Četvrtak, 19.03.2015.

08:08

Šta nam sve nauka sprema u narednih 50 godina

Izvor: B92

Šta nam sve nauka sprema u narednih 50 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...

mozda ponovo izmisle tocak

pre 9 godina

Nista od navedenog nije nauka,vec samo razvoj tehnologije. Nauka podrazumeva otkriti, pokazati i dokazati, a primena naucnih dostignuca je tehnolgija.

potrosac

pre 9 godina

Tehnologiju na njenom vrhuncu ne nmozemo razlikovati od carolije ( Asimov, rekao bih). Stvar je u tome da je proboj nauke strahovito usporen u zadnja dva veka, dok je u poslednjih 20-ak godina primetna spirala nanize; naime, sve je usmereno na trenutne fin.efekte i na e-mrezu. Svaki proboj u nauci odnosi se na elektroniku i zabavu, dok je u prirodnim i tehnickim naukama rec uglavnom o spekulacijama. Dobar deo ovog sto pisem vec je izlozio D.Brawn u svojim delima gde zestoko opovrgava termin "mracni srednji vek" i navodi dostignuca i ljudske velicine koje su se ostvarivale u tom "mracnom" periodu.
Po meni, jedini put kojim covecanstvo mora da sledi i istrazuje jeste osvajanje i kolonizacija svemira, u suprotnom ce covecanstvo skliznuti u dekadenciju a sva nauka ce postati populisticka i u sluzbi zabave. Pola veka posle sletanja na mesec, veliki uspeh je slanje sondi... Pomislio bi covek da je za pola veka nauka toliko napredovala da bi sada vec pola Mlecnog Puta kolonizovano. A mi to isto nismo u stanju da ponovimo. Sam taj podatak dovoljno govori o nauci unazad 50.godina.

cestica svesti

pre 9 godina

"Prema onom što danas možemo vidjeti kuda li god okrenuli glavu, na što god usmjerili pažnju a proizlazi i potaknuto je današnjim takozvanim "znanjem", ispada da je znanje najdestruktivnija sila koja trenutno postoji na planeti zemlji, pa tako znanstvenici na temelju svoga "znanja" stvaraju najopasnije, najotrovnije štetne i destruktivne spojeve i tehnologije koje su u mogućnosti u trenu uništiti sav poznati život na planeti i samu planetu zemlju. Da li ovaj način djelovanja-znanja možemo nazivati znanjem, na jednoj razini i možemo, za stvoriti atomsku bombu potrebno je veliko znanje, ali nije pametno i mudro koristiti je. Znanje bez mudrosti-svjesnosti je destruktivno i nepotpuno, s toga svo znanje mora biti popraćeno i znanjem o našem neznanju. Neznanje prerušeno u znanje je najdestruktivnija sila koja proizlazi iz ego-uma te koja nažalost trenutno vlada ovom planetom i određuje tijek budućih događaja."

Originator

pre 9 godina

Kad sam bio klinac 80-ih, govorili su na televiziji da ce posle 2000 godine aoutomobili leteti pa evo jos uvek prdimo na beznin i na dizel. Nismo se maknuli nikud osim sto nam raste ekran na mobilnim telefonima. Broj upotreba obecane tehnologije u civilstvu do sada je NULA! Nemamo bezicni prenos energije, nemamo altrnativne vidove energije, nemamo poboljsanja u medicini, nemamo zdravu hranu, nemamo lekove... O smanjivanju zagadjenja izduvnih gasova se ni ne spominje (svim vladama to odgovara zbog profita). Struja poskupljuje, posla nema, kriza na sve strane, voda zagadjena, priroda se zaprasuje, radijacija na sve strane, zavera na sve strane, holokausti, revolucije, ratovi, pljacke, ubistva, aleksandar vucic, islamska drzava, ebola, svinjski gripovi, chipovanje, obama, lazne vakcine, putin. Sve lepse od lepseg! Sve navedeno u clanku okaciti macki o rep jer ce nas naterati da zivimo u pecinama za 50 godina!

Deda Proka

pre 9 godina

@Djoshica
Cemu sve to, taj pesimizam?
To u nauci je proces, to nije nicija zavera. Ili ti se mozda ne dopada sto evolucija ide svojim putem i nas nista ne pita?
A to sto je nas ljude stvorila, to je kao bilo dobro, a sada ... "evolucijo ne talasaj, ostavi sve kako je danas, sa nama bas ovakvima"?
E, pa nije nego!

Zergrush86

pre 9 godina

Bilo bi lepo kada bi se takva naučna dostignuća ostvarila u budućnosti ali s obzirom na trenutnu globalnu situaciju nisam siguran u budućnost kakvu sam zamišljao.

NekoIzMase

pre 9 godina

Hm, teleport ...
Ko prvi napravi funkcionalni teleport eto njega kaok vladara sveta
Svi znamo da se prvo sve razvija za potrebe Vojske
znači na primer recimo da Kanada to prva razvije eto njena primer odmah u Brazilu sa sve Vojskom u Glavnom gradu(namerno nisam hteo da stavim "dobro poznate neprijatelje", ili na primer pošalješ lepo neku Bombicu iz tačke A u tačku B momentalno bez da iko šta primeti. Sve antiraketne zaštite padaju u Vodu ... i slično. Nije problem u tehnologiji i njenom brzom napretku, nego da li mi kao čovečanstvo možemo toliko brzo da "sazrimo" tj. napredujemo i na strani ljudskosti da bi mogli bezbedno da koristimo tehnologiju.

Zoki kaze

pre 9 godina

To za crne rupe. Ne znamo šta su, kako funkcionišu i da li uopšte postoje. Sve se bazira na pretpostavkama, a naučnici su uspeli da stvore kontrolisane uslove za stvaranje jedne. Moje je pitanje, kako su ti uslovi kontrolisati kada ne znamo ništa o njima?

Deda Proka

pre 9 godina

Sta vam je bre?
Kakvi su vam to: pola cinicni, pola depresivni komentari.
Tek po koji pmetan covek.
Radujte se bre sto ste zivi u ovo doba, sto ste svedoci tehnoloskog napretka, sto zivite sve duze, sto vam je svet pod prstima, kako nikada nije bio.
Uhvatili ste se za ili svoje plate ili svetske zavere. Podsmevate se svetu koji je bogat i napredan, a sami zelite da vam plate rastu. O cega da rastu?
Ukljucite se u taj tehnoloski napredak! Sta cekate?

berg

pre 9 godina

Kao sto Djoshica vec rece, progresija ljudskog roda je eksponencijalna samo sto razvoj nase duhovnosti ne prati tehnoloski napredak. zbog toga se bojim da ca na toj klackalici, tehnoloski napredak da nas povuce dole. Sve naucne discipline pa i religija, objasnjavaju iste stvari samo iz razlicitih uglova sagledavaju. Nas jedini spas je da se naucnici pridrzavaju principa kojih se Tesla pridrzavao i nauku dozive kao oduhovljenu nauku. Mozda ovo sto su oni nabrojali izgleda kao nesta spektakularno ali verujem, da najveca magija lezi u nama samima i da je sledeca stepenica naseg napredka, upravo u nama.

Dr No

pre 9 godina

brzina svetlosti zavisi od medijuma kroz koji se krece. Kroz vodu se krece sporije nego kroz vazduh, a u vazduhu je sporija nego u vakuumu.
Ovo zavisi od refraktivnog indeksa koji se i odredjuje iz odnosa brzine svetlosti c i fazne brzine svetlosti.
U Boze Ajnstajnovim kondenzatima moguce je usporiti svetlost do brzine od nekoliko m/s a cak i zaustaviti je, medjutim ovo su procesi povezani sa absorpcijom i ponovnom reemisijom svetlosti na temperaturama blizu apsolutne nule na kojima gore pomenuti kondenzati postoje

futur

pre 9 godina

Ljudi ce postici samo par stvari sa ove liste, ali nije navedena najbitnija od njih - vestacka inteligencija. Kako je rekao Dzejms Baret to ce biti nasa poslednja inovacija jer eksplozija inteligencije koja ce se desiti tada je u ovom momentu nama nezamisliva. I upravo ce masine pronaci resenja za tegnologije sa ove liste i mnoge druge. A za 100 godina cemo pobediti smrt i postati besmrtna civilizacija, naravno ako se ne unistimo pre toga.

Voja

pre 9 godina

Koliko samo pametnih komentara... Kao prvo... niko nije teleportovao nikakvu cesticu,vec je na osnovu kvantne isprepletanosti,stvorena cestica sa osobinama druge...sto nikako nije teleportacija vec pre kloniranje...
Kao drugo... brzina svetlosti u vakuumu je konstanta,a odavno je vec laserima zaustavljen foton na neko malo vreme...
Kao trece... zasto Srbin komentarise cak i kad nema pojma o cemu prica... ? Ko resi tu misteriju zasluzuje Nobela...

Aca

pre 9 godina

Od ovoga ja nemam koristi. U zadnjih 15 godina jedinu korist od tehnoloskih dostignuca imao sam sto promenim telefon svake dve godine i kucni kompjuter menjam na 5-6 god.

Hornet

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.
(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

@(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

Hvala Bogu nećeš!

P.S. Bog se piše velikim slovom komunisto

Joca 011

pre 9 godina

@ (Suboticanin, 19. mart 2015 09:01)

Kao i uvek, čovek je ''pogan stvor'', pa npr. i tvoju lepu želju
za opštim raspolaganjem resursa tumači kako je u ime te progresivne ideje
sasvim legitimno oduzeti te resurse od onih koji raspolažu s njima.
A to, prirodno, vodi nasilju i naoružavanju, jer onaj koji raspolaže resursima
želi da ih prodaje pa ih stoga i čuva, opet prirodno – oružjem.
Obrni – okreni, hoćemo da se grabimo i bijemo pa to ti je.
Na ovoj planeti je tako. Ima uslova da bude drugačije samo u nekom drugom,
budućem svetu, u kome život neće zavisiti od materije. Tome se svetu nadamo i radujemo.
.

Suboticanin

pre 9 godina

hteli mi to da priznamo ili ne sve tehnologije koje su dansa svakodnevne i bez koje "ne mozemo" su proizvod ratova, tj razvijale su se za destrukciju ili eventualno "samo" u vojne svrhe...mali primeri, mlaznini i raketni motori, preteca interneta...opet sa druge strane po mom skromnom misljenju da se ljudski rod civilizacisjski jos nije razvio za neka u danasnjem pogledu epohalna otkrica...ja ne mogu ni da zamislim da se samo 30% novca utrosenog na oruzije u svetu usmeri ka nauci, medicini globalnoj infrastrukturi gde bi nam bio kraj a kamoli 100%...ali na zalost kod nas jos vazi pohlepa i zivotinjski nagon za vladavinom snaznijeg...kada se ljudski rod evolutivno razvije da svi imaju prava na resurse zemlje one najosnovnije onda cemo imati i teleporte i putovanje brzinom svetlosti i ko za sta sve...

cinik

pre 9 godina

Teleportaciji makroskopskih objekata (i zivih bica) prethodice kopiranje ili generisanje informacionog klona objekta koji se teleportuje. Osim ovog bice neophodna tehnologija koja ce od virtulnog klona praviti original. I sve to u realnom vremenu. Posledica je da bi npr. Djokovic mogao da ucestvuje na svim turnirima na svetu

zoran1965

pre 9 godina

lepa predviđanja, samo, da li će civilizacija postojati za 50 godina?
(Pop, 19. mart 2015 09:08)
pa čitajući novine serbske i prateći serbske portale...potsećaju me na one ludake sa ulica (iz filmova) koji proriču smak sveta
a srblje se primilo, što samo govori o školovanosti i inteligenciji prosečnog srbina

Joca 011

pre 9 godina

Većina naučnih prodora su ili tržišno ili vojno finansirani i orijentisani, i shvatam da je to sasvim očekivano u ovom našem pragmatičnom svetu. Ali pririteti treba da nam budu drugi – oni od životne važnosti. Najpre sigurnost od stihija - cunamija, poplava, suša, uragana, vulkana, zemljotresa... Indonežanski cunami je više od sata putovao brzinom od 700 km/h i odneo 300.000 ljudi. Kako ga sva naša satelitska i GPS tehnika (koja se hvali kako može na tlu da snimi predmet veličine šibice) nije prepoznala i obavestila narod da se povuče od obale? Potom je bitno da bezbedno vladamo našom tehnikom – npr. atomskim centralama i saobraćajnim sredstvima. (I posle godinu dana ne znamo gde je izgubljen malezijski avion i stotine putnika!) Zatim, nauka treba da nas odbrani od zagađene hrane, tla, vode i vazduha. Uzalud je, mislim, sav naš naučni napredak ako je u pojedinim zemljama i do 80% populacije prekomerno gojazno i hronično bolesno kao posledica hrane prepune pesticidima i steroidima.
Ali...
.

djc-xxx

pre 9 godina

Ova "budućnost" nam je nikakva. Sve se svodi na kompjutere i mobilne telefone, a sad samo na smartfonove... Da mi je neko pre 50 godina rekao da ću na ulici i dalje viđati "Fiće" i "Kečeve" i prjavlštinu i đubre, ja ne bih verovao... Kakvi 3D štampači, kada nam se svemirska tehnologija nije pomerila iz 80-tih...

cemu sve to sluzi?

pre 9 godina

A hoce li posle svih ovih mudrih izuma covek postati jos covecniji i humaniji ili ce kao i do sada postati jos veca i krvolocnija zver?

Djoshica

pre 9 godina

Nauka se ne razvija vremenski linearno, već eksponencijalno. Za razvoj točka su bile potrebne 1000 godina, za razvoj metala, mačeva, kopalja, oklopa, storine. Od razvoja baruta, kreće progresivni razvoj tehnologije. U 20 veku se dešavaju svi prodori u hemiji, fizici, automobilizmu, avijaciji, sve ono što nas determiniše kao moderna epoha, a 2 svetski rat je okupio sve najbolje iz napretka, protiv čovečanstva. U posleratnom periodu, televizija, čip i kompjuteri doživljavaju renesansu. A samo njihovo prisustvo ubrzava razvoj u svim poljima stostruko, pa sa otvorenim novim horizontima se otvara pitanje. Koliko samo društvo, i čovečanstvo, može da podnese sve ove prebrze promene, po svest jedinke? Koliko mogućnosti zloupotreba, dominacije određenih naučnih, vojnih, tajnih agencija, lobista, industrijskih magnata... Sam princip demokratije, je već odavno ugrožen, i ne postojeć. Dolazi do ogromnog proboja i raslojavanja nauke, društava, ekonomija, kriznih ratnih žarišta, siromaštva, nepismenosti. Šta će svi ovi pritisci u svim raslojenim društvenim obručima doneti, i kako sve njih plemenito podmiriti? Kad pojedinačno mišljenje i autoriteti ne postoje.

Vlada komunista

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.

Kalisi

pre 9 godina

Obradovala bi me mogućnost putovanja kroz vreme u prošlost. Da me kloniraju i vrate sa svim sećanjima u bivšu Jugoslaviju, recimo u 1978. ili 79. Znala bih šta treba da uradim.

Voja

pre 9 godina

Koliko samo pametnih komentara... Kao prvo... niko nije teleportovao nikakvu cesticu,vec je na osnovu kvantne isprepletanosti,stvorena cestica sa osobinama druge...sto nikako nije teleportacija vec pre kloniranje...
Kao drugo... brzina svetlosti u vakuumu je konstanta,a odavno je vec laserima zaustavljen foton na neko malo vreme...
Kao trece... zasto Srbin komentarise cak i kad nema pojma o cemu prica... ? Ko resi tu misteriju zasluzuje Nobela...

Suboticanin

pre 9 godina

hteli mi to da priznamo ili ne sve tehnologije koje su dansa svakodnevne i bez koje "ne mozemo" su proizvod ratova, tj razvijale su se za destrukciju ili eventualno "samo" u vojne svrhe...mali primeri, mlaznini i raketni motori, preteca interneta...opet sa druge strane po mom skromnom misljenju da se ljudski rod civilizacisjski jos nije razvio za neka u danasnjem pogledu epohalna otkrica...ja ne mogu ni da zamislim da se samo 30% novca utrosenog na oruzije u svetu usmeri ka nauci, medicini globalnoj infrastrukturi gde bi nam bio kraj a kamoli 100%...ali na zalost kod nas jos vazi pohlepa i zivotinjski nagon za vladavinom snaznijeg...kada se ljudski rod evolutivno razvije da svi imaju prava na resurse zemlje one najosnovnije onda cemo imati i teleporte i putovanje brzinom svetlosti i ko za sta sve...

Kalisi

pre 9 godina

Obradovala bi me mogućnost putovanja kroz vreme u prošlost. Da me kloniraju i vrate sa svim sećanjima u bivšu Jugoslaviju, recimo u 1978. ili 79. Znala bih šta treba da uradim.

cemu sve to sluzi?

pre 9 godina

A hoce li posle svih ovih mudrih izuma covek postati jos covecniji i humaniji ili ce kao i do sada postati jos veca i krvolocnija zver?

Djoshica

pre 9 godina

Nauka se ne razvija vremenski linearno, već eksponencijalno. Za razvoj točka su bile potrebne 1000 godina, za razvoj metala, mačeva, kopalja, oklopa, storine. Od razvoja baruta, kreće progresivni razvoj tehnologije. U 20 veku se dešavaju svi prodori u hemiji, fizici, automobilizmu, avijaciji, sve ono što nas determiniše kao moderna epoha, a 2 svetski rat je okupio sve najbolje iz napretka, protiv čovečanstva. U posleratnom periodu, televizija, čip i kompjuteri doživljavaju renesansu. A samo njihovo prisustvo ubrzava razvoj u svim poljima stostruko, pa sa otvorenim novim horizontima se otvara pitanje. Koliko samo društvo, i čovečanstvo, može da podnese sve ove prebrze promene, po svest jedinke? Koliko mogućnosti zloupotreba, dominacije određenih naučnih, vojnih, tajnih agencija, lobista, industrijskih magnata... Sam princip demokratije, je već odavno ugrožen, i ne postojeć. Dolazi do ogromnog proboja i raslojavanja nauke, društava, ekonomija, kriznih ratnih žarišta, siromaštva, nepismenosti. Šta će svi ovi pritisci u svim raslojenim društvenim obručima doneti, i kako sve njih plemenito podmiriti? Kad pojedinačno mišljenje i autoriteti ne postoje.

Deda Proka

pre 9 godina

Sta vam je bre?
Kakvi su vam to: pola cinicni, pola depresivni komentari.
Tek po koji pmetan covek.
Radujte se bre sto ste zivi u ovo doba, sto ste svedoci tehnoloskog napretka, sto zivite sve duze, sto vam je svet pod prstima, kako nikada nije bio.
Uhvatili ste se za ili svoje plate ili svetske zavere. Podsmevate se svetu koji je bogat i napredan, a sami zelite da vam plate rastu. O cega da rastu?
Ukljucite se u taj tehnoloski napredak! Sta cekate?

Joca 011

pre 9 godina

Većina naučnih prodora su ili tržišno ili vojno finansirani i orijentisani, i shvatam da je to sasvim očekivano u ovom našem pragmatičnom svetu. Ali pririteti treba da nam budu drugi – oni od životne važnosti. Najpre sigurnost od stihija - cunamija, poplava, suša, uragana, vulkana, zemljotresa... Indonežanski cunami je više od sata putovao brzinom od 700 km/h i odneo 300.000 ljudi. Kako ga sva naša satelitska i GPS tehnika (koja se hvali kako može na tlu da snimi predmet veličine šibice) nije prepoznala i obavestila narod da se povuče od obale? Potom je bitno da bezbedno vladamo našom tehnikom – npr. atomskim centralama i saobraćajnim sredstvima. (I posle godinu dana ne znamo gde je izgubljen malezijski avion i stotine putnika!) Zatim, nauka treba da nas odbrani od zagađene hrane, tla, vode i vazduha. Uzalud je, mislim, sav naš naučni napredak ako je u pojedinim zemljama i do 80% populacije prekomerno gojazno i hronično bolesno kao posledica hrane prepune pesticidima i steroidima.
Ali...
.

futur

pre 9 godina

Ljudi ce postici samo par stvari sa ove liste, ali nije navedena najbitnija od njih - vestacka inteligencija. Kako je rekao Dzejms Baret to ce biti nasa poslednja inovacija jer eksplozija inteligencije koja ce se desiti tada je u ovom momentu nama nezamisliva. I upravo ce masine pronaci resenja za tegnologije sa ove liste i mnoge druge. A za 100 godina cemo pobediti smrt i postati besmrtna civilizacija, naravno ako se ne unistimo pre toga.

cinik

pre 9 godina

Teleportaciji makroskopskih objekata (i zivih bica) prethodice kopiranje ili generisanje informacionog klona objekta koji se teleportuje. Osim ovog bice neophodna tehnologija koja ce od virtulnog klona praviti original. I sve to u realnom vremenu. Posledica je da bi npr. Djokovic mogao da ucestvuje na svim turnirima na svetu

Aca

pre 9 godina

Od ovoga ja nemam koristi. U zadnjih 15 godina jedinu korist od tehnoloskih dostignuca imao sam sto promenim telefon svake dve godine i kucni kompjuter menjam na 5-6 god.

djc-xxx

pre 9 godina

Ova "budućnost" nam je nikakva. Sve se svodi na kompjutere i mobilne telefone, a sad samo na smartfonove... Da mi je neko pre 50 godina rekao da ću na ulici i dalje viđati "Fiće" i "Kečeve" i prjavlštinu i đubre, ja ne bih verovao... Kakvi 3D štampači, kada nam se svemirska tehnologija nije pomerila iz 80-tih...

zoran1965

pre 9 godina

lepa predviđanja, samo, da li će civilizacija postojati za 50 godina?
(Pop, 19. mart 2015 09:08)
pa čitajući novine serbske i prateći serbske portale...potsećaju me na one ludake sa ulica (iz filmova) koji proriču smak sveta
a srblje se primilo, što samo govori o školovanosti i inteligenciji prosečnog srbina

Dr No

pre 9 godina

brzina svetlosti zavisi od medijuma kroz koji se krece. Kroz vodu se krece sporije nego kroz vazduh, a u vazduhu je sporija nego u vakuumu.
Ovo zavisi od refraktivnog indeksa koji se i odredjuje iz odnosa brzine svetlosti c i fazne brzine svetlosti.
U Boze Ajnstajnovim kondenzatima moguce je usporiti svetlost do brzine od nekoliko m/s a cak i zaustaviti je, medjutim ovo su procesi povezani sa absorpcijom i ponovnom reemisijom svetlosti na temperaturama blizu apsolutne nule na kojima gore pomenuti kondenzati postoje

NekoIzMase

pre 9 godina

Hm, teleport ...
Ko prvi napravi funkcionalni teleport eto njega kaok vladara sveta
Svi znamo da se prvo sve razvija za potrebe Vojske
znači na primer recimo da Kanada to prva razvije eto njena primer odmah u Brazilu sa sve Vojskom u Glavnom gradu(namerno nisam hteo da stavim "dobro poznate neprijatelje", ili na primer pošalješ lepo neku Bombicu iz tačke A u tačku B momentalno bez da iko šta primeti. Sve antiraketne zaštite padaju u Vodu ... i slično. Nije problem u tehnologiji i njenom brzom napretku, nego da li mi kao čovečanstvo možemo toliko brzo da "sazrimo" tj. napredujemo i na strani ljudskosti da bi mogli bezbedno da koristimo tehnologiju.

Originator

pre 9 godina

Kad sam bio klinac 80-ih, govorili su na televiziji da ce posle 2000 godine aoutomobili leteti pa evo jos uvek prdimo na beznin i na dizel. Nismo se maknuli nikud osim sto nam raste ekran na mobilnim telefonima. Broj upotreba obecane tehnologije u civilstvu do sada je NULA! Nemamo bezicni prenos energije, nemamo altrnativne vidove energije, nemamo poboljsanja u medicini, nemamo zdravu hranu, nemamo lekove... O smanjivanju zagadjenja izduvnih gasova se ni ne spominje (svim vladama to odgovara zbog profita). Struja poskupljuje, posla nema, kriza na sve strane, voda zagadjena, priroda se zaprasuje, radijacija na sve strane, zavera na sve strane, holokausti, revolucije, ratovi, pljacke, ubistva, aleksandar vucic, islamska drzava, ebola, svinjski gripovi, chipovanje, obama, lazne vakcine, putin. Sve lepse od lepseg! Sve navedeno u clanku okaciti macki o rep jer ce nas naterati da zivimo u pecinama za 50 godina!

berg

pre 9 godina

Kao sto Djoshica vec rece, progresija ljudskog roda je eksponencijalna samo sto razvoj nase duhovnosti ne prati tehnoloski napredak. zbog toga se bojim da ca na toj klackalici, tehnoloski napredak da nas povuce dole. Sve naucne discipline pa i religija, objasnjavaju iste stvari samo iz razlicitih uglova sagledavaju. Nas jedini spas je da se naucnici pridrzavaju principa kojih se Tesla pridrzavao i nauku dozive kao oduhovljenu nauku. Mozda ovo sto su oni nabrojali izgleda kao nesta spektakularno ali verujem, da najveca magija lezi u nama samima i da je sledeca stepenica naseg napredka, upravo u nama.

Vlada komunista

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Suboticanin, 19. mart 2015 09:01)

Kao i uvek, čovek je ''pogan stvor'', pa npr. i tvoju lepu želju
za opštim raspolaganjem resursa tumači kako je u ime te progresivne ideje
sasvim legitimno oduzeti te resurse od onih koji raspolažu s njima.
A to, prirodno, vodi nasilju i naoružavanju, jer onaj koji raspolaže resursima
želi da ih prodaje pa ih stoga i čuva, opet prirodno – oružjem.
Obrni – okreni, hoćemo da se grabimo i bijemo pa to ti je.
Na ovoj planeti je tako. Ima uslova da bude drugačije samo u nekom drugom,
budućem svetu, u kome život neće zavisiti od materije. Tome se svetu nadamo i radujemo.
.

Hornet

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.
(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

@(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

Hvala Bogu nećeš!

P.S. Bog se piše velikim slovom komunisto

Deda Proka

pre 9 godina

@Djoshica
Cemu sve to, taj pesimizam?
To u nauci je proces, to nije nicija zavera. Ili ti se mozda ne dopada sto evolucija ide svojim putem i nas nista ne pita?
A to sto je nas ljude stvorila, to je kao bilo dobro, a sada ... "evolucijo ne talasaj, ostavi sve kako je danas, sa nama bas ovakvima"?
E, pa nije nego!

Zoki kaze

pre 9 godina

To za crne rupe. Ne znamo šta su, kako funkcionišu i da li uopšte postoje. Sve se bazira na pretpostavkama, a naučnici su uspeli da stvore kontrolisane uslove za stvaranje jedne. Moje je pitanje, kako su ti uslovi kontrolisati kada ne znamo ništa o njima?

cestica svesti

pre 9 godina

"Prema onom što danas možemo vidjeti kuda li god okrenuli glavu, na što god usmjerili pažnju a proizlazi i potaknuto je današnjim takozvanim "znanjem", ispada da je znanje najdestruktivnija sila koja trenutno postoji na planeti zemlji, pa tako znanstvenici na temelju svoga "znanja" stvaraju najopasnije, najotrovnije štetne i destruktivne spojeve i tehnologije koje su u mogućnosti u trenu uništiti sav poznati život na planeti i samu planetu zemlju. Da li ovaj način djelovanja-znanja možemo nazivati znanjem, na jednoj razini i možemo, za stvoriti atomsku bombu potrebno je veliko znanje, ali nije pametno i mudro koristiti je. Znanje bez mudrosti-svjesnosti je destruktivno i nepotpuno, s toga svo znanje mora biti popraćeno i znanjem o našem neznanju. Neznanje prerušeno u znanje je najdestruktivnija sila koja proizlazi iz ego-uma te koja nažalost trenutno vlada ovom planetom i određuje tijek budućih događaja."

potrosac

pre 9 godina

Tehnologiju na njenom vrhuncu ne nmozemo razlikovati od carolije ( Asimov, rekao bih). Stvar je u tome da je proboj nauke strahovito usporen u zadnja dva veka, dok je u poslednjih 20-ak godina primetna spirala nanize; naime, sve je usmereno na trenutne fin.efekte i na e-mrezu. Svaki proboj u nauci odnosi se na elektroniku i zabavu, dok je u prirodnim i tehnickim naukama rec uglavnom o spekulacijama. Dobar deo ovog sto pisem vec je izlozio D.Brawn u svojim delima gde zestoko opovrgava termin "mracni srednji vek" i navodi dostignuca i ljudske velicine koje su se ostvarivale u tom "mracnom" periodu.
Po meni, jedini put kojim covecanstvo mora da sledi i istrazuje jeste osvajanje i kolonizacija svemira, u suprotnom ce covecanstvo skliznuti u dekadenciju a sva nauka ce postati populisticka i u sluzbi zabave. Pola veka posle sletanja na mesec, veliki uspeh je slanje sondi... Pomislio bi covek da je za pola veka nauka toliko napredovala da bi sada vec pola Mlecnog Puta kolonizovano. A mi to isto nismo u stanju da ponovimo. Sam taj podatak dovoljno govori o nauci unazad 50.godina.

Zergrush86

pre 9 godina

Bilo bi lepo kada bi se takva naučna dostignuća ostvarila u budućnosti ali s obzirom na trenutnu globalnu situaciju nisam siguran u budućnost kakvu sam zamišljao.

mozda ponovo izmisle tocak

pre 9 godina

Nista od navedenog nije nauka,vec samo razvoj tehnologije. Nauka podrazumeva otkriti, pokazati i dokazati, a primena naucnih dostignuca je tehnolgija.

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...

Vlada komunista

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.

Hornet

pre 9 godina

Naučnici se baš trude da Zemlji dođe kraj: antimaterija, crna rupa itd. Bave se budalaštinama koje su uzgred desktrutivne. Nauka je do sada išla u pozitivnom smeru a sudeći na osnovu ovog teksta ide u negativnom smeru. Hvala bogu ja neću dočekati 2050-tu.
(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

@(Vlada komunista, 19. mart 2015 08:37)

Hvala Bogu nećeš!

P.S. Bog se piše velikim slovom komunisto

cemu sve to sluzi?

pre 9 godina

A hoce li posle svih ovih mudrih izuma covek postati jos covecniji i humaniji ili ce kao i do sada postati jos veca i krvolocnija zver?

zoran1965

pre 9 godina

lepa predviđanja, samo, da li će civilizacija postojati za 50 godina?
(Pop, 19. mart 2015 09:08)
pa čitajući novine serbske i prateći serbske portale...potsećaju me na one ludake sa ulica (iz filmova) koji proriču smak sveta
a srblje se primilo, što samo govori o školovanosti i inteligenciji prosečnog srbina

Kalisi

pre 9 godina

Obradovala bi me mogućnost putovanja kroz vreme u prošlost. Da me kloniraju i vrate sa svim sećanjima u bivšu Jugoslaviju, recimo u 1978. ili 79. Znala bih šta treba da uradim.

Aca

pre 9 godina

Od ovoga ja nemam koristi. U zadnjih 15 godina jedinu korist od tehnoloskih dostignuca imao sam sto promenim telefon svake dve godine i kucni kompjuter menjam na 5-6 god.

berg

pre 9 godina

Kao sto Djoshica vec rece, progresija ljudskog roda je eksponencijalna samo sto razvoj nase duhovnosti ne prati tehnoloski napredak. zbog toga se bojim da ca na toj klackalici, tehnoloski napredak da nas povuce dole. Sve naucne discipline pa i religija, objasnjavaju iste stvari samo iz razlicitih uglova sagledavaju. Nas jedini spas je da se naucnici pridrzavaju principa kojih se Tesla pridrzavao i nauku dozive kao oduhovljenu nauku. Mozda ovo sto su oni nabrojali izgleda kao nesta spektakularno ali verujem, da najveca magija lezi u nama samima i da je sledeca stepenica naseg napredka, upravo u nama.

djc-xxx

pre 9 godina

Ova "budućnost" nam je nikakva. Sve se svodi na kompjutere i mobilne telefone, a sad samo na smartfonove... Da mi je neko pre 50 godina rekao da ću na ulici i dalje viđati "Fiće" i "Kečeve" i prjavlštinu i đubre, ja ne bih verovao... Kakvi 3D štampači, kada nam se svemirska tehnologija nije pomerila iz 80-tih...

futur

pre 9 godina

Ljudi ce postici samo par stvari sa ove liste, ali nije navedena najbitnija od njih - vestacka inteligencija. Kako je rekao Dzejms Baret to ce biti nasa poslednja inovacija jer eksplozija inteligencije koja ce se desiti tada je u ovom momentu nama nezamisliva. I upravo ce masine pronaci resenja za tegnologije sa ove liste i mnoge druge. A za 100 godina cemo pobediti smrt i postati besmrtna civilizacija, naravno ako se ne unistimo pre toga.

Djoshica

pre 9 godina

Nauka se ne razvija vremenski linearno, već eksponencijalno. Za razvoj točka su bile potrebne 1000 godina, za razvoj metala, mačeva, kopalja, oklopa, storine. Od razvoja baruta, kreće progresivni razvoj tehnologije. U 20 veku se dešavaju svi prodori u hemiji, fizici, automobilizmu, avijaciji, sve ono što nas determiniše kao moderna epoha, a 2 svetski rat je okupio sve najbolje iz napretka, protiv čovečanstva. U posleratnom periodu, televizija, čip i kompjuteri doživljavaju renesansu. A samo njihovo prisustvo ubrzava razvoj u svim poljima stostruko, pa sa otvorenim novim horizontima se otvara pitanje. Koliko samo društvo, i čovečanstvo, može da podnese sve ove prebrze promene, po svest jedinke? Koliko mogućnosti zloupotreba, dominacije određenih naučnih, vojnih, tajnih agencija, lobista, industrijskih magnata... Sam princip demokratije, je već odavno ugrožen, i ne postojeć. Dolazi do ogromnog proboja i raslojavanja nauke, društava, ekonomija, kriznih ratnih žarišta, siromaštva, nepismenosti. Šta će svi ovi pritisci u svim raslojenim društvenim obručima doneti, i kako sve njih plemenito podmiriti? Kad pojedinačno mišljenje i autoriteti ne postoje.

Zoki kaze

pre 9 godina

To za crne rupe. Ne znamo šta su, kako funkcionišu i da li uopšte postoje. Sve se bazira na pretpostavkama, a naučnici su uspeli da stvore kontrolisane uslove za stvaranje jedne. Moje je pitanje, kako su ti uslovi kontrolisati kada ne znamo ništa o njima?

Originator

pre 9 godina

Kad sam bio klinac 80-ih, govorili su na televiziji da ce posle 2000 godine aoutomobili leteti pa evo jos uvek prdimo na beznin i na dizel. Nismo se maknuli nikud osim sto nam raste ekran na mobilnim telefonima. Broj upotreba obecane tehnologije u civilstvu do sada je NULA! Nemamo bezicni prenos energije, nemamo altrnativne vidove energije, nemamo poboljsanja u medicini, nemamo zdravu hranu, nemamo lekove... O smanjivanju zagadjenja izduvnih gasova se ni ne spominje (svim vladama to odgovara zbog profita). Struja poskupljuje, posla nema, kriza na sve strane, voda zagadjena, priroda se zaprasuje, radijacija na sve strane, zavera na sve strane, holokausti, revolucije, ratovi, pljacke, ubistva, aleksandar vucic, islamska drzava, ebola, svinjski gripovi, chipovanje, obama, lazne vakcine, putin. Sve lepse od lepseg! Sve navedeno u clanku okaciti macki o rep jer ce nas naterati da zivimo u pecinama za 50 godina!

cinik

pre 9 godina

Teleportaciji makroskopskih objekata (i zivih bica) prethodice kopiranje ili generisanje informacionog klona objekta koji se teleportuje. Osim ovog bice neophodna tehnologija koja ce od virtulnog klona praviti original. I sve to u realnom vremenu. Posledica je da bi npr. Djokovic mogao da ucestvuje na svim turnirima na svetu

Deda Proka

pre 9 godina

Sta vam je bre?
Kakvi su vam to: pola cinicni, pola depresivni komentari.
Tek po koji pmetan covek.
Radujte se bre sto ste zivi u ovo doba, sto ste svedoci tehnoloskog napretka, sto zivite sve duze, sto vam je svet pod prstima, kako nikada nije bio.
Uhvatili ste se za ili svoje plate ili svetske zavere. Podsmevate se svetu koji je bogat i napredan, a sami zelite da vam plate rastu. O cega da rastu?
Ukljucite se u taj tehnoloski napredak! Sta cekate?

Suboticanin

pre 9 godina

hteli mi to da priznamo ili ne sve tehnologije koje su dansa svakodnevne i bez koje "ne mozemo" su proizvod ratova, tj razvijale su se za destrukciju ili eventualno "samo" u vojne svrhe...mali primeri, mlaznini i raketni motori, preteca interneta...opet sa druge strane po mom skromnom misljenju da se ljudski rod civilizacisjski jos nije razvio za neka u danasnjem pogledu epohalna otkrica...ja ne mogu ni da zamislim da se samo 30% novca utrosenog na oruzije u svetu usmeri ka nauci, medicini globalnoj infrastrukturi gde bi nam bio kraj a kamoli 100%...ali na zalost kod nas jos vazi pohlepa i zivotinjski nagon za vladavinom snaznijeg...kada se ljudski rod evolutivno razvije da svi imaju prava na resurse zemlje one najosnovnije onda cemo imati i teleporte i putovanje brzinom svetlosti i ko za sta sve...

Joca 011

pre 9 godina

Većina naučnih prodora su ili tržišno ili vojno finansirani i orijentisani, i shvatam da je to sasvim očekivano u ovom našem pragmatičnom svetu. Ali pririteti treba da nam budu drugi – oni od životne važnosti. Najpre sigurnost od stihija - cunamija, poplava, suša, uragana, vulkana, zemljotresa... Indonežanski cunami je više od sata putovao brzinom od 700 km/h i odneo 300.000 ljudi. Kako ga sva naša satelitska i GPS tehnika (koja se hvali kako može na tlu da snimi predmet veličine šibice) nije prepoznala i obavestila narod da se povuče od obale? Potom je bitno da bezbedno vladamo našom tehnikom – npr. atomskim centralama i saobraćajnim sredstvima. (I posle godinu dana ne znamo gde je izgubljen malezijski avion i stotine putnika!) Zatim, nauka treba da nas odbrani od zagađene hrane, tla, vode i vazduha. Uzalud je, mislim, sav naš naučni napredak ako je u pojedinim zemljama i do 80% populacije prekomerno gojazno i hronično bolesno kao posledica hrane prepune pesticidima i steroidima.
Ali...
.

Voja

pre 9 godina

Koliko samo pametnih komentara... Kao prvo... niko nije teleportovao nikakvu cesticu,vec je na osnovu kvantne isprepletanosti,stvorena cestica sa osobinama druge...sto nikako nije teleportacija vec pre kloniranje...
Kao drugo... brzina svetlosti u vakuumu je konstanta,a odavno je vec laserima zaustavljen foton na neko malo vreme...
Kao trece... zasto Srbin komentarise cak i kad nema pojma o cemu prica... ? Ko resi tu misteriju zasluzuje Nobela...

NekoIzMase

pre 9 godina

Hm, teleport ...
Ko prvi napravi funkcionalni teleport eto njega kaok vladara sveta
Svi znamo da se prvo sve razvija za potrebe Vojske
znači na primer recimo da Kanada to prva razvije eto njena primer odmah u Brazilu sa sve Vojskom u Glavnom gradu(namerno nisam hteo da stavim "dobro poznate neprijatelje", ili na primer pošalješ lepo neku Bombicu iz tačke A u tačku B momentalno bez da iko šta primeti. Sve antiraketne zaštite padaju u Vodu ... i slično. Nije problem u tehnologiji i njenom brzom napretku, nego da li mi kao čovečanstvo možemo toliko brzo da "sazrimo" tj. napredujemo i na strani ljudskosti da bi mogli bezbedno da koristimo tehnologiju.

Zergrush86

pre 9 godina

Bilo bi lepo kada bi se takva naučna dostignuća ostvarila u budućnosti ali s obzirom na trenutnu globalnu situaciju nisam siguran u budućnost kakvu sam zamišljao.

Deda Proka

pre 9 godina

@Djoshica
Cemu sve to, taj pesimizam?
To u nauci je proces, to nije nicija zavera. Ili ti se mozda ne dopada sto evolucija ide svojim putem i nas nista ne pita?
A to sto je nas ljude stvorila, to je kao bilo dobro, a sada ... "evolucijo ne talasaj, ostavi sve kako je danas, sa nama bas ovakvima"?
E, pa nije nego!

Joca 011

pre 9 godina

@ (Suboticanin, 19. mart 2015 09:01)

Kao i uvek, čovek je ''pogan stvor'', pa npr. i tvoju lepu želju
za opštim raspolaganjem resursa tumači kako je u ime te progresivne ideje
sasvim legitimno oduzeti te resurse od onih koji raspolažu s njima.
A to, prirodno, vodi nasilju i naoružavanju, jer onaj koji raspolaže resursima
želi da ih prodaje pa ih stoga i čuva, opet prirodno – oružjem.
Obrni – okreni, hoćemo da se grabimo i bijemo pa to ti je.
Na ovoj planeti je tako. Ima uslova da bude drugačije samo u nekom drugom,
budućem svetu, u kome život neće zavisiti od materije. Tome se svetu nadamo i radujemo.
.

cestica svesti

pre 9 godina

"Prema onom što danas možemo vidjeti kuda li god okrenuli glavu, na što god usmjerili pažnju a proizlazi i potaknuto je današnjim takozvanim "znanjem", ispada da je znanje najdestruktivnija sila koja trenutno postoji na planeti zemlji, pa tako znanstvenici na temelju svoga "znanja" stvaraju najopasnije, najotrovnije štetne i destruktivne spojeve i tehnologije koje su u mogućnosti u trenu uništiti sav poznati život na planeti i samu planetu zemlju. Da li ovaj način djelovanja-znanja možemo nazivati znanjem, na jednoj razini i možemo, za stvoriti atomsku bombu potrebno je veliko znanje, ali nije pametno i mudro koristiti je. Znanje bez mudrosti-svjesnosti je destruktivno i nepotpuno, s toga svo znanje mora biti popraćeno i znanjem o našem neznanju. Neznanje prerušeno u znanje je najdestruktivnija sila koja proizlazi iz ego-uma te koja nažalost trenutno vlada ovom planetom i određuje tijek budućih događaja."

Dr No

pre 9 godina

brzina svetlosti zavisi od medijuma kroz koji se krece. Kroz vodu se krece sporije nego kroz vazduh, a u vazduhu je sporija nego u vakuumu.
Ovo zavisi od refraktivnog indeksa koji se i odredjuje iz odnosa brzine svetlosti c i fazne brzine svetlosti.
U Boze Ajnstajnovim kondenzatima moguce je usporiti svetlost do brzine od nekoliko m/s a cak i zaustaviti je, medjutim ovo su procesi povezani sa absorpcijom i ponovnom reemisijom svetlosti na temperaturama blizu apsolutne nule na kojima gore pomenuti kondenzati postoje

potrosac

pre 9 godina

Tehnologiju na njenom vrhuncu ne nmozemo razlikovati od carolije ( Asimov, rekao bih). Stvar je u tome da je proboj nauke strahovito usporen u zadnja dva veka, dok je u poslednjih 20-ak godina primetna spirala nanize; naime, sve je usmereno na trenutne fin.efekte i na e-mrezu. Svaki proboj u nauci odnosi se na elektroniku i zabavu, dok je u prirodnim i tehnickim naukama rec uglavnom o spekulacijama. Dobar deo ovog sto pisem vec je izlozio D.Brawn u svojim delima gde zestoko opovrgava termin "mracni srednji vek" i navodi dostignuca i ljudske velicine koje su se ostvarivale u tom "mracnom" periodu.
Po meni, jedini put kojim covecanstvo mora da sledi i istrazuje jeste osvajanje i kolonizacija svemira, u suprotnom ce covecanstvo skliznuti u dekadenciju a sva nauka ce postati populisticka i u sluzbi zabave. Pola veka posle sletanja na mesec, veliki uspeh je slanje sondi... Pomislio bi covek da je za pola veka nauka toliko napredovala da bi sada vec pola Mlecnog Puta kolonizovano. A mi to isto nismo u stanju da ponovimo. Sam taj podatak dovoljno govori o nauci unazad 50.godina.

mozda ponovo izmisle tocak

pre 9 godina

Nista od navedenog nije nauka,vec samo razvoj tehnologije. Nauka podrazumeva otkriti, pokazati i dokazati, a primena naucnih dostignuca je tehnolgija.

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...

Dragan

pre 9 godina

Ova lista ne sadrzi nekoliko kljucnih tehnoloskih "cuda" koje mozemo ocekivati u naradnih 50 godina. Pre svega Nanotehnologija - ona ce potpuno promeniti svet. Potpuno ovladavanje manipulacijom atomima donece nove materijale, kucne nanofabrike za koje ce danasnji 3D printing biti kao kameno doba, lecenje svih bolesti (nano masine ce otklanjati samo bolesne celije ili ih zamenjivati novim, zdravim), usporiti proces starenja, resiti problem zagadjenosti...