Nedelja, 01.02.2015.

14:18

Da li vreme uopšte postoji?

Izvor: Daily Mail

Da li vreme uopšte postoji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Александар Џунић

pre 9 godina

Врме ће данас бити местимично кишовито, са повремним сунчаним епизодама. Ко верује, нека понесе кишобран, а ко не верује - сунцобран.

disco ninja

pre 9 godina

Revolucionarno! Eto rešenja za Švajcarce.
Vreme ne postoji.
Kamata ne postoji.
Kurs se nemenja u vremenu jer ono, naravno, ne postoji.

zeleni

pre 9 godina

Duhovnost je u buducnosti, materijalizam je u proslosti, a duhovnost i materijalizam su u sadasnjosti, to je tacka preseka za coveka koji je i duhovno i materijalano bice.

Vreme ili periodičnost?

pre 9 godina

Vreme nije astronomska kategorija. Vreme je filozofska kategorija i kao takva zavisi od čovekovog subjektivnog doživljaja. Jedinice za meru vremena ljudi su sami smislili, da bi sebi olakšali život, jer ako bi svaki pojedinac vreme merio prema subjektivnom doživljaju "protoka" vremena, kao društvo ne bismo nikada mogli da se dogovorimo i usaglasimo ni oko najjednostavnijih stvari.

Nikica

pre 9 godina

Stvar je manje više jednostavna. Sve postoji dok postoji posmatrač. Onog trenutka kad umrete, za vas prestaje da postoji i prostor i vreme i materija i energija i planete i sunce i zvezde i Ajnštajn i guzica Kim Kardashian i Ivica i Marica, apsolutno sve. Nema ničega. Ako posmatrate iz te perspektive, onda će vam biti jasno, da je percepcija univerzuma a posledično i sam univerzum zavisan isključivo od vaših čula. Vi ste ga stvorili u svojoj svesti, vi ćete ga i uništiti, kad odete bogu na istinu. A iza vas ostaju univerzumi drugih posmatrača, isto isprepletani medju sobom.

all seeing eye

pre 9 godina

Buducnost je poznata verziji nas u buducnosti, i u raznim razlicitim buducnostima, posto se one razlikuju i sve deluju na sadasnjost i sadasnjost na njih to medjusobno dejstvo moze biti teze objediniti u svesti. Zato ako bi verzija nas u nekoj buducnosti ostvarila koherentiju vezu sa nama u sadasnjosti onda bi nam se sadasnji trenutak razvukao u svesti i umesto pola sekunde trajao neograniceno duze.

Ја

pre 9 godina

Читам ове коментаре и могу само да кажем да је ова наша Србија пуна скривених "научника" и "астрофизичара", сви могу право на Харвард!

Prolaznost

pre 9 godina

To ja govorim vec godinama. Ne postoji ni proslost ni buducnost. Postoji samo sadasnjost. I sadasnjost je jedino sto postoji. Proslost ne postoji jer je prosla, buducnost ne postoji jer se nikad nije dogodila. Vreme ne prolazi. Prolazimo samo mi.

Rade

pre 9 godina

Vreme je lenjir s kojim merimo rastojanje izmedju (npr) juce i danas.A onda kao takav-o,i postoji.
(bandi, 1. februar 2015 14:57)

Nisi upravu. To se zove vremenski period. A vreme kao prirodna pojava definitivno ne postoji. Starenje je npr bioloski proces. Pa i pomeranje kazaljka na satu koje mi nazivamo pracenjem vremena je nista drugo do pracenje pomeranja planeta.

majstor buda

pre 9 godina

A da li neko stvarno veruje u "veliki prasak"?! Da je "nešto" eksplodiralo i nastao univerzum... A šta je bilo pre toga u stvarnom beskraju...?

Joca 011

pre 9 godina

Pozdravljam ovo sto je u tekstu receno da celokupna paleta dogadjaja, i odigranih i neodigranih, postoji istovremeno, s tim da je sadasnjost samo tren, beskonacno malog trajanja, i samo kao pomerljiva granica izmedju proslosti i buducnosti. Tako da se moze reci i da sadasnjost nema trajanje. Jer, vec kad sam otkucao predhodno slovo ovog teksta taj dogadjaj pripada proslosti, a to sto treba da otkucam verifikacioni kod da bih ga poslao pripada buducnosti. S tim, da, svedoci smo toga, proslost je moguce do u detalje rekonstruisati i saznati (i to redovno cine tzv. medijumi), dok buducnost ne zna niko do Bog. Niko npr. nikakvim nacinima nema sanse da sazna broj dobitne kombinacije lutrije.
.

Black Goo

pre 9 godina

Vreme je stvar lokaliteta i uvek zavisi odakle i šta se to posmatra i meri sa protokom u jedinici vremena. Na našoj planeti sigurno da postoji nešto što bi smo mogli da nazovemo vreme, reka vremena i slično, ali čim se od nje u veliko more svih mogućnosti odmaknemo tako nešto zemaljsko odmah više ne postoji.
Zato ni na jednom nebeskom telu vreme ne teče isto i svi naši časovnici (i atomski) i peščani i solarni satovi kad bi smo ih nekud odneli ne bi mogli da nam služe za ništa više od suvenira sa ovog našeg svemirskog broda, kojeg mi zovemo planeta Zemlja.
Poznate su mi sve ove interpretacije iz teksta i znam da malo njih shvataju da one pobijaju Ajnštajna i teoriju relativiteta u samoj srži i ako se na početku čini da ga potvrđuju. Međutim, kad se malo dalje odmakne i shvate sve reperkusije te logike onda se i brzo shvati da Ajnštajn nije bio u pravu za sve što se dešava u Kosmosu. To je upravo i problem što neke plaši, kako pobiti sveca Ajnštajna i postati disident u naučnoj zajednici sa svim negativnim posledicama po sopstvenu kožu. Pritom se zaboravlja da većeg disidenta i jeretika od Ajnštajna u njegovo vreme nije bilo. Da upravo on i jeste srušio jedan stari pogleda na svet i uspostavio fiziku 2. Vreme je odavno bilo i za 3.0 verziju, ali, eto, čeka se na nešto i od nekoga još uvek. "Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše" ili samo u svoje činovničke pozicijice i bedne platice za presipanje iz šupljeg u prazno. Kad sistem uzvrati udarac to uvek boli.

ko jel ja

pre 9 godina

ako smo mi deo univerzuma a jesmo, onda su u njemu sadrzana i sva nasa iskustva, citava proslost, kao i sadasnjost. bilo bi dosta cudno da u tako slozenom sistemu ne postoji ono sto mi nazivamo buducnost. a vetovatno je i proslost i sadasnjost i buducnost u stvari konstantnost (jedan trenutak) koju mi ne mozemo da pojmimo.

Hornet

pre 9 godina

@(strebam, 01. februar 2015 15:28)

Obrazložio si svoju teoriju na primeru da dovoljno ubrzan predmet nestaje, što nije tačno. To što ljudsko oko nije u mogućnosti da registruje neke stvari ne znači da one ne postoje.

DrH

pre 9 godina

mi kao vrsta, razumni ljudi, smo toliko primitivni da je to zapanjujuce strasno. mi veoma tesko mozemo da percipiramo vreme kao jos jednu dimenziju. a koliko ih jos ima, po teoriji struna? vreme je dimenzija, isto tako kao sto su i sirina, visina, duzina. nazalost, vecina nas "razumnih ljudi" ne poznaje ni najosnovniju geometriju za peti razred os.

nikola

pre 9 godina

Vreme postoji levo(proslost) i desno( buducnost) a izmedju toga je covek, njegovo SADA.To sada je bezvremeno, tu vreme ne postoji.

Proslost je teret buducnost zelja, i covek nikada nije u SADA vecito su mu u umu ta dva.
Kada pustis teret i ubijes zelju ubio si vreme.
Covek je van vremena kada oslobodi um.

x

pre 9 godina

ne postoji vreme. postoji ljubav i ona je svuda i sve. volis dete i pri ideji zaceca i roditelje i kad ih sahranis. vreme je iluzija. samo ljubav i protok... ali ne vremena...

Boki

pre 9 godina

Jatvrdim decenijama da ne postoji,samo me niko ne slusa.
Najprakticniji izum i najveca covekova zbluda je "vreme".Od vremena postoji sadasnjost i nista vise.Vreme u prirodi ne pistoji.

strebam

pre 9 godina

Ja verujem u teoriju da postoji beskonacno mnogo univerzuma i da bi nase fizicke jedinice bile beznacajne (medju njima i vreme) kada bi ih posmatrali u takvom sistemu. Ali, mislim da nas, kao ziva bica, vreme definise. Posmatrajmo, na primer, automobil koji se krece po nekom putu. Ako bismo tu sliku beskonacno ubrzali automobil bi se kretao sve brze i brze i na kraju nestao i imali bi samo sliku praznog puta. Da li taj automobil postoji ako je vreme beskonacno ubrzano? Za nas ne postoji sadasnjost ako ne postoji proslost i buducnost, nema svesti ako se vreme ne menja. Valjda sam razumljivo napisao, malo sam se bacio u filozofiju...

Marks

pre 9 godina

Naravno da vreme ne postoji, barem ne u nasoj percepciji "necega" sto se krece linearno od neke tacke u proslosti, do neke tacke u buducnosti.

Yoga Nadica

pre 9 godina

Mi nismo cak ni energija nego cista svest koje samo trenutno koristi energiju. Posto svest u svojoj sustini ne moze da se podeli mi smo jedna te ista svest koja ima iluziju odvojenosti, kao sto i materijalne stvari dozivljavamo kao odvojene, sada sa savremenom fizikom znamo da one to u sustini nisu. Mi smo vecna svest, koja sebe dozivljava kroz prozivljavanje svakog od svojih delica ponaosob. Prostor i vreme su samo iluzije. Prostor je sastavljan od atoma koji je u svojoj sustini prazan (talas svih mogucnosti).

Reed

pre 9 godina

Oni koriste teoriju koristeci reci "uvek", "zauvek" i "postoje" (sada), koje se upravo uklapaju samo u nasu predstavu o vremenu kao linearnom procesu. Nema bas puno smisla...

čovek

pre 9 godina

(Zlatko Todorović, 1. februar 2015 14:31)
Prostor i vreme se ne mogu posmatrati kao zasebne kategorije ... postoji samo prostor-vreme kao zavisnost ... sadašnjost je privid i kao takva ne postoji ... svaki događaj koji registrujemo je već prošlost jer da izuzmemo sve druge razloge, našem mozgu je potrebno vreme za obradu tih informacija pa je naše "sada" već prošlost u realnom vremenu ... signali putuju određenom i konačnom brzinom ... ako istovremeno dodirnemo čelo i prste na nozi - mozak će nam reći da su to istovremeni i sada događaji ali realno to je samo finalni proizvod obrade informacija a ne realnost ... evo mozgalice: najudaljenija poznata galaksija se nalazi na 3,4 milijardi sv. godina ... dakle da li je ona SADA na toj daljini? ... odgovor je da se ona SADA nalazi na 13.1 milijardi godiina jer se u "medjuvremenu" svemir širi ... lokalni doživljaji "SADA" se mogu primenjivati samo lokalno i nisu univerzalni baš zbog upletenosti prostora i vremena ... mi imamo tkz. sazvežđa jer nam to, lokalno vreme omogućava ... ako bi se nastanili u blizini crne rupe, ne bi imali sazvežđa jer bi lokalno vreme bilo do te mere usporeno da bi se zvezde svakodnevno pomerale u tolikoj meri da bi bilo nemoguće formirati bilo kakav smisleni oblik ... već nakon nekoliko nedelja bi Solarni sistem, iz te perspektive, nastao i nestao ... sa perspektive zemljana mi bi živeli večno :) ...

Lane

pre 9 godina

NEMA VREMENA
Postoji kretanje zajedništva svesti i materije i mi to kretanje opažamo i beležimo. Ova prosta činjenica nam govori o apsurdu pojma vremena i njegova tri nezavisna agregatna stanja - sadašnjost, budućnost i prošlost. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i mterije, je nedeljivo, tako da ono jedno i jedinstveno sadrži sve ono što opažamo. Ova nedeljivost i neraskidivost je takva da se ni u filozofskom pristupu ne može rastaviti. Možemo pričati o vremenu i zamišljati ga u bilo kojoj situaciji uzaludno se nadajući da zajedništvo svesti i materije u njihovom neprekidnom kretanju vežemo za mikrosekunde ili milijarde godina, svejedno, vreme će ostati samo privid, nema ga. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i materije, ne možemo da razdvojimo niti da uništimo, obzirom da jedno bez drugog ne postoje.

Mako Cakmak

pre 9 godina

Sta prica ovaj?
Vreme u odnosu na coveka tj vreme koje ce se desiti zavisi i od coveka samog....Ako nesto hoce da uradi uradice(niko mu ne diriguje iz svemira,da tako kazem)

Mike-Toronto

pre 9 godina

To je Tesla znao odavno. Ali mu zapadni naučnici nisu verovali. To sada tvrde i Velimir Abramovic i mnogi Teslijanci. Šteta što nas je Anstajn zeznuo.

bzvz

pre 9 godina

Mi smo posmatraci koji posmatraju posmatrano. Sam posmatrac je bezvremen jer je i nestvoren, nerodjen, vec je ono sto postoji samo po sebi, a posmatrano podleze neprestanoj promeni, pa tako stvara i iluziju vremena. Kad posmatrac (subjekat) opazi posmatrano, ono se povlaci i prestaje da postoji, a kada posmatrano preuzima ulogu subjekta, onda se subjekat gubi u posmatranome (objektu). To je paradoks postojanja, ili u prevodu, vreme postoji i ne postoji, zavisno od tacke i ugla gledista.

interstellar

pre 9 godina

Postoji samo vecno sadasnji trenutak.

Ono sto mi zovemo vremenom nije nista drugo do kretanje energije, tj promena oblika materije pa zato kazemo da posle 10 godina nesto ili neko je ostario. To je kretanje energije koje pogresno dozivljavamo kao promenu vremena.

Zato se svaka meditacija zasniva na otkrivanju svog Bica,BItka koji je vecno u sadasnjosti u nama. Nema buducnosti i nema proslosti. Sve se odigrava ovde i sada.

Za 30 minuta od sada ako tako posmatrate, ponovo ce biti sada. Za 10 godina, bice sada. Sve sto cete primetiti jeste kretanje energije.

Zlatko Todorović

pre 9 godina

Ako je to tačno, onda nijedno kretanje nije haotično i ništa se slučajno de dešava. Samim tim, menjajući poziciju mi menjamo i našu tačku sadašnjosti, kao što u istoj vremenskoj tačci dva putnika u istom vozu ne vide isti prostor, nemaju isti osećaj putovanja i td. Šta nam to govori? Pošto mi ne možemo fizički da se susretnemo, bar još uvek, meni to govori da smo mi samo energija koja, putujući iz tačke u tačku zauzima neki materijalni oblik, zavisno od informacija koje se karakteristika te energije. A upravo je to Tesla i govorio. Šta vi misite o tome?

Delija_KV

pre 9 godina

U filmu interstellar je na veoma mastovit nacim prikazano vreme kao dimenzija. Mozda stvarno odgovor na to pitanje lezi u otkrici kako funkcionisu crne rupe i kako da se gravitacija kontrolise. Mislim da je Gravitacija i vreme usko povezana stvar.

Zlatko Todorović

pre 9 godina

Ako je to tačno, onda nijedno kretanje nije haotično i ništa se slučajno de dešava. Samim tim, menjajući poziciju mi menjamo i našu tačku sadašnjosti, kao što u istoj vremenskoj tačci dva putnika u istom vozu ne vide isti prostor, nemaju isti osećaj putovanja i td. Šta nam to govori? Pošto mi ne možemo fizički da se susretnemo, bar još uvek, meni to govori da smo mi samo energija koja, putujući iz tačke u tačku zauzima neki materijalni oblik, zavisno od informacija koje se karakteristika te energije. A upravo je to Tesla i govorio. Šta vi misite o tome?

interstellar

pre 9 godina

Postoji samo vecno sadasnji trenutak.

Ono sto mi zovemo vremenom nije nista drugo do kretanje energije, tj promena oblika materije pa zato kazemo da posle 10 godina nesto ili neko je ostario. To je kretanje energije koje pogresno dozivljavamo kao promenu vremena.

Zato se svaka meditacija zasniva na otkrivanju svog Bica,BItka koji je vecno u sadasnjosti u nama. Nema buducnosti i nema proslosti. Sve se odigrava ovde i sada.

Za 30 minuta od sada ako tako posmatrate, ponovo ce biti sada. Za 10 godina, bice sada. Sve sto cete primetiti jeste kretanje energije.

Delija_KV

pre 9 godina

U filmu interstellar je na veoma mastovit nacim prikazano vreme kao dimenzija. Mozda stvarno odgovor na to pitanje lezi u otkrici kako funkcionisu crne rupe i kako da se gravitacija kontrolise. Mislim da je Gravitacija i vreme usko povezana stvar.

Yoga Nadica

pre 9 godina

Mi nismo cak ni energija nego cista svest koje samo trenutno koristi energiju. Posto svest u svojoj sustini ne moze da se podeli mi smo jedna te ista svest koja ima iluziju odvojenosti, kao sto i materijalne stvari dozivljavamo kao odvojene, sada sa savremenom fizikom znamo da one to u sustini nisu. Mi smo vecna svest, koja sebe dozivljava kroz prozivljavanje svakog od svojih delica ponaosob. Prostor i vreme su samo iluzije. Prostor je sastavljan od atoma koji je u svojoj sustini prazan (talas svih mogucnosti).

DrH

pre 9 godina

mi kao vrsta, razumni ljudi, smo toliko primitivni da je to zapanjujuce strasno. mi veoma tesko mozemo da percipiramo vreme kao jos jednu dimenziju. a koliko ih jos ima, po teoriji struna? vreme je dimenzija, isto tako kao sto su i sirina, visina, duzina. nazalost, vecina nas "razumnih ljudi" ne poznaje ni najosnovniju geometriju za peti razred os.

Boki

pre 9 godina

Jatvrdim decenijama da ne postoji,samo me niko ne slusa.
Najprakticniji izum i najveca covekova zbluda je "vreme".Od vremena postoji sadasnjost i nista vise.Vreme u prirodi ne pistoji.

nikola

pre 9 godina

Vreme postoji levo(proslost) i desno( buducnost) a izmedju toga je covek, njegovo SADA.To sada je bezvremeno, tu vreme ne postoji.

Proslost je teret buducnost zelja, i covek nikada nije u SADA vecito su mu u umu ta dva.
Kada pustis teret i ubijes zelju ubio si vreme.
Covek je van vremena kada oslobodi um.

Ја

pre 9 godina

Читам ове коментаре и могу само да кажем да је ова наша Србија пуна скривених "научника" и "астрофизичара", сви могу право на Харвард!

čovek

pre 9 godina

(Zlatko Todorović, 1. februar 2015 14:31)
Prostor i vreme se ne mogu posmatrati kao zasebne kategorije ... postoji samo prostor-vreme kao zavisnost ... sadašnjost je privid i kao takva ne postoji ... svaki događaj koji registrujemo je već prošlost jer da izuzmemo sve druge razloge, našem mozgu je potrebno vreme za obradu tih informacija pa je naše "sada" već prošlost u realnom vremenu ... signali putuju određenom i konačnom brzinom ... ako istovremeno dodirnemo čelo i prste na nozi - mozak će nam reći da su to istovremeni i sada događaji ali realno to je samo finalni proizvod obrade informacija a ne realnost ... evo mozgalice: najudaljenija poznata galaksija se nalazi na 3,4 milijardi sv. godina ... dakle da li je ona SADA na toj daljini? ... odgovor je da se ona SADA nalazi na 13.1 milijardi godiina jer se u "medjuvremenu" svemir širi ... lokalni doživljaji "SADA" se mogu primenjivati samo lokalno i nisu univerzalni baš zbog upletenosti prostora i vremena ... mi imamo tkz. sazvežđa jer nam to, lokalno vreme omogućava ... ako bi se nastanili u blizini crne rupe, ne bi imali sazvežđa jer bi lokalno vreme bilo do te mere usporeno da bi se zvezde svakodnevno pomerale u tolikoj meri da bi bilo nemoguće formirati bilo kakav smisleni oblik ... već nakon nekoliko nedelja bi Solarni sistem, iz te perspektive, nastao i nestao ... sa perspektive zemljana mi bi živeli večno :) ...

Mike-Toronto

pre 9 godina

To je Tesla znao odavno. Ali mu zapadni naučnici nisu verovali. To sada tvrde i Velimir Abramovic i mnogi Teslijanci. Šteta što nas je Anstajn zeznuo.

Hornet

pre 9 godina

@(strebam, 01. februar 2015 15:28)

Obrazložio si svoju teoriju na primeru da dovoljno ubrzan predmet nestaje, što nije tačno. To što ljudsko oko nije u mogućnosti da registruje neke stvari ne znači da one ne postoje.

Nikica

pre 9 godina

Stvar je manje više jednostavna. Sve postoji dok postoji posmatrač. Onog trenutka kad umrete, za vas prestaje da postoji i prostor i vreme i materija i energija i planete i sunce i zvezde i Ajnštajn i guzica Kim Kardashian i Ivica i Marica, apsolutno sve. Nema ničega. Ako posmatrate iz te perspektive, onda će vam biti jasno, da je percepcija univerzuma a posledično i sam univerzum zavisan isključivo od vaših čula. Vi ste ga stvorili u svojoj svesti, vi ćete ga i uništiti, kad odete bogu na istinu. A iza vas ostaju univerzumi drugih posmatrača, isto isprepletani medju sobom.

Prolaznost

pre 9 godina

To ja govorim vec godinama. Ne postoji ni proslost ni buducnost. Postoji samo sadasnjost. I sadasnjost je jedino sto postoji. Proslost ne postoji jer je prosla, buducnost ne postoji jer se nikad nije dogodila. Vreme ne prolazi. Prolazimo samo mi.

Vreme ili periodičnost?

pre 9 godina

Vreme nije astronomska kategorija. Vreme je filozofska kategorija i kao takva zavisi od čovekovog subjektivnog doživljaja. Jedinice za meru vremena ljudi su sami smislili, da bi sebi olakšali život, jer ako bi svaki pojedinac vreme merio prema subjektivnom doživljaju "protoka" vremena, kao društvo ne bismo nikada mogli da se dogovorimo i usaglasimo ni oko najjednostavnijih stvari.

bzvz

pre 9 godina

Mi smo posmatraci koji posmatraju posmatrano. Sam posmatrac je bezvremen jer je i nestvoren, nerodjen, vec je ono sto postoji samo po sebi, a posmatrano podleze neprestanoj promeni, pa tako stvara i iluziju vremena. Kad posmatrac (subjekat) opazi posmatrano, ono se povlaci i prestaje da postoji, a kada posmatrano preuzima ulogu subjekta, onda se subjekat gubi u posmatranome (objektu). To je paradoks postojanja, ili u prevodu, vreme postoji i ne postoji, zavisno od tacke i ugla gledista.

Black Goo

pre 9 godina

Vreme je stvar lokaliteta i uvek zavisi odakle i šta se to posmatra i meri sa protokom u jedinici vremena. Na našoj planeti sigurno da postoji nešto što bi smo mogli da nazovemo vreme, reka vremena i slično, ali čim se od nje u veliko more svih mogućnosti odmaknemo tako nešto zemaljsko odmah više ne postoji.
Zato ni na jednom nebeskom telu vreme ne teče isto i svi naši časovnici (i atomski) i peščani i solarni satovi kad bi smo ih nekud odneli ne bi mogli da nam služe za ništa više od suvenira sa ovog našeg svemirskog broda, kojeg mi zovemo planeta Zemlja.
Poznate su mi sve ove interpretacije iz teksta i znam da malo njih shvataju da one pobijaju Ajnštajna i teoriju relativiteta u samoj srži i ako se na početku čini da ga potvrđuju. Međutim, kad se malo dalje odmakne i shvate sve reperkusije te logike onda se i brzo shvati da Ajnštajn nije bio u pravu za sve što se dešava u Kosmosu. To je upravo i problem što neke plaši, kako pobiti sveca Ajnštajna i postati disident u naučnoj zajednici sa svim negativnim posledicama po sopstvenu kožu. Pritom se zaboravlja da većeg disidenta i jeretika od Ajnštajna u njegovo vreme nije bilo. Da upravo on i jeste srušio jedan stari pogleda na svet i uspostavio fiziku 2. Vreme je odavno bilo i za 3.0 verziju, ali, eto, čeka se na nešto i od nekoga još uvek. "Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše" ili samo u svoje činovničke pozicijice i bedne platice za presipanje iz šupljeg u prazno. Kad sistem uzvrati udarac to uvek boli.

strebam

pre 9 godina

Ja verujem u teoriju da postoji beskonacno mnogo univerzuma i da bi nase fizicke jedinice bile beznacajne (medju njima i vreme) kada bi ih posmatrali u takvom sistemu. Ali, mislim da nas, kao ziva bica, vreme definise. Posmatrajmo, na primer, automobil koji se krece po nekom putu. Ako bismo tu sliku beskonacno ubrzali automobil bi se kretao sve brze i brze i na kraju nestao i imali bi samo sliku praznog puta. Da li taj automobil postoji ako je vreme beskonacno ubrzano? Za nas ne postoji sadasnjost ako ne postoji proslost i buducnost, nema svesti ako se vreme ne menja. Valjda sam razumljivo napisao, malo sam se bacio u filozofiju...

Reed

pre 9 godina

Oni koriste teoriju koristeci reci "uvek", "zauvek" i "postoje" (sada), koje se upravo uklapaju samo u nasu predstavu o vremenu kao linearnom procesu. Nema bas puno smisla...

Rade

pre 9 godina

Vreme je lenjir s kojim merimo rastojanje izmedju (npr) juce i danas.A onda kao takav-o,i postoji.
(bandi, 1. februar 2015 14:57)

Nisi upravu. To se zove vremenski period. A vreme kao prirodna pojava definitivno ne postoji. Starenje je npr bioloski proces. Pa i pomeranje kazaljka na satu koje mi nazivamo pracenjem vremena je nista drugo do pracenje pomeranja planeta.

x

pre 9 godina

ne postoji vreme. postoji ljubav i ona je svuda i sve. volis dete i pri ideji zaceca i roditelje i kad ih sahranis. vreme je iluzija. samo ljubav i protok... ali ne vremena...

Joca 011

pre 9 godina

Pozdravljam ovo sto je u tekstu receno da celokupna paleta dogadjaja, i odigranih i neodigranih, postoji istovremeno, s tim da je sadasnjost samo tren, beskonacno malog trajanja, i samo kao pomerljiva granica izmedju proslosti i buducnosti. Tako da se moze reci i da sadasnjost nema trajanje. Jer, vec kad sam otkucao predhodno slovo ovog teksta taj dogadjaj pripada proslosti, a to sto treba da otkucam verifikacioni kod da bih ga poslao pripada buducnosti. S tim, da, svedoci smo toga, proslost je moguce do u detalje rekonstruisati i saznati (i to redovno cine tzv. medijumi), dok buducnost ne zna niko do Bog. Niko npr. nikakvim nacinima nema sanse da sazna broj dobitne kombinacije lutrije.
.

majstor buda

pre 9 godina

A da li neko stvarno veruje u "veliki prasak"?! Da je "nešto" eksplodiralo i nastao univerzum... A šta je bilo pre toga u stvarnom beskraju...?

Lane

pre 9 godina

NEMA VREMENA
Postoji kretanje zajedništva svesti i materije i mi to kretanje opažamo i beležimo. Ova prosta činjenica nam govori o apsurdu pojma vremena i njegova tri nezavisna agregatna stanja - sadašnjost, budućnost i prošlost. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i mterije, je nedeljivo, tako da ono jedno i jedinstveno sadrži sve ono što opažamo. Ova nedeljivost i neraskidivost je takva da se ni u filozofskom pristupu ne može rastaviti. Možemo pričati o vremenu i zamišljati ga u bilo kojoj situaciji uzaludno se nadajući da zajedništvo svesti i materije u njihovom neprekidnom kretanju vežemo za mikrosekunde ili milijarde godina, svejedno, vreme će ostati samo privid, nema ga. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i materije, ne možemo da razdvojimo niti da uništimo, obzirom da jedno bez drugog ne postoje.

Marks

pre 9 godina

Naravno da vreme ne postoji, barem ne u nasoj percepciji "necega" sto se krece linearno od neke tacke u proslosti, do neke tacke u buducnosti.

ko jel ja

pre 9 godina

ako smo mi deo univerzuma a jesmo, onda su u njemu sadrzana i sva nasa iskustva, citava proslost, kao i sadasnjost. bilo bi dosta cudno da u tako slozenom sistemu ne postoji ono sto mi nazivamo buducnost. a vetovatno je i proslost i sadasnjost i buducnost u stvari konstantnost (jedan trenutak) koju mi ne mozemo da pojmimo.

zeleni

pre 9 godina

Duhovnost je u buducnosti, materijalizam je u proslosti, a duhovnost i materijalizam su u sadasnjosti, to je tacka preseka za coveka koji je i duhovno i materijalano bice.

all seeing eye

pre 9 godina

Buducnost je poznata verziji nas u buducnosti, i u raznim razlicitim buducnostima, posto se one razlikuju i sve deluju na sadasnjost i sadasnjost na njih to medjusobno dejstvo moze biti teze objediniti u svesti. Zato ako bi verzija nas u nekoj buducnosti ostvarila koherentiju vezu sa nama u sadasnjosti onda bi nam se sadasnji trenutak razvukao u svesti i umesto pola sekunde trajao neograniceno duze.

disco ninja

pre 9 godina

Revolucionarno! Eto rešenja za Švajcarce.
Vreme ne postoji.
Kamata ne postoji.
Kurs se nemenja u vremenu jer ono, naravno, ne postoji.

Mako Cakmak

pre 9 godina

Sta prica ovaj?
Vreme u odnosu na coveka tj vreme koje ce se desiti zavisi i od coveka samog....Ako nesto hoce da uradi uradice(niko mu ne diriguje iz svemira,da tako kazem)

Александар Џунић

pre 9 godina

Врме ће данас бити местимично кишовито, са повремним сунчаним епизодама. Ко верује, нека понесе кишобран, а ко не верује - сунцобран.

Mako Cakmak

pre 9 godina

Sta prica ovaj?
Vreme u odnosu na coveka tj vreme koje ce se desiti zavisi i od coveka samog....Ako nesto hoce da uradi uradice(niko mu ne diriguje iz svemira,da tako kazem)

Mike-Toronto

pre 9 godina

To je Tesla znao odavno. Ali mu zapadni naučnici nisu verovali. To sada tvrde i Velimir Abramovic i mnogi Teslijanci. Šteta što nas je Anstajn zeznuo.

Zlatko Todorović

pre 9 godina

Ako je to tačno, onda nijedno kretanje nije haotično i ništa se slučajno de dešava. Samim tim, menjajući poziciju mi menjamo i našu tačku sadašnjosti, kao što u istoj vremenskoj tačci dva putnika u istom vozu ne vide isti prostor, nemaju isti osećaj putovanja i td. Šta nam to govori? Pošto mi ne možemo fizički da se susretnemo, bar još uvek, meni to govori da smo mi samo energija koja, putujući iz tačke u tačku zauzima neki materijalni oblik, zavisno od informacija koje se karakteristika te energije. A upravo je to Tesla i govorio. Šta vi misite o tome?

x

pre 9 godina

ne postoji vreme. postoji ljubav i ona je svuda i sve. volis dete i pri ideji zaceca i roditelje i kad ih sahranis. vreme je iluzija. samo ljubav i protok... ali ne vremena...

Ја

pre 9 godina

Читам ове коментаре и могу само да кажем да је ова наша Србија пуна скривених "научника" и "астрофизичара", сви могу право на Харвард!

Yoga Nadica

pre 9 godina

Mi nismo cak ni energija nego cista svest koje samo trenutno koristi energiju. Posto svest u svojoj sustini ne moze da se podeli mi smo jedna te ista svest koja ima iluziju odvojenosti, kao sto i materijalne stvari dozivljavamo kao odvojene, sada sa savremenom fizikom znamo da one to u sustini nisu. Mi smo vecna svest, koja sebe dozivljava kroz prozivljavanje svakog od svojih delica ponaosob. Prostor i vreme su samo iluzije. Prostor je sastavljan od atoma koji je u svojoj sustini prazan (talas svih mogucnosti).

majstor buda

pre 9 godina

A da li neko stvarno veruje u "veliki prasak"?! Da je "nešto" eksplodiralo i nastao univerzum... A šta je bilo pre toga u stvarnom beskraju...?

strebam

pre 9 godina

Ja verujem u teoriju da postoji beskonacno mnogo univerzuma i da bi nase fizicke jedinice bile beznacajne (medju njima i vreme) kada bi ih posmatrali u takvom sistemu. Ali, mislim da nas, kao ziva bica, vreme definise. Posmatrajmo, na primer, automobil koji se krece po nekom putu. Ako bismo tu sliku beskonacno ubrzali automobil bi se kretao sve brze i brze i na kraju nestao i imali bi samo sliku praznog puta. Da li taj automobil postoji ako je vreme beskonacno ubrzano? Za nas ne postoji sadasnjost ako ne postoji proslost i buducnost, nema svesti ako se vreme ne menja. Valjda sam razumljivo napisao, malo sam se bacio u filozofiju...

Lane

pre 9 godina

NEMA VREMENA
Postoji kretanje zajedništva svesti i materije i mi to kretanje opažamo i beležimo. Ova prosta činjenica nam govori o apsurdu pojma vremena i njegova tri nezavisna agregatna stanja - sadašnjost, budućnost i prošlost. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i mterije, je nedeljivo, tako da ono jedno i jedinstveno sadrži sve ono što opažamo. Ova nedeljivost i neraskidivost je takva da se ni u filozofskom pristupu ne može rastaviti. Možemo pričati o vremenu i zamišljati ga u bilo kojoj situaciji uzaludno se nadajući da zajedništvo svesti i materije u njihovom neprekidnom kretanju vežemo za mikrosekunde ili milijarde godina, svejedno, vreme će ostati samo privid, nema ga. Sveto dvojstvo, zajedništvo svesti i materije, ne možemo da razdvojimo niti da uništimo, obzirom da jedno bez drugog ne postoje.

Prolaznost

pre 9 godina

To ja govorim vec godinama. Ne postoji ni proslost ni buducnost. Postoji samo sadasnjost. I sadasnjost je jedino sto postoji. Proslost ne postoji jer je prosla, buducnost ne postoji jer se nikad nije dogodila. Vreme ne prolazi. Prolazimo samo mi.

bzvz

pre 9 godina

Mi smo posmatraci koji posmatraju posmatrano. Sam posmatrac je bezvremen jer je i nestvoren, nerodjen, vec je ono sto postoji samo po sebi, a posmatrano podleze neprestanoj promeni, pa tako stvara i iluziju vremena. Kad posmatrac (subjekat) opazi posmatrano, ono se povlaci i prestaje da postoji, a kada posmatrano preuzima ulogu subjekta, onda se subjekat gubi u posmatranome (objektu). To je paradoks postojanja, ili u prevodu, vreme postoji i ne postoji, zavisno od tacke i ugla gledista.

Boki

pre 9 godina

Jatvrdim decenijama da ne postoji,samo me niko ne slusa.
Najprakticniji izum i najveca covekova zbluda je "vreme".Od vremena postoji sadasnjost i nista vise.Vreme u prirodi ne pistoji.

Delija_KV

pre 9 godina

U filmu interstellar je na veoma mastovit nacim prikazano vreme kao dimenzija. Mozda stvarno odgovor na to pitanje lezi u otkrici kako funkcionisu crne rupe i kako da se gravitacija kontrolise. Mislim da je Gravitacija i vreme usko povezana stvar.

čovek

pre 9 godina

(Zlatko Todorović, 1. februar 2015 14:31)
Prostor i vreme se ne mogu posmatrati kao zasebne kategorije ... postoji samo prostor-vreme kao zavisnost ... sadašnjost je privid i kao takva ne postoji ... svaki događaj koji registrujemo je već prošlost jer da izuzmemo sve druge razloge, našem mozgu je potrebno vreme za obradu tih informacija pa je naše "sada" već prošlost u realnom vremenu ... signali putuju određenom i konačnom brzinom ... ako istovremeno dodirnemo čelo i prste na nozi - mozak će nam reći da su to istovremeni i sada događaji ali realno to je samo finalni proizvod obrade informacija a ne realnost ... evo mozgalice: najudaljenija poznata galaksija se nalazi na 3,4 milijardi sv. godina ... dakle da li je ona SADA na toj daljini? ... odgovor je da se ona SADA nalazi na 13.1 milijardi godiina jer se u "medjuvremenu" svemir širi ... lokalni doživljaji "SADA" se mogu primenjivati samo lokalno i nisu univerzalni baš zbog upletenosti prostora i vremena ... mi imamo tkz. sazvežđa jer nam to, lokalno vreme omogućava ... ako bi se nastanili u blizini crne rupe, ne bi imali sazvežđa jer bi lokalno vreme bilo do te mere usporeno da bi se zvezde svakodnevno pomerale u tolikoj meri da bi bilo nemoguće formirati bilo kakav smisleni oblik ... već nakon nekoliko nedelja bi Solarni sistem, iz te perspektive, nastao i nestao ... sa perspektive zemljana mi bi živeli večno :) ...

Nikica

pre 9 godina

Stvar je manje više jednostavna. Sve postoji dok postoji posmatrač. Onog trenutka kad umrete, za vas prestaje da postoji i prostor i vreme i materija i energija i planete i sunce i zvezde i Ajnštajn i guzica Kim Kardashian i Ivica i Marica, apsolutno sve. Nema ničega. Ako posmatrate iz te perspektive, onda će vam biti jasno, da je percepcija univerzuma a posledično i sam univerzum zavisan isključivo od vaših čula. Vi ste ga stvorili u svojoj svesti, vi ćete ga i uništiti, kad odete bogu na istinu. A iza vas ostaju univerzumi drugih posmatrača, isto isprepletani medju sobom.

interstellar

pre 9 godina

Postoji samo vecno sadasnji trenutak.

Ono sto mi zovemo vremenom nije nista drugo do kretanje energije, tj promena oblika materije pa zato kazemo da posle 10 godina nesto ili neko je ostario. To je kretanje energije koje pogresno dozivljavamo kao promenu vremena.

Zato se svaka meditacija zasniva na otkrivanju svog Bica,BItka koji je vecno u sadasnjosti u nama. Nema buducnosti i nema proslosti. Sve se odigrava ovde i sada.

Za 30 minuta od sada ako tako posmatrate, ponovo ce biti sada. Za 10 godina, bice sada. Sve sto cete primetiti jeste kretanje energije.

DrH

pre 9 godina

mi kao vrsta, razumni ljudi, smo toliko primitivni da je to zapanjujuce strasno. mi veoma tesko mozemo da percipiramo vreme kao jos jednu dimenziju. a koliko ih jos ima, po teoriji struna? vreme je dimenzija, isto tako kao sto su i sirina, visina, duzina. nazalost, vecina nas "razumnih ljudi" ne poznaje ni najosnovniju geometriju za peti razred os.

Joca 011

pre 9 godina

Pozdravljam ovo sto je u tekstu receno da celokupna paleta dogadjaja, i odigranih i neodigranih, postoji istovremeno, s tim da je sadasnjost samo tren, beskonacno malog trajanja, i samo kao pomerljiva granica izmedju proslosti i buducnosti. Tako da se moze reci i da sadasnjost nema trajanje. Jer, vec kad sam otkucao predhodno slovo ovog teksta taj dogadjaj pripada proslosti, a to sto treba da otkucam verifikacioni kod da bih ga poslao pripada buducnosti. S tim, da, svedoci smo toga, proslost je moguce do u detalje rekonstruisati i saznati (i to redovno cine tzv. medijumi), dok buducnost ne zna niko do Bog. Niko npr. nikakvim nacinima nema sanse da sazna broj dobitne kombinacije lutrije.
.

Vreme ili periodičnost?

pre 9 godina

Vreme nije astronomska kategorija. Vreme je filozofska kategorija i kao takva zavisi od čovekovog subjektivnog doživljaja. Jedinice za meru vremena ljudi su sami smislili, da bi sebi olakšali život, jer ako bi svaki pojedinac vreme merio prema subjektivnom doživljaju "protoka" vremena, kao društvo ne bismo nikada mogli da se dogovorimo i usaglasimo ni oko najjednostavnijih stvari.

nikola

pre 9 godina

Vreme postoji levo(proslost) i desno( buducnost) a izmedju toga je covek, njegovo SADA.To sada je bezvremeno, tu vreme ne postoji.

Proslost je teret buducnost zelja, i covek nikada nije u SADA vecito su mu u umu ta dva.
Kada pustis teret i ubijes zelju ubio si vreme.
Covek je van vremena kada oslobodi um.

Black Goo

pre 9 godina

Vreme je stvar lokaliteta i uvek zavisi odakle i šta se to posmatra i meri sa protokom u jedinici vremena. Na našoj planeti sigurno da postoji nešto što bi smo mogli da nazovemo vreme, reka vremena i slično, ali čim se od nje u veliko more svih mogućnosti odmaknemo tako nešto zemaljsko odmah više ne postoji.
Zato ni na jednom nebeskom telu vreme ne teče isto i svi naši časovnici (i atomski) i peščani i solarni satovi kad bi smo ih nekud odneli ne bi mogli da nam služe za ništa više od suvenira sa ovog našeg svemirskog broda, kojeg mi zovemo planeta Zemlja.
Poznate su mi sve ove interpretacije iz teksta i znam da malo njih shvataju da one pobijaju Ajnštajna i teoriju relativiteta u samoj srži i ako se na početku čini da ga potvrđuju. Međutim, kad se malo dalje odmakne i shvate sve reperkusije te logike onda se i brzo shvati da Ajnštajn nije bio u pravu za sve što se dešava u Kosmosu. To je upravo i problem što neke plaši, kako pobiti sveca Ajnštajna i postati disident u naučnoj zajednici sa svim negativnim posledicama po sopstvenu kožu. Pritom se zaboravlja da većeg disidenta i jeretika od Ajnštajna u njegovo vreme nije bilo. Da upravo on i jeste srušio jedan stari pogleda na svet i uspostavio fiziku 2. Vreme je odavno bilo i za 3.0 verziju, ali, eto, čeka se na nešto i od nekoga još uvek. "Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše" ili samo u svoje činovničke pozicijice i bedne platice za presipanje iz šupljeg u prazno. Kad sistem uzvrati udarac to uvek boli.

all seeing eye

pre 9 godina

Buducnost je poznata verziji nas u buducnosti, i u raznim razlicitim buducnostima, posto se one razlikuju i sve deluju na sadasnjost i sadasnjost na njih to medjusobno dejstvo moze biti teze objediniti u svesti. Zato ako bi verzija nas u nekoj buducnosti ostvarila koherentiju vezu sa nama u sadasnjosti onda bi nam se sadasnji trenutak razvukao u svesti i umesto pola sekunde trajao neograniceno duze.

ko jel ja

pre 9 godina

ako smo mi deo univerzuma a jesmo, onda su u njemu sadrzana i sva nasa iskustva, citava proslost, kao i sadasnjost. bilo bi dosta cudno da u tako slozenom sistemu ne postoji ono sto mi nazivamo buducnost. a vetovatno je i proslost i sadasnjost i buducnost u stvari konstantnost (jedan trenutak) koju mi ne mozemo da pojmimo.

zeleni

pre 9 godina

Duhovnost je u buducnosti, materijalizam je u proslosti, a duhovnost i materijalizam su u sadasnjosti, to je tacka preseka za coveka koji je i duhovno i materijalano bice.

disco ninja

pre 9 godina

Revolucionarno! Eto rešenja za Švajcarce.
Vreme ne postoji.
Kamata ne postoji.
Kurs se nemenja u vremenu jer ono, naravno, ne postoji.

Александар Џунић

pre 9 godina

Врме ће данас бити местимично кишовито, са повремним сунчаним епизодама. Ко верује, нека понесе кишобран, а ко не верује - сунцобран.

Reed

pre 9 godina

Oni koriste teoriju koristeci reci "uvek", "zauvek" i "postoje" (sada), koje se upravo uklapaju samo u nasu predstavu o vremenu kao linearnom procesu. Nema bas puno smisla...

Marks

pre 9 godina

Naravno da vreme ne postoji, barem ne u nasoj percepciji "necega" sto se krece linearno od neke tacke u proslosti, do neke tacke u buducnosti.

Hornet

pre 9 godina

@(strebam, 01. februar 2015 15:28)

Obrazložio si svoju teoriju na primeru da dovoljno ubrzan predmet nestaje, što nije tačno. To što ljudsko oko nije u mogućnosti da registruje neke stvari ne znači da one ne postoje.

Rade

pre 9 godina

Vreme je lenjir s kojim merimo rastojanje izmedju (npr) juce i danas.A onda kao takav-o,i postoji.
(bandi, 1. februar 2015 14:57)

Nisi upravu. To se zove vremenski period. A vreme kao prirodna pojava definitivno ne postoji. Starenje je npr bioloski proces. Pa i pomeranje kazaljka na satu koje mi nazivamo pracenjem vremena je nista drugo do pracenje pomeranja planeta.