Četvrtak, 29.01.2015.

21:24

Misteriozni signal iz svemira prvi put detektovan uživo

Izvor: klix.ba

Misteriozni signal iz svemira prvi put detektovan uživo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Blizi nam se epilog epizode To Serve Man (Zona sumraka).

Rod Serling, kreator Zone sumraka, bio je daleko ispred svog vremena, najbolji primer za ovu vest je upravo ta epizoda.

čovek

pre 9 godina

(Aleksandar, 30. januar 2015 09:16)
LOL, napisah da je u teoriji to moguće a kada bi teorija i praksa išle pod ruku, mi bi već imali kvantne kompjutere ... dakle, da se ne bi pogrešno razumeli, teorija zapletenosti nam daje mogućnost a tehologiju za korišćenje te mogućnosti još uvek nemamo ... kako je ovde bilo reči o trenutoj komunikaciji sa "drugim krajem" svemira, teorijski mi znamo da bi to bilo moguće a lokalno uparivanje (kvaka) je ono što bi svako na ovom sajtu mogao da razume ... definisanje zapletenosti na ovom mestu je van okvira teme i nemoguća misija u 1500 karaktera da ne spominjem velike rupe u shvatanju samog fenomena ... i nije replika nego pojašnjenje :)

Zarko

pre 9 godina

To se ameri i rusi tuku za zemljiste na plutonu. Mene samo zanima da li je svemir ceo mracan,sta je iza silnih crnih rupa i svega. .1

Aleksandar

pre 9 godina

@(radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato što možemo vrlo kredibilno tvrditi da ono što mi zovemo inteligentnim životom ne postoji u našem solarnom sistemu, niti u sistemima bliskim našem. To ostavlja dve opcije:

- Da su 'vanzemaljci', ako postoje, prilično daleko od nas - bar nekih stotinak svetlosnih godina. Ako danas ulovimo kompleksan radio signal (barem nešto na nivou frekventne modulacije) to znači da se taj njihov signal otisnuo pre više od sto godina - odnosno preko trideset godina pre nego što smo mi počeli da pravimo kompleksan radio. Samim tim, može se pretpostaviti da su napredniji od nas za bar tu vremensku razliku.
- Ako su bliže onda su ili otkrili način kako da se 'zamaskiraju' pre nego što su počeli da koriste tehnologiju ili su na nekom vanzemaljskom brodu - obe varijante ukazuju na daleko naprednije civilizacije od nas.

Pritom, Svemir je star oko 13,8 milijardi godina a mi jedva da imamo pisanu istoriju i za proteklih 2.000 - šanse da su neki došli i prešli naš trenutni stadijum pre mnogo, mnogo miliona godina su prilično velike. Ako uporediš dokle smo stigli samo za par hiljada godina, probaj da zamisliš šta ćemo biti za par miliona (ako se ne samouništimo) - za nas bi takve civilizacije bile ravne bogovima.

tanja

pre 9 godina

Kako bi to bilo lepo da ostvarimo prvi kontakt...koliko bi to uticalo na naše poimanje univerzuma i nas samih i kako bi to umanjilo našu kosmičku usamljenost....

Aleksandar

pre 9 godina

@(čovek, 30. januar 2015 04:03)

Nije samo kvaka u odnošenju - da to može mi bismo opremili naše satelite, sonde i robote takvom vrstom 'komunikacije' i mogli bismo da instantno upravljamo njima što danas nije slučaj. Da ne pričam o internetu na planeti zemlji bez latencije.

Kvantna zapletenost (jeste, tako su preveli taj fenomen na srpski :D) ti garantuje da ako izmeriš spin na jednoj 'zapletenoj' čestici, na drugoj čestici je taj spin u suprotnom smeru, nevezano koliko je prostora između njih.

Međutim, ako probaš da promeniš spin te čestice i nadaš se da će i ona 'zapletena' isto reagovati, te samim tim da ćeš tako poslati neku informaciju koristeći ovaj fenomen - grdno se varaš. Ako izmeniš stanje 'zapletene' čestice zapletenost puca i tu je kraj svemu. Ne da ovaj Univerzum razmenu informacija brže od brzine svetlosti i to mu dođe to.

Dragoljub

pre 9 godina

Poštovana gospodo naučnici u SETI-ju, komentatori su vam upravo objasnili da nemate pojma o fizici i elektromagnetnim talasima. Žao mi je što ste na ovu potragu bez ikakvog izgleda za uspeh potrošili desetine godina života i srazmerno veliku količinu novca.
Srdačan pozdrav iz Srbije, zemlje najvećih stručnjaka za sve.

čovek

pre 9 godina

vanzemaljci vec komuniciraju medjusobno preko kvantnog interneta. signal s jednog kraja svemira na drugi ide momentalno.(Mrtvac, 29. januar 2015 22:09)
###
U teoriji - može, u praksi - malo teže :) ... Quantum entanglement funkcioniše tako što obe čestice prvo upariš lokalno pa onda jednu odneseš fizički na "drugi kraj" svemira ... posle toga može momentalno ... kvaka je u onom odnošenju na drugi kraj ;)

Slobodan032

pre 9 godina

Ne razumem zašto neko ko nerazume o čemu se radi u ovakvim tekstovima pokušava da ostavi neki komentar koji je jedino njemu smešan.

Deki

pre 9 godina

@Cosmos
Rex nije lupio nego ti ne poznajes osnovne zakone fizike. Intezitet magnetnog polja koje se siri radijalno (u svim pravcima) opada sa kvadratom razdaljine. Kada bismo mi na Zemlji napravili predajnik koji koristi sve raspolozive energetske resurse nas emitovani signal ne bi mogao da se detektije ni na nekoliko svetlosnih godina koliko su od nas udaljene prve vansolarne planete...
Sa usmerenim signalom je druga prica, on moze hipoteticki da se detektuje desetinama hiljada svetlosnih godina daleko (cela nasa galaksija) ali verovatnoca pozicioniranja odasiljaca prema tako maloj meti i u odgovarajucem momentu je prakticno ravna nuli.
Jedino kad bi na neku blizu planetu opasno sumnjali da moze da ima tehnicku civilizaciju pa da probamo inace nema sanse.
U sustini verovatnoca da uspostavimo radio kontakt sa tehnickom civilizacijom naseg nivoa je prakticno ravna nuli.

dzoniikg

pre 9 godina

Trazenje vanzemaljaca pomocu radio signala je presmesno jer radio signal ide u svim pravcima i brzo slabi sa udaljenoscu..zato vam trebaju npr predajnici za mobilnu telefoniju na svakih 10 km..ajd sad zamisli koliko ce taj signal da bude jak posle 10000000000 km ..bice 0...ovaj signal koji je uhacen je verovatno signal neutronske zvezde koja se pod pritiskom gravitacije u trenutku pretovorila u crnu rupu..koliko god vanzemaljci bili napredni oni ne bi nikad mogli da posalju takav jak signal ..a jacina tog signala u samo delicu sekunde je jace nego energija koju nase sunce emituje danima.
Umeso sto se zaludjuju sa radio signalima da bi stvarno nasao vanzemalje treba ti neki dzinovski teleskop koji ce moci da vidi direktno planete i da vidi da li na njima ima vestackog svetla nocu ..kao sto nasi gradovi svetle nocu i iz svemira.

Kiza

pre 9 godina

ne razumem zasto uvek kada govore o zivotu ma drugim planetama predstavljaju da su inteligentnija od nas
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato sto su zemljani najneinteligentnija rasa u svemiru.

blue

pre 9 godina

Prosto bi tuzno bilo pogledati u nebo i pomisliti da smo jedini. Zakljucak bi tada glasio da bog i nije bio bas mastovit kad je stvarao.

Cosmos

pre 9 godina

@rex: ovo si sad pravo lupio :) bas zato sto se talas siri u svim pravcima onda valjda mora da nas pogodi zar ne? :) e sad, definitivno se gubi na intezitetu, ali signal dovoljno jak, moze da predje dosta velike distance i da se pokupi antenom odgovarajuce velicine bez problema na distancama od stotinama hiljada svetlosnih godina. Veci je problem sto ako je poslat sa te distance a putuje brzinom svetlosti, kolika je onda sansa da je taj koji je poslao signal ziv posle tih sto hiljada godina recimo, koliko je signalu trebalo da prevali put od 100.000 svetlosnih godina. Osim ako prostor nije savijen pa signal poslat? :)

nenad rs

pre 9 godina

Нисмо сами,само нас димензије раздвајају,питање је вијека што у свемиру јесте милисекунд кад ће људи схватити да у свемиру постоји интелигентни живот,другачији вероватно али постоји.

astronom

pre 9 godina

Tako su se vec jednom ponadali kada su detektovali impulse i to sa jednakim vremenskim razmakom izmedju.. Na kraju smo dobili nova nebeska tela tj zvezde- pulsare..
Mislim da je i sad isto u pitanju..

RejaVu

pre 9 godina

Kada nesto ne znamo sta je,moze biti bilo sta.
A naucnici su tada gori od najgore dece...
(dejavu, 29. januar 2015 22:45)

Zato su politicari bas super...

pn

pre 9 godina

Možda upravo sada stanovnici planete odakle je poslat signal diskutuju na nekoj njihovoj verziji interneta da li postoji život izvan njihove planete. Mi zarobljeni na Zemlji oni zarobljeni na njihovoj planeti a između nas ogromna barijera(svemir).

naknadna pamet

pre 9 godina

@ Swedenonline

"Mi smo prvi koji su detektovali signal u realnom vremenu. Impulsi su svaki put pre nas bili pronađeni naknadno, zapravo puno kasnije nego što su se desili".

"u realnom vremenu" je suprotno od "preslusavanjem snimaka"

Mare

pre 9 godina

Sada će se oglasiti Deretić "Hm, uhvaćen signal, odbacimo nal i ostane sig a to može biti žig, a žig je pečat, eno radnik u Nišu traži pečat, a taj radnik je Srbin, dakle Srbi su poslali signal" :D

rex

pre 9 godina

nikad nece nista cuti iz cistog razloga jer ako se talasi sire u svakom pravcu , nakon 3 - 4svetlosne godine ta kugla je toliko velika i taj signal je toliko izgubio na gustini i intezitetu da je smesan. a da ne pricamo o stotinama svetlosnih godina il da recimo postiji neko magnetno polje koje zvezda poseduje kao recimo planete i da ono na daljini nekoj remeti te signale. a sa druge sanse da nas neko pogodi usmerenim talasom sa 100 inak svetlosnih godina je smesna

misa_patuljak

pre 9 godina

"doom day is near!" hmmm, ovo lici na onaj dokumentarac na national geographic channel-u.. tako i tamo pocinje cela dramaturgija :-!

Pametnjaković

pre 9 godina

Jednoćelijski organizmi su isto inteligentni, pa oni su kreirali našu svest, a imaju i napredno pismo DNK i druge načine komuniciranja i organizacije. Daleko su inteligentniji od loptice u centru mozga (ćelija svesti), tj. nas ovde što sad pričamo. Neki od nas, koji su u manjini, tek od relativno skoro shvataju taj jezik, i to ograničeno, jer ostatak jezika zovu nebitnim. Stvarno je smešno da traže krupne oblike života. Kakve zvuke emituju bakterije? Bakterije, ako ih ima na drugim planetama, mogu biti opasne. Pa i na našoj planeti ima puno opasnih, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, ništa ni ne vidimo niti čujemo.

Mesečev dečak

pre 9 godina

Inače sada je usmeren u deo neba gde je Kepler 186F, tako da iako postoji i 0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 sa te planete ja VERUJEM. Takođe sam ubeđen da život ne mora da postoji samo kako ga mi poznajemo.

Mesečev dečak

pre 9 godina

Inače sada je usmeren u deo neba gde je Kepler 186F, tako da iako postoji i 0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 sa te planete ja VERUJEM. Takođe sam ubeđen da život ne mora da postoji samo kako ga mi poznajemo.

Mare

pre 9 godina

Sada će se oglasiti Deretić "Hm, uhvaćen signal, odbacimo nal i ostane sig a to može biti žig, a žig je pečat, eno radnik u Nišu traži pečat, a taj radnik je Srbin, dakle Srbi su poslali signal" :D

pn

pre 9 godina

Možda upravo sada stanovnici planete odakle je poslat signal diskutuju na nekoj njihovoj verziji interneta da li postoji život izvan njihove planete. Mi zarobljeni na Zemlji oni zarobljeni na njihovoj planeti a između nas ogromna barijera(svemir).

naknadna pamet

pre 9 godina

@ Swedenonline

"Mi smo prvi koji su detektovali signal u realnom vremenu. Impulsi su svaki put pre nas bili pronađeni naknadno, zapravo puno kasnije nego što su se desili".

"u realnom vremenu" je suprotno od "preslusavanjem snimaka"

Pametnjaković

pre 9 godina

Jednoćelijski organizmi su isto inteligentni, pa oni su kreirali našu svest, a imaju i napredno pismo DNK i druge načine komuniciranja i organizacije. Daleko su inteligentniji od loptice u centru mozga (ćelija svesti), tj. nas ovde što sad pričamo. Neki od nas, koji su u manjini, tek od relativno skoro shvataju taj jezik, i to ograničeno, jer ostatak jezika zovu nebitnim. Stvarno je smešno da traže krupne oblike života. Kakve zvuke emituju bakterije? Bakterije, ako ih ima na drugim planetama, mogu biti opasne. Pa i na našoj planeti ima puno opasnih, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, ništa ni ne vidimo niti čujemo.

nenad rs

pre 9 godina

Нисмо сами,само нас димензије раздвајају,питање је вијека што у свемиру јесте милисекунд кад ће људи схватити да у свемиру постоји интелигентни живот,другачији вероватно али постоји.

RejaVu

pre 9 godina

Kada nesto ne znamo sta je,moze biti bilo sta.
A naucnici su tada gori od najgore dece...
(dejavu, 29. januar 2015 22:45)

Zato su politicari bas super...

blue

pre 9 godina

Prosto bi tuzno bilo pogledati u nebo i pomisliti da smo jedini. Zakljucak bi tada glasio da bog i nije bio bas mastovit kad je stvarao.

Kiza

pre 9 godina

ne razumem zasto uvek kada govore o zivotu ma drugim planetama predstavljaju da su inteligentnija od nas
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato sto su zemljani najneinteligentnija rasa u svemiru.

Deki

pre 9 godina

@Cosmos
Rex nije lupio nego ti ne poznajes osnovne zakone fizike. Intezitet magnetnog polja koje se siri radijalno (u svim pravcima) opada sa kvadratom razdaljine. Kada bismo mi na Zemlji napravili predajnik koji koristi sve raspolozive energetske resurse nas emitovani signal ne bi mogao da se detektije ni na nekoliko svetlosnih godina koliko su od nas udaljene prve vansolarne planete...
Sa usmerenim signalom je druga prica, on moze hipoteticki da se detektuje desetinama hiljada svetlosnih godina daleko (cela nasa galaksija) ali verovatnoca pozicioniranja odasiljaca prema tako maloj meti i u odgovarajucem momentu je prakticno ravna nuli.
Jedino kad bi na neku blizu planetu opasno sumnjali da moze da ima tehnicku civilizaciju pa da probamo inace nema sanse.
U sustini verovatnoca da uspostavimo radio kontakt sa tehnickom civilizacijom naseg nivoa je prakticno ravna nuli.

Slobodan032

pre 9 godina

Ne razumem zašto neko ko nerazume o čemu se radi u ovakvim tekstovima pokušava da ostavi neki komentar koji je jedino njemu smešan.

astronom

pre 9 godina

Tako su se vec jednom ponadali kada su detektovali impulse i to sa jednakim vremenskim razmakom izmedju.. Na kraju smo dobili nova nebeska tela tj zvezde- pulsare..
Mislim da je i sad isto u pitanju..

čovek

pre 9 godina

vanzemaljci vec komuniciraju medjusobno preko kvantnog interneta. signal s jednog kraja svemira na drugi ide momentalno.(Mrtvac, 29. januar 2015 22:09)
###
U teoriji - može, u praksi - malo teže :) ... Quantum entanglement funkcioniše tako što obe čestice prvo upariš lokalno pa onda jednu odneseš fizički na "drugi kraj" svemira ... posle toga može momentalno ... kvaka je u onom odnošenju na drugi kraj ;)

Cosmos

pre 9 godina

@rex: ovo si sad pravo lupio :) bas zato sto se talas siri u svim pravcima onda valjda mora da nas pogodi zar ne? :) e sad, definitivno se gubi na intezitetu, ali signal dovoljno jak, moze da predje dosta velike distance i da se pokupi antenom odgovarajuce velicine bez problema na distancama od stotinama hiljada svetlosnih godina. Veci je problem sto ako je poslat sa te distance a putuje brzinom svetlosti, kolika je onda sansa da je taj koji je poslao signal ziv posle tih sto hiljada godina recimo, koliko je signalu trebalo da prevali put od 100.000 svetlosnih godina. Osim ako prostor nije savijen pa signal poslat? :)

rex

pre 9 godina

nikad nece nista cuti iz cistog razloga jer ako se talasi sire u svakom pravcu , nakon 3 - 4svetlosne godine ta kugla je toliko velika i taj signal je toliko izgubio na gustini i intezitetu da je smesan. a da ne pricamo o stotinama svetlosnih godina il da recimo postiji neko magnetno polje koje zvezda poseduje kao recimo planete i da ono na daljini nekoj remeti te signale. a sa druge sanse da nas neko pogodi usmerenim talasom sa 100 inak svetlosnih godina je smesna

dzoniikg

pre 9 godina

Trazenje vanzemaljaca pomocu radio signala je presmesno jer radio signal ide u svim pravcima i brzo slabi sa udaljenoscu..zato vam trebaju npr predajnici za mobilnu telefoniju na svakih 10 km..ajd sad zamisli koliko ce taj signal da bude jak posle 10000000000 km ..bice 0...ovaj signal koji je uhacen je verovatno signal neutronske zvezde koja se pod pritiskom gravitacije u trenutku pretovorila u crnu rupu..koliko god vanzemaljci bili napredni oni ne bi nikad mogli da posalju takav jak signal ..a jacina tog signala u samo delicu sekunde je jace nego energija koju nase sunce emituje danima.
Umeso sto se zaludjuju sa radio signalima da bi stvarno nasao vanzemalje treba ti neki dzinovski teleskop koji ce moci da vidi direktno planete i da vidi da li na njima ima vestackog svetla nocu ..kao sto nasi gradovi svetle nocu i iz svemira.

Aleksandar

pre 9 godina

@(radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato što možemo vrlo kredibilno tvrditi da ono što mi zovemo inteligentnim životom ne postoji u našem solarnom sistemu, niti u sistemima bliskim našem. To ostavlja dve opcije:

- Da su 'vanzemaljci', ako postoje, prilično daleko od nas - bar nekih stotinak svetlosnih godina. Ako danas ulovimo kompleksan radio signal (barem nešto na nivou frekventne modulacije) to znači da se taj njihov signal otisnuo pre više od sto godina - odnosno preko trideset godina pre nego što smo mi počeli da pravimo kompleksan radio. Samim tim, može se pretpostaviti da su napredniji od nas za bar tu vremensku razliku.
- Ako su bliže onda su ili otkrili način kako da se 'zamaskiraju' pre nego što su počeli da koriste tehnologiju ili su na nekom vanzemaljskom brodu - obe varijante ukazuju na daleko naprednije civilizacije od nas.

Pritom, Svemir je star oko 13,8 milijardi godina a mi jedva da imamo pisanu istoriju i za proteklih 2.000 - šanse da su neki došli i prešli naš trenutni stadijum pre mnogo, mnogo miliona godina su prilično velike. Ako uporediš dokle smo stigli samo za par hiljada godina, probaj da zamisliš šta ćemo biti za par miliona (ako se ne samouništimo) - za nas bi takve civilizacije bile ravne bogovima.

Dragoljub

pre 9 godina

Poštovana gospodo naučnici u SETI-ju, komentatori su vam upravo objasnili da nemate pojma o fizici i elektromagnetnim talasima. Žao mi je što ste na ovu potragu bez ikakvog izgleda za uspeh potrošili desetine godina života i srazmerno veliku količinu novca.
Srdačan pozdrav iz Srbije, zemlje najvećih stručnjaka za sve.

misa_patuljak

pre 9 godina

"doom day is near!" hmmm, ovo lici na onaj dokumentarac na national geographic channel-u.. tako i tamo pocinje cela dramaturgija :-!

tanja

pre 9 godina

Kako bi to bilo lepo da ostvarimo prvi kontakt...koliko bi to uticalo na naše poimanje univerzuma i nas samih i kako bi to umanjilo našu kosmičku usamljenost....

Aleksandar

pre 9 godina

@(čovek, 30. januar 2015 04:03)

Nije samo kvaka u odnošenju - da to može mi bismo opremili naše satelite, sonde i robote takvom vrstom 'komunikacije' i mogli bismo da instantno upravljamo njima što danas nije slučaj. Da ne pričam o internetu na planeti zemlji bez latencije.

Kvantna zapletenost (jeste, tako su preveli taj fenomen na srpski :D) ti garantuje da ako izmeriš spin na jednoj 'zapletenoj' čestici, na drugoj čestici je taj spin u suprotnom smeru, nevezano koliko je prostora između njih.

Međutim, ako probaš da promeniš spin te čestice i nadaš se da će i ona 'zapletena' isto reagovati, te samim tim da ćeš tako poslati neku informaciju koristeći ovaj fenomen - grdno se varaš. Ako izmeniš stanje 'zapletene' čestice zapletenost puca i tu je kraj svemu. Ne da ovaj Univerzum razmenu informacija brže od brzine svetlosti i to mu dođe to.

Zarko

pre 9 godina

To se ameri i rusi tuku za zemljiste na plutonu. Mene samo zanima da li je svemir ceo mracan,sta je iza silnih crnih rupa i svega. .1

čovek

pre 9 godina

(Aleksandar, 30. januar 2015 09:16)
LOL, napisah da je u teoriji to moguće a kada bi teorija i praksa išle pod ruku, mi bi već imali kvantne kompjutere ... dakle, da se ne bi pogrešno razumeli, teorija zapletenosti nam daje mogućnost a tehologiju za korišćenje te mogućnosti još uvek nemamo ... kako je ovde bilo reči o trenutoj komunikaciji sa "drugim krajem" svemira, teorijski mi znamo da bi to bilo moguće a lokalno uparivanje (kvaka) je ono što bi svako na ovom sajtu mogao da razume ... definisanje zapletenosti na ovom mestu je van okvira teme i nemoguća misija u 1500 karaktera da ne spominjem velike rupe u shvatanju samog fenomena ... i nije replika nego pojašnjenje :)

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Blizi nam se epilog epizode To Serve Man (Zona sumraka).

Rod Serling, kreator Zone sumraka, bio je daleko ispred svog vremena, najbolji primer za ovu vest je upravo ta epizoda.

rex

pre 9 godina

nikad nece nista cuti iz cistog razloga jer ako se talasi sire u svakom pravcu , nakon 3 - 4svetlosne godine ta kugla je toliko velika i taj signal je toliko izgubio na gustini i intezitetu da je smesan. a da ne pricamo o stotinama svetlosnih godina il da recimo postiji neko magnetno polje koje zvezda poseduje kao recimo planete i da ono na daljini nekoj remeti te signale. a sa druge sanse da nas neko pogodi usmerenim talasom sa 100 inak svetlosnih godina je smesna

Mare

pre 9 godina

Sada će se oglasiti Deretić "Hm, uhvaćen signal, odbacimo nal i ostane sig a to može biti žig, a žig je pečat, eno radnik u Nišu traži pečat, a taj radnik je Srbin, dakle Srbi su poslali signal" :D

Pametnjaković

pre 9 godina

Jednoćelijski organizmi su isto inteligentni, pa oni su kreirali našu svest, a imaju i napredno pismo DNK i druge načine komuniciranja i organizacije. Daleko su inteligentniji od loptice u centru mozga (ćelija svesti), tj. nas ovde što sad pričamo. Neki od nas, koji su u manjini, tek od relativno skoro shvataju taj jezik, i to ograničeno, jer ostatak jezika zovu nebitnim. Stvarno je smešno da traže krupne oblike života. Kakve zvuke emituju bakterije? Bakterije, ako ih ima na drugim planetama, mogu biti opasne. Pa i na našoj planeti ima puno opasnih, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, ništa ni ne vidimo niti čujemo.

dzoniikg

pre 9 godina

Trazenje vanzemaljaca pomocu radio signala je presmesno jer radio signal ide u svim pravcima i brzo slabi sa udaljenoscu..zato vam trebaju npr predajnici za mobilnu telefoniju na svakih 10 km..ajd sad zamisli koliko ce taj signal da bude jak posle 10000000000 km ..bice 0...ovaj signal koji je uhacen je verovatno signal neutronske zvezde koja se pod pritiskom gravitacije u trenutku pretovorila u crnu rupu..koliko god vanzemaljci bili napredni oni ne bi nikad mogli da posalju takav jak signal ..a jacina tog signala u samo delicu sekunde je jace nego energija koju nase sunce emituje danima.
Umeso sto se zaludjuju sa radio signalima da bi stvarno nasao vanzemalje treba ti neki dzinovski teleskop koji ce moci da vidi direktno planete i da vidi da li na njima ima vestackog svetla nocu ..kao sto nasi gradovi svetle nocu i iz svemira.

Mesečev dečak

pre 9 godina

Inače sada je usmeren u deo neba gde je Kepler 186F, tako da iako postoji i 0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 sa te planete ja VERUJEM. Takođe sam ubeđen da život ne mora da postoji samo kako ga mi poznajemo.

misa_patuljak

pre 9 godina

"doom day is near!" hmmm, ovo lici na onaj dokumentarac na national geographic channel-u.. tako i tamo pocinje cela dramaturgija :-!

pn

pre 9 godina

Možda upravo sada stanovnici planete odakle je poslat signal diskutuju na nekoj njihovoj verziji interneta da li postoji život izvan njihove planete. Mi zarobljeni na Zemlji oni zarobljeni na njihovoj planeti a između nas ogromna barijera(svemir).

nenad rs

pre 9 godina

Нисмо сами,само нас димензије раздвајају,питање је вијека што у свемиру јесте милисекунд кад ће људи схватити да у свемиру постоји интелигентни живот,другачији вероватно али постоји.

Kiza

pre 9 godina

ne razumem zasto uvek kada govore o zivotu ma drugim planetama predstavljaju da su inteligentnija od nas
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato sto su zemljani najneinteligentnija rasa u svemiru.

astronom

pre 9 godina

Tako su se vec jednom ponadali kada su detektovali impulse i to sa jednakim vremenskim razmakom izmedju.. Na kraju smo dobili nova nebeska tela tj zvezde- pulsare..
Mislim da je i sad isto u pitanju..

Deki

pre 9 godina

@Cosmos
Rex nije lupio nego ti ne poznajes osnovne zakone fizike. Intezitet magnetnog polja koje se siri radijalno (u svim pravcima) opada sa kvadratom razdaljine. Kada bismo mi na Zemlji napravili predajnik koji koristi sve raspolozive energetske resurse nas emitovani signal ne bi mogao da se detektije ni na nekoliko svetlosnih godina koliko su od nas udaljene prve vansolarne planete...
Sa usmerenim signalom je druga prica, on moze hipoteticki da se detektuje desetinama hiljada svetlosnih godina daleko (cela nasa galaksija) ali verovatnoca pozicioniranja odasiljaca prema tako maloj meti i u odgovarajucem momentu je prakticno ravna nuli.
Jedino kad bi na neku blizu planetu opasno sumnjali da moze da ima tehnicku civilizaciju pa da probamo inace nema sanse.
U sustini verovatnoca da uspostavimo radio kontakt sa tehnickom civilizacijom naseg nivoa je prakticno ravna nuli.

Cosmos

pre 9 godina

@rex: ovo si sad pravo lupio :) bas zato sto se talas siri u svim pravcima onda valjda mora da nas pogodi zar ne? :) e sad, definitivno se gubi na intezitetu, ali signal dovoljno jak, moze da predje dosta velike distance i da se pokupi antenom odgovarajuce velicine bez problema na distancama od stotinama hiljada svetlosnih godina. Veci je problem sto ako je poslat sa te distance a putuje brzinom svetlosti, kolika je onda sansa da je taj koji je poslao signal ziv posle tih sto hiljada godina recimo, koliko je signalu trebalo da prevali put od 100.000 svetlosnih godina. Osim ako prostor nije savijen pa signal poslat? :)

RejaVu

pre 9 godina

Kada nesto ne znamo sta je,moze biti bilo sta.
A naucnici su tada gori od najgore dece...
(dejavu, 29. januar 2015 22:45)

Zato su politicari bas super...

blue

pre 9 godina

Prosto bi tuzno bilo pogledati u nebo i pomisliti da smo jedini. Zakljucak bi tada glasio da bog i nije bio bas mastovit kad je stvarao.

naknadna pamet

pre 9 godina

@ Swedenonline

"Mi smo prvi koji su detektovali signal u realnom vremenu. Impulsi su svaki put pre nas bili pronađeni naknadno, zapravo puno kasnije nego što su se desili".

"u realnom vremenu" je suprotno od "preslusavanjem snimaka"

tanja

pre 9 godina

Kako bi to bilo lepo da ostvarimo prvi kontakt...koliko bi to uticalo na naše poimanje univerzuma i nas samih i kako bi to umanjilo našu kosmičku usamljenost....

Slobodan032

pre 9 godina

Ne razumem zašto neko ko nerazume o čemu se radi u ovakvim tekstovima pokušava da ostavi neki komentar koji je jedino njemu smešan.

čovek

pre 9 godina

vanzemaljci vec komuniciraju medjusobno preko kvantnog interneta. signal s jednog kraja svemira na drugi ide momentalno.(Mrtvac, 29. januar 2015 22:09)
###
U teoriji - može, u praksi - malo teže :) ... Quantum entanglement funkcioniše tako što obe čestice prvo upariš lokalno pa onda jednu odneseš fizički na "drugi kraj" svemira ... posle toga može momentalno ... kvaka je u onom odnošenju na drugi kraj ;)

Dragoljub

pre 9 godina

Poštovana gospodo naučnici u SETI-ju, komentatori su vam upravo objasnili da nemate pojma o fizici i elektromagnetnim talasima. Žao mi je što ste na ovu potragu bez ikakvog izgleda za uspeh potrošili desetine godina života i srazmerno veliku količinu novca.
Srdačan pozdrav iz Srbije, zemlje najvećih stručnjaka za sve.

Aleksandar

pre 9 godina

@(radisa urosevix, 29. januar 2015 22:59)

Zato što možemo vrlo kredibilno tvrditi da ono što mi zovemo inteligentnim životom ne postoji u našem solarnom sistemu, niti u sistemima bliskim našem. To ostavlja dve opcije:

- Da su 'vanzemaljci', ako postoje, prilično daleko od nas - bar nekih stotinak svetlosnih godina. Ako danas ulovimo kompleksan radio signal (barem nešto na nivou frekventne modulacije) to znači da se taj njihov signal otisnuo pre više od sto godina - odnosno preko trideset godina pre nego što smo mi počeli da pravimo kompleksan radio. Samim tim, može se pretpostaviti da su napredniji od nas za bar tu vremensku razliku.
- Ako su bliže onda su ili otkrili način kako da se 'zamaskiraju' pre nego što su počeli da koriste tehnologiju ili su na nekom vanzemaljskom brodu - obe varijante ukazuju na daleko naprednije civilizacije od nas.

Pritom, Svemir je star oko 13,8 milijardi godina a mi jedva da imamo pisanu istoriju i za proteklih 2.000 - šanse da su neki došli i prešli naš trenutni stadijum pre mnogo, mnogo miliona godina su prilično velike. Ako uporediš dokle smo stigli samo za par hiljada godina, probaj da zamisliš šta ćemo biti za par miliona (ako se ne samouništimo) - za nas bi takve civilizacije bile ravne bogovima.

Aleksandar

pre 9 godina

@(čovek, 30. januar 2015 04:03)

Nije samo kvaka u odnošenju - da to može mi bismo opremili naše satelite, sonde i robote takvom vrstom 'komunikacije' i mogli bismo da instantno upravljamo njima što danas nije slučaj. Da ne pričam o internetu na planeti zemlji bez latencije.

Kvantna zapletenost (jeste, tako su preveli taj fenomen na srpski :D) ti garantuje da ako izmeriš spin na jednoj 'zapletenoj' čestici, na drugoj čestici je taj spin u suprotnom smeru, nevezano koliko je prostora između njih.

Međutim, ako probaš da promeniš spin te čestice i nadaš se da će i ona 'zapletena' isto reagovati, te samim tim da ćeš tako poslati neku informaciju koristeći ovaj fenomen - grdno se varaš. Ako izmeniš stanje 'zapletene' čestice zapletenost puca i tu je kraj svemu. Ne da ovaj Univerzum razmenu informacija brže od brzine svetlosti i to mu dođe to.

Zarko

pre 9 godina

To se ameri i rusi tuku za zemljiste na plutonu. Mene samo zanima da li je svemir ceo mracan,sta je iza silnih crnih rupa i svega. .1

čovek

pre 9 godina

(Aleksandar, 30. januar 2015 09:16)
LOL, napisah da je u teoriji to moguće a kada bi teorija i praksa išle pod ruku, mi bi već imali kvantne kompjutere ... dakle, da se ne bi pogrešno razumeli, teorija zapletenosti nam daje mogućnost a tehologiju za korišćenje te mogućnosti još uvek nemamo ... kako je ovde bilo reči o trenutoj komunikaciji sa "drugim krajem" svemira, teorijski mi znamo da bi to bilo moguće a lokalno uparivanje (kvaka) je ono što bi svako na ovom sajtu mogao da razume ... definisanje zapletenosti na ovom mestu je van okvira teme i nemoguća misija u 1500 karaktera da ne spominjem velike rupe u shvatanju samog fenomena ... i nije replika nego pojašnjenje :)

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Blizi nam se epilog epizode To Serve Man (Zona sumraka).

Rod Serling, kreator Zone sumraka, bio je daleko ispred svog vremena, najbolji primer za ovu vest je upravo ta epizoda.