Ponedeljak, 26.01.2015.

22:13

Francuska: Zabranjeno detetu dati ime Nutela i Jagoda

Izvor: Tanjug

Francuska: Zabranjeno detetu dati ime Nutela i Jagoda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)
Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (:), 27. januar 2015 21:32)
---------
Tipično srpski. Ono što ne znam i ne postoji, zar ne? Sada bi ja trebalo da Vam objašnjavam čime sam se bavio zbog čega sam i sretao toliko naših "ekstravagantnih" imena ali, smatram da to nije važno. Inače, po Vašem načinu razmišljanja, smatram da ćete se Vi bilo kada i u bilo kojim okolnostima "osećati bolje", mada nisam siguran šta bi trebao da znači taj Vaš šlagvort. Da Vam Jugoslav, Radoje ili Draginja daju po 100 evra kako bi se Vi osećali bolje, ili je nešto drugo u pitanju?

sladoledsmesom

pre 9 godina

@ex parisien
Mercedes je prevashodno žensko ime.
Tvorac automobilskog brenda ga je nazvao po kćerki. Malo osnovnog znanja nije na odmet pre nego što se nešto napiše na "internetima".

:)

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)

Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.

Mika

pre 9 godina

Ja cuo jednom Zoran Zoran, i smejem se, kako dobra fora, oni me gledaju ozbiljni, kazu "Tako se zove". Brate. Ja se vadim, pa fino, ekonomicno.
A majka imala poznanicu Niziju. Naravno da su je zvali Visija.

vasilije knezevic

pre 9 godina

"Stan' polako Radoje na konju
tamo mi je Jagoda na vodu,
Tamo mi je, prepanuces mi je"
"O tempora,o mores",
vasilije knezevic 27 jan. 2015

laza

pre 9 godina

"Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon."
(Sofija, 27. januar 2015 08:59)

Pozivajuci se na sopstveni zakon, tj. sebe. Zakon nije nesto izvan drzave (nije npr. tek deo obicajnog prava) i pretpostavlja da je drzava krajnji arbitar, ne roditelj. Ja se nikada nisam sa tim zakonom slozio i drzava nema od mene crno na belo potpisani ugovor da moze da umesto mene odlucuje o ovoj veoma konkretnoj stvari. Da li ima od vas? Da li ima i od koga? Nema. Dakle taj zakon predstavlja volju birokrata, ne drustva. Bez pitanja su nam nesto ukrali.

"Vlasnik deteta?...Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig.."
(zamlata, 27. januar 2015 09:56)

OK, preciznije, vlasnik je imena deteta a time i vlasnik svih nasih imena. Ko vrhovno odlucuje on je i vlasnik, ok? Kada bi drzava nasla neki razlog da zabrani ime Jelena ona bi ga zabranila a vi bi mogli - nista. Tu je sustina problema: vi samo predlozite ime, birokrate odlucuju. Da bi sprecili da se izvrsi volja 7 hiljada nekih budala, vama je ok sto je ukinuta volja 7 miliona ljudi.

miro split

pre 9 godina

Kad mi je žena ostala prvi put trudna i sad kad smo na ultrazvuku saznali da će bit pametna i lipa Hrvatica na diku i ponos cile nacije kako one u domovini tako i one van nje normalno da smo raspravljali i o imenu.
Danas kad se sitin toga ja stvarno mogu bit zahvalan šta mi moja Anuška nije doživila spontani.
Šta je meni sve padalo na pamet.Od Jovanke do Prve od devet(ali nećemo imat devetero dice?)

Višnja

pre 9 godina

@ Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...
(Saša, 27. januar 2015 10:00)


Ali zato ima Višnja

Marino

pre 9 godina

@ex parisien
Kod imena Mercedes ne radi se o istoj stvari. Tu su tvornica i tip vozila nazvani po djevojci Mercedes, kćeri vlasnika tvornice. Navodno!

Saša

pre 9 godina

Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...

zamlata

pre 9 godina

laza@
Ja da zivim jos sto zivota,necu moci da shvatim vase poglede na roditeljstvo.Vlasnik deteta?Vi kad budete imali tu mogucnost,kupite neko dete na pijaci,trazite vlasnicki list,pa mu dajte najdebilnije ime,mozda tad drzava nece moci da se buni,protiv vase potrebe za "slobodom".Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig,zbog kog ce imati poroblem i mozda posledice za ceo zivot

kide

pre 9 godina

Ukratko: Da bi dete odraslo u normalnu osobu potrebno je zastititi ga sto vise od negativnih stvari, jer ce u suprotnom kad ti isti roditelji umru i dete postane krimos ili ode na lecenje, to dete pasti na teret drzave. Zato pravna i odgovorna drzava reaguje i brani imena koja su degutantna. Recimo Usranko.

Lale

pre 9 godina

A što kod nas ne zabranjuju Romima da daju deci imena Milion, Milijarda, Dijamant, itd...?
(srbin, 26. januar 2015 23:25)

Zato što nemaju ličnu kartu, ne prijavljuju dete...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Eh, da Francuzi samo udju u ovaj naš "rasadnik" neverovatnih imena, koja "mudri" roditelji biraju svojoj deci? Mi smo neverovatni. Prva liga gluposti na planeti. Kod nas se nakaradna imena daju iz jednog drugog razloga, po čemu se razlikujemo od Francuza. "Moderni roditelji" koji nisu bili na svim časovima, svojoj deci obično daju strana imena da bi deca "bila srećnija" i da bi "imala lepšu budućnost". Mimikrija poslednjih hulja na planeti. Poseban doprinos toj sveopštoj srpskoj gluposti i mizeriji daju naši iseljenici koji su najmaštovitiji. Sretao sam Jamesdina /Džejms Din/, Vinetu, Tarzan, Duglas, Dolar, Pele, Garinča, potom hiljade Jacquellina ispisanih na najneverovatnije načine, Michela, Kevina, nekoga Honda i milion drugih. Ako bi se svi oni skupili na jednom mestu bila bi to neverovatna menažerija. Odustajanje od nacionalnih imena, koja su uobičajena u sopstvenom narodu, predstavlja veliku primitivnost, veliku tugu, jad i bedu. Na taj način neki pokušavaju od "magarca" da naprave "lipicanera". Ovakvom običaju se treba smejati, treba taj neverovatni idiotizam izvrgnuti ruglu jer će se samo na taj način nešto promeniti. Što se tiče imena mi postajemo šljam Evrope. Najviše nam se smeju oni na koje pokušavamo da ličimo.

Nutela Jagodić

pre 9 godina

Odavno tvrdim da je neophodno sprovesti kampanju na nivou države čiji bi cilj bio utvrđivanje psihološkog profila stanovništva. Mi imamo ozbiljan problem. Nama je sve smešno i sve nam je ružno. Ko je taj koji će da odredi lepa i ružna imena. To ne postoji. Jedan komentator je spomenuo kako je teško detetu u prvom razredu objasniti neke stvari. Žalim tvoje dete. Ako mu smeta ime druga u razredu zamisli šta će biti ako je druge boje kože, veroispovesti itd.

fr

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
(zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa objasnjeno je u tekstu. 8sdDa dobro razumes francuski shvatio bi. Ne bi prosao ni tvoj nik: "Zizi", jer deca tako nazivaju muski polni organ.

EU Citizen

pre 9 godina

@jj
Nisam ja "opsednut" komunjarama (da me ne dirate bilo bi mi stalo do vas kao do lanjskog snega), već vi komunjare sve više sedite na grbači slobodnim građanima i sve drskije smišljate razne besmislene zabrane i propise sa kojima ih maltretirate, ograničavate i pljačkate, pa će vam posle đavo biti kriv kada slobodnim ljudima ta diktatura birokrata i parazita koji su njihova glasačka mašinerija prekipi, i uzmu oružje u ruke da se brane od krađe i ropstva.
@Abolirani predsednik
Poentu ne razumete vi: dete nije "vlasništvo" svojih roditelja, ali je jeste njihova isključiva odgovornost, a u svakom slučaju nije ni vlasništvo ni odgovornost državnih birokrata i pseudointelektualnih levičarskih aktivista i dušebrižnika, a to što oni u socijalističkim, komunističkim i fašističkim diktaturama drsko uzurpiraju pravo da ljudima određuju kako će da vaspitavaju svoju decu ili kakva će imena da im daju (možda sam ja, recimo, poreklom iz Gane, gde na jeziku njanđa, "pr*no" znači, recimo, "orao", i tako mi se zvao deda, ko je neka mastiljara da sudi o tome, moje je dete, ako bude zbog toga imalo nekakve traume, to je takođe samo moja i njegova stvar, a ako grešim, ugrozio sam svoje potomstvo a ne državno), samo je znak da živimo u diktaturama, i da se protiv toga treba aktivno boriti, ali Balkanci su nažalost, rođeni kolektivisti, totalitaristi i fanovi diktatura, stadnog mentaliteta i državnog tutorstva.

Sofija

pre 9 godina

@Laza
Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon. Kakvih sve budala ima kod nas ,zapanjili biste se.

ex parisien

pre 9 godina

Ehh zaštićen naziv Nutela, imate imena Mercedes koliko hoćete šta će predložiti da promene imena? Bah, ima prečih problema u Francuskoj verujte mi, demokratija menja svoju formu...

yeah

pre 9 godina

I mi imamo slican sistem, doduse gleda se samo da li je ime u duhu srpskog jezika i da li je moguce "provuci" kroz sve padeze itd. Primer od pre nekoliko godina bio u nekoj reportazi gde su odbili zahtev za ime, Oprolećovana :D Ja i dan danas ne mogu da shvatim o cemu su ti roditelji mislili :)

Petoletka

pre 9 godina

@(major magistar i dobar drug, 27. januar 2015 00:13)
Očito je da ne znaš ovo :
Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века.

Sojic

pre 9 godina

Znam u mnogim zemljama nesmes da das detetu ime recimo Lucifer ili Hitler ali jagoda to nije bas isto.
Gle samo holivudske zvezde, deci cudna daju imena kao tallulah(cerka Bruce Willisa)

kris

pre 9 godina

sto bi rekli ime se lako stice,prezime teze..al bez obzira na ime i prezime ,nadimak je taj koji nosis celog zivota,a to ni jedan sud ne moze da zabrani kad ti nadimak nalepe!

zoran dj

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.
(EU Citizen, 26. januar 2015 23:48)


a odkad su, gradjanine, u jednoj od osnivaca tvoje ljubljene eu, ko.unisti na vlasti

srbin

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.
(Perozivadintihomirzmaj, 27. januar 2015 02:20)

pricati sa "tom osobom"? "filter za budale"? ajde pametnjakovicu probaj to da objasnis detetu u prvom razredu osnovne skole, kad se uplakano vrati kuci. zato je tu ozbiljna drzava sa sluzbenicima koji ozbiljno brinu o dobrobiti dece ciji su roditelji potpuni idioti. daj ti svom detetu ime Eurokrem ako si bas toliko "liberalan".

laza

pre 9 godina

Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.
(Abolirani predsednik, 27. januar 2015 02:05)

Znaci dete je vlasnistvo drzavne administracije??? Onaj ko ima krajnje, neoborivo pravo da da ime detetu je dakle njegov vlasnik. Znaci - drzava i njene birokrate.

Ovde nije u pitanju da li je ime lepo ili ruzno ili je za zadirkivanje ili ne. Pitanje je - ko je vlasnik deteta? Odgovor: drzava. Kada bi roditelj hteo da nazove dete Prkno, drzava to ne bi dozvolila. Kada bi drzava htela da da ime detetu Prkno, roditelj bi mogao da se slika.

Bez obzira da li detetu roditelj bira ime Dragan ili Nikola, drzava sa time mora da se slozi, inace nista. Dakle, drzava ustvari daje ime detetu, bilo prihvatajuci roditeljski predlog bilo odbacujuci ga i dajuci neko drugo.

Abolirani predsednik

pre 9 godina

@EU Citizen kao i obično ne kapira poentu. Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.

Nada Zero

pre 9 godina

Ne verujem da ce se drzava Amerika zabraniti imeba Peter, Dick, Bush... cak vidi mi Cherry nesto znaci u slengu, a opet je dozvoljeno ime.

Perozivadintihomirzmaj

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.

NA Citizen

pre 9 godina

@EU Citizen - "Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna..."

E tako sam i ja mislio dok sam živeo u našoj "socijalističkoj (neo)komunsitičkoj ljudskopravaškoj" Jugi.

Pa kad sam došao da živim u civilizovanom zapadnom svetu, uvideo sam da je birokratija i vlast svugde ista... u mnogim slučajevima još i gora na zapadu. Tvrdoglavija i kruća.

jj

pre 9 godina

@EU Citizen
A da malo normalnije pises? Opsednut si komunistima, samo o njima pises.
Sto se komentara tice, tacno, dete moze kad odraste da promeni ime, ali sta da radi dok ne odraste? Hoces ti da mu lecis komplekse i traume iz detinjstva nastale zbog toga sto su roditelji verovatno neobrazovani idioti koji misle da ce biti zanimljivi nekom ako detetu daju glupavo ime?

Swedenonline

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? 
(zizi, 26. januar 2015 22:25) 

Da ne čitaš samo naslove bilo bi ti jasno zašto.
(Darko, 26. januar 2015 22:40)

Prvešie tketsa a dsieklija npala!

Igor

pre 9 godina

Sećam se ja i nekih naših bisera, kao npr. Novak Novak, Marko Marković, Zorica Korica (ona nije poznata ličnost, ali ja je znam)... Ljudi, malo razmislite kad dajete ime detetu, to nije nalog za igricu koji možete preimenovati kad vam dosadi.

Swedenonline

pre 9 godina

А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.
(nenad rs, 26. januar 2015 23:38)

Sa mlogo slaga? :)

Ryber Palunko

pre 9 godina

Kad pročitaš anslov, dođe ti da psuješ, a kad pročitaš cio članak i dalje bi psovao, ali samog sebe što letiš pred rudu:)

marko

pre 9 godina

@zizi @marko 
da ste procitali tekst, mozda biste i znali, 
Je l lepo u tekstu pise da u slengu rec jagoda se korosti za 'njusku, facu...'?
(east, 26. januar 2015 22:41)

Ne razumem te , šta bi ja to znao da sam pročitao tekst? Ja samo konstatujem, da je Jagoda lepo ime. Jagoda, onako, kako se piše i čita u srpskom jeziku i kao takva nema negativnog značenja u žargonu, bar ja ne znam za takav žargon . Za Nutelu me baš briga.

Ima gi razni..

pre 9 godina

Mi nemamo tih problema,kod nas može sve.Nemamo Nutela ali imamo Jagoda,Tarzana,Kasandri pa čak i Adolfa kome su svi posle tepali Dado jer bi bilo glupo da su mu dali nadimak Hića....

ŠTAZI

pre 9 godina

Demokratski skrate i to je to. Šta bi radili s našim JamesDinima, Popajima i Rokijima. Glupost. A gde su tek Onur i njegova .... ne sećam se.

nenad rs

pre 9 godina

Знам лика зове се Титослав,стварно без коментара.А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.

EU Citizen

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.

Gile

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pise lepo. Zbog ceste upotrebe u francuskom slengu sa negativnom konotacijom. U nasem jeziku nema negativnu konotaciju, ali u francuskom ima. Kod nas nisu tako retka imena Jagoda, Višnja, Dunja...

Oliver

pre 9 godina

Pitam se samo kako neki roditelji mogu da budu tako bezobzirni prema svom detetu... Ako im se bas toliko svidjaju ta imena, zato nisu svoja promenili u opstini i sebe tako nazvali???
Imao sam priliku da upoznam nekoliko osoba sa bezveze imenima, ali nazalost ( ili mozda srecom ) ne njihove roditelje.
Takodje mi se ne svidja kad roditelji daju strana ( uglavnom americka ) imena, poznatih licnosti. Cemu to? Mozda misle da ce dete tako isto da postane zvezda Holivuda...

Sofija

pre 9 godina

Nekim roditeljima treba zabraniti i da imaju decu. Ako su ih rodili, ne znaci da mogu sa njima da rade sta hoce i da im daju imana zbog kojih ce deca sutra kad odrastu da pate.

Washington

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)
A sto ne Banana?

Legend

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa pročitaj vest pa ćeš razumeti i to.

Gile

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pise lepo. Zbog ceste upotrebe u francuskom slengu sa negativnom konotacijom. U nasem jeziku nema negativnu konotaciju, ali u francuskom ima. Kod nas nisu tako retka imena Jagoda, Višnja, Dunja...

Sofija

pre 9 godina

Nekim roditeljima treba zabraniti i da imaju decu. Ako su ih rodili, ne znaci da mogu sa njima da rade sta hoce i da im daju imana zbog kojih ce deca sutra kad odrastu da pate.

srbin

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.
(Perozivadintihomirzmaj, 27. januar 2015 02:20)

pricati sa "tom osobom"? "filter za budale"? ajde pametnjakovicu probaj to da objasnis detetu u prvom razredu osnovne skole, kad se uplakano vrati kuci. zato je tu ozbiljna drzava sa sluzbenicima koji ozbiljno brinu o dobrobiti dece ciji su roditelji potpuni idioti. daj ti svom detetu ime Eurokrem ako si bas toliko "liberalan".

Oliver

pre 9 godina

Pitam se samo kako neki roditelji mogu da budu tako bezobzirni prema svom detetu... Ako im se bas toliko svidjaju ta imena, zato nisu svoja promenili u opstini i sebe tako nazvali???
Imao sam priliku da upoznam nekoliko osoba sa bezveze imenima, ali nazalost ( ili mozda srecom ) ne njihove roditelje.
Takodje mi se ne svidja kad roditelji daju strana ( uglavnom americka ) imena, poznatih licnosti. Cemu to? Mozda misle da ce dete tako isto da postane zvezda Holivuda...

Ima gi razni..

pre 9 godina

Mi nemamo tih problema,kod nas može sve.Nemamo Nutela ali imamo Jagoda,Tarzana,Kasandri pa čak i Adolfa kome su svi posle tepali Dado jer bi bilo glupo da su mu dali nadimak Hića....

Ryber Palunko

pre 9 godina

Kad pročitaš anslov, dođe ti da psuješ, a kad pročitaš cio članak i dalje bi psovao, ali samog sebe što letiš pred rudu:)

jj

pre 9 godina

@EU Citizen
A da malo normalnije pises? Opsednut si komunistima, samo o njima pises.
Sto se komentara tice, tacno, dete moze kad odraste da promeni ime, ali sta da radi dok ne odraste? Hoces ti da mu lecis komplekse i traume iz detinjstva nastale zbog toga sto su roditelji verovatno neobrazovani idioti koji misle da ce biti zanimljivi nekom ako detetu daju glupavo ime?

nenad rs

pre 9 godina

Знам лика зове се Титослав,стварно без коментара.А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.

Abolirani predsednik

pre 9 godina

@EU Citizen kao i obično ne kapira poentu. Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.

Legend

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa pročitaj vest pa ćeš razumeti i to.

Igor

pre 9 godina

Sećam se ja i nekih naših bisera, kao npr. Novak Novak, Marko Marković, Zorica Korica (ona nije poznata ličnost, ali ja je znam)... Ljudi, malo razmislite kad dajete ime detetu, to nije nalog za igricu koji možete preimenovati kad vam dosadi.

NA Citizen

pre 9 godina

@EU Citizen - "Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna..."

E tako sam i ja mislio dok sam živeo u našoj "socijalističkoj (neo)komunsitičkoj ljudskopravaškoj" Jugi.

Pa kad sam došao da živim u civilizovanom zapadnom svetu, uvideo sam da je birokratija i vlast svugde ista... u mnogim slučajevima još i gora na zapadu. Tvrdoglavija i kruća.

Washington

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)
A sto ne Banana?

ŠTAZI

pre 9 godina

Demokratski skrate i to je to. Šta bi radili s našim JamesDinima, Popajima i Rokijima. Glupost. A gde su tek Onur i njegova .... ne sećam se.

Swedenonline

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? 
(zizi, 26. januar 2015 22:25) 

Da ne čitaš samo naslove bilo bi ti jasno zašto.
(Darko, 26. januar 2015 22:40)

Prvešie tketsa a dsieklija npala!

Swedenonline

pre 9 godina

А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.
(nenad rs, 26. januar 2015 23:38)

Sa mlogo slaga? :)

EU Citizen

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.

Nada Zero

pre 9 godina

Ne verujem da ce se drzava Amerika zabraniti imeba Peter, Dick, Bush... cak vidi mi Cherry nesto znaci u slengu, a opet je dozvoljeno ime.

laza

pre 9 godina

Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.
(Abolirani predsednik, 27. januar 2015 02:05)

Znaci dete je vlasnistvo drzavne administracije??? Onaj ko ima krajnje, neoborivo pravo da da ime detetu je dakle njegov vlasnik. Znaci - drzava i njene birokrate.

Ovde nije u pitanju da li je ime lepo ili ruzno ili je za zadirkivanje ili ne. Pitanje je - ko je vlasnik deteta? Odgovor: drzava. Kada bi roditelj hteo da nazove dete Prkno, drzava to ne bi dozvolila. Kada bi drzava htela da da ime detetu Prkno, roditelj bi mogao da se slika.

Bez obzira da li detetu roditelj bira ime Dragan ili Nikola, drzava sa time mora da se slozi, inace nista. Dakle, drzava ustvari daje ime detetu, bilo prihvatajuci roditeljski predlog bilo odbacujuci ga i dajuci neko drugo.

Lale

pre 9 godina

A što kod nas ne zabranjuju Romima da daju deci imena Milion, Milijarda, Dijamant, itd...?
(srbin, 26. januar 2015 23:25)

Zato što nemaju ličnu kartu, ne prijavljuju dete...

zamlata

pre 9 godina

laza@
Ja da zivim jos sto zivota,necu moci da shvatim vase poglede na roditeljstvo.Vlasnik deteta?Vi kad budete imali tu mogucnost,kupite neko dete na pijaci,trazite vlasnicki list,pa mu dajte najdebilnije ime,mozda tad drzava nece moci da se buni,protiv vase potrebe za "slobodom".Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig,zbog kog ce imati poroblem i mozda posledice za ceo zivot

Perozivadintihomirzmaj

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.

marko

pre 9 godina

@zizi @marko 
da ste procitali tekst, mozda biste i znali, 
Je l lepo u tekstu pise da u slengu rec jagoda se korosti za 'njusku, facu...'?
(east, 26. januar 2015 22:41)

Ne razumem te , šta bi ja to znao da sam pročitao tekst? Ja samo konstatujem, da je Jagoda lepo ime. Jagoda, onako, kako se piše i čita u srpskom jeziku i kao takva nema negativnog značenja u žargonu, bar ja ne znam za takav žargon . Za Nutelu me baš briga.

yeah

pre 9 godina

I mi imamo slican sistem, doduse gleda se samo da li je ime u duhu srpskog jezika i da li je moguce "provuci" kroz sve padeze itd. Primer od pre nekoliko godina bio u nekoj reportazi gde su odbili zahtev za ime, Oprolećovana :D Ja i dan danas ne mogu da shvatim o cemu su ti roditelji mislili :)

Sofija

pre 9 godina

@Laza
Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon. Kakvih sve budala ima kod nas ,zapanjili biste se.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Eh, da Francuzi samo udju u ovaj naš "rasadnik" neverovatnih imena, koja "mudri" roditelji biraju svojoj deci? Mi smo neverovatni. Prva liga gluposti na planeti. Kod nas se nakaradna imena daju iz jednog drugog razloga, po čemu se razlikujemo od Francuza. "Moderni roditelji" koji nisu bili na svim časovima, svojoj deci obično daju strana imena da bi deca "bila srećnija" i da bi "imala lepšu budućnost". Mimikrija poslednjih hulja na planeti. Poseban doprinos toj sveopštoj srpskoj gluposti i mizeriji daju naši iseljenici koji su najmaštovitiji. Sretao sam Jamesdina /Džejms Din/, Vinetu, Tarzan, Duglas, Dolar, Pele, Garinča, potom hiljade Jacquellina ispisanih na najneverovatnije načine, Michela, Kevina, nekoga Honda i milion drugih. Ako bi se svi oni skupili na jednom mestu bila bi to neverovatna menažerija. Odustajanje od nacionalnih imena, koja su uobičajena u sopstvenom narodu, predstavlja veliku primitivnost, veliku tugu, jad i bedu. Na taj način neki pokušavaju od "magarca" da naprave "lipicanera". Ovakvom običaju se treba smejati, treba taj neverovatni idiotizam izvrgnuti ruglu jer će se samo na taj način nešto promeniti. Što se tiče imena mi postajemo šljam Evrope. Najviše nam se smeju oni na koje pokušavamo da ličimo.

Marino

pre 9 godina

@ex parisien
Kod imena Mercedes ne radi se o istoj stvari. Tu su tvornica i tip vozila nazvani po djevojci Mercedes, kćeri vlasnika tvornice. Navodno!

kide

pre 9 godina

Ukratko: Da bi dete odraslo u normalnu osobu potrebno je zastititi ga sto vise od negativnih stvari, jer ce u suprotnom kad ti isti roditelji umru i dete postane krimos ili ode na lecenje, to dete pasti na teret drzave. Zato pravna i odgovorna drzava reaguje i brani imena koja su degutantna. Recimo Usranko.

fr

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
(zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa objasnjeno je u tekstu. 8sdDa dobro razumes francuski shvatio bi. Ne bi prosao ni tvoj nik: "Zizi", jer deca tako nazivaju muski polni organ.

Saša

pre 9 godina

Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...

miro split

pre 9 godina

Kad mi je žena ostala prvi put trudna i sad kad smo na ultrazvuku saznali da će bit pametna i lipa Hrvatica na diku i ponos cile nacije kako one u domovini tako i one van nje normalno da smo raspravljali i o imenu.
Danas kad se sitin toga ja stvarno mogu bit zahvalan šta mi moja Anuška nije doživila spontani.
Šta je meni sve padalo na pamet.Od Jovanke do Prve od devet(ali nećemo imat devetero dice?)

Nutela Jagodić

pre 9 godina

Odavno tvrdim da je neophodno sprovesti kampanju na nivou države čiji bi cilj bio utvrđivanje psihološkog profila stanovništva. Mi imamo ozbiljan problem. Nama je sve smešno i sve nam je ružno. Ko je taj koji će da odredi lepa i ružna imena. To ne postoji. Jedan komentator je spomenuo kako je teško detetu u prvom razredu objasniti neke stvari. Žalim tvoje dete. Ako mu smeta ime druga u razredu zamisli šta će biti ako je druge boje kože, veroispovesti itd.

Petoletka

pre 9 godina

@(major magistar i dobar drug, 27. januar 2015 00:13)
Očito je da ne znaš ovo :
Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века.

kris

pre 9 godina

sto bi rekli ime se lako stice,prezime teze..al bez obzira na ime i prezime ,nadimak je taj koji nosis celog zivota,a to ni jedan sud ne moze da zabrani kad ti nadimak nalepe!

EU Citizen

pre 9 godina

@jj
Nisam ja "opsednut" komunjarama (da me ne dirate bilo bi mi stalo do vas kao do lanjskog snega), već vi komunjare sve više sedite na grbači slobodnim građanima i sve drskije smišljate razne besmislene zabrane i propise sa kojima ih maltretirate, ograničavate i pljačkate, pa će vam posle đavo biti kriv kada slobodnim ljudima ta diktatura birokrata i parazita koji su njihova glasačka mašinerija prekipi, i uzmu oružje u ruke da se brane od krađe i ropstva.
@Abolirani predsednik
Poentu ne razumete vi: dete nije "vlasništvo" svojih roditelja, ali je jeste njihova isključiva odgovornost, a u svakom slučaju nije ni vlasništvo ni odgovornost državnih birokrata i pseudointelektualnih levičarskih aktivista i dušebrižnika, a to što oni u socijalističkim, komunističkim i fašističkim diktaturama drsko uzurpiraju pravo da ljudima određuju kako će da vaspitavaju svoju decu ili kakva će imena da im daju (možda sam ja, recimo, poreklom iz Gane, gde na jeziku njanđa, "pr*no" znači, recimo, "orao", i tako mi se zvao deda, ko je neka mastiljara da sudi o tome, moje je dete, ako bude zbog toga imalo nekakve traume, to je takođe samo moja i njegova stvar, a ako grešim, ugrozio sam svoje potomstvo a ne državno), samo je znak da živimo u diktaturama, i da se protiv toga treba aktivno boriti, ali Balkanci su nažalost, rođeni kolektivisti, totalitaristi i fanovi diktatura, stadnog mentaliteta i državnog tutorstva.

Višnja

pre 9 godina

@ Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...
(Saša, 27. januar 2015 10:00)


Ali zato ima Višnja

Sojic

pre 9 godina

Znam u mnogim zemljama nesmes da das detetu ime recimo Lucifer ili Hitler ali jagoda to nije bas isto.
Gle samo holivudske zvezde, deci cudna daju imena kao tallulah(cerka Bruce Willisa)

sladoledsmesom

pre 9 godina

@ex parisien
Mercedes je prevashodno žensko ime.
Tvorac automobilskog brenda ga je nazvao po kćerki. Malo osnovnog znanja nije na odmet pre nego što se nešto napiše na "internetima".

zoran dj

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.
(EU Citizen, 26. januar 2015 23:48)


a odkad su, gradjanine, u jednoj od osnivaca tvoje ljubljene eu, ko.unisti na vlasti

Mika

pre 9 godina

Ja cuo jednom Zoran Zoran, i smejem se, kako dobra fora, oni me gledaju ozbiljni, kazu "Tako se zove". Brate. Ja se vadim, pa fino, ekonomicno.
A majka imala poznanicu Niziju. Naravno da su je zvali Visija.

ex parisien

pre 9 godina

Ehh zaštićen naziv Nutela, imate imena Mercedes koliko hoćete šta će predložiti da promene imena? Bah, ima prečih problema u Francuskoj verujte mi, demokratija menja svoju formu...

vasilije knezevic

pre 9 godina

"Stan' polako Radoje na konju
tamo mi je Jagoda na vodu,
Tamo mi je, prepanuces mi je"
"O tempora,o mores",
vasilije knezevic 27 jan. 2015

:)

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)

Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)
Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (:), 27. januar 2015 21:32)
---------
Tipično srpski. Ono što ne znam i ne postoji, zar ne? Sada bi ja trebalo da Vam objašnjavam čime sam se bavio zbog čega sam i sretao toliko naših "ekstravagantnih" imena ali, smatram da to nije važno. Inače, po Vašem načinu razmišljanja, smatram da ćete se Vi bilo kada i u bilo kojim okolnostima "osećati bolje", mada nisam siguran šta bi trebao da znači taj Vaš šlagvort. Da Vam Jugoslav, Radoje ili Draginja daju po 100 evra kako bi se Vi osećali bolje, ili je nešto drugo u pitanju?

laza

pre 9 godina

"Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon."
(Sofija, 27. januar 2015 08:59)

Pozivajuci se na sopstveni zakon, tj. sebe. Zakon nije nesto izvan drzave (nije npr. tek deo obicajnog prava) i pretpostavlja da je drzava krajnji arbitar, ne roditelj. Ja se nikada nisam sa tim zakonom slozio i drzava nema od mene crno na belo potpisani ugovor da moze da umesto mene odlucuje o ovoj veoma konkretnoj stvari. Da li ima od vas? Da li ima i od koga? Nema. Dakle taj zakon predstavlja volju birokrata, ne drustva. Bez pitanja su nam nesto ukrali.

"Vlasnik deteta?...Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig.."
(zamlata, 27. januar 2015 09:56)

OK, preciznije, vlasnik je imena deteta a time i vlasnik svih nasih imena. Ko vrhovno odlucuje on je i vlasnik, ok? Kada bi drzava nasla neki razlog da zabrani ime Jelena ona bi ga zabranila a vi bi mogli - nista. Tu je sustina problema: vi samo predlozite ime, birokrate odlucuju. Da bi sprecili da se izvrsi volja 7 hiljada nekih budala, vama je ok sto je ukinuta volja 7 miliona ljudi.

EU Citizen

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.

Perozivadintihomirzmaj

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.

marko

pre 9 godina

@zizi @marko 
da ste procitali tekst, mozda biste i znali, 
Je l lepo u tekstu pise da u slengu rec jagoda se korosti za 'njusku, facu...'?
(east, 26. januar 2015 22:41)

Ne razumem te , šta bi ja to znao da sam pročitao tekst? Ja samo konstatujem, da je Jagoda lepo ime. Jagoda, onako, kako se piše i čita u srpskom jeziku i kao takva nema negativnog značenja u žargonu, bar ja ne znam za takav žargon . Za Nutelu me baš briga.

laza

pre 9 godina

Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.
(Abolirani predsednik, 27. januar 2015 02:05)

Znaci dete je vlasnistvo drzavne administracije??? Onaj ko ima krajnje, neoborivo pravo da da ime detetu je dakle njegov vlasnik. Znaci - drzava i njene birokrate.

Ovde nije u pitanju da li je ime lepo ili ruzno ili je za zadirkivanje ili ne. Pitanje je - ko je vlasnik deteta? Odgovor: drzava. Kada bi roditelj hteo da nazove dete Prkno, drzava to ne bi dozvolila. Kada bi drzava htela da da ime detetu Prkno, roditelj bi mogao da se slika.

Bez obzira da li detetu roditelj bira ime Dragan ili Nikola, drzava sa time mora da se slozi, inace nista. Dakle, drzava ustvari daje ime detetu, bilo prihvatajuci roditeljski predlog bilo odbacujuci ga i dajuci neko drugo.

Sofija

pre 9 godina

Nekim roditeljima treba zabraniti i da imaju decu. Ako su ih rodili, ne znaci da mogu sa njima da rade sta hoce i da im daju imana zbog kojih ce deca sutra kad odrastu da pate.

Oliver

pre 9 godina

Pitam se samo kako neki roditelji mogu da budu tako bezobzirni prema svom detetu... Ako im se bas toliko svidjaju ta imena, zato nisu svoja promenili u opstini i sebe tako nazvali???
Imao sam priliku da upoznam nekoliko osoba sa bezveze imenima, ali nazalost ( ili mozda srecom ) ne njihove roditelje.
Takodje mi se ne svidja kad roditelji daju strana ( uglavnom americka ) imena, poznatih licnosti. Cemu to? Mozda misle da ce dete tako isto da postane zvezda Holivuda...

Nada Zero

pre 9 godina

Ne verujem da ce se drzava Amerika zabraniti imeba Peter, Dick, Bush... cak vidi mi Cherry nesto znaci u slengu, a opet je dozvoljeno ime.

nenad rs

pre 9 godina

Знам лика зове се Титослав,стварно без коментара.А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.

Ima gi razni..

pre 9 godina

Mi nemamo tih problema,kod nas može sve.Nemamo Nutela ali imamo Jagoda,Tarzana,Kasandri pa čak i Adolfa kome su svi posle tepali Dado jer bi bilo glupo da su mu dali nadimak Hića....

Swedenonline

pre 9 godina

А Јагода је екстра лијепо име,бар на нашем језику.
(nenad rs, 26. januar 2015 23:38)

Sa mlogo slaga? :)

srbin

pre 9 godina

To sto bi neko zafrkavao dete zbog imena, nije problem tog deteta, ili roditelja, vec problem te budale koja zafrkava. Meni je to super filter za budale. Ako neko ima problem sa nestandardnim imenom, znaci da ne vredi pricati sa tom osobom.

I zasto se drzava mesa u roditeljsko nazivanje sopstvene dece? Pa u robovlasnickom sistemu su ljudi bili slobodniji.
(Perozivadintihomirzmaj, 27. januar 2015 02:20)

pricati sa "tom osobom"? "filter za budale"? ajde pametnjakovicu probaj to da objasnis detetu u prvom razredu osnovne skole, kad se uplakano vrati kuci. zato je tu ozbiljna drzava sa sluzbenicima koji ozbiljno brinu o dobrobiti dece ciji su roditelji potpuni idioti. daj ti svom detetu ime Eurokrem ako si bas toliko "liberalan".

EU Citizen

pre 9 godina

@jj
Nisam ja "opsednut" komunjarama (da me ne dirate bilo bi mi stalo do vas kao do lanjskog snega), već vi komunjare sve više sedite na grbači slobodnim građanima i sve drskije smišljate razne besmislene zabrane i propise sa kojima ih maltretirate, ograničavate i pljačkate, pa će vam posle đavo biti kriv kada slobodnim ljudima ta diktatura birokrata i parazita koji su njihova glasačka mašinerija prekipi, i uzmu oružje u ruke da se brane od krađe i ropstva.
@Abolirani predsednik
Poentu ne razumete vi: dete nije "vlasništvo" svojih roditelja, ali je jeste njihova isključiva odgovornost, a u svakom slučaju nije ni vlasništvo ni odgovornost državnih birokrata i pseudointelektualnih levičarskih aktivista i dušebrižnika, a to što oni u socijalističkim, komunističkim i fašističkim diktaturama drsko uzurpiraju pravo da ljudima određuju kako će da vaspitavaju svoju decu ili kakva će imena da im daju (možda sam ja, recimo, poreklom iz Gane, gde na jeziku njanđa, "pr*no" znači, recimo, "orao", i tako mi se zvao deda, ko je neka mastiljara da sudi o tome, moje je dete, ako bude zbog toga imalo nekakve traume, to je takođe samo moja i njegova stvar, a ako grešim, ugrozio sam svoje potomstvo a ne državno), samo je znak da živimo u diktaturama, i da se protiv toga treba aktivno boriti, ali Balkanci su nažalost, rođeni kolektivisti, totalitaristi i fanovi diktatura, stadnog mentaliteta i državnog tutorstva.

Swedenonline

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? 
(zizi, 26. januar 2015 22:25) 

Da ne čitaš samo naslove bilo bi ti jasno zašto.
(Darko, 26. januar 2015 22:40)

Prvešie tketsa a dsieklija npala!

Gile

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda??? (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pise lepo. Zbog ceste upotrebe u francuskom slengu sa negativnom konotacijom. U nasem jeziku nema negativnu konotaciju, ali u francuskom ima. Kod nas nisu tako retka imena Jagoda, Višnja, Dunja...

Igor

pre 9 godina

Sećam se ja i nekih naših bisera, kao npr. Novak Novak, Marko Marković, Zorica Korica (ona nije poznata ličnost, ali ja je znam)... Ljudi, malo razmislite kad dajete ime detetu, to nije nalog za igricu koji možete preimenovati kad vam dosadi.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Eh, da Francuzi samo udju u ovaj naš "rasadnik" neverovatnih imena, koja "mudri" roditelji biraju svojoj deci? Mi smo neverovatni. Prva liga gluposti na planeti. Kod nas se nakaradna imena daju iz jednog drugog razloga, po čemu se razlikujemo od Francuza. "Moderni roditelji" koji nisu bili na svim časovima, svojoj deci obično daju strana imena da bi deca "bila srećnija" i da bi "imala lepšu budućnost". Mimikrija poslednjih hulja na planeti. Poseban doprinos toj sveopštoj srpskoj gluposti i mizeriji daju naši iseljenici koji su najmaštovitiji. Sretao sam Jamesdina /Džejms Din/, Vinetu, Tarzan, Duglas, Dolar, Pele, Garinča, potom hiljade Jacquellina ispisanih na najneverovatnije načine, Michela, Kevina, nekoga Honda i milion drugih. Ako bi se svi oni skupili na jednom mestu bila bi to neverovatna menažerija. Odustajanje od nacionalnih imena, koja su uobičajena u sopstvenom narodu, predstavlja veliku primitivnost, veliku tugu, jad i bedu. Na taj način neki pokušavaju od "magarca" da naprave "lipicanera". Ovakvom običaju se treba smejati, treba taj neverovatni idiotizam izvrgnuti ruglu jer će se samo na taj način nešto promeniti. Što se tiče imena mi postajemo šljam Evrope. Najviše nam se smeju oni na koje pokušavamo da ličimo.

ex parisien

pre 9 godina

Ehh zaštićen naziv Nutela, imate imena Mercedes koliko hoćete šta će predložiti da promene imena? Bah, ima prečih problema u Francuskoj verujte mi, demokratija menja svoju formu...

Washington

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)
A sto ne Banana?

Legend

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa pročitaj vest pa ćeš razumeti i to.

ŠTAZI

pre 9 godina

Demokratski skrate i to je to. Šta bi radili s našim JamesDinima, Popajima i Rokijima. Glupost. A gde su tek Onur i njegova .... ne sećam se.

jj

pre 9 godina

@EU Citizen
A da malo normalnije pises? Opsednut si komunistima, samo o njima pises.
Sto se komentara tice, tacno, dete moze kad odraste da promeni ime, ali sta da radi dok ne odraste? Hoces ti da mu lecis komplekse i traume iz detinjstva nastale zbog toga sto su roditelji verovatno neobrazovani idioti koji misle da ce biti zanimljivi nekom ako detetu daju glupavo ime?

NA Citizen

pre 9 godina

@EU Citizen - "Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna..."

E tako sam i ja mislio dok sam živeo u našoj "socijalističkoj (neo)komunsitičkoj ljudskopravaškoj" Jugi.

Pa kad sam došao da živim u civilizovanom zapadnom svetu, uvideo sam da je birokratija i vlast svugde ista... u mnogim slučajevima još i gora na zapadu. Tvrdoglavija i kruća.

Abolirani predsednik

pre 9 godina

@EU Citizen kao i obično ne kapira poentu. Ako si roditelj tvoje dete nije tvoje vlasništvo. Ne možeš dete nazvati Prkno pa da ga celo detinjstvo maltretiraju, kad poraste svejedno mu je.

laza

pre 9 godina

"Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon."
(Sofija, 27. januar 2015 08:59)

Pozivajuci se na sopstveni zakon, tj. sebe. Zakon nije nesto izvan drzave (nije npr. tek deo obicajnog prava) i pretpostavlja da je drzava krajnji arbitar, ne roditelj. Ja se nikada nisam sa tim zakonom slozio i drzava nema od mene crno na belo potpisani ugovor da moze da umesto mene odlucuje o ovoj veoma konkretnoj stvari. Da li ima od vas? Da li ima i od koga? Nema. Dakle taj zakon predstavlja volju birokrata, ne drustva. Bez pitanja su nam nesto ukrali.

"Vlasnik deteta?...Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig.."
(zamlata, 27. januar 2015 09:56)

OK, preciznije, vlasnik je imena deteta a time i vlasnik svih nasih imena. Ko vrhovno odlucuje on je i vlasnik, ok? Kada bi drzava nasla neki razlog da zabrani ime Jelena ona bi ga zabranila a vi bi mogli - nista. Tu je sustina problema: vi samo predlozite ime, birokrate odlucuju. Da bi sprecili da se izvrsi volja 7 hiljada nekih budala, vama je ok sto je ukinuta volja 7 miliona ljudi.

zoran dj

pre 9 godina

Aha, gomila socijalističkih birokrata i dušebrižnika bolje zna šta je "u interesu deteta" od njegovih roditelja, tipična bolesna neokomunsitičko-ljudskopravaška logika, koja pretvara slobodne građane u robove anonimnih birokrata. S kojim pravom se država uopšte meša u izbor imena deteta i sebi dozvoljava da nešto zabranjuje, to pravo pripada samo roditeljima, a kada dete odraste, uvek može da promeni ime ako mu se ne sviđa.
(EU Citizen, 26. januar 2015 23:48)


a odkad su, gradjanine, u jednoj od osnivaca tvoje ljubljene eu, ko.unisti na vlasti

Ryber Palunko

pre 9 godina

Kad pročitaš anslov, dođe ti da psuješ, a kad pročitaš cio članak i dalje bi psovao, ali samog sebe što letiš pred rudu:)

Nutela Jagodić

pre 9 godina

Odavno tvrdim da je neophodno sprovesti kampanju na nivou države čiji bi cilj bio utvrđivanje psihološkog profila stanovništva. Mi imamo ozbiljan problem. Nama je sve smešno i sve nam je ružno. Ko je taj koji će da odredi lepa i ružna imena. To ne postoji. Jedan komentator je spomenuo kako je teško detetu u prvom razredu objasniti neke stvari. Žalim tvoje dete. Ako mu smeta ime druga u razredu zamisli šta će biti ako je druge boje kože, veroispovesti itd.

kide

pre 9 godina

Ukratko: Da bi dete odraslo u normalnu osobu potrebno je zastititi ga sto vise od negativnih stvari, jer ce u suprotnom kad ti isti roditelji umru i dete postane krimos ili ode na lecenje, to dete pasti na teret drzave. Zato pravna i odgovorna drzava reaguje i brani imena koja su degutantna. Recimo Usranko.

zamlata

pre 9 godina

laza@
Ja da zivim jos sto zivota,necu moci da shvatim vase poglede na roditeljstvo.Vlasnik deteta?Vi kad budete imali tu mogucnost,kupite neko dete na pijaci,trazite vlasnicki list,pa mu dajte najdebilnije ime,mozda tad drzava nece moci da se buni,protiv vase potrebe za "slobodom".Ja smatram da drzava ne moze da ti nametne,i ne bi trebalo,da li ce neko dati ime detetu Merlin ili Jelena,ali mi je sasvim pozeljno da zaustavi neke budale,da naetnu rodjenom detetu zig,zbog kog ce imati poroblem i mozda posledice za ceo zivot

kris

pre 9 godina

sto bi rekli ime se lako stice,prezime teze..al bez obzira na ime i prezime ,nadimak je taj koji nosis celog zivota,a to ni jedan sud ne moze da zabrani kad ti nadimak nalepe!

Sojic

pre 9 godina

Znam u mnogim zemljama nesmes da das detetu ime recimo Lucifer ili Hitler ali jagoda to nije bas isto.
Gle samo holivudske zvezde, deci cudna daju imena kao tallulah(cerka Bruce Willisa)

yeah

pre 9 godina

I mi imamo slican sistem, doduse gleda se samo da li je ime u duhu srpskog jezika i da li je moguce "provuci" kroz sve padeze itd. Primer od pre nekoliko godina bio u nekoj reportazi gde su odbili zahtev za ime, Oprolećovana :D Ja i dan danas ne mogu da shvatim o cemu su ti roditelji mislili :)

Sofija

pre 9 godina

@Laza
Dete nije vlasnistvo drzave,vec drzava stiti interese deteta pozivajuci se na zakon. Kakvih sve budala ima kod nas ,zapanjili biste se.

Lale

pre 9 godina

A što kod nas ne zabranjuju Romima da daju deci imena Milion, Milijarda, Dijamant, itd...?
(srbin, 26. januar 2015 23:25)

Zato što nemaju ličnu kartu, ne prijavljuju dete...

Višnja

pre 9 godina

@ Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...
(Saša, 27. januar 2015 10:00)


Ali zato ima Višnja

vasilije knezevic

pre 9 godina

"Stan' polako Radoje na konju
tamo mi je Jagoda na vodu,
Tamo mi je, prepanuces mi je"
"O tempora,o mores",
vasilije knezevic 27 jan. 2015

:)

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)

Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.

fr

pre 9 godina

Ajde razumem Nutela, ali sto Jagoda???
(zizi, 26. januar 2015 22:25)

Pa objasnjeno je u tekstu. 8sdDa dobro razumes francuski shvatio bi. Ne bi prosao ni tvoj nik: "Zizi", jer deca tako nazivaju muski polni organ.

Petoletka

pre 9 godina

@(major magistar i dobar drug, 27. januar 2015 00:13)
Očito je da ne znaš ovo :
Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века.

Saša

pre 9 godina

Jagoda je lepo ime.
(marko, 26. januar 2015 22:33)
Ne znam, meni se nekako ta "voćna" imena (Jagoda, Dunja, Višnja) ne sviđaju, ali to je stvar ukusa. Uostalom to je negde stvar opšte društvene prihvaćenosti. Valjda iz tog razloga nema imena kao Jabuka, Kruška, Trešnja...

miro split

pre 9 godina

Kad mi je žena ostala prvi put trudna i sad kad smo na ultrazvuku saznali da će bit pametna i lipa Hrvatica na diku i ponos cile nacije kako one u domovini tako i one van nje normalno da smo raspravljali i o imenu.
Danas kad se sitin toga ja stvarno mogu bit zahvalan šta mi moja Anuška nije doživila spontani.
Šta je meni sve padalo na pamet.Od Jovanke do Prve od devet(ali nećemo imat devetero dice?)

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic, 27. januar 2015 09:01)
Bas ste se naupoznavali. Ja, eto, nista od toga, nijedan Vinetu da mi predje put, cula sam za i videla samo Jugoslava i Jugoslavu. Radojle i Draginje sam sretala u zivotu, i ne osecam se bolje zbog toga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (:), 27. januar 2015 21:32)
---------
Tipično srpski. Ono što ne znam i ne postoji, zar ne? Sada bi ja trebalo da Vam objašnjavam čime sam se bavio zbog čega sam i sretao toliko naših "ekstravagantnih" imena ali, smatram da to nije važno. Inače, po Vašem načinu razmišljanja, smatram da ćete se Vi bilo kada i u bilo kojim okolnostima "osećati bolje", mada nisam siguran šta bi trebao da znači taj Vaš šlagvort. Da Vam Jugoslav, Radoje ili Draginja daju po 100 evra kako bi se Vi osećali bolje, ili je nešto drugo u pitanju?

Marino

pre 9 godina

@ex parisien
Kod imena Mercedes ne radi se o istoj stvari. Tu su tvornica i tip vozila nazvani po djevojci Mercedes, kćeri vlasnika tvornice. Navodno!

Mika

pre 9 godina

Ja cuo jednom Zoran Zoran, i smejem se, kako dobra fora, oni me gledaju ozbiljni, kazu "Tako se zove". Brate. Ja se vadim, pa fino, ekonomicno.
A majka imala poznanicu Niziju. Naravno da su je zvali Visija.

sladoledsmesom

pre 9 godina

@ex parisien
Mercedes je prevashodno žensko ime.
Tvorac automobilskog brenda ga je nazvao po kćerki. Malo osnovnog znanja nije na odmet pre nego što se nešto napiše na "internetima".