list (ili se ne okrenes oko njega) nigde neces stici, a najmanje do 78.

jiki

pre 9 godina

@ DaLanik
- realno, ovo je prevara .... -
Ti sve ne razumes odmah nazoves prevarom ? OVO JE test inteligencije
Sta bi ti , verovatno prebio ovog prevaranta koji je napravio ovaj test ?

Nada

pre 9 godina

Ne razumem, sta ste se svi zapalili za zadatak?! Pa ovo je najobicniji niz brojeva, samo nisam bas sigurna da dete od nekih 6 godina zna da glatko broji do 100, i uoci resenje.

Sttefan

pre 9 godina

Dragi moji, zašto bi parking mesta bila obeležena zbunjujućim nizovima, komplikovanim (ne)jednačinama i algebrom i sl.? E to je ono što detetu daje prednost u ovom slučaju, ono nije opterećeno složenom matematikom jer to i ne zna, te vrlo brzo uviđa da se radi o nizu brojeva (kog god fonta) posmatranih odozgo. Ko vam je rekao da posmatrate matematički, odkud matematika na parkingu? Mi odrasli imamo tendenciju da komplikujemo jednostavne stvari, hranimo svoj ego i sl. S tim u vezi- manje od 15 sec ;)

nisam ja, ja je

pre 9 godina

sta ce se desiti? I dalje ce biti NAOPAKO. (DaLanik, 26. mart 2015 13:58)

A ko ti je rekao da SAD nije NAOPAKO!? Ili da TI ne stojis NAOPAKO! Od tebe se ocekuje, ne da otkrijes broj, nego da OKRENES PAPIR, da vise ne stoji naopako. Tacno si potvrdio sve sto ti je covek rekao. I vise od toga.

Daniel N.

pre 9 godina

Ovo nije nikakav test za upis u osnovnu školu u Hong Kongu. Lako se tražeći na internetu nađe da se kineski znakovi kao na slici na koriste u Hong Kongu, i da osim toga u Hong Kongu nema testova za upis u školu. Ovo je iz neke knjige s "matematičkim zagonetkama" i to je sve...

Dare

pre 9 godina

Ja sam odmah otkrio odgovor, jos na naslovnoj strani, na thumb slici :)

Inace na Nacionalnoj geografiji je bila odlicna emisija koja govori o intelligenciji, ili bolje reci masti, koja je neverovatna kod djece a koja nestaje odrastanjem. Jer svi mi slicno razmisljamo, tako smo nauceni, i kad resavamo problem svi razmisljamo po istom sablonu. A velika otkrica nastaju kada neko pokusa nesto neverovatno, kada mu se javi neka luda ideja. I Ajnstajn je rekao da je masta vaznija od znanja. Ja se cesto igram sa kcerkom izmisljanja novih imena lutkama i ja ne mogu da smislim nijedno a ona smisli po 20 - Janic, Cupil, Skosh, Chun i Chon (to su blizanci :), Skliz, Titi, Puci... :) I imam osjecaj da ih moze beskonacno izmisliti.

Zato podsticite svoju djecu da rade besmislene stvari i ne pokusavajte da ih programirate i ukljucite u standardne tokove.

kosta

pre 9 godina

to me podseca na onaj klasican problem kojim HR menadzeri po kompanijama udaraju cvrge radnicima koji po nima ne zele da razmisljaju van ukorrnjene rutine i sablona: nacrtajte 9 tacaka na papiru u 3 vrste i 3 kolone, nesto poput

x x x
x x x
x x x

zadatak je da se te tacke povezu koristeci najvise 4 prave linije ali tako da ne podizete olovku s papira. Jedino resenje je da izlomljena linija koju vucete na hartiji delom izviri iz polja 3x3, sto objasnjava izraz 'out of the box'.

Deca nemaju znanje i zivotno iskustvo i koriste igru da dodju do resenja. Odrasli se uvek prvo oslanjaju na svoje iskustvo i pokusavaju da nadju resenje na osnovu poznatih obrazaca koje imaju u glavi. Bas kao sto to rade mnogi studenti,narocito na nasim fakultetima - provezbaju ndkoliko tipskih zadataka, izadju na ispit i mole bogsa da im upadne barem 2 poznata tipa problrema gde mogu da primene sablon i dobiju sesticu. Svi smo prosli kroz to, ne shvatajuci koliku medvedjh uslugu sebi pravimo ... Onda naleti zivotna situacija gde vise ne mozes da se oslanjas na nabubane sablone i pocnu glavobolje. Srecan je onaj koga to ne snadje ...

P.S. Rece jedan moj rodjak: za ispit provezbas, al u teretani mora da vezbas!

Nenad

pre 9 godina

Sa koje strane se ulazi na parking? Sa gornje! Kako vam nije palo na pamet da vozaci treba da vide brojeve a ne vi?!

Inace, u tom uzrastu se zavrsava formiranje neuroloskog sistema zaduzenog za rotaciju slike pre obrade u mozgu, pa je klincima verovatno zato lakse da sliku vide zarotiranu.

S1pac

pre 9 godina

Ауууу,па по коментарима се види да сте многи остали на нивоу деце,али оне што успевају да реше овај тест.

zahir

pre 9 godina

Znam da ste svi pali na keca, ali tako se kec pise i u americi i u japanu.. I zato je ovaj test jednostavniji njihovoj deci nego nasim matorcima :) U mom slucaju je interesantno da sam u startu zakljucio da se svi brojevi citaju i obrnuto ali sam se momentalno bacio na matematiku :)

Zoran

pre 9 godina

Lako je detetu, njemu nisu napunili glavu aritmetickim i geometrijskim progresijama, eksponencijalnim fukcijama, raznim semama tipa sledeci polovina zbira dva prethodna,...:)

X=iks

pre 9 godina

Mislim da su deca manje opterecena da po svaku cenu rese, pa samim tim i manje zadrta na pocetnom nacinu razmisljanja i spremnija da obrnu pogled. Evo, ja cak nisam ni obrnuo pogled! Odnosno, to sam ucinio svesno, tek kad mi je palo u oci (nakon ko zna koliko) da su sve cifre vertikalno simetricne.

audi 5cyl

pre 9 godina

Ok, trebalo mi je koji minut da provalim. Matematički nisam došao do rešenja pa sam potražio druge opcije. Perspektiva je ono što odrasle najviše sputava kada je ovaj problem u pitanju. Ovo je lako deci koja znaju da broje do 100, a nisu nikada naučila niti mislila o perspektivi kao nečemu na šta treba obraćati pažnju pri crtanju. Da nema perspektive garant bi ga svako obrnuo za sekund i našao rešenje.

ovo nije matematicki zadatak

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Ali, eto - napisana je upravo tako. A cak si je i ti procitao.

rex

pre 9 godina

kome se zanima sa malo ozbiljnijim stvarcicama nek kuca einstains riddle. treba odrediti ko ima ribicu. pola sata bi trebalo nekome normalnom da resi

Zoran

pre 9 godina

Glupost, onu jedinicu na kraju niko ne bi napisao onako!
(kako da ne, 26. mart 2015 14:53)

Tako se pise 1 u Americi. Ja sam u Americi i imam problem da im citam rukopis cifara. Takve cifre je pisao moj deda, vrlo slicno. Nije problem ni 1 i 7, sto nemaju crte, nego sto je dvojka, sestica, cetvorka, budi bog sa nama. I jedva sam se nekako privikao.

Pazi, ako pogledas arapske cifre oni pisu mnogo blize arapskim ciframa nego evropljani.

Igor

pre 9 godina

Pokazao sam kolegi sliku i dao mu zadatak da resi ovo. Covek se mucio sat vremena, ispisao ceo A4 papir s nekim formulama i sablonima i na kraju se mu je isteklo vreme. Dobio sam vanilice.